NATIONALE BENCHMARK

Vinden en binden van technologisch talent voor de bouw

Met de economie als drijvende kracht voor de bouwsector, is de aantrekkende markt nu aan het doorslaan naar een overspannen markt. Terwijl in tijden van krimp veel bouwbedrijven uitgehold raakten, moeten zij nu alle zeilen bijzetten om projecten uit te kunnen voeren. De uitdaging heeft zich verplaatst van het vinden van klanten naar het vinden van personeel; technologisch talent dat het bedrijf toekomst biedt én andersom. Maar er is meer, zoals innovatie en verandering in de bouw en verduurzaming, waardoor het roer om moet. Digitalisering is één van de oplossingen, zo blijkt uit de Nationale Benchmark Digitalisering in de Bouw. Maar dan moet je wel mensen hebben die daar mee om kunnen gaan.


Download het onderzoeksrapport

Gekte op de arbeidsmarkt

In tien jaar tijd was de roep om vakbekwame werknemers niet zo luid als nu. Dat geldt niet alleen voor de bouwwereld, maar ook voor de zorg, de maakindustrie, ICT en logistiek. Er komt steeds minder beroepsgericht talent uit de schoolbanken, terwijl de oudere generaties afzwaaien. Bedrijven verdringen zich dan ook om de juiste medewerkers aan zich te binden. Een salaris, mooie auto en betere arbeidsvoorwaarden zijn niet meer genoeg. Want de verwachtingen van medewerkers zijn ondertussen veranderd. De nieuwe generatie zoekt iets anders dan 40 jaar zekerheid bij dezelfde baas. De Nationale Benchmark onder bouwbedrijven laat zien dat het gaat om intrinsieke waarde: een bedrijfscultuur waar je als professional en als mens kunt floreren. Digitalisering is daar een onmisbaar instrument in.

GettyImages-906502840_digitaal-talent_960x960

Moderne organisatiecultuur

Top 3 factoren aantrekkelijk werkgeverschap

Op de eerste plaats staat een moderne manier van leidinggeven en een organisatiestructuur die past bij de nieuwe en technologisch goed onderlegde generatie. Dit geeft 58% van deelnemende bouwbedrijven aan. Multidisciplinaire teams die werken volgens scrum, agile en lean worden al veel toegepast. Op de tweede plaats staat een innovatieve werkomgeving waarin men goed kan samenwerken. Hiervoor zijn state-of-the-art hardware en slimme tools om effectief in projecten samen te werken zeer belangrijk. Op de derde plaats staan doorgroeimogelijkheden en diversiteit in functies.


Geavanceerde werkmethodieken

Norbert Schotte, Innovatiemanager bij VORM https://vorm.nl/, stelt het ondubbelzinnig: “VORM heeft een platte organisatiestructuur, waarin medewerkers uitgedaagd worden om bij te dragen aan de doelen van de organisatie. Met deze organisatiecultuur maken wij echt het verschil als het gaat om het aantrekken van talent. Wij nemen ook zichtbaar een rol in MVO, wat voor de generatie millennials essentieel is. Natuurlijk communiceren wij dat we innovatief zijn en dat we uitstekende arbeidsvoorwaarden bieden, maar dat doet iedereen. De krapte op de arbeidsmarkt vind ik overigens positief, het leidt tot nadenken over hoe dingen anders en vooral slimmer georganiseerd kunnen worden. BIM is daarbij essentieel, maar wij gaan verder. Samen met KYP hebben wij een tool ontwikkeld waarin wij ons primaire proces hebben gestandaardiseerd om vervolgens door middel van een ingebouwde feedback-loop continu te optimaliseren: KYP FLOW. Deze tool maakt dat nieuwe medewerkers sneller zelfstandig projecten draaien. We werken ook met de Nureva interactieve wand van Canon. Hierop kunnen wij informatie en plannen over een hele wand presenteren en die als een virtuele werkruimte delen met deelnemers vanaf verschillende locaties.”


De toekomst van de bouw

De toekomst van de bouw is allesbehalve stoffig. Voortdurend vinden er innovaties op allerlei terreinen plaats om antwoorden op grote vragen te geven. Daarom werken Bouwend Nederland, Canon en KYP samen om in 1-daagse workshops studenten van ROC’s kennis te laten maken met praktische toepassingen en bedrijven uit de buurt. Voor bouwbedrijven is dit een ideale mogelijkheid om in contact te komen met studenten. Ook voor de bouw geldt: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Uitnodiging BouwCafé | Kom in contact met de beste studenten uit uw regio

Bouwend Nederland organiseert in samenwerking met Canon en KYP op een ROC bij u in de buurt een innovatief BouwCafé waar de meest gemotiveerde studenten te vinden zijn. Naast het ontmoeten van potentiële werkvoorbereiders, calculators en bouwplaatsmedewerkers is er een inhoudelijk programma te volgen, wat ingaat op de technologische vooruitgang in de bouw.

Mis het niet!

 • Profileer uw bedrijf bij stagairs en toekomstige werknemers;
 • Profileer uw bedrijf bij het ROC voor toekomstige contacten;
 • Ontmoet collega-bedrijven in een innovatieve sfeer;
 • Laat u in een paar uur bijpraten over innovatieve bedrijfsvoering.

Data en locaties

 Datum  ROC  Plaatsnaam
 8 oktober 2019  MBO College Hilversum
 Hilversum
 17 oktober 2019  Horizon College  Heerhugowaard
 14 november 2019  Friesland College & ROC Friese Poort  Leeuwarden
 21 november 2019  ROC Gildeopleidingen  Roermond
 28 november 2019  ROC van Twente  Rijssen

Programma

16.30 - Netwerkborrel bedrijven en studenten 

17.30 - Introductie MBO College

17.45 - Inspiratiesessie Bouwend Nederland over de toekomst van de bouw

18.15 - Pauze, dinerbuffet

19.00 - Workshop Canon - Digitaal samenwerken

19.45 - Workshop KYP Project - Digitaal plannen

20.30 - Einde 


Aanmelden

Stuur een e-mail naar ilse.driessen@canon.nl om u aan te melden voor één van deze workshops. Wees er snel bij, want er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Canon onderzocht met de nationale benchmark 'Digitalisering in de Bouw' waar de bouwwereld staat als het gaat om de digitalisering en verbetering van hun bouwprocessen. Lees het onderzoeksrapport voor alle resultaten

Gerelateerde oplossingen

Ontdek meer

Beter bouwen is het eindresultaat waar wij als Canon met onze expertise, innovatieve producten en slimme technologieën een steentje aan bijdragen.
Privacybeleid

Praat met een expert tijdens kantooruren

Heeft u een vraag of bent u op zoek naar informatie? Voer hieronder uw gegevens in en een van onze experts neemt tijdens kantooruren* contact met u op.

* Ook wanneer er niemand beschikbaar is, kunt u een terugbelverzoek indienen. Onze experts nemen de volgende werkdag contact met u op.

Klik hier voor technische ondersteuning voor uw Canon-product

 • Zo snel mogelijk
 • 10:00 - 11:00
 • 11:00 - 12:00
 • 12:00 - 13:00
 • 13:00 - 14:00
 • 14:00 - 15:00
 • 15:00 - 16:00
 • 16:00 - 17:00
 • +31

Heeft u verder nog informatie voor ons, die onze expert kan helpen

Dank u wel

Eén van onze experts neemt telefonisch contact met u op

[TIME]

Graag tot ziens

Sorry

Fout