Artikel

Welke veranderingen kunnen we verwachten op het gebied van de werkplek van de toekomst?

Werp een nieuw licht op de werkplek in het heden – en de toekomst – en wat dit betekent voor uw organisatie.

Download Think Workspace

Dit is het moment om een nieuw licht te werpen op de werkplek van de toekomst

Technologie heeft ons in staat gesteld om ons af te vragen of onze werkplek wel een kantoor moet zijn. Download Think Workspace om te begrijpen hoe u zich het beste kunt voorbereiden op de werkplek van de toekomst.

Download Think Workspace

The time to think about the workspace of the future is now

De werkplek in een nieuw licht

Terwijl we ons afvragen wat alle veranderingen van de afgelopen periode betekenen voor de toekomst van onze kantoren, onze manieren van werken en het leven zoals we het kennen, wordt er veel gesproken over 'weer terug naar kantoor gaan' 1. Over het algemeen hebben teams vanuit huis gewoon kunnen doorwerken en hebben ze bewezen dat een fysiek kantoor niet nodig was om dat voor elkaar te krijgen. Technologie was een van de factoren die ervoor zorgde dat organisaties het hoofd boven water konden houden in deze crisistijden. Wat betekent dat voor de toekomst van het bedrijfsleven en gaan we zien dat het kantoor verleden tijd is?

Dat is onwaarschijnlijk. De doorlopende discussie van de afgelopen tien jaar ging om de vraag of het kantoor als onderdeel van een achterhaald systeem zijn langste tijd had gehad. Maar was dat ooit echt een nauwkeurig beeld? Op de korte termijn kunnen we uitdagingen verwachten als we ervoor moeten zorgen dat onze teams samen kunnen werken zonder daadwerkelijk op dezelfde locatie te zijn. Maar uit een langeretermijn-visie blijkt dat we nu de gelegenheid hebben om een nieuw licht te werpen op onze werkplek, waarbij we het inzicht gebruiken dat we hebben verkregen door te luisteren naar onze teams en ze te observeren.

Het creëren van een moderne werkplek

Als we verder inzoomen op de korte termijn, zien we dat het management van organisaties moet gaan nadenken over de ruimtes die ze daadwerkelijk nodig hebben. Hoewel de fysieke ruimte verkleinen een eenvoudige manier is om kosten te besparen, tonen de eerste signalen aan dat de noodzaak van social distancing en een nieuwe trend naar minder drukke ruimtes, er juist toe leiden dat sommige organisaties overwegen de beschikbare kantoorruimte juist te vergroten. Dit kan op de traditionele manier, of door het toevoegen van andere soorten externe werkplekken om gezamenlijk - meer op welzijn gericht - werken mogelijk te maken.

Vanuit huis werken is ook een factor om rekening mee te houden. Hoewel de emotionele impact van deze gedwongen situatie goed is gedocumenteerd, hebben we ook gezien dat bepaalde stressfactoren van werken op kantoor juist verminderen. Een grote meerderheid van de mensen heeft zelfs gezegd dat de flexibiliteit van vanuit huis werken hen in staat stelt om productiever te werken, en tegelijkertijd een betere balans tussen werk en privé te creëren.

Daarbij moeten we wel bedenken dat dit niet de perfecte situatie is voor iedereen. Veel medewerkers melden nog steeds dat ze het sociale contact missen. Het is vrij eenvoudig: leren van collega's, ongedwongen interactie en informele creatieve samenwerking zijn veel moeilijker te bereiken in een scenario op afstand2. Het gaat hierbij zelfs om die kleine - maar soms ook cruciale - zaken als de mogelijkheid hebben om iets te kunnen printen3. Hoewel dit een aantal belangrijke drijfveren voor medewerkers zijn om terug te willen naar een kantoorruimte, is het waarschijnlijk dat ze dit in een andere situatie dan voorheen willen doen. Naast zorgen over gezondheid en hygiëne, is er een angst om die nieuwe flexibiliteit en balans tussen werk en privé te verliezen4. Nu de beroepsbevolking wel vier generaties kunnen omvatten, is het raadzaam te kijken of er aanpassingen mogelijk zijn op basis van voorkeuren en doelen.

Dit is hét moment om te beginnen met kijken hoe u de kloof tussen het thuiskantoor en het traditionele kantoor kunt overbruggen, waardoor u een werkomgeving creëert waarin medewerkers floreren. Het moet een omgeving zijn waar uw team graag tijd doorbrengt, zonder dat ze de druk en formaliteit voelen van de manier waarop dingen vroeger werden gedaan. Bedenk hoe u uw ruimtes interactief kunt houden en samenwerking en creativiteit kunt stimuleren. Denk niet alleen aan 'werkplek', maar denk ook aan ruimte om betere prestaties te stimuleren.

The workspace reimagined

Technologie gaat hand in hand met verandering

De digitale transformatie leidde al tot meer flexibiliteit in de manier waarop mensen vóór de pandemie werkten, waarbij elke grote verandering in de manier van werken in lijn was met de voortdurende ontwikkelingen in technologie. We beginnen nu een hele nieuwe wereld van mogelijkheden te ontdekken op het gebied van waar mensen werken, en nieuwe manieren van werken die we misschien niet hadden voorzien. Het is niet meer een kwestie van op kantoor aankomen, het werk doen, naar huis gaan en dat cirkeltje steeds maar herhalen5.

Belangrijke technologische doorbraken zoals videobellen en samenwerking via de cloud hadden al een impact op de traditionele werkomgevingen. Het zorgde ervoor dat werken op afstand voor veel organisaties een haalbare oplossing werd. De manier waarop we leven is nu steeds meer van invloed op de manier waarop we willen werken. We kunnen hier dus een versnelling verwachten, want nieuwe innovaties gaan hand in hand met het creëren van werkplekken op basis van een aanpak die meer op de lifestyle is gericht6.

Het zou kunnen dat kantoorruimtes opnieuw worden ingedeeld waarbij rekening wordt gehouden met specifieke doelen. Soms hebt u een rustige ruimte nodig waar u zich kunt concentreren. Dit kan betekenen dat stille zones worden geïntroduceerd, waar geen telefoons zijn en waar niet mag worden gepraat. Of misschien zien we zelfs speciale 'concentratie-units'. Misschien wilt u soms ook een informele samenwerkingssessie starten. Dit kan plaatsvinden in ruimtes met tools om de hersenen te stimuleren en waarbij technologie en digitale whiteboards zijn geïntegreerd in de stoelen en tafels. Soms wilt u gewoon even bijpraten met een collega, kunnen we dus een uitbreiding in de stijl van hospitality verwachten?

En dit is slechts het topje van de ijsberg. De innovators kijken naar alles, van AR- en holografische ervaringen tot virtuele werkplekken in met meerdere partijen gedeelde kantoorgebouwen. We kunnen AI-bewakers en app-gestuurde vergaderruimten verwachten. Slimme sensoren die real-time gegevens gebruiken om warmte en verlichting te optimaliseren, niet alleen om kosten te besparen, maar die ook kunnen worden aangepast aan de behoeften van individuele gebruikers. Ingebouwde spraak- en gezichtsherkenningsservices, wearables met stemmingsensoren. Facebook heeft zelfs gekeken naar het creëren van een hyperrealistische virtual reality-kantooromgeving, waar werknemers als avatars zouden communiceren met behulp van VR-headsets7.

Wanneer u de mogelijkheden van technologische ontwikkelingen op de werkplek bekijkt, ziet u steeds beter hoe hiermee de belangrijkste bedrijfsaandachtsgebieden zoals productiviteit, duurzaamheid, kostenefficiëntie, en de tevredenheid en het welzijn van werknemers, positief kunnen worden beïnvloed en gecombineerd.

Maar we moeten er wel rekening mee houden dat het investeren in technologie voor uw werkplekken een duidelijke strategie vereist, en dat het niet alleen gaat om alles wat u nu hebt, naar een digitaal kader te verschuiven.

Wat zijn de volgende stappen?

Voor velen van ons is een supergedigitaliseerde hightech omgeving niet iets wat waarschijnlijk in de nabije toekomst mogelijk zal zijn. Dat betekent echter niet dat een werkomgeving waar effectieve samenwerking en verbetering van prestaties centraal staat buiten bereik is. Net als bij digitale transformatie is ook hier het aanpassen van uw werkmethoden een traject. Dankzij de voortdurende vooruitgang van mogelijkheden in de cloud, is informatie niet meer gekoppeld aan een locatie. Daardoor is het een kostenbesparende, schaalbare en flexibele realiteit om een combinatie van werken op afstand, via een centrale plek en op kantoor te verzorgen. Het is ook een van de beste manieren om een element van afstemming op de toekomst te bieden, mochten we gebeurtenissen op wereldwijd niveau blijven zien die onze zakelijke omgevingen verstoren. Hoe meer ruimte u maakt voor aanpassing, hoe beter u kunt gedijen, wat er ook op uw pad komt.


Lees Think Workspace en werp nieuw licht op de moderne werkplek

Aanvullende informatie

De werkplek is opnieuw gedefinieerd en organisaties moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers de juiste middelen hebben om productief te kunnen blijven werken.

Gerelateerde oplossingen

Ontdek meer

Ontdek samen met Canon hoe u het beste uw toekomstige werkplek vormgeeft

CONTACT met een specialist

Privacybeleid

Praat met een expert tijdens kantooruren

Heeft u een vraag of bent u op zoek naar informatie? Voer hieronder uw gegevens in en een van onze experts neemt tijdens kantooruren* contact met u op.

* Ook wanneer er niemand beschikbaar is, kunt u een terugbelverzoek indienen. Onze experts nemen de volgende werkdag contact met u op.

Klik hier voor technische ondersteuning voor uw Canon-product

  • Zo snel mogelijk
  • 10:00 - 11:00
  • 11:00 - 12:00
  • 12:00 - 13:00
  • 13:00 - 14:00
  • 14:00 - 15:00
  • 15:00 - 16:00
  • 16:00 - 17:00
  • +31

Heeft u verder nog informatie voor ons, die onze expert kan helpen

Dank u wel

Eén van onze experts neemt telefonisch contact met u op

[TIME]

Graag tot ziens

Sorry

Fout