VERHALEN

'Guerrilla-fotografie' tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016

A girl is looking away from her mother, who wears a large Obama bag over her shoulder, which features an image of the President.
President Obama was het middelpunt van de belangstelling tijdens een pro-Clinton-bijeenkomst die werd gehouden op de campus van Florida International University in Sweetwater, Miami. Artikelen met de president, zoals tassen en badges, waren overal te zien. Gemaakt op 3 november 2016 met een EOS 5D Mark III en een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief. © Alan Mozes

Op 3 november 2016, vijf dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, woonde reis- en politiek fotograaf Alan Mozes een verkiezingsbijeenkomst bij op de Florida International University in Miami. President Barack Obama sprak op meeslepende wijze een publiek van duizenden studenten toe. Alan bevond zich in de menigte aan de rechterkant van het podium. Toen hij een schattige baby zag, ging hij er vlak bij staan, in de hoop een paar mooie plaatjes te kunnen schieten.

Hij hoopte dat Obama zijn kant op zou komen, de baby zou zien en dat de menigte niet in de weg zou staan. De fotograaf zag de perfecte foto van de president en deze baby al helemaal voor zich. "Het was echt een gok", zegt Alan. De mensen waren heel dicht op elkaar gepakt en als Obama de andere kant op zou gaan, zou Alan zich niet kunnen omdraaien en meelopen.

While working the crowd at one of his speeches, Obama meets a baby girl, playfully allowing the child's hand to press against his face.
Deze foto is gemaakt in de basketbalhal op de campus van Florida International University, direct nadat president Obama een speech had gehouden waarin hij duizenden aanwezigen aanmoedigde gebruik te maken van Florida's systeem voor vervroegd stemmen. Gemaakt op 3 november 2016 met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 24-105mm f/4L II USM-objectief. © Alan Mozes
A shot of Hillary Clinton as she greets members of a crowd at a Florida rally.
26 oktober 2016, minder dan twee weken voor de dag van de verkiezingen. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton had net haar half uur durende toespraak beëindigd in een sporthal op de campus van Palm Beach State College in Lake Worth, Florida. Ze maakte daarna een praatje met het publiek terwijl het nummer Rise Up van Andra Day te horen was. Gemaakt met een EOS 5D Mark III en een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief. © Alan Mozes

Geluk bij een ongeluk

Helaas lukte het hem niet om die foto die hij al helemaal voor zich zag te maken. Maar, geeft Alan toe, met zijn Canon EOS 5D Mark III en Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief lukte het hem om een foto te maken die gewoon nog beter was. Net toen hij de foto wilde maken, stapte er een vrouw in beeld. "Het was precies op het goede moment," legt hij uit, "omdat de foto van het handje van een onbekende baby en het gezicht van de machtigste man ter wereld zo veel interessanter is dan de foto die ik dacht te gaan maken. De nadruk ligt helemaal op de president en zijn karakter – de oprechte manier waarop hij reageert op mensen in een menigte."

HET IS ALSOF JE OP EEN TREIN SPRINGT DIE MET EEN SNELHEID VAN 500 KM PER UUR VOORBIJRAAST.

Voor de voorgeschiedenis van deze foto moeten we terug naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012. Voor die tijd was Alan gewoon een hobbyfotograaf. Hij wilde een steentje bijdragen aan Obama's campagne voor een tweede termijn en hij vond het dan ook prima om enveloppen te vullen, mensen te bellen of andere dingen te doen die gedaan moest worden. Een vriend in Washington DC zorgde ervoor dat hij mee kon op campagne, die toen op volle toeren draaide in Nevada. "Het is alsof je op een trein springt die met een snelheid van 500 km per uur voorbijraast", zegt Alan. "Mijn apparatuur was behoorlijk slecht, zelfs toen. En echt: binnen een periode van 48 uur die als een waas voorbijging, had ik officieel toestemming om foto's te maken en zat ik bij de landelijke pers."

Vice President Joe Biden talking to a supporter, having just finished delivering a speech at an outdoor event at Palm Beach State College in Florida.
Vicepresident Joe Biden had net zijn openhartige toespraak gehouden tijdens een openluchtevenement op een prachtige, zonnige dag op Palm Beach State College in Florida. "Ik heb voor deze foto gewoon een 24 mm gebruikt", vertelt Alan. "Biden onderbrak kort het hoge tempo van zijn toespraak en ging een onstuimig heen-en-weer-gesprek aan met een aanhanger." Gemaakt op 2 november 2016 met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief. © Alan Mozes
Obama is captured in extreme close-up while talking to a crowd member at one of his rallies.
Op 3 november 2016, vijf dagen voor de verkiezingsdag, deed president Obama "een oproep tot actie aan ongeveer 4500 toehoorders", vertelt Alan. "Nadat Obama het podium had verlaten, had ik zo'n drie minuten de tijd voor een paar close-ups, en dit was de laatste foto die ik van hem heb gemaakt voordat hij zich omdraaide en wegliep." Gemaakt met een Canon EOS 5D Mark III en een Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief. © Alan Mozes

Toen Alan zich in 2016 bij de campagne aansloot, werkte hij met een Canon EOS 5D Mark III en een serie objectieven. Hij kreeg "onbeperkte toegang" tot alle grote namen die actief waren in de campagne van Hillary Clinton, onder wie president Obama. Het waren lange dagen, vaak van vijf uur 's ochtends tot twaalf uur 's nachts. En zodra een spreker van het podium stapte, was er heel wat geduw en geschuifel in de menigte, zodat Alan gedwongen werd om "op een guerrilla-achtige manier foto's te maken". Er was geen ruimte voor een statief en gebruik van de juiste lens was cruciaal. Alan wilde apparatuur gebruiken waarmee hij maximale flexibiliteit zou hebben, maar nog steeds die intieme momenten zou kunnen vastleggen die hij zo graag met zijn fotografie wil laten zien.

Het objectief waarop hij steeds weer een beroep deed, was de Canon EF 24-105mm f/4L IS USM. "Het heeft fantastisch glas waarmee je haarscherpe foto's kunt maken met minimale vertekening. En waar ik voor deze foto's moest inleveren op scherptediepte, werd dit meer dan goedgemaakt door de flexibiliteit en het vermogen om precies de juiste foto te maken."

Zijn Canon EF 50mm f/1.8 STM- en Canon EF 85mm f/1.8 USM-objectieven waren bestemd voor portretten. Zo gebruikte hij het 85mm-objectief voor een foto van Elmira Gilbert, de 101-jarige vrouw die hij ontmoette tijdens de bijeenkomst met Hillary Clinton op het Palm Beach State College in Lake Worth, Florida. Hij had meer tijd en ruimte voor de samenstelling van deze foto, en daarmee werd een vaste brandpuntsafstand een optie. Zo kon hij verzekerd zijn van een natuurlijk perspectief, geringe scherptediepte en een scherpe centrale focus om de details in haar gezicht echt naar voren te brengen.

A close-up, black and white shot of 101-year-old voter Elmira Gilbert.
De 101 jaar oude Elmira Gilbert luistert op 26 oktober 2016 naar een toespraak van Hillary Clinton op de campus van Palm Beach State College. "Elmira had kort daarvoor per brief gestemd op Clinton", vertelt Alan. Gemaakt met een Canon EOS 5D Mark II en een Canon EF 50mm f/1.8 STM-objectief. © Alan Mozes

Alan maakte ook gebruik van het Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief omdat dit "heel snel is, en natuurlijk ideaal is als je niet dicht bij je onderwerp kunt of wilt komen. Daarnaast heeft het ook geweldige beeldstabilisatie." Hij gebruikte het objectief toen hij wat verder weg was van de actie en er minder mensen om hem heen stonden, bijvoorbeeld tijdens de toespraak van Hillary Clinton in de stromende regen in Pembroke Pines, Florida. Het objectief was ook geschikt voor foto's van de mensenmenigte: "Met een fantastische telefoto als de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, kon ik de foto maken zonder dat het onderwerp dat altijd in de gaten had."

Voor de intieme zwart-witclose-ups van Obama op Florida International University gebruikte Alan het Canon EF 24-105mm f/4L IS USM-objectief met een sluitertijd van 1/200 en een diafragma van f/5.6. "Dit zijn instellingen waarvan ik dacht dat ik ze kon gebruiken zonder dat dit ten koste zou gaan van een consistente scherpstelling", aldus Alan. Er was weinig omgevingslicht nadat Obama van het podium was gestapt en naar de menigte liep, en Alan maakte daarom geen gebruik van zijn Canon Speedlite 600EX II-RT. Het maakte niets uit. "De foto's die ik maakte met de Canon EOS 5D Mark III met ISO 2000 waren van zeer hoge kwaliteit", zegt de fotograaf over het feit dat de foto's praktisch korrelvrij zijn. Hij deed vooraf een paar tests waarin hij gokte waar Obama zou zijn, en hield deze instellingen vervolgens de hele tijd aan – en dat was niet lang: "Ik begon die serie foto's om 11:59 uur en ik was klaar om 12:02 uur."

Op de Florida International University splitste Alan zijn fotografie op in twee categorieën: werk voor de campagne – kleurenfoto's in groothoek voor sociale media – en meer intieme, persoonlijke foto's: "Echt oprechte foto's die iets onverwachts en onthullends laten zien... Een openhartig moment dat zich spontaan voordoet en niet gepland is." En de foto van Obama en de baby was precies zo'n foto.


Op de productpagina van de Canon EOS 5D Mark IV vind je meer informatie over de nieuwste producten uit de Canon 5D-serie.

Geschreven door Gary Evans


Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending plus kortingen bij onderhoud. Ook kunnen ze gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.

Aanmelden

Ontdek meer

Canon Professional Services

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven