#AskCanonatVisa2017: Technische vragen en antwoorden op Twitter

Canon’s European Technical Support Manager Mike Burnhill, on the Canon Professional Services stand at Visa pour l’Image 2017.
Mike Burnhill, European Technical Support Manager bij Canon, op de stand van Canon Professional Services op Visa pour l’Image 2017. Gefotografeerd met een EOS 5D Mk IV met een EF 16-35mm f/2.8L II USM-objectief. © Paul Hackett

Dinsdag 5 september om 12:00 uur was er een live Twitter-sessie met vragen en antwoorden met Mike Burnhill, European Technical Support Manager, vanaf Visa pour l’Image 2017, het internationale festival voor fotojournalistiek in Perpignan in Frankrijk. Er stroomden vragen binnen van gebruikers van Canon-producten die graag meer wilden weten over functies van bestaande producten en plannen voor nieuwe producten. We bedanken iedereen die mee heeft gedaan. Voor iedereen die er niet bij kon zijn die dag, volgt hier een samenvatting...

Als eerste was er een vraag van @Photo_Mouse: "Waarom blijft Canon een AA-filter toepassen in camera's die op de markt worden gebracht als actie- en sportcamera's? Laat dat weg voor scherpere beelden!" Omdat Canon wil dat de camera's onder alle omstandigheden werken, "is het voorkomen van moiré [een ongewenst herhalend patroon] belangrijk", antwoordde Mike. "Het retoucheren van moiré is moeilijk, maar het verbeteren van de scherpte is gemakkelijker met software zoals de DLO-functie van DPP."

@karl_louis_ was de volgende. "Wanneer komt de M5 Mk II, met een zijdelings uitklapbaar touchscreen en 4K?" Maar Mike wilde niets verklappen: "Sorry, ik kan niets zeggen over plannen voor toekomstige producten. Dan zou ik waarschijnlijk ontslagen worden en ik hou te veel van mijn baan..."

The EOS 6D Mark II, on display in the Canon Experience Zone at Visa pour l’Image 2017, in Perpignan, France.
De EOS 6D Mark II tentoongesteld in de Canon Experience Zone op Visa pour l’Image 2017 in Perpignan in Frankrijk.

Een meer algemene vraag kwam van @DCamMag: "Is het waar dat een camera slechts een X aantal foto's kan maken en daarna niet meer werkt?" Net als elk apparaat hebben de mechanische onderdelen van een camera "een beperkte levenscyclus voordat ze versleten zijn", antwoordde Mike. “"Dus een onderdeel dat erg vaak is gebruikt, kan kapotgaan en moet dan vervangen worden, maar de camera kan na de reparatie weer worden gebruikt. De sluiter is het meest gebruikte onderdeel, zodat deze sneller zal moeten worden vervangen, net als de banden van een auto."

@Chimera_Graphic, eigenaar van een EOS 6D Mark I, was op zoek naar een andere camera: "Zal ik een 6D Mk II of een 5D Mk III nemen?" Mike’s advies was: “Als het alleen om de camera gaat, zou ik een 6D Mark II nemen. Bij gebruik van de 1D X/5D-serie, zou ik de EOS 5D Mk III nemen, vanwege de interface.”

"Ik zou graag een functie hebben die Tv en Av gelijktijdig verandert, terwijl de EV constant blijft", zei @SandyTambone. Mike wist niet zeker of hij de vraag begreep. "Bedoel je zoals een programma met Safety Shift?", vroeg hij. "Handmatig een combinatie van sluitertijd en diafragma instellen en dan met één knop beide tegelijk wijzigen om de EV te behouden", verduidelijkte @SandyTambone. "Dat kan helaas niet, maar bedankt voor het idee", antwoordde Mike. "Ik geef het door aan onze technici voor mogelijk toekomstige productupdates".

Lenses on display in the Canon Experience Zone at Visa pour l’Image 2017, in Perpignan, France.
Tentoongestelde objectieven in de Canon Experience Zone op Visa pour l’Image 2017 in Perpignan in Frankrijk.

"Mike, wat is volgens jou de volgende grote technische barrière voor digitale camera's? Wat moet er nog worden bereikt?", vroeg @Richard_J_Hill. Mike denkt dat "beeldverwerking met de computer [beelden digitaal vastleggen en verwerken in tegenstelling tot optische processen] een grote invloed zal hebben, maar het duurt nog heel wat jaren voordat het volledige potentieel is bereikt."

@VivaLaZoomUK wil haar C100 vervangen, maar was "een beetje teleurgesteld door de HD-bitsnelheid van de C200" en vroeg zich af of "de bitsnelheid wordt gewijzigd in toekomstige firmware?" Mike kon niets zeggen over updates voor de C200 "behalve de al aangekondigde XF-AVC", maar beloofde een update "in de nabije toekomst".

"En lichtere 1D-camera's? Ander materiaal (koolstof, aluminiumlegeringen…)?", vroeg @bibalukas. Mike legde uit dat de keuze van de gebruikte materialen afhankelijk is van "de balans tussen duurzaamheid, warmtedistributie en hoe het materiaal aanvoelt."

@Chimera_Graphic vroeg ook nog: "Waarom is het 'aantal klikken' niet beschikbaar in EXIF-gegevens om te zien hoeveel opnamen er zijn gemaakt?" Hoewel de camera's de activering wel bijhouden, geven ze niet altijd nauwkeurig het aantal gemaakte opnamen aan. Functies zoals video's, lange belichting, ruisreductie en sensorreiniging zijn ook van invloed op het aantal. Er is software van derden die een indicatie kan geven, maar die is niet 100% nauwkeurig", zei Mike.

Volg @CanonProNetwork op Twitter voor het laatste nieuws van Canon Europe.

Geschreven door Rachel Segal Hamilton