Capturing the drama of climbing a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla Lohmann

Spectaculaire avonturen met de EOS 5D Mark IV

Ulla Lohmann
Ulla Lohmann

Explorer


Expeditiefotograaf en fotojournalist Ulla Lohmann gebruikte de EOS 5D Mark IV als een van de eersten en legde de lat meteen ontzettend hoog. We horen waarmee ze werd geconfronteerd toen ze met Canon’s 5D-camera naar de vulkanen van Vanuatu trok.

Het zuiden van de Stille Oceaan staat bekend om zijn blauwe zeeën, witte stranden en eilanden. Dit gedeelte van de wereld heeft echter ook een duistere kant en juist daar brengt Ulla Lohmann het liefst haar tijd door. Als je goed zoekt, kun je op de top van een van de vele vulkanen die de 82 eilanden van de Vanuatu-archipel rijk zijn, onze onverschrokken Canon Explorer aantreffen, met een camera in de hand...

"Ik was daar, met camera, voor een opdracht van een snackfabrikant", legt Ulla uit. "Ze vroegen me mijn ervaring met het fotograferen van vulkanen te gebruiken om de denkbeeldige reis vast te leggen die een van hun tortillachips zou kunnen maken van de productie tot de verpakking. Ze wilden er nadruk op leggen dat het om ‘extra hete’ chips ging. Daarom nam ik de camera mee naar een 600 meter diepe actieve vulkaan, op maar 50 meter afstand van een actief lavameer. Zo heet heb ik het nog nooit gehad en ik had hun chips nog niet eens gegeten!"

HEET, MAAR ALLES ONDER CONTROLE...

Vanwege haar ervaring met zware opnameomstandigheden is er veel vraag naar Ulla. Canon-technici wilden vooral graag weten hoe de EOS 5D Mark IV zou presteren bij hoge temperaturen en hoe de camera de felgekleurde gesmolten lava en de donkere rotsen haarscherp zou vastleggen dankzij de gloednieuwe CMOS-sensor met 30,4 Megapixel.

Ulla Lohmann captures drama from a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla vertelt: "Deze camera is perfect voor opnamen met een hoge ISO-waarde. Hij heeft een ISO-bereik van 100-32.000 (uitbreidbaar van 50 tot 102.400). Als je midden in een vulkaan staat, zie je dat het dynamisch bereik enorm is, waardoor het voor een camerasensor heel lastig kan zijn om elk detail vast te leggen. Toen ik de bestanden achteraf bekeek op het LCD-scherm van de 5D Mark IV, bleken zowel de donkere als de lichte gebieden uitstekend te zijn vastgelegd. Toen wist ik zeker dat het inderdaad een heel speciale camera was..."

"De weerbestendigheid is geweldig", vertelt ze. "Als de camera een vulkaan op Vanuatu aankan, kan hij vrijwel alles aan!""

Canon Explorer Ulla Lohmann zoomt in op een lavameer onder aan een van de actieve vulkanen op Vanuatu

Pas in de vulkaan ontdekte Ulla hoe goed het touchscreen van de EOS 5D Mark IV was en hoe gemakkelijk dit scherm het haar maakte. "Ik vond het Live View-touchscreen echt fantastisch. Met mijn hittebestendige handschoenen aan kan ik de camera niet goed bedienen, maar met het nieuwe touchscreen kon ik de instellingen aanpassen en de focus en scherpte op de achterkant van de camera instellen door het LCD-scherm aan te raken. Het scherm werkt heel intuïtief waardoor je sneller foto's kunt nemen en tijdens video-opnamen kunt scherpstellen, wat heel handig is. In Live View kun je tot EV-4 scherpstellen, wat perfect werkt bij weinig licht.

"Op de achterkant van de camera zit ook een nieuwe knop waarmee je focuspunten kunt wijzigen terwijl je nog door de zoeker kijkt. Al deze verbeteringen zijn het resultaat van doorontwikkeling van de 5D Mark III. Hij ligt ook nog eens goed in de hand. Hij is bovendien lichter dan het oude model, wat veel verschil maakt, vooral als je een vulkaan moet beklimmen!"

EEN INTUÏTIEVE RELATIE

De meeste fotografen steken veel tijd in het ontdekken van hoe een camera werkt en hoe je er het maximale uit kunt halen. Canon Explorers zijn echter een speciaal slag mensen en de technici van Canon zijn ervan onder de indruk dat ze vrijwel onmiddellijk in staat zijn met een proefmodel te werken en er het maximale uit te halen. Ulla is daarop geen uitzondering. "Ik kreeg de camera een dag voordat ik naar Vanuatu zou gaan en niet lang na de landing gebruikte ik hem al in een actieve vulkaan. De overstap van de EOS 5D Mark III naar de 5D Mark IV was vloeiend omdat de body en bediening vrijwel identiek zijn. Ben je een camera uit de EOS 5D-serie gewend? Dan gaat het bijna vanzelf."

Ulla was blij met de weerbestendigheid van de camera, die al heel snel op de proef werd gesteld door zowel stof en as van de vulkaan als regen en vochtigheid. Doordat speciale pakkingen de klepjes van de kaarten en rubberen flapjes de HDMI-, USB-, hoofdtelefoon- en microfoonpoorten beschermen – nog beter dan bij oudere modellen uit de 5D-serie – blijft de 5D-serie de voorkeur genieten van fotojournalisten. "De weerbestendigheid is geweldig", vertelt ze. "Als de camera een vulkaan op Vanuatu aankan, kan hij vrijwel alles aan!"

"Ik gebruik de hele serie al mijn hele leven. Het is het perfecte systeem voor mij. Het is de perfecte allround camera voor reisfotografie dankzij de hoge kwaliteit en het lichte gewicht. Ik wilde hem niet meer kwijt!"

4K-VIDEO'S MAKEN

Hoewel ze voornamelijk foto's maakt, heeft Ulla onderzocht of ze het maken van video's zou kunnen toevoegen aan haar vaardigheden. Dat de EOS 5D Mark IV opnamen kan maken in 4K maakt het nog interessanter om video-opnamen te maken.

"Het is heel interessant voor een fotograaf als je een camera hebt waarmee je 4K-opnamen kunt maken die even mooi zijn als gedetailleerde foto's. De extra kaartsleuf is heel handig omdat je opnamen kunt blijven maken. En lava filmen in 4K was heel cool. Doordat beelden automatisch worden bijgesneden, had ik geen lange lenzen nodig om video's te maken."

"Ik kijk er al naar uit om deze optie voor nieuwe opdrachten te gaan gebruiken. Je kunt met het Live View-scherm – dat scherp en gedetailleerd is – met een druk op de knop video-opnamen maken."

Hoe spectaculair een actieve vulkaan kan zijn, wordt hier gedemonstreerd door beelden met een lange sluitertijd van een vulkaanuitbarsting.

DE BEELDEN BESCHERMEN

Nieuw voor de EOS 5D Mark IV zijn de geavanceerde beeldverwerkingstechnologieën van de EOS-1D X Mark II die geweldige resultaten opleveren zodra je op de sluiterknop drukt. De functie Digital Lens Optimizer uit Canon’s Digital Photo Professional-software wordt gecombineerd met de Fine Detail Picture Style van de EOS 5DS- en 5DS R-DSLR's met hoge resolutie, extra helderheid voor randen, correctiefuncties voor vervormingen en chromatische aberraties, en automatische-witbalansinstellingen. En nog een heel bijzondere functie: Dual Pixel RAW.

"Ik heb kennisgemaakt met Dual Pixel RAW", aldus Ulla. "Ik vind dat een zeer interessante technologie. Als je weinig tijd hebt om een portretfoto te nemen en de scherpstelling steeds verandert – zoals bij mijn foto's van locals die aan lianen worden vastgemaakt en naar beneden duiken (hier komt bungeejumpen vandaan) – is dit een superhandige functie. Het moment wordt bewaard. De camera legt de scène vast met twee fotodiodes, die de foto twee lagen geven. Het mooie is dat je tijdens het nabewerken het punt met de maximale scherpte kunt corrigeren wanneer de situatie daarom vraagt. Dit betekent dat de scherpte kan worden aangepast in de nabewerkingsfase."

"Dit is een camera die onder alle omstandigheden uitstekend presteert."

"Ik gebruikte ook GPS om mijn locatiegegevens bij te houden op de eilanden. Dit kost niet veel stroom en het is een superhandige extra van de 5D Mark IV voor wanneer ik op expeditie ben. Eigenlijk heeft de camera niets waar ik geen gebruik van zou maken. Met IPTC kan ik bijschriften direct naar het beeldbestand schrijven en via Wi-Fi kan ik foto's delen met mijn tablet of smartphone. De verbindingsopties zijn echt fantastisch."

"Als mensen me vragen waarom ze moeten overstappen op deze camera, zeg ik dat hij onder alle omstandigheden uitstekend presteert."

Op de eilanden van de Vanuatu-archipel zijn veel traditionele festivals en ceremonies.

Ambassadors en verhalen

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiratie

Ontdek hoe de EOS 5D Mark IV presteert in de handen van professionele fotografen

Ontdek meer