ARTIKEL

Een fotoboek maken met hdbook van Canon: David Noton doet een boekje open

A top-down shot of Home Patch, David Noton's photobook created with Canon hdbook.
David Noton koos een foto van zonsopgang boven Compton Pauncefoot in Somerset, Engeland, voor de omslag van zijn Home Patch-fotoboek, gemaakt met Canon's fotoboekservice hdbook. © David Noton Photography

Ervaren landschapsfotograaf David Noton heeft vijf geprinte fotografieboeken gepubliceerd, evenals educatieve e-books en zijn online f11 Photography Magazine. "In tegenstelling tot de vergankelijke clicks en likes op social media is een boek tastbaar, permanent en zeer dankbaar", zegt David. Een goed verzorgd boek van je werk uitgeven kan professionele voordelen opleveren.

In zijn 34 jaar als professional heeft David een carrière opgebouwd door op afgelegen plekken van de wereld adembenemende vergezichten vast te leggen. "Toch zijn sommige van mijn sterkste foto's binnen een paar kilometer van huis gemaakt". Voor zijn laatste publicatie, Home Patch, richtte David zich op de grens van Somerset en Dorset, het gebied waar hij al 25 jaar woont. Het is een plek waar je altijd creatieve inspiratie kunt opdoen. "Je hoeft niet naar Nieuw-Zeeland ofzo te reizen; er zijn prachtige foto's binnen handbereik."

David vertelt over de totstandkoming van dit fotoboek, de voordelen voor professionele fotografen om een fotoboek te maken en hoe ze dit zelf kunnen doen met de hdbook-service van Canon.

The Milky Way over a coastal arch.
"Niet ver van huis kun je prachtige foto's maken." Davids indrukwekkende foto van de Melkweg boven Durdle Door aan de Jurassic Coast staat ook in zijn boek. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-objectief ingesteld op 16 mm, 90 sec, f/2.8 en ISO12800. © David Noton Photography
A double-page spread from David Noton's photobook Home Patch showing a panoramic coastal shot across both pages.
Panorama's op twee pagina's maken het fotoboek van David gevarieerder en boeiender. De prachtige originele foto's komen tot hun recht omdat ze de ruimte krijgen. © David Noton Photography

1. Geef je omzet een boost

"Uiteindelijk voldoet een fotoboek aan drie belangrijke criteria voor een professionele fotograaf", volgens David. "Ten eerste is het een geweldig medium om je werk te laten zien. Op The Photography Show [een grote fotobeurs in het Verenigd Koninkrijk] kon ik tijdens vier dagen netwerken tegen mensen zeggen: 'Kijk, dit is mijn nieuwste boek', en het overhandigen", vertelt hij. "Een print of een boek roept andere reacties op dan foto's op een scherm. Het is een zeer krachtig medium en daarom alleen al de moeite waard."

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Ten tweede kan David dit exclusieve product verkopen aan leden van de f11. "We verkopen het uitsluitend aan f11-leden om hun het gevoel te geven dat ze bij een bijzondere club horen. Met een oplage van 50 exemplaren wordt het hopelijk een verzamelobject", zegt hij.

Ten derde heeft het publiceren van Home Patch David geïnspireerd om zijn grenzen te verleggen. "Alle fotografen hebben momenten waarop ze denken: 'Wat heeft het voor zin?'. Het is enorm motiverend en bevredigend om een fotoboek te maken. Ik wil het graag nog eens doen."

David heeft Home Patch gemaakt met de hdbook-service van Canon. Zo kon hij een professioneel geprint en gebonden boek creëren. Hij wilde graag iets bijzonders produceren en met het hdbook-team van Canon maakte hij een fotoboek. De volledig aangepaste lay-out heeft hij ontworpen met Adobe InDesign. Deze service op maat is beschikbaar voor professionele fotografen die meerdere exemplaren van een fotoboek nodig hebben, voor zichzelf of voor een klant. Je kunt deze service aanvragen via je plaatselijke Canon-kantoor.

Je kunt ook de gratis hdbook-software downloaden om snel een fotoboek te maken met bestaande paginasjablonen. Installeer de software, navigeer naar je foto's en maak je hdbook met allerlei sjablonen en gebruiksvriendelijke bewerkingstools. Met auto-flow kun je je lay-out snel vullen. Als je klaar bent, kun je het boek online bestellen en thuis laten bezorgen of afhalen bij je lokale partner.

Je kunt zoveel exemplaren bestellen als je nodig hebt. David bestelt er vijf per keer. "Ik signeer elk boek persoonlijk voordat ik het doorstuur naar de koper", legt hij uit.

A panoramic image of green fields stretching down to the sea at dawn.
Door te kiezen voor A3 liggend van hdbook kon David grote panorama's maken, zoals deze foto van de Jurassic Coast, gemaakt vanaf Swyre Head op het eiland Purbeck in Dorset, Engeland. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief ingesteld op 100 mm, 1/160 sec, f/8 en ISO800. © David Noton Photography

2. Ga voor groot en mooi

David hield een praatje over de Canon-stand op Photokina 2018 toen hij op het idee kwam om Home Patch te publiceren als fotoboek. "Ik liet mijn foto's zien op een enorm breed 8K-scherm met superhoge resolutie en verbluffende kwaliteit. Ik had nog nooit eerder zoiets meegemaakt. Ik maak deze foto's en ik zie ze groot, maar soms ziet niemand anders ze zo. Dit was een kans om mijn panoramafoto's groot te maken."

Canon's hdbooks zijn verkrijgbaar in de formaten A3 liggend, A4 liggend, A4 staand of vierkant 21 x 21 cm of 30 x 30 cm. David koos voor het grootste beschikbare formaat, A3 liggend, zodat hij zijn panorama's kon uitspreiden over twee pagina's. "Eerst maakte ik me zorgen over de rugmarge, maar het werkt goed dankzij de FlatSpread-bindfunctie van hdbook [niets van de foto gaat verloren in de rugmarge]."

David Noton reading his photobook, Home Patch.
Home Patch, het nieuwste fotoboek van David, gemaakt met hdbook van Canon, geeft een beeld van zijn indrukwekkende landschapsfotografie. "Een fotoboek is een geweldige manier om je werk te laten zien", legt David uit. "Het is een krachtig medium en daarom alleen al de moeite waard." © Jeremy Walker
A sunset over the sea.

Genreruil: landschapsfotografie leren

Wat gebeurt er als professionals van genre wisselen? David Noton leert een huwelijksfotograaf, een familiefotograaf en twee sportfotografen hoe je landschapsfoto's moet maken.

3. Vertel je verhaal

Toen David zijn thema had gekozen, besloot hij het boek te structureren rond de vier seizoenen. "Als je aan een project zoals dit werkt, gaat je creativiteit stromen", zegt hij. "Dat is het leuke als je een boek maakt: het geeft je een doel."

Er zaten leemten in zijn collectie. Dus afgelopen herfst en winter ging hij meer fotograferen met zijn Canon EOS 5DS R, Canon EOS 5D Mark IV en Canon EOS R. Vanwege het formaat van het boek was de "fotokwaliteit van het grootste belang", geeft David aan. "Ik wist dat de reproductie hoogwaardig zou zijn, dus ik moest zorgen dat de kwaliteit van mijn foto's daarop berekend was. De scherpte en helderheid van camera's zoals de 50 Megapixel EOS 5DS R is fenomenaal. Dat is te zien in het boek."

A double-page spread from David Noton's photobook Home Patch showing a picture of a fields at dawn, plus graphics and text.
Afbeeldingen, kaarten en informatieve bijschriften in het fotoboek van David, gemaakt met hdbook van Canon, bieden nieuwe lezers meerwaarde. © David Noton Photography

4. Breid je publiek uit

David wilde met het boek onder andere een aantal hoogtepunten uit het f11 Photography Magazine delen om indruk te maken op nieuwe en bestaande lezers. Naast elke foto voegde hij uitgebreide bijschriften toe met technische informatie, niet alleen de camera en het objectief, maar ook het tijdstip, de exacte locatie en de richting van de camera. "Ik probeerde te illustreren hoeveel planning er nodig is voor zo'n opname. Mensen denken dat prachtige vergezichten voor het oprapen liggen als je de deur uitgaat, maar zo werkt het niet voor een landschapsfotograaf. Er komt veel voorbereiding bij kijken."

David heeft ook graphics toegevoegd om het boek informatiever te maken. Als onderdeel van de service op maat leverde Canon Adobe InDesign-basisbestanden die al waren geoptimaliseerd voor de productievereisten van Canon. Zo kon Davids creatieve team deze afbeeldingen zonder vertraging of gedoe invoegen naast zijn foto's en bijschriften.

"Bij bijna alle foto's in het boek staat een graphic en een kaart met de richting van de zon en van de camera", legt David uit. "Dat geeft het boek echt iets extra's, waardoor het meer is dan een fotoalbum."

Mist rising over fields and horses.
Hoogwaardige afbeeldingen verdienen een goede reproductie en dankzij de HD-printtechnologie met 7 inkten van hdbook worden foto's prachtig gedetailleerd geprint, zoals deze van David – een mistige ochtend bij Milborne Wick in Somerset, Engeland. Gefotografeerd met een Canon EOS 5DS R en een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief ingesteld op 170 mm, 1 sec, f/16 en ISO100. © David Noton Photography

5. Laat je werk tot zijn recht komen

De ongelooflijk hoge resolutie van 2.400 dpi, dankzij de inkjettechnologie van Canon's hdbook, is volgens David ideaal voor zijn uitgestrekte landschappen. "De kleurdiepte is gewoon prachtig. Als je het boek in je handen houdt, is het een geweldige ervaring – heel anders dan foto's op een smartphone of tablet."

Hdbooks worden geprint met Canon's inkjettechnologie voor foto's, niet met de conventionele zilverhalidetechnologie. De microspuitkoppen in de FINE-printkop (Full-Photolithography Inkjet Nozzle Engineering) spuiten microscopisch kleine inktdruppels, waardoor fenomenale printnauwkeurigheid en vloeiende kleurgradaties worden gegarandeerd. Het systeem met 7 inkten maakt gebruik van CMYK en fotocyaan, fotomagenta en grijze inkt. Zo ontstaan levendige beelden met een breed kleurbereik en nauwkeurige kleurbeheersing.

Deze printtechnologie wordt aangevuld met Canon's speciaal samengestelde, hoogwaardige dubbelzijdige fotopapier. Het papier neemt inkt gelijkmatig op. Zo voorkom je vlekken en print je nauwkeuriger. David koos glad hoogglanzend Canon-fotopapier om zijn foto's "de ultieme kleurverzadiging en scherpte" en een hoogwaardige uitstraling te geven. Met zijn prachtige harde omslag en FlatSpread-binding is Davids handgemaakte fotoboek een aanwinst voor zijn bedrijf.

"Dit was een ontdekkingsreis voor mij. Ik wist niet hoe het zou gaan", zegt David. "Het is het grootste beschikbare boekformaat en het telt heel wat pagina's. Ik wist dat het duur zou worden, maar ik dacht: 'Laten we gewoon het best mogelijke boek maken en kijken of iemand het koopt'. En het wordt verkocht!"

Geschreven door Rachel Segal Hamilton


David Notons uitrusting

De essentiële kit waarmee professionals landschappen fotograferen

David Noton's kitbag, containing Canon camera bodies including an EOS R, plus a range of Canon lenses.

Camera's

Canon EOS 5DS R

Ontwikkeld voor optimale DSLR-beeldkwaliteit, met een resolutie van 50,6 Megapixel en een low-pass cancellation filter waarmee de scherpte van de camerasensor wordt geoptimaliseerd. "De scherpte en helderheid zijn fenomenaal", zegt David.

Canon EOS R

Een innovatieve full frame systeemcamera die nieuwe standaarden zet. Een full-frame 30,3 Megapixel-sensor en indrukwekkende detailweergave, ISO-prestaties en Dual Pixel CMOS AF. "Iedereen die landschappen fotografeert, geeft de voorkeur aan een camera met full-frame resolutie in een systeem dat lichter en veel compacter is", zegt David.

Objectieven

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Een compact, hoogwaardig zoomobjectief. Een 4-stops Image Stabilizer en optica van hoge kwaliteit bieden superieure scherpte. "Het is een fantastisch objectief, haarscherp, en ondanks de maximale brandpuntsafstand is het heel gemakkelijk mee te nemen", zegt David.

Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-objectief

Een hoogwaardig ultragroothoekobjectief met een constant grootste diafragma van f/2.8 voor de best mogelijke beeldkwaliteit, zelfs bij weinig licht. "Erg handig voor landschapswerk, met name om de voorgrond interessanter te maken", zegt David, "en ook voor nachtopnamen – het diafragma van f/2.8 is handig om de belichting korter te houden zonder een hoge ISO-waarde."

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan