Creatieve voorgronden

image of a sunset

Canon-lenzen zijn ontworpen voor optimale prestaties, maar in bepaalde situaties kies je wellicht juist voor een vertekende weergave. Door objecten vlak voor de lens te plaatsen, bereik je op eenvoudige wijze een gewaagde, nieuwe uitstraling. Hier volgen drie snelle en simpele technieken om uit te proberen.

Onscherpe voorgrond

PCA - Creative Foregound

Door een object vlakbij de lens te plaatsen en selectief scherp te stellen op een onderwerp erachter, kun je je opname inkaderen met een zeer onscherpe voorgrond.

Ga eens op de grond liggen om door gras en bloemen heen te fotograferen. Je kunt ook net als in dit voorbeeld een snoer met ledlampjes dichtbij het voorste gedeelte van de lens houden. Gebruik een langere lens of zoom in voor deze techniek, zodat het lijkt of het beeld wordt verkleind. De onscherpe voorgrond en het scherpe onderwerp komen dichter bij elkaar in je foto. Stel een groot diafragma in voor grotere, rondere en onscherpe hooglichten.

Prismafoto's

PCA - Creatieve voorgrond

Prisma

Origineel beeld van een landschap zonder prisma.
Afbeelding van een landschap met prisma voor een creatief effect.

Oorspronkelijke scène

Met prisma

Origineel beeld van een zonsondergang achter een boom zonder prisma.
Afbeelding van een zonsondergang achter een boom met prisma voor een creatief effect.

Oorspronkelijke scène

Met prisma

Bij deze techniek houd je simpelweg een glazen prisma voor de lens. Je verandert de hoek en positie van het prisma totdat je het gewenste effect hebt bereikt. Deze effecten kunnen variëren van reflecties tot regenbogen, curven en creatieve vertekening. Het hangt helemaal af van hoe je het prisma voor de lens houdt en hoe je het omkeert en draait.

Prisma's zijn relatief voordelig en je kunt ze online kopen. Zoek er een met een lengte van ongeveer 15 cm, zodat je hem kunt vasthouden zonder dat je vingers in beeld komen. Stel scherp op het onderwerp van de foto voordat je het prisma in beeld brengt. Stel ook een groot diafragma in, zodat er ruim voldoende licht op de lens valt. Zorg ervoor dat het prisma de voorzijde van de lens niet raakt. Wellicht vind je het handiger om de camera op een statief te plaatsen, zodat je meer controle hebt over de positie van het prisma.

DIY-filters

Origineel beeld van een bloesemboomtak.
Sobere afbeelding van een bloesemboomtak met DIY-filter.

Oorspronkelijke scène

Met plasticfolie

Je eigen filters maken is een eenvoudige manier om je foto's een sobere uitstraling te geven. Gekleurde snoepwikkels kunnen je foto een vintagekarakter geven en als je plastic huishoudfolie dichtbij het voorste gedeelte van de lens houdt, creëer je een softfocus-effect.

Dit is bijzonder effectief als je een brandpuntsafstand gebruikt van minimaal 50 mm en scherpstelt op een onderwerp dat zich niet te dicht bij de lens bevindt. Gebruik een zonnekap, trek de folie eroverheen en scheur een gat in het midden, zodat er één scherp, helder gebied ontstaat met daaromheen het onscherpe, rafelige kader van de folie. Je kunt in plaats daarvan ook simpelweg de folie aan één kant van de foto houden. Experimenteer met de opnamehoek. De lichtval op de folie heeft namelijk invloed op de uitstraling en sfeer van je foto's.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen