Filming with the EOS 5D Mark IV on a beach

Christian Anderl

Helder en precies filmen

Christian Anderl
Christian Anderl

Explorer


Commercieel fotograaf, filmmaker en Canon Explorer Christian Anderl bespreekt de uitstekende functies voor filmopnamen van de EOS 5D Mark IV en de mogelijkheid om achter de schermen snel en effectief foto's te maken.

"Deze camera is alles wat ik nodig heb. Hij biedt de perfecte mix van technologie bij weinig licht en bedieningsmogelijkheden, waardoor ik met plezier kan doen wat ik doe." Vanaf het moment dat Christian over de EOS 5D Mark IV praat, is zijn enthousiasme duidelijk. Hij is al lang gebruiker van de 5D-serie en begon met filmen met de 5D Mark II. Sindsdien houdt hij de technologische voortgang van Canon goed bij.

"Canon weet wat mensen zoals ik nodig hebben", zegt hij. "Net als ik denk dat camera's niet beter kunnen worden, doet Canon het toch! En ik moet zeggen: dit is verreweg de grootste stap voorwaarts. Gewoon geweldig."

Voor Christian hebben kleine en subtiele wijzigingen van de EOS 5D Mark IV de grootste impact op zijn workflow. Neem bijvoorbeeld de autofocus-schakelknop op de achterkant van de camera. Deze toevoeging is precies geplaatst waar de duim terechtkomt, rechts naast het LCD-scherm. "Dat was voor mij het belangrijkste bij deze camera!", roept hij. Ik heb voor een muziekpromo behind the scenes-opnamen gemaakt, geheel met autofocus, wat ik nog nooit eerder heb gedaan. Toen ik begon, was ik direct verkocht. Het werkte gewoon! Met de nieuwe AF-schakelaar aan de achterkant bij het LCD-scherm, kon ik focusposities voor gezichtsdetectie verschuiven van de ene persoon naar de ander. Daar was ik diep van onder de indruk."

Hij gaat verder: "Zelfs bij het opnemen van films bij zeer weinig licht presteerde de camera uitstekend, terwijl ik verwachtte dat scherpstellen mis zou gaan. Voor fotografie is de Dual Pixel Raw ook nog eens geweldig. Ik had een opname die ik heel mooi vond, maar die net niet helemaal goed scherp was. Naderhand kon ik die met de Canon Digital Photo Professional-software aanpassen en – wauw – het werd een perfecte opname!"

"Dit is nog maar het begin van een fantastische nieuwe revolutie van Canon", vertelt hij enthousiast. "De nieuwe 30 Megapixel sensor heeft een geweldig dynamisch bereik en op het superscherpe LCD-scherm van de camera kon ik direct het verschil in de beelden zien."

"Dit is nog maar het begin van een fantastische nieuwe revolutie van Canon."

Licht, camera, actie!

Christian realiseerde zich dat het achter de schermen filmen en fotograferen met de EOS 5D Mark IV lastig zou worden. Beide taken uitvoeren met één camera is een uitdaging. "Normaal gesproken zou ik twee body's gebruiken: eentje voor filmen en de ander voor fotograferen. Binnen de beperkte ruimte van deze filmset zou dat echter lastig zijn en zou ik niet goed kunnen rondlopen. Ik was erg onder de indruk van de manier waarop de camera te gebruiken is in 'run and gun'-situaties waarbij snelle reacties en snel scherpstellen cruciaal is, bij zowel foto's als video's."

Hij vertelt: "Oorspronkelijk zou ik alleen portretten van de band maken, maar de crew vroeg me om ook films te maken. Ik moest dus zowel foto's als video's maken, wat de ultieme test was."

"Achter de schermen video's en foto's maken is een uitdaging. Je moet echt doorwerken. Daarbij helpt de autofocus enorm. Ik kon me bezig houden met het framen. De AF kon het verder zelf. Met de geweldige schakelaar op de achterkant van de camera kon ik natuurlijk altijd de focus richten op wat ik wilde."

EOS 5D Mark IV on a handheld rig

Christian gebruikte de camera op een zeer simpele rig voor in de hand. Omdat hij zowel video's als foto's maakte, was het onmogelijk om een groot rek te gebruiken zoals hij dat normaal bij filmopnamen doet.

"Die kleine rig werkte prima", vertelt hij. "De bediening was iets wat ik altijd geweldig vond op mijn oude Mark III, maar het is op de EOS 5D Mark IV nog beter geworden. Hij is lichter dan het oude model, en dat was cruciaal. Net als een andere toevoeging: Wi-Fi!"

Hij vertelt verder: "Wi-Fi op een DSLR is niet langer een gimmick. Het is nu echt een nuttige toevoeging. Door de camera naar een tablet te tetheren, konden we de autofocus tijdens het filmen op afstand bedienen. Heel cool. Op bepaalde momenten richtte ik me op het framen terwijl een assistent zich kon concentreren op het scherpstellen. We konden onze taken onafhankelijk van elkaar, maar in real-time uitvoeren. Geen vertraging, geen verwarring. Perfect resultaat! "Ik heb de EOS 5D Mark III pas vorig jaar gekocht omdat ik de 5D Mark II zo goed vond. Hij deed alles wat ik nodig had. Maar deze Mark IV? Wauw, ik wil 'm direct hebben. Ik heb 'm al besteld!"

"De nieuwe 30 Megapixel sensor heeft een geweldig dynamisch bereik en op het superscherpe LCD-scherm van de camera kon ik direct het verschil in de beelden zien."

Filming handheld with the EOS 5D Mark IV

Observaties en conclusies

Als Christian terugkijkt op de opnamen van de shoot, ziet hij direct de voordelen van de EOS 5D Mark IV. "Als een tool voor filmen beschikt hij over alle goede functies van de vorige twee generaties en hier wordt 4K-video en een ongelofelijk aanbod correctietools voor onderweg aan toegevoegd, zoals Digital Lens Optimizer, andere aberratiecorrecties voor de lens en de Fine Detail Picture Style. Plus, de Dual Pixel Raw-modus is gewoon ongelofelijk voor als je weer achter je bureau zit."

"Ik vond de autofocus bij video's ook heel goed, net als de hoge ISO-waarden zonder korreligheid. De kleuren zijn waarheidsgetrouw en de ruis bij weinig licht en bij ISO 6400 was ongelooflijk. Het ziet er uit als een prachtige filmkorrel. Dit is iets wat je tijdens post-productie als een filter zou toevoegen, zo mooi is het!"

"Ik ben niet zo'n 'techy' fotograaf", concludeert hij. "Maar dit is voor mij een tool die gewoon precies werkt zoals ik wil. Ik heb nog nooit een camera gehad waarmee ik zo snel en eenvoudig aan de slag kon. Ik wilde hem niet meer kwijt!"

Ambassadors en verhalen

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiratie

Ontdek hoe de EOS 5D Mark IV presteert in de handen van professionele fotografen

Ontdek meer