ARTIKEL

Guia Besana's portret van het leven in de noordelijkste stad ter wereld

When Canon Ambassador Guia Besana saw this dog 'walking its human' in a snow storm in Longyearbyen, Svalbard, Norway, she sprung into action to capture the scene. Taken on 12 February 2018 on a Canon EOS 5DS R with a Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM lens. © Guia Besana
Toen Canon Ambassador Guia Besana deze hond 'zijn mens zag uitlaten' in een sneeuwstorm in het Noorse Longyearbyen, aarzelde ze geen moment en legde ze het vast. Gemaakt op 12 februari 2018 met een Canon EOS 5DS R en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Guia Besana

De opzet van de foto lijkt heel eenvoudig: een vrouw met haar hond in de sneeuw. De compositie, de lijnen en de primaire kleur tegen de witte achtergrond maken het een plezierige foto om naar te kijken. Maar als je je verdiept in het verhaal achter de foto van Guia Besana wordt het alledaagse ineens buitengewoon: de foto van de Italiaanse Canon Ambassador is een gedicht over mensen, plaatsen en de complexe relatie tussen die twee.

Guia's werk is gepubliceerd door CNN, Vanity Fair en The New York Times. Ook werkt ze met talloze zakelijke klanten en heeft ze over de hele wereld geëxposeerd. Ze verdeelt haar tijd meestal tussen Parijs en Barcelona, maar toen haar partner – ook een fotograaf – een opdracht voor langere tijd aannam in Noorwegen, besloot ze hem samen met hun dochter te bezoeken.

Op Spitsbergen, een Noorse eilandengroep in de Noordelijke IJszee, wonen 2100 mensen. Ter vergelijking: op dezelfde eilanden leven zo'n 3000 ijsberen. Het stadje Longyearbyen op een van deze eilanden is de noordelijkste stad ter wereld. Als je verder naar het noorden reist, kom je alleen nog maar meteorologische posten tegen. Tijdens de poolnacht gaat de zon eind oktober onder en komt pas begin februari weer op. Op Guia's eerste dag in Longyearbyen daalde de temperatuur tot -15 °C. Maar de fotografe liet zich daar niet door weerhouden en waagde zich naar buiten voor een serie foto's van deze fascinerende plaats.

Christian Ziegler’s

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Guia zag buiten in de sneeuw een vrouw met haar hond lopen. Toen ze wat beter keek, leek het net alsof de hond de vrouw uitliet. Er was iets aan het duo dat haar fotografische instincten prikkelde. "De hond heeft de leiding over de mens en dat vond ik meteen interessant", zegt Guia.

"Ik geloof niet dat de vrouw me zag. Het zicht was slecht omdat de sneeuw van alle kanten kwam, ook al is dat op de foto niet goed te zien, en de hond was erg snel. Honden in het noordpoolgebied zijn opmerkelijk sterk en bestand tegen temperaturen onder nul."

A wooden sledge with an animal fur lies abandoned by an opening in a fence, pointed towards some distant mountains. The floor and mountains are covered in thick, white snow.
Tijdens haar reis naar Longyearbyen, Spitsbergen, wist Guia de winterse rust en stilte in het stadje vast te leggen. Gemaakt op 11 februari 2018 met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Guia Besana

Guia maakte de foto van de vrouw met een Canon EOS 5DS R, waar ze graag mee werkt, omdat hij snel en scherp is en een low-pass cancellation filter heeft dat de scherpte optimaliseert, vooral bij landschapsopnames. Ze gebruikte haar Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief met 33 mm "omdat dat het objectief is dat al mijn favoriete brandpuntsafstanden in één bevat: 35-50 mm. Zo hoef ik niet van alles mee te slepen en niet van objectief te wisselen bij lastige weersomstandigheden", zegt ze. Hoewel het eindresultaat er wit uitziet, was de zon zwak, en dus stelde ze de ISO in op 800, de sluitertijd op 1/100 sec. en het diafragma op f/5.

Maar de grootste uitdaging tijdens deze opnames waren haar koude handen. Ze droeg dikke handschoenen, met daaronder een dunner paar om het touchscreen te kunnen bedienen. Nadat ze de dikke handschoenen had uitgetrokken, was het een race tegen de klok om de foto te maken voordat ze het gevoel in haar vingers zou verliezen.

De afgelopen jaren heeft abnormaal weer – waarschijnlijk het gevolg van de opwarming van de aarde – allerlei problemen veroorzaakt op Spitsbergen. Sommige wetenschappers vrezen dat de lawines en aardverschuivingen het einde van Longyearbyen betekenen. Geeft deze achtergrondinformatie de foto's van Guia extra betekenis? Is het een waarschuwing voor de toekomst? Guia: "Op deze foto is goed te zien hoe dieren in de wildernis en op afgelegen plekken de leiding nemen over hun omgeving." Ook is te zien hoe mensen de natuur het voortouw laten nemen. "De manier waarop de vrouw haar rechterarm en -hand naar achteren houdt, is veelzeggend. Het geeft aan dat ze zich laat leiden door de hond en dat ze hem in zekere zin accepteert als leider."

Geschreven door Gary Evans


De kit van Guia Besana

De essentiële kit waarmee professionals fotograferen

Photographer Guia Besana stands in front of a wall by the sea, holding a Canon camera.

Camera

Canon EOS 5DS R

Dankzij de resolutie van 50,6 Megapixel en een low-pass cancellation filter waarmee de scherpte wordt geoptimaliseerd, biedt deze camera ultieme helderheid. De Dual DIGIC 6-processors zorgen ervoor dat je beelden met een zeer hoge resolutie, weinig ruis, realistische huidtinten en een uitzonderlijke, nauwkeurige kleurweergave kunt maken.

Objectief

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Dit standaard zoomobjectief van professionele kwaliteit biedt een uitstekende beeldscherpte en de robuuste constructie van een product uit de L-serie. Met zijn continue f/2.8-diafragma maak je zelfs bij weinig licht prachtige foto's en heb je alle controle over de scherptediepte.

Objectief

Canon EF 50mm f/1.2L USM

Met zijn maximale diafragma van f/1.2 en ultrasonische autofocus is dit bliksemsnelle objectief perfect als je met weinig licht moet werken.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan