EVENEMENT

Nieuwe Canon-producten stelen de show op Photokina 2018

In the Canon area at photokina, visitors walk down an area lined with gallery images, a Canon logo above them.
Op Photokina 2018 stroomden bezoekers in groten getale samen om de nieuwe releases te bekijken bij de Canon-stand.

Photokina 2018 is achter de rug en nu kijken we terug op de hoogtepunten van de Canon-stand boordevol producten op de internationale beurs voor beeldvorming. Liefhebbers en professionals stonden zij aan zij in de drukke Test & Try-ruimtes bij de Canon-stand. Fotografen en filmmakers inspireerden, verbaasden en gaven waardevolle informatie op de Spotlight Stage. En demonstraties van Canon's professionele printoplossingen fascineerden duizenden Europese bezoekers terwijl ze van het werk van ambassadeurs konden genieten.

Dit was de laatste septembereditie in de vijf enorme hallen van de Koelnmesse in Keulen, Duitsland, voordat de show vanaf 2019 in mei terugkeert als een jaarlijks terugkerend evenement.

"Het is een fantastisch jaar geweest voor Canon, met de lancering van de EOS R. Dit is terug te zien in een feestelijke vertoning bij de Photokina-stand die vooruitblikt op de toekomst van de fotografie, met Test & Try-ruimtes voor iedereen, van consumenten tot professionals: objectieven en DSLR's tot systeemcamera's en Canon-printers," aldus Richard Shepherd, Marketing Manager voor Canon Europe Pro.

In een jaar dat records heeft gebroken, trok de Canon-ruimte elke dag tienduizenden bezoekers. Dit zijn de hoogtepunten van de Canon-stand en het evenement.

A man delivers a talk on the Canon stage, watched by rows of people sitting and standing.
Bezoekers konden tijdens Photokina 2018 inspirerende presentaties bijwonen van Canon-ambassadeurs over hun ervaringen in het veld.

1. De toekomst van de fotografie: het EOS R System

Canon Professional Services

Met Canon ben je in veilige handen

Je krijgt gratis toegang tot advies van experts, onderhoud van apparatuur, inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Fotografen en filmmakers kregen de kans om Canon's langverwachte full-frame systeemcamera EOS R System uit te proberen. Met een betoverende vertoning van dans en een kinetische sculptuur hadden de bezoekers de mogelijkheid om de toonaangevende AF-respons uit te proberen. Op de achtergrond werden er op pilaren inspirerende beelden getoond die zijn genomen door Canon-ambassadeurs Paolo Pellegrin, Daniel Etter, Helen Bartlett, Brent Stirton en Ulla Lohmann. 

Richard Shepherd legde uit waarom het Canon EOS R System interessant is voor professionele fotografen: "Het biedt hen iets anders dan wat ze al in hun DSLR's hebben. Misschien maken ze actiefoto's van sporters met de Canon EOS-1D X Mark II om actie vast te kunnen leggen, maar gebruiken in de pitlanes of de kleedkamers vervolgens misschien een Canon EOS R om een iets andere hoek te krijgen, aangezien je geluidloos opnames kan maken. Maar het allerbelangrijkste zijn de objectieven die we erop kunnen zetten. 

"Door de manier waarop we de vatting hebben ontworpen, kunnen we RF-lenzen produceren met zo'n hoge beeldkwaliteit dat het voor fotografen echt een verschil maakt in wat voor soort opnamen ze maken."

2. Zien in het donker

In een ruimte genaamd The Low Light Experience keken bezoekers door een raam ter grootte van een brievenbus in een donkere ruimte, waar met het blote oog maar net de omtrek van een aantal voorwerpen te zien was. Vervolgens werd er op een monitor weergegeven wat er te zien was, door de zoeker van een Canon EOS R die op de voorwerpen was gericht: kleuren en details van de voorwerpen waren plotseling zichtbaar, waarmee de mogelijkheden van de full-frame systeemcamera werden gedemonstreerd. Bezoekers werden aangemoedigd om de autofocus van de camera uit te proberen om te zien hoe snel de camera scherpstelt als je zelf geen hand voor ogen kan zien.

A long desk is manned by Canon staff in red shirts talking to people about their cameras. Behind them is a large photo of Brent Stirton.
Aan de Deskundigenbar konden bezoekers allerlei vragen stellen over alle Canon-apparatuur.

3. Het glas is alles

The Canon EF 85mm f/1.4L IS USM lens on a red and black background.

Het vakmanschap achter het Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-objectief: ontwikkelaars aan het woord

De ontwikkelaars van de Canon EF 85mm f/1.4L IS USM vertellen alles over hoe ze het objectief hebben ontwikkeld.

Aan de Deskundigenbar bij de Canon-stand konden de bezoekers allerlei soorten vragen stellen over alle Canon-apparatuur. Het duurde niet lang voordat er een trend ontstond: "De objectieven zijn ronduit het grootste onderwerp," aldus Canon-expert Dave Parry. "Mensen willen de nieuwste generatie, inclusief de Canon 85mm f/1.4 IS USM [bekroond met TIPA 2018 ‘Beste DSLR-lens’] zien: een enorm mooie en scherpe lens. Ze willen het objectief uitproberen en vergelijken met vorige generaties. Mensen nemen hun eigen camera's mee en proberen de objectieven hier fysiek uit, en dat is precies waar het allemaal om draait – zien is geloven."

Het mocht geen verrassing heten dat veel bezoekers vroegen naar Canon's nieuwe full-frame systeem voor systeemcamera's, de EOS R, en de baanbrekende RF-lenzen, inclusief de favoriet van Dave, de Canon RF 28-70mm f/2L USM, die eind 2018 verkrijgbaar zal zijn. "Het is een f/2, dus het is een groot en zwaar objectief, maar waar het hierbij om draait, is dat het je laat zien wat het nieuwe systeem allemaal te bieden heeft," aldus Dave. "Als je ermee aan de slag gaat, voelt het net alsof je drie prime-lenzen hebt, het is zo'n geweldige, scherpe lens.”

4. De voorlopers ontmoeten

In een langverwachte line-up van gevierde sprekers op Canon Spotlight Stage vertelde Brent Stirton het verhaal van zijn schubdierenproject en vertelde hij over zijn eerste ervaringen met het EOS R System. "De nieuwe camera is een big deal," aldus de Zuid-Afrikaanse ambassadeur en fotojournalist van Canon. "Het is voor mij een naadloze overgang geweest". Hij toonde werk van zijn shoot in Namibië en terwijl hij sprak over zijn doorlopende documentatie over het uitsterven van schubdieren, benadrukte hij de sterke punten van het nieuwe systeem.

Hij sprak samen met Helen Bartlett, Clive Booth, Thorsten Milse, Christian Ziegler, David Noton, Ulla Lohmann, Richard Walch, Katya Mukhina, Julia Blumenthal en Gil Gropengießer, Guia Besana en Nicolai Brix, en maakte het publiek enthousiast met adviezen, verhalen en inspiratie over de toekomst van de fotografie.

In the Canon area at photokina, visitors walk down an aisle lined with gallery images, two Canon logos above them.
De gallery en professionele printoplossingen op de Canon-stand op Photokina 2018.

5. Zakelijke inzichten van professionals

Met een programma vol inzichtelijke gesprekken op de Canon Spotlight Stage en in de CPS Lounge, evenals de Photokina Professional Stage en Wedding Zone, was het bijna onmogelijk om het evenement te verlaten zonder te zijn geïnformeerd en geïnspireerd. De CPS Lounge was een exclusieve ruimte voor leden van Canon Professional Services (CPS) om te ontspannen, voor een drankje, om een praatje te maken met experts en om de presentaties van ambassadeurs bij te wonen. Bovendien was er de mogelijkheid om gratis een camerasensor te laten reinigen. Dat laatste bleek populair, want er werden meer dan 900 sensoren gereinigd.

Huwelijksfotografe en Canon-ambassadrice Katya Mukhina onthulde die ene slimme zet waarmee ze naam heeft kunnen maken als bruiloftspecialiste en waarmee ze klanten aantrok die haar wilden betalen voor de passie waar ze al haar vrije tijd instak: reizen. 

"Ik bedacht me dat als ik klanten wilde aantrekken, zij trouwfoto's moesten zien die ik op hun trouwlocatie had gemaakt, dus nam ik trouwjurken mee op verschillende persoonlijke reizen en probeerde ik op locatie vrouwen te vinden die voor mij poseerden. Vervolgens plaatste ik die foto's met de tekst 'Ik zou graag naar Cuba reizen en ik ben beschikbaar voor het fotograferen van kleine bruiloften, verlovingen, wat dan ook'. Daar heb ik veel geld aan uitgegeven, maar het was een investering."

People look at three photos on a display - the left of yellow flame-like flowing fabric, the middle a close-up of a middle-aged man, the right of an older African woman in colourful printed clothes.
Canon Pro-printerexperts stellen de reeks professionele fotoprinters van Canon op de proef, waarbij ze uitvoer van hoge kwaliteit laten zien.

6. Pro-printers op de proef gesteld

In vergelijking met voorgaande jaren is de print-gallery op de Canon-stand aanzienlijk uitgebreid met een grote, inspirerende fotoselectie van Canon-ambassadeurs. Bij het printstation werd Canon's assortiment professionele fotoprinters door professionele printexperts getest. Ze lieten bezoekers zien hoe ze digitale bestanden kunnen omtoveren tot exacte kleurenprints van hoge kwaliteit. Met een HDR-monitor van studiokwaliteit konden bezoekers de kleuren op het scherm vergelijken met de prints, waarmee duidelijk werd hoe natuurgetrouw ze worden gereproduceerd.

7. Printen met een driedimensionale uitstraling

In december verschijnt de nieuwe printsoftware van Canon, en om het verschil dat deze software zal maken te tonen, werden prints die met en zonder de professionele print-en-lay-out-software zijn gemaakt naast elkaar gelegd, in de Crystal Fidelity Room bij de Canon-stand. Met de nieuwe software zal het voor het eerst mogelijk zijn om de gegevens van een Dual Pixel RAW-bestand (DPRAW) te lezen, en om selectief scherpte toe te passen op focusgebieden, waardoor prints er zichtbaar scherper en driedimensionaler uitzien.

"Er is nu nog meer reden om in DPRAW te fotograferen, of je nu wildlife, portretten of bruiloften fotografeert waar je met een wazige achtergrond te maken hebt en wilt dat het onderwerp er echt uitspringt. Als je voor tentoonstellingen of wedstrijden print, is dit de manier waarop je het zou moeten doen," zegt Suhaib Hussain, een senior productmarketingspecialist bij Canon Europe.

A panoramic shot shows a woman dancing with silks on a stage, with people in a circle around her photographing her with Canon cameras.
Dynamische voorwerpen om te fotograferen in de testzone van Canon tijdens Photokina waren onder andere de motorfietsen van avonturiers Chasing Borders, dansers van het Birmingham Royal Ballet, de sierlijke kinetische sculptuur Air Fountain van Daniel Wurtzel en verbluffende botanische constructies, terwijl inspirerende video's en foto's tijdens de beurs een grote rol speelden.

8. Een viering van bekroond werk

Tijdens Photokina had men niet alleen de kans om de nieuwste apparatuur aan te schaffen, maar was er ook de mogelijkheid om opvallende, bekroonde beelden te zien tijdens de tentoonstellingen die in de verschillende zalen werden gehouden. De ProfiFoto New Talent Award mogelijk gemaakt door Canon – toonde fantastisch werk van getalenteerde jonge fotografen die portretten, reportages, stillevens en zelfs computergegenereerde onderwerpen op een originele manier verwerken.

De Atlas of Humanity-tentoonstelling opvallend, met portretten van mannen en vrouwen uit alle hoeken van de wereld, van Nepalese sadhu’s tot Texaanse cowboys en Noord-Koreaanse museummedewerkers.

En de tentoonstelling United Nations - People on the Move gaf op een inzichtelijke manier weer hoe het leven van vluchtelingen over de hele wereld eruitzag tussen 1950 en nu. "Wereldwijd moeten we het hoofd bieden aan veel uitdagingen, maar een van de meest tegenstrijdige en slecht vertegenwoordigde uitdaging is die van de menselijke mobiliteit," aldus een citaat van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres; een herinnering aan waarom fotografie zo belangrijk is.

9. Een toekomst voor filmmakers

Bij de Motion Stage leerden bezoekers alles over hedendaags filmen: van overgangen tussen stilstaand- en bewegend beeld tot hoe ze alle filmapparatuur het beste kunnen gebruiken. Er was ook meer dan genoeg inspiratie voor videografen bij de Canon-stand, niet in de laatste plaats afkomstig van Nicolai Brix, die de allereerste videograaf was die een video opnam met het Canon EOS R System.

Nicolai zei dat hij verrast was over hoe goed de full-frame systeemcamera aansloot op zijn voorkeuren: "Ik werk nu met grotere camera's, nadat ik mijn DSLR's heb ingeruild voor de Cinema EOS-lijn, en in eerste instantie dacht ik dat de EOS R een stap terug zou zijn, terug naar een kleine camera. Maar ik moet toegeven dat ik op een positieve manier ben verrast. Alle videofuncties om slim te kunnen werken zijn aanwezig. Het belangrijkste voor mij was Dual-Pixel autofocus en Touch and Drag focus, omdat het me hielp me te concentreren op het verhaal," zei hij.

Het ontmoeten van collega-fotografen en filmmakers op een beurs als Photokina was een goede kans om te doen wat Nicolai deed toen hij de overstap maakte van fotografie naar bewegende beelden: "Ik heb een aantal cursussen gevolgd, maar de beste training die ik kreeg was de kritiek van mijn collega's," zei hij. "Als je je werk aan je vrouw of je vrienden laat zien, zullen ze natuurlijk zeggen dat het fantastisch is. Maar foto- en videojournalisten zijn niet lief voor elkaar. Ze zijn vrij direct, en dat was soms best lastig, hoewel ze het goed bedoelen.”

Als een jaarlijks terugkerend evenement vindt Photokina 2019 plaats van 8 tot 11 mei 2019 in de Koelnmesse in Keulen, Duitsland.

Geschreven door Kathrine Anker en Emma-Lily Pendleton


Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan