Hoe kan ik vanaf mijn Apple-apparaat afdrukken naar mijn PIXMA-printer?

Gebruik deze gids voor hulp bij het afdrukken op AirPrint-compatibele PIXMA-printers vanaf uw Mac of iOS-apparaat (iPad, iPhone of iPod Touch).

Met AirPrint kunt u foto's, e-mailberichten, webpagina's en documenten rechtstreeks afdrukken vanaf Mac- en iOS-apparaten zonder dat hiervoor de installatie van drivers of het downloaden van software nodig is. U hoeft alleen een AirPrint-printer te selecteren om af te drukken.

Om AirPrint te gebruiken, moet u beschikken over een AirPint-compatibele PIXMA-printer en één van de volgende Apple-apparaten:
Mac

 • OS X 10.7 (Lion) of hoger
 • Mac OS

iOS (versie 4.2 of hoger)

 • iPad
 • iPhone
 • iPod Touch

Het Apple-apparaat en de PIXMA-printer moeten beiden verbonden zijn met hetzelfde draadloze netwerk (soms aangeduid als WLAN). Bekijk de handleidingen voor het instellen van een wireless verbinding voor PIXMA voor hulp bij het aansluiten van uw PIXMA-printer.

Afdrukken met een iOS-apparaat

Let op: de volgende schermafbeeldingen zijn gemaakt met een iPhone met iOS11.3-besturingssysteem. De lay-out op uw scherm kan hier licht van afwijken, afhankelijk van uw apparaat en de geïnstalleerde versie van iOS. De functies zijn in principe hetzelfde.

 1. Controleer of uw Canon PIXMA-printer is ingeschakeld en is verbonden met hetzelfde wireless netwerk (soms aangeduid als WLAN) als uw Apple-apparaat.
  Bekijk de handleidingen voor het instellen van een wireless verbinding voor PIXMA voor hulp bij het aansluiten van uw PIXMA-printer.
 2. Tik in een app op uw apparaat op [ , of ] (afhankelijk van de geïnstalleerde iOS-versie) om de menuopties weer te geven, en tik vervolgens op het pictogram [Print/Afdrukken].
 3. Selecteer in [Printer Options/Afdrukopties] het PIXMA-model dat u wilt gebruiken.
  (In dit voorbeeld wordt de TS9100-serie gebruikt).  Opmerking: zorg ervoor dat u zich binnen het bereik van uw printer bevindt. Alle AirPrint-compatibele printers binnen bereik worden weergegeven.


 4. Selecteer het aantal exemplaren dat u nodig hebt en stel zo nodig andere opties in (dubbelzijdig afdrukken, kleurinstellingen en papierformaat). Tik vervolgens op [Print/Afdrukken] om het afdrukken te starten.

Belangrijk:

Sommige apps bieden geen ondersteuning voor AirPrint en sommige printeropties worden mogelijk niet weergegeven. Als u vanuit een app geen toegang hebt tot de afdrukopties, kunt u vanuit de betreffende app niet afdrukken.

Opmerking:

De beschikbare printeropties kunnen verschillen afhankelijk van de app en de printer die u gebruikt. Wanneer u op Print (Afdrukken) tikt en een model selecteert, bevatten de weergegeven printeropties maximaal de volgende vier opties:

 • Printer: selecteer een model dat kan worden gebruikt via uw wireless netwerk of WLAN
 • Copies (Aantal): selecteer het aantal af te drukken exemplaren
 • Double-sided Printing (Dubbelzijdig afdrukken): als het model dubbelzijdig afdrukken ondersteunt, kunt u voor deze optie On (Aan) of Off (Uit) selecteren
 • Range (Bereik): het paginabereik kan alleen worden gebruikt met bepaalde apps en bestandstypen (bijvoorbeeld PDF-bestanden)
 • Colour (Kleur): selecteer [Black & White/Zwart-wit] om monochroom afdrukken in te schakelen.
 • Paper Size (Papierformaat): bij PIXMA-modellen die vóór de tweede helft van 2016 op de markt zijn gekomen, wordt het papierformaat automatisch geselecteerd op basis van de app die op het Apple-apparaat wordt gebruikt, en de regio waar AirPrint wordt gebruikt.
  Als de foto-app van Apple wordt gebruikt, is het standaardpapierformaat 10 x 15 cm of KG.
  Wanneer documenten worden afgedrukt vanuit de browser Safari van Apple, is het standaardpapierformaat in Europa A4.
  Bij printers die na 2016 op de markt zijn gekomen, wordt het papierformaat gebruikt dat (via het bedieningspaneel) op de printer zelf is ingesteld.

Belangrijk:
Uw app ondersteunt mogelijk verschillende papierformaten

Als u problemen ondervindt met uw PIXMA-printer bij het gebruik van Apple AirPrint, raadpleeg dan de sectie probleemoplossing van deze handleiding.

Afdrukken met AirPrint op een Mac (schermafbeeldingen zijn afkomstig van MacOS 10.14.5)

De lay-out/indeling kan licht afwijken van uw eigen scherm, afhankelijk van de versie van het geïnstalleerde besturingssysteem. De functies zijn echter hetzelfde.

 1. Controleer of uw Canon-printer is ingeschakeld en is verbonden met hetzelfde wireless netwerk (soms aangeduid als WLAN) als uw Mac.
 2. Dubbelklik op het pictogram System Preferences (Systeemvoorkeuren) of kies Apple menu (Apple-menu) > System Preferences (Systeemvoorkeuren).
 3. Klik op het pictogram “Printers & Scanners (Printers en scanners)“. 4. Klik op het "+"-symbool. 5. Selecteer de AirPrint-printer die u wilt toevoegen en klik op "Add (Toevoegen)".
  (In dit voorbeeld is de TS9100-serie geselecteerd). 6. De geselecteerde printer wordt toegevoegd aan de lijst met printers.  Als u problemen ondervindt met uw PIXMA-printer bij het gebruik van Apple AirPrint, raadpleeg dan de sectie probleemoplossing van deze handleiding.
 7. Nadat de AirPrint-printer is toegevoegd, kunt u afdrukken vanuit applicaties door te klikken op “File (Bestand)” en vervolgens op “Print (Afdrukken)”. 8. Nadat u de nieuw toegevoegde printer hebt geselecteerd, stelt u de gewenste afdrukinstellingen (aantal kopieën etc.) in en klikt u op "Print (Afdrukken)".

De printstatus controleren

Tijdens het afdrukken wordt in de lijst met recentelijk gebruikte apps het pictogram [Print Centre/Afdrukcentrum] weergegeven. Hiermee kan de afdrukvoortgang worden gecontroleerd.

 1. Als u de lijst met recentelijk gebruikte apps wilt weergeven, drukt u tweemaal op de knop [Home/Start] op het Apple-apparaat (voor iPhone X veegt u omhoog vanaf de onderkant van het scherm en pauzeer).
  Het pictogram [Print Centre/Afdrukcentrum] wordt weergegeven.
 2. Selecteer de taak die wordt weergegeven om het afdrukoverzicht te bekijken.  Opmerking: afdrukcentrum is alleen tijdens het afdrukken beschikbaar.

Een afdruktaak verwijderen

Ga op een van de volgende twee manieren te werk als u een afdruktaak via AirPrint wilt verwijderen:

 1. Vanaf de printer: als uw printer is voorzien van een LCD-scherm gebruikt u het bedieningspaneel om de afdruktaak te annuleren.
  Als uw printer niet beschikt over een LCD-scherm, drukt u op de knop [Stop/Stoppen] op de computer om de afdruktaak te annuleren.

 2. Vanaf een iOS-apparaat: druk tweemaal op de knop [Home/Start] (voor iPhone X veegt u omhoog vanaf de onderkant van het scherm en pauzeert u), en tik op het pictogram [Print Center/Afdrukcentrum] om het [Print Summary/Afdrukoverzicht] weer te geven zoals het voorbeeld hieronder. 3. Op het scherm [Print Summary/Afdrukoverzicht] tikt u vervolgens op [Cancel Printing/Afdrukken annuleren] om de huidige afdruktaak te annuleren.
  Als u problemen ondervindt met uw PIXMA-printer bij het gebruik van Apple AirPrint, raadpleeg dan de sectie probleemoplossing van deze handleiding.

Hoe kan ik met AirPrint vanaf mijn multifunctionele PIXMA-printer of LiDE-scanner scannen naar mijn Mac-computer?

Voor het scannen van documenten met uw Mac, volgt u de onderstaande stappen:

 1. Klik op het menu [Apple]: 2. Klik op [Systeemvoorkeuren]: 3. Klik op [Printers en scanners]: 4. Klik op [Scannen] en klik op [Scanner openen]: 5. In het venster Scanner, klikt u op [Details weergeven]: 6. Nadat de overzichtsscan is voltooid, kunt u alle instellingen naar wens aanpassen, en klikt u op [Scannen]:

Problemen met AirPrint oplossen (iOS)

Als uw AirPrint-printer niet wordt vermeld:

 • Controleer eerst of uw PIXMA-printer compatibel is met AirPrint door hier te klikken.
 • Na het inschakelen van uw printer kan het enkele minuten duren voordat de printer via een wireless netwerk (of WLAN-verbinding) kan communiceren. Controleer of de printer is verbonden met het wireless netwerk en probeer vervolgens af te drukken.
  Bekijk de handleidingen voor het instellen van een wireless verbinding voor PIXMA voor hulp bij het aansluiten van uw PIXMA-printer.
 • Als de Bonjour-service op de printer is uitgeschakeld, kan AirPrint niet worden gebruikt. De Bonjour-service staat als fabrieksinstelling standaard ingeschakeld op uw printer en zou ingeschakeld moeten zijn behalve als u dit zelf eerder hebt gewijzigd. Druk de informatie over netwerkinstellingen af om de status van de Bonjour-service op uw printer te controleren. De procedure hiervoor is afhankelijk van uw model. Raadpleeg voor instructies de gebruikershandleiding. Als u geen gebruikershandleiding hebt, kunt u deze downloaden door uw product in de PIXMA-productpagina te selecteren.
 • Controleer of op het iOS-apparaat de recentste iOS-versie is geïnstalleerd en of u de recentste versie hebt van de app die u voor het afdrukken gebruikt. Raadpleeg de ondersteuningswebsite van Apple voor meer informatie.
 • Voor sommige oudere PIXMA-modellen kan een firmware-upgrade vereist zijn voordat AirPrint wordt ondersteund. Controleer of voor uw printer de meest recente firmware is geïnstalleerd. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor uw product voor meer informatie over het bijwerken van de firmware. Als u geen gebruikershandleiding hebt, kunt u deze downloaden door uw product in de PIXMA-productpagina te selecteren.

Als het document niet wordt afgedrukt, controleert u het volgende:

 • Controleer of de printer is aangesloten op hetzelfde wireless netwerk (of WLAN) als het iOS-apparaat. Bekijk de handleidingen voor het instellen van een wireless verbinding voor PIXMA voor hulp bij het aansluiten van uw PIXMA-printer.
 • Controleer of de printer over voldoende papier en inkt beschikt.
 • Als uw printer is voorzien van een LCD-scherm, controleert u of er een foutcode/-bericht wordt weergegeven. Als er een foutcode/-bericht wordt weergegeven, raadpleeg dan onze pagina met PIXMA-foutcodes en -berichten.
 • Als het probleem zich blijft voordoen, probeer dan of u met een computer wel kunt afdrukken en controleer of het document normaal op de printer kan worden afgedrukt. Als het document kan niet worden afgedrukt, raadpleegt u de handleiding bij uw model.
  U kunt de gebruikershandleiding downloaden door uw product op de PIXMA-productpagina te selecteren.

  Als u nog steeds problemen ondervindt met uw PIXMA-printer bij het gebruik van Apple AirPrint, kunt u contact opnemen met Canon voor verdere hulp.

Problemen met AirPrint oplossen (Mac)

Als uw AirPrint-printer niet wordt vermeld:

 • Controleer eerst of uw PIXMA-printer compatibel is met AirPrint door hier te klikken.
 • Na het inschakelen van uw printer kan het enkele minuten duren voordat de printer via een wireless netwerk (of WLAN-verbinding) kan communiceren. Controleer of de printer is verbonden met het wireless netwerk (of WLAN) en probeer vervolgens af te drukken. Bekijk de handleidingen voor het instellen van een wireless verbinding voor PIXMA voor hulp bij het aansluiten van uw PIXMA-printer.
 • Als de Bonjour-service op de printer is uitgeschakeld, kan AirPrint niet worden gebruikt. De Bonjour-service staat als fabrieksinstelling standaard ingeschakeld op uw printer en zou ingeschakeld moeten zijn behalve als u dit zelf eerder hebt gewijzigd. Druk de informatie over netwerkinstellingen af om de status van de Bonjour-service op uw printer te controleren. De procedure hiervoor is afhankelijk van uw model. Raadpleeg voor instructies de gebruikershandleiding. Als u geen gebruikershandleiding hebt, kunt u deze downloaden door uw product in de PIXMA-productpagina te selecteren.
 • Controleer of de meest recente updates voor uw besturingssysteem zijn geïnstalleerd.
 • Voor sommige oudere PIXMA-modellen kan een firmware-upgrade vereist zijn voordat AirPrint wordt ondersteund. Controleer of voor uw printer de meest recente firmware is geïnstalleerd. Raadpleeg de gebruikershandleiding voor uw product voor meer informatie over het bijwerken van de firmware. Als u geen gebruikershandleiding hebt, kunt u deze downloaden door uw product in de PIXMA-productpagina te selecteren.

Als het document niet wordt afgedrukt, controleert u het volgende:

Compatibele PIXMA-printers

Hier vindt u de lijst met PIXMA-printers die compatibel zijn met Apple AirPrint.Let op: als uw PIXMA-model niet in de lijst staat, is deze niet compatibel met Apple AirPrint.

Ga voor meer informatie naar de Veelgestelde vragen door uw product te selecteren in de bovenstaande lijst. Als u problemen ondervindt met uw PIXMA-printer bij het gebruik van Apple AirPrint, kunt u ook contact met ons opnemen voor hulp.iPad, iPhone, iPod en iPod touch zijn handelsmerken van Apple Inc., geregistreerd in de V.S. en andere landen. AirPrint™ en het AirPrint-logo zijn handelsmerken van Apple Inc.

Dit is wellicht ook iets voor jou...

Feedback