ARTIKEL

Alessandra Meniconzi: Zwitserse tradities in beeld

View from above of religious women in ornate costumes, sitting in church pews.
Vrouwen van de St. Johannesverein in Appenzell, Zwitserland, met sierlijke hoofddeksels. Gefotografeerd met een Canon EOS 80D en een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief. © Alessandra Meniconzi

De Zwitserse fotografe Alessandra Meniconzi legt zich toe op het erfgoed, de tradities, de spiritualiteit en het dagelijkse leven van inheemse bevolkingsgroepen met traditionele culturen die dreigen uit te sterven. Om dergelijke intieme beelden vast te leggen, begeeft ze zich regelmatig in uitdagende omstandigheden met weinig licht.

Tijdens een recente shoot in de Zwitserse regio Appenzell legde ze bijvoorbeeld in alle vroegte de veeprocessie naar de alpenweiden vast. In het schemerlicht kon ze de Canon EOS 80D eens goed testen. "Het is echt een zeer goede camera", zegt ze. "De kwaliteit van de foto's is vergelijkbaar met die van een professionele camera, maar de camera is niet te zwaar."

Close-up of a smiling face of a woman in religious costume.
Een jonge vrouw in traditionele klederdracht ter ere van de Corpus Christi-processie in Appenzell, Zwitserland. Gefotografeerd met een Canon EOS 80D en een Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Alessandra Meniconzi
Christian Ziegler’s

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Het gevoeligheidsbereik van de Canon EOS 80D zit tussen ISO 100 en 16000 en kan nog worden uitgebreid tot 25600 voor een kortere sluitertijd in uitdagende lichtomstandigheden. Daarnaast helpt de 45-punts cross-type AF bij het creëren van nauwkeurige composities en het scherpstellen op onderwerpen die zich niet in het midden bevinden.

"Ik gebruik hoge ISO-waarden voor nachtfoto's van sterren of landschappen, maar ik ga eigenlijk nooit hoger dan ISO 3200", zegt de voormalig Canon Ambassador. "Voor deze shoot was ik in het Duitstalige gedeelte van Zwitserland om de veeprocessie naar de alpenweiden vast te leggen. Ik gebruikte hierbij een ISO tussen de 1600 en 3200. Het resultaat mocht er wezen; de foto's waren zeer gedetailleerd en hadden minimale ruis."

De EOS 80D maakt nu deel uit van de kit van Alessandra en helpt haar bij het maken van haar bekende portretten en landschapsfoto's dankzij de ongekend scherpe en kleurrijke bestanden van de camera. Het touchscreen is een ander pluspunt voor haar omdat ze hiermee creatieve opnamehoeken kan uitproberen die anders niet mogelijk zouden zijn geweest.

"Het touchscreen is heel prettig; zeer responsief en snel", zegt ze. "Het is de eerste keer dat ik een touchscreen op een camera gebruik. Het maakt mijn werk een stuk makkelijker als ik weinig tijd heb."

Ik kon de ontspanknop niet indrukken omdat de camera anders zou bewegen. Dus gebruikte ik het touchscreen. Echt heel erg handig.

De modus Live View continue opname haalt 5 fps; het maximum van de Canon EOS 80D is 7 fps. Alessandra legt uit dat het multifunctionele touchscreen ook op andere manieren kan worden gebruikt. "Ik was laatst in een kerk waar ik lopende mensen wilde vastleggen, maar ik kon de ontspanknop niet gebruiken omdat anders de camera zou bewegen", aldus Alessandra. "Dus gebruikte ik het touchscreen. Echt heel erg handig - ik hoefde niet eens heel hard te tikken."

En dan is er ook nog de compacte CMOS-sensor van 22,3 x 14,9 mm met geïntegreerd EOS-reinigingssysteem voor keer op keer haarscherpe en stofvrije resultaten. "De bestanden zijn echt ontzettend goed", legt ze uit. "Ik nam foto's op een religieus festival van vrouwen in klederdracht met kant en borduursels. Ik stond echt versteld toen ik het bestand op mijn computer bekeek. De details en het dynamisch bereik zijn echt ongekend, maar ook de kleuren lijken nog levendiger. Voor dat bestand heb ik alleen curves en niveaus gebruikt en helemaal geen verzadiging toegevoegd."

Procession of women wearing religious costume for Corpus Christi.
Prachtige details in de klederdracht. De jurken worden gekenmerkt door ongekende pracht en feestelijke elegantie en bestaan uit een enkellange rok genaamd 'Fältlirock' en een bovenstuk met sierlijke lange mouwen genaamd 'Schlotte'. Gefotografeerd met een Canon EOS 80D en een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief. © Alessandra Meniconzi

Met de compacte sensor krijgt Alessandra niet alleen prachtige foto's bij verschillende lichtomstandigheden, maar profiteert ze ook van extra bereik wanneer ze dat nodig heeft. "Ik heb een full-frame camera en een 300mm-objectief. Voor extra bereik gebruik ik de 80D, en dan wordt het een 480mm-objectief. Dit geeft me zoveel extra mogelijkheden. Het komt vooral van pas het fotograferen van wildlife, want daarvoor is de full-frame met 300 mm gewoon niet geschikt."

Het Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief hielp Alessandra: de krachtige telefotozoom gebruikt op ingenieuze wijze het praktisch ronde diafragma om onscherpe gebieden een zachtere en meer uniforme gloed te geven. Hierdoor vielen onderwerpen op de voorgrond beter op.

Close-up on two women wearing ornate headdresses.
Kleur en details in overvloed tijdens de Corpus Christi-processie van de vrouwelijke leden van de St. Johannesverein in Appenzell, Zwitserland. Gefotografeerd met een Canon EOS 80D R en een EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief. © Alessandra Meniconzi

Het is een understatement om te zeggen dat Alessandra zeer verrast was toen ze de 80D voor de eerste keer gebruikte. "Op andere camera's moet ik de instellingen aanpassen, maar bij deze hoefde ik niets te doen", zegt ze. "De kwaliteit van de foto's is vergelijkbaar met die van een professionele camera. Echt heel erg goed."


Ga naar de productpagina van de Canon EOS 80D voor meer informatie.

Geschreven door Mark Alexander


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan