Artikel

Krijgt het werken in
co-workingruimtes een impuls?

Is een nog grotere heropleving voor co-working in de komende maanden te verwachten, als we nadenken over het toekomstbeeld van onze organisaties?

Bekijk het webinar

Zorg voor bedrijfscontinuïteit door het opzetten van een organisatie waarin beveiligd werken op afstand de norm is

Neem deel aan dit webinar en kom meer te weten over de voordelen van beveiligd werken op afstand en hoe u uw organisatie kunt aanpassen om u bij deze transitie te helpen

Bekijk het webinar

Coworking Article Space

Flexibel werken raakte tijdens de relatieve rust van 2019 steeds meer in trek en werd onthaald als de 'nieuwe norm' met meer dan 50% 1 van de medewerkers in internationale organisaties die volgens eigen zeggen meer dan de helft van de week buiten hun hoofdkantoor werkte.

Terwijl de realiteit van flexibel werken voor sommige mensen niet verder ging dan flexibele werktijden of de mogelijkheid om af en toe vanuit huis te werken, gingen andere organisaties over tot een meer hybride opzet waarbij werknemers hun tijd konden verdelen tussen hun traditionele kantoor, hun thuiskantoor en een soort co-workingruimte2.

Maar toen veranderde de wereld. Een groot deel van de medewerkers wereldwijd heeft inmiddels wekenlang fulltime vanuit huis moeten werken. Welke invloed heeft deze situatie op hun werkvoorkeuren? En hoe ervaren werkgevers het werken met medewerkers op afstand?

Organisaties bereiden zich voor op meer flexibiliteit

Hoewel de mondiale situatie voor de nodige uitdagingen heeft gezorgd, is er voor medewerkers ook een kans ontstaan om te laten zien dat het op grote schaal werken op afstand een perfect haalbare werkmethode is. En hoewel de toekomst op dit punt misschien nog niet helemaal duidelijk is, verwachten deskundigen dat steeds meer mensen de ruimte zullen krijgen om hun tijd te verdelen tussen kantoor en andere soorten werkplekken3. Vooral nu organisaties zoeken naar oplossingen om de financiële impact die ze hebben ondervonden te verkleinen en hun werknemers te helpen bij de overgang naar een nieuwe wereld.

Tal van verschillende benaderingen zullen waarschijnlijk het licht zien: sommige organisaties kiezen voor een model met een satelliethub met kleinere regionale kantoren, terwijl anderen misschien helemaal geen fysieke locatie hebben.4 Dit is ook waar Canon verwacht dat co-workingruimtes echt tot hun recht komen.

Al voor de huidige crisis maakte co-working als sector een periode van snelle groei door. Oorspronkelijk werd zelfs geschat dat er eind 2020 wereldwijd 26.300 co-workingruimtes zouden zijn met 2,7 miljoen leden.5 In het licht van de huidige wereldwijde dynamiek zou het kunnen dat deze aantallen compleet anders zijn zodra de wereld weer normaliseert.

De afgelopen maanden hebben we een totaal andere balans tussen werk en privé ervaren en de verwachting is dat werknemers steeds meer behoefte hebben aan een flexibelere manier van werken en een meer solide cloud-infrastructuur om dit te ondersteunen. Co-working komt waarschijnlijk hoog op de agenda te staan omdat werknemers de stress van het woon-werkverkeer willen vermijden en willen kunnen kiezen waar ze werken, om meer controle te hebben over hun persoonlijke en professionele leven. Een goede middenweg is dan een plek waar medewerkers nog steeds de kantoorervaring kunnen hebben met sociale interactie, toegang tot zakelijke kantoorapparatuur en vergaderruimtes, terwijl ze tegelijkertijd hun stress en reistijd kunnen verminderen.

Zijn co-workingruimtes de moeite waard?

Co-workingruimtes zijn altijd een toevluchtsoord geweest voor kleine bedrijven en ondernemers, maar de voordelen ervan worden nu ook voor grotere organisaties en medewerkers over de gehele linie steeds duidelijker. En dat is niet alleen het gevolg van de verminderde reistijd. Co-working creëert een andere soort interactie en biedt mogelijkheden voor netwerken, samenwerken en het uitwisselen van ideeën die niet in een conventionele kantooromgeving mogelijk zijn.

De co-workingbeweging blinkt echt uit in het combineren van een kantoorachtig kader met een hospitality-insteek. Dit resulteert in een sterke productiviteit en een meer organisch gemeenschapsgevoel, waardoor deze ruimtes een enorme aantrekkingskracht krijgen. En dat geldt vooral in deze tijd, waarin mensen minder sociale verbondenheid ervaren en de voorwaarden van de lockdown een mentale spanning creëren die zijn weerslag heeft op manieren van werken.

Het is dan ook duidelijk waarom het aanbieden van co-workingruimtes zowel voor medewerkers als voor werkgevers voordelen op de lange termijn oplevert. Als flexibiliteit de 'nieuwe norm' is, wilt u dat uw team op afstand dezelfde mogelijkheden heeft om belangrijke taken uit te voeren als op kantoor. Op kantoor hebben ze toegang tot snel internet, beveiligde print- en scanservices en verfrissingen, met zowel gezamenlijke als stille ruimtes als extraatje. Dit maakt dat gebruikers over een reeks flexibele mogelijkheden beschikken om aan hun kantoorbehoeften te voldoen. Om dit niveau van flexibiliteit mogelijk te maken, dient u ervoor te zorgen dat u over een robuuste cloud-infrastructuur beschikt.

In het huidige klimaat is enige gevoeligheid rondom het delen van ruimtes te verwachten, maar we weten dat gebruikers op zoek zullen gaan naar hubs die prioriteit geven aan veiligheid naast de beleving: eenvoudige toegang tot handreinigers en antibacteriële doekjes, procedures voor frequente reiniging en items als scheidingswanden van plexiglas tussen de bureaus bijvoorbeeld. Als het gaat om de interne technologie, gaat de voorkeur uit naar iets dat de interactie tussen apparaten vereenvoudigt met functies zoals mobiel printen en printen en scannen met snelkeuzetoetsen. In de loop van de tijd zouden er zelfs op grote schaal contactloze aansluitingen kunnen worden geïmplementeerd zoals deursensoren, automatische wasbakken en zeepdispensers en spraakgestuurde liften.6

De 'nieuwe norm' brengt zowel uitdagingen als voordelen met zich mee. Als organisaties echter niet meegaan in een meer flexibele werkcultuur, dreigen ze hun relevantie te verliezen en lopen ze het beste talent mis. Is uw organisatie echt klaar voor toekomstige onbekende uitdagingen? Is de inrichting van uw IT-omgeving flexibel genoeg? Nu is het moment om een solide cloudinfrastructuur te implementeren waarmee u, ongeacht de locatie, uw bedrijfskritische informatie kunt beheren, uw personeelsstrategie kunt evalueren en kunt samenwerken in de juiste co-workingruimte ter versterking van uw flexibele aanpak. Mogelijk staan we aan het begin van een tijdperk waarin werk niet wordt gezien als een plaats, maar als een functie die overal kan worden uitgevoerd, mits je toegang hebt tot de juiste technologie en omgeving. En organisaties die niet snel genoeg veranderen, hebben minder kans om te overleven.


Kom te weten hoe uw medewerkers efficiënt op afstand kunnen werken

Aanvullende informatie

De werkplek is opnieuw gedefinieerd en organisaties moeten ervoor zorgen dat hun medewerkers de juiste middelen hebben om productief te kunnen blijven werken.

Gerelateerde oplossingen

Ontdek meer

Kom te weten hoe u zorgt voor goede informatiebeveiliging als uw medewerkers op afstand werken

CONTACT met een specialist

-->