VERHALEN

Vrouwen in de fotografie: Jumana Jolie en de groei van Dubai

A photograph of the downtown Dubai area, taken from the 124th floor of the Burj Khalifa – the world's tallest tower.
Het uitzicht vanaf de 124e verdieping van de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. Vanuit dit unieke perspectief toont Jumana het centrum van Dubai, met de beroemde fontein en Dubai Mall. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 14mm f/2.8L II USM-objectief. © Jumana Jolie

Fotojournaliste en luchtfotografe Jumana Jolie groeide op in Dubai in de jaren 80, toen het nog een woestijnstad in volle ontwikkeling was. Van de futuristische luxestad die Dubai nu is, was toen nog absoluut geen sprake.

"Ik weet nog hoe het eruitzag voor alle prachtige chaos en verkeer. De snelwegen en wolkenkrabbers die ik het liefst fotografeer, staan nu op plekken waar vroeger alleen maar woestijn was", vertelt Jumana. "Ik herinner me dat ik naar de hogeschool reed voor alle snelwegen er lagen en dat ik een jonge stad met ongelooflijk veel potentieel zag. Ik heb de Burj Khalifa gefotografeerd in 2007, toen de bouwwerkzaamheden net waren begonnen. Als ik hem nu zie en vergelijk met mijn foto's van toen... Het inspireert me om te zien hoe snel de stad de afgelopen decennia is gegroeid."

Aerial shot of Dubai, taken at dusk. The view is one of the photographer's favourites.
Een verticale foto van het kunstmatige eiland Palm Jumeirah, waar je glamoureuze hotels, restaurants en appartementen vindt. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objectief. © Jumana Jolie
This photograph of blurred car lights was shot up against a window from one of the high rises in the residential district Dubai Marina.
"De wolkenkrabbers van Dubai zien er altijd wel indrukwekkend uit, maar op een mistige ochtend zijn ze bijna surreëel. Het lijkt alsof ze boven op de wolken zweven", vertelt Jumana. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objectief. © Jumana Jolie

Op grote hoogte

Op Instagram heeft Jumana als @pixelville meer dan 250 posts en meer dan 100.000 volgers uit de hele wereld, die haar duizelingwekkende stadsfoto's bewonderen. Met haar Canon EOS 5D Mark III maakt ze foto's op plaatsen die er levensgevaarlijk uitzien, tussen ondenkbaar hoge, spiegelende gebouwen. "Ik speel met hoeken. Alles draait om het perspectief", zegt ze. "Het begon als een hobby, een voortvloeisel van mijn passie voor architectuur. Ik keek vaak omhoog en dacht: 'Wauw, dat gebouw is zo mooi vanaf hier, maar hoe zou het eruitzien vanaf dat dak daar?' Alles is anders als je de wereld van bovenaf bekijkt."

Haar liefde voor luchtfotografie begon bij Reuters, waar ze van 2007 tot 2015 werkte. "We documenteerden het bouwproces van The World en de Palmeilanden, de kunstmatige eilanden van de stad, en werden uitgenodigd voor helikoptervluchten", vertelt ze. "Er komt meer bij kijken dan alleen een foto nemen: bij elke vlucht train je jezelf om het beeld mentaal voor te bereiden, de kadrering en uitsnijding te bedenken, onnodige elementen uit het beeld te laten. Wanneer ik ergens naartoe reis, bekijk ik die plek het liefst ook vanuit de lucht. Over een stad vliegen en alles bekijken vanuit dat perspectief, daar kan niets tegenop. Als je steden zoals New York, Los Angeles of Shanghai ziet, merk je dat elke stad een uniek ritme heeft.

"Ik gebruik geen gimbal; ik fotografeer uit de hand, uit het raam", voegt ze toe. "Boven sommige gebieden blijven we wat langer hangen. Als je echt een steengoede piloot hebt, kan hij het vliegtuig tot 90 graden kantelen en nog steeds stabiel vliegen. Je hangt vast met een gordel, zodat je niet uit het vliegtuig kunt hangen of vallen, maar toch hou ik vaak de deurklink vast en fotografeer ik met één hand. Soms hou ik mijn arm uitgestrekt om dat perfecte vogelperspectief te krijgen. Dat deed ik bijvoorbeeld toen ik New York fotografeerde: ik stak mijn arm uit het raam en maakte blindelings foto's."

A foggy December sunrise in Dubai taken from above the clouds – an uncommon, yet arresting, site to behold.
Deze foto is genomen op een ochtend in december, "toen de mist als een deken over de stad lag", legt Jumana uit. "Dit soort weer maak je niet vaak mee in Dubai, het gebeurt met een beetje geluk misschien een of twee keer per jaar. Het was een speciaal moment." Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 16-35mm f/2.8L USM II-objectief. © Jumana Jolie

Haar passie voor het documenteren van steden heeft ze geërfd van haar grootvader. Hij kwam uit een arme familie, maar werkte zich op tot burgerlijk ingenieur bij een aannemersbedrijf in Koeweit en nam zijn familie in de jaren 60 mee uit Jeruzalem naar de Verenigde Arabische Emiraten, via Libanon en Koeweit. "Op een dag vroeg zijn manager of hij een klein project in de Golf in goede banen wilde gaan leiden. Hij moest een speld in de landkaart prikken om te tonen waar Dubai was, want toen was er nog helemaal niets. Toen hij zag hoeveel potentieel de stad had, richtte hij zelf een bouwbedrijf op. Dat bedrijf is nu een van de grootste aannemersfirma's in Dubai."

Over een stad vliegen en haar unieke ritme zien, daar kan niets tegenop.

Wanneer Jumana nu uitkijkt over de skyline van Dubai, ziet ze de bouwprojecten die zijn bedrijf heeft gerealiseerd. "Wanneer ik in de auto zit, zie ik de kranen van zijn bedrijf soms op een nieuw stuk grond opduiken", zegt ze. "Dan voel ik me zo trots! Het inspireert me om de groei van Dubai vanuit zo veel mogelijk perspectieven te documenteren."

Maar Jumana is niet alleen gefascineerd door Dubai: ze is vastberaden om het tempo, de groei en het unieke ritme van alle grote steden ter wereld vast te leggen. "Ik wil mensen uit alle hoeken van de wereld aanspreken met mijn foto's. Ik wil vastleggen hoe elke stad leeft op haar eigen tempo, haar eigen manier. Elke stadsjungle heeft een uniek ritme en een speciaal soort ordelijke chaos. Als je die door de zoeker van een camera bekijkt, lijkt alles plots veel eenvoudiger."

A girl in a Yemen market place, taken while Jumana was working for Reuters.
"De avondschemering is een van mijn favoriete momenten om te fotograferen, en dit uitzicht vind ik een van de meest bijzondere. Ik word er voortdurend aan herinnerd hoe snel de stad gegroeid is. Het lijkt wel een fata morgana in de woestijn", zegt Jumana. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 14mm f/2.8L II USM-objectief. © Jumana Jolie
A view from one of the high rises in Dubai Marina, with a long exposure of the car lights far below reflected onto the glass in a mesmerising way.
Een foto langs de ramen van een wolkenkrabber in Dubai Marina. "Door de lange sluitertijd veranderde het licht van de auto's op de grond in strepen. Die werden op een fascinerende manier weerspiegeld op het glas", vertelt Jumana. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objectief. © Jumana Jolie

Haar niche vinden

Haar grootvader is ook de persoon die haar passie voor fotografie aanwakkerde door haar een 35mm-meetzoekercamera te geven. "Aan de hogeschool studeerde ik fotografie. Die klassieke opleiding is het beste wat ik ooit heb gedaan", vertelt ze. "Nadat ik afstudeerde, heb ik een paar maanden in de modewereld gewerkt. Maar ik besefte al snel dat dat niets voor mij was, dus ging ik freelance werken voor plaatselijke kranten. Ik begon met Gulf News en kwam zo terecht bij Reuters. Ik documenteerde verhalen en maakte foto's over nieuwsberichten en sportevenementen. Zo ben ik uiteindelijk de fotografe geworden die ik nu ben. Ik werk volledig freelance. Voor Getty Images verzorg ik de nabewerking van foto's, en daarnaast werk ik ook voor klanten en merkcampagnes."

Als vrouwelijke fotograaf in het Midden-Oosten werken, brengt enkele uitdagen met zich mee. "Maar die uitdagingen ga ik met plezier aan", vertelt ze. "Ik doe mijn best om mijn sterke punten te ontdekken en mijn vaardigheden te verbeteren. Dat motiveert me elke dag. De steun van mijn familie is een onschatbare bron van inspiratie, die me de kracht geeft om mijn carrière in de fotografie verder uit te bouwen.

"Toen ik in 2007 begon, waren vrouwen duidelijk in de minderheid en dat zijn we nog steeds. Wanneer ik een evenement bezoek, is 99% van de fotografen man. Met wat geluk is er één andere vrouw met een camera. In het begin was het wel intimiderend, maar na een tijdje werd het gemakkelijker", zegt ze. "Ik was erg jong toen ik begon, echt een groentje. En die mannen waren al jaren bezig, allemaal gevestigde namen in de sector. Eerst werd ik niet echt serieus genomen, maar toen vond ik mijn plek en werd het net een familie. Hoewel je werkt met concurrenten en verschillende agentschappen, zie je op elk evenement hetzelfde groepje fotografen terug, die allemaal respect voor elkaar hebben."

A young Yemeni girl hides half her face from the photographer whilst smiling
Deze foto is genomen toen Jumana voor Reuters in Hadhramaut, Jemen werkte. "Toen ze me zag, droeg ze haar hoofddoek als een burka en kon ik alleen haar ogen zien. Maar nadat ik er een tijdje had rondgelopen, kwam ik haar opnieuw tegen en bood ze aan me een rondleiding te geven over de markt. Dit was een spontaan moment dat ik kon vastleggen." Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objectief. © Jumana Jolie

Nu wordt Jumana ook in de rest van de wereld geprezen om haar immens populaire Instagram-feed. "Een paar jaar geleden maakte ik een social media-account", vertelt ze. "Ik besloot de groei van Dubai te tonen via luchtfoto's, gewaagde foto's, dat soort beelden. Ik ben erg kieskeurig als het op foto's op social media aankomt. Het belangrijkste voor wie net begint of voor fotografen die al actief zijn op social media, is een uniek en authentiek portfolio samenstellen. Het moet weerspiegelen wie je als kunstenaar bent."

Voor haar 5D Mark III gebruikt ze steeds haar favoriete objectieven, de EF 16-35mm f/2.8 III USM en EF 24-70mm f/2.8L II USM, die ze altijd met zich meeneemt. "Deze brandpuntsafstanden zijn perfect, ik kan er zowel mensen als landschappen mee fotograferen", vertelt ze. "Maar voor sportfoto's gebruik ik de EF 400mm f/2.8L IS II USM op een statief: dat is praktisch en gemakkelijk om van locatie te veranderen."

Dagelijks werk

Hoewel ze het meest bekend is om haar luchtfoto's, werkt Jumana gewoonlijk als fotojournaliste en redactrice voor sport- en nieuwsartikelen in het Midden-Oosten. "Je zou kunnen zeggen dat luchtfotografie mijn alter ego is. Ik hou van fotojournalistiek, vooral actueel nieuws en verhalen over bepaalde onderwerpen", zegt ze. "Zoals de protesten tijdens de Arabische Lente in 2010-2012: toen was ik in Jemen om de onrust te documenteren voor Reuters."

Jumana is volop bezig met het ontwikkelen van haar karakter als fotojournaliste. "Het is een echte mannenwereld", zegt ze. "Vrouwen zijn nog steeds in de minderheid, maar daar komt stilaan verandering in. We hebben nog een lange weg te gaan, maar meer en meer vrouwen jagen hun dromen na en bouwen een carrière op." En dankzij haar prachtige foto's, zowel uit de lucht als op de grond, werkt ze ook zelf op een innovatieve, inspirerende manier aan haar carrière.

Op de productpagina van de Canon EOS 5D Mark IV vind je meer informatie over de nieuwste producten uit de Canon 5D-serie.

Geschreven door Lottie Davies


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven