VERHALEN

Callum Snape over reis- en avonturenfotografie, en succes op sociale media

Inside a glacier, in a gap between two walls of ice, a man lies in a red hammock.
Elfin Lakes, British Columbia, Canada. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objectief. © Callum Snape

Avonturen- en reisfotograaf Callum Snape heeft vijf jaar gewacht om deze scène te fotograferen (linksonder). Abraham Lake in Alberta, Canada, strekt zich uit over 32 km langs de heuvels van de Canadian Rockies. Dode planten en dieren op de bodem van het meer veroorzaken gasbubbels. In de winter bevriest het meer en komen de bubbels vast te zitten en hangen daar alsof iemand op de pauzeknop heeft gedrukt toen een kwal boven water wilde komen.

Er is een periode van een week waarin de bubbels het best te zien zijn. In januari 2016 kreeg Callum eindelijk de kans om de foto te maken die hij wilde, toen de opstekende wind het oppervlak schoonveegde. Hierdoor werden het ijs en de bubbels helderder dan hij ooit eerder had gezien. Hij plaatste de foto op Instagram en deze ging viraal (met op moment van schrijven 28.500 likes).

In the foreground, the surface of a frozen lake shows white bubble shapes frozen. In the background are mountains tinged purple-pink by the setting sun.
De foto van Callum van de bevroren gasbellen op Abraham Lake in Alberta, Canada. Deze foto ging viraal op sociale media. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 17-40mm f/4L USM-objectief. © Callum Snape
A man walks beside a still lake fringed with fir trees, under a low sun.
Callum rust uit op de gletsjer van Athabasca, Jasper National Park, Alberta, Canada. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een Canon EF 17-40mm f/4L USM-objectief. © Callum Snape

"Ik ben opgegroeid met de ouderwetse traditie van fotografie als kunst", zegt Callum. "Hierdoor leg ik mezelf veel creatieve druk op om fris en inventief te blijven, en niet te vertrouwen op handigheidjes tijdens de nabewerking. Ik fotografeer een scène zoals ik deze zie en bedenk hoe ik de scène kan vastleggen zodat ik deze ook op sociale media kan gebruiken."

Callum is op Instagram bekend als @calsnape en heeft daar meer dan 760.000 volgers. Hij is een 'influencer' en bedrijven betalen Callum om hun producten en diensten te promoten op zijn Instagram-account. Maar Callum vindt het niet leuk dat hij beroemd is vanwege Instagram. Hij omschrijft zichzelf als een fotograaf die gebruikmaakt van Instagram, en niet als een Instagram-fotograaf. Volgens hem fotograferen Instagram-fotografen met als doel populair te worden. Ze willen likes. En Instagram-fotografen die landschappen posten, hebben de neiging om hetzelfde type ansichtkaartachtige foto's te maken. Maar dat weerhoudt hem er niet van veel tijd te besteden aan zijn sociale kanalen en te zorgen dat zijn beste opnamen op piektijden worden gepubliceerd. Met meer fans en likes kan hij namelijk grotere klanten aantrekken. "Dat is waarschijnlijk mijn grootste uitdaging: proberen een balans te vinden tussen foto's maken voor mezelf, die ik leuk vind, en foto's maken die een klant leuk vindt", geeft hij toe.

The milky way is visible in a starlit sky over snowy mountains and a lake.
Magog Lake, Mount Assiniboine Provincial Park, British Columbia, Canada. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark II en een Canon EF 50mm f/1.8 USM-objectief. © Callum Snape
Christian Ziegler’s

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Een bestaan als een nomade

Callum is geboren op een Amerikaanse militaire basis in België en verhuisde vervolgens naar Duitsland, Engeland en uiteindelijk naar Canada toen hij 18 jaar oud was. Hij heeft naar eigen zeggen een vreemd accent. Hij woonde zeven jaar in Banff in Alberta, Canada en verhuisde vervolgens naar Vancouver in British Columbia. Waarom? Daar woonde hij dichter bij een grote luchthaven en dit is handiger met reizen.

Hij begon met fotograferen om zijn ervaringen in de Canadese wildernis te delen met zijn familie in Engeland. In die tijd had het reizen prioriteit boven het fotograferen, maar nu is het andersom: "Als ik toen niet die passie voor reizen had gehad, zou ik mijn huidige werk nu niet doen. Naarmate ik meer ervaring kreeg, verschoof de prioriteit naar het fotograferen. Dat moet ook wel."

We look down from a rocky outcrop over turquoise lakes, lush green forests and tall mountains.
Mount Assiniboine, British Columbia, Canada. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 17-40mm f/4L USM-objectief. © Callum Snape

In zijn huidige carrière doet hij veel kleine concessies: hij is kunstfotograaf en tegelijk ook commercieel fotograaf, hij gaat waar hij heen wil en waar het werk is, hij verdient zijn salaris, maar maakt ook producties die hij zelf leuk vindt. Het heeft vier jaar geduurd om een miljoen volgers te trekken. Dit aantal heeft hij nu op al zijn sociale-mediakanalen samen. Maar alleen foto's maken is niet genoeg. Om succesvol te zijn, moet hij een creatief eenmansbedrijf zijn.

"Ik prijs mezelf aan als sociale verhalenverteller. Wanneer ik een verhaal op sociale media deel, is alleen een goede foto niet genoeg. Als klanten posts op sociale media willen sponsoren, is de bijbehorende tekst net zo belangrijk. Je moet tegenwoordig zowel een commercieel bedrijf als fotograaf zijn. Ik bied het hele pakket aan: foto's, rapporten met statistieken en analyses voor sociale media. Momenteel doe ik dit allemaal zelf, maar ik zou graag personeel aannemen om dat deel van het werk fulltime van mij over te nemen. Het is namelijk een cruciaal deel van mijn activiteiten geworden."

A man in a red jacket walks along a narrow riverside path in a snowy forested valley.
Numa Falls, Kootenay National Park, British Columbia, Canada. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 17-40mm f/4L USM-objectief. © Callum Snape

Callum krijgt veel werk van toeristische bureaus van over de hele wereld. Zijn werkwijze is om de marketingplannen van een bedrijf te onderzoeken op zwakheden en het bedrijf vervolgens voorstellen te doen over hoe hij gebruik kan maken van zijn volgers op sociale media om deze zwakheden te herstellen. Dat doet hij in ruil voor reiskosten en in het gunstigste geval ook een vergoeding.

"Het is verbazingwekkend hoeveel geld er momenteel in deze branche omgaat. De commerciële kant van toeristische fotografie is afgenomen en is overgegaan naar sociale media. Dit is iets goedkoper om te maken, maar er zijn zeer veel kansen. Er is een enorme toename in de vraag naar dit type reisfotografie."

Ik kan fotograferen bij weinig licht en weet dan dat de schaduwgedeelten toch ruim voldoende details bevatten.

Callum heeft in zijn hele carrière alleen nog maar camera's van Canon gebruikt. Hij begon met de Canon EOS 550D en werkte daarna met de Canon EOS 5D Mark II, de Canon EOS 6D, en nu de Canon EOS 5D Mark IV. "De Canon EOS 5D Mark IV is zo ongeveer alles wat ik momenteel van een camera wil", zegt hij. "De sprong voorwaarts in technologie was goed merkbaar. Zo biedt de Canon EOS 5D Mark IV nu ongekende videoprestaties en de verbeterde Live View-autofocus is echt een bonus. Daarnaast is het ISO-bereik indrukwekkend. Ik kan fotograferen bij weinig licht en weet dan dat de schaduwgedeelten toch ruim voldoende details bevatten, met nauwelijks ruis."

A log is covered in snow, by a lake in front of a mountain, partially obscured by cloud.
Bow Lake, Banff National Park, Alberta, Canada. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark II en een 11-16mm-objectief. © Callum Snape
A man leaps between two stepping stones in front of a lake, the sky purple with the setting sun.
Langs de Beartooth Highway, Cooke City, Montana, VS. Gefotografeerd met een Canon EOS 6D en een EF 16-35mm f/2.8L II USM-objectief. © Callum Snape

Hij reist graag met lichte bepakking en neemt daarom een statief van koolstofvezel mee, samen met enkele pan- en kantelkoppen. Hij heeft ook een drone, die handig is voor luchtopnamen tijdens wandelingen. Hij neemt altijd twee objectieven mee: de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM en een Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM. Soms neemt hij nog een derde objectief mee: de Canon EF 70-200mm f/4L USM, die hij waardeert vanwege het lichte gewicht en het telebereik. Callum probeert het merendeel van het werk buiten te doen met de camera, in plaats van binnen met de computer.

Callum: "Ik ben nooit helemaal tevreden met wat ik doe, maar daardoor doe ik nog beter mijn best. Ik kan me niet lang concentreren, dus beperk ik nabewerking tot het minimum. Het echte plezier beleef ik wanneer ik buiten fotografeer. Ik maak graag opnamen met een lange belichting en fysieke filters over het objectief in plaats van de opname achteraf te bewerken."

Callum is een groot deel van het jaar op reis. Hij probeert echter ook meer persoonlijke projecten te doen omdat hij daarom met fotografie is begonnen, lang voordat hij succes had op sociale media. En deze projecten vindt hij nog steeds interessant. Zijn boodschap is eenvoudig: als je je eigen foto's niet mooi vindt, kun je dat ook niet van een ander verwachten.

"Ik ben redelijk egoïstisch op het gebied van fotografie en fotografeer voornamelijk voor mezelf. Ik denk dat je benadering zeer gespecificeerd moet zijn om succesvol te kunnen zijn. Ga er zoveel mogelijk op uit. Fotografeer op de eerste plaats en voornamelijk voor jezelf. Forceer het niet. Fotografeer dingen die je boeiend vindt."

Geschreven door Gary Evans


De kit van Callum Snape

Het belangrijkste materiaal dat professionals gebruiken om foto's te nemen

An extreme close up photo of the Canon EOS 5D Mark IV.

Camera

Canon EOS 5D Mark IV

Deze full-frame 30,4 Megapixel DSLR legt ongelooflijk scherpe details vast, zelfs bij extreem contrast. Door de continue 7fps-opnamen leg je het perfecte moment gegarandeerd vast, terwijl je met de 4K-video nieuwe prestatieniveaus bereikt.

Objectief

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Dit professionele standaard zoomobjectief biedt een uitstekende beeldkwaliteit en de robuuste constructie van een product uit de L-serie. Met zijn continue f/2.8-diafragma maak je zelfs bij weinig licht prachtige foto's en heb je alle controle over de scherptediepte.

Objectief

Canon EF 70-200mm f/4L USM

Een hoogwaardig telezoomobjectief met uitstekende beeldkwaliteit, snelle automatische scherpstelling en een rond diafragma voor een mooie achtergrondwaas. Door het compacte formaat en het lichte gewicht is dit objectief gemakkelijk mee te nemen op reis.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan