CASESTUDY

Burgers en overheid met elkaar verbinden via de kracht van Canon PTZ-camera's

De provinciale overheid van Drenthe wilde tijdens de pandemie zowel intern als met de burgers blijven communiceren; Canon PTZ-camera's maakten dit mogelijk.
Download de PDF [pdf, 1384 kb]
connecting-citizens-and-government-trough-canon-ptz-cameras

Binnen, maar toch op de hoogte

Hoe onderhoud je de communicatie met meer dan 400.000 mensen die begeleiding en leiderschap nodig hebben tijdens een pandemie? Dat was de vraag van de provinciale overheid in Drenthe. Gelukkig kon provincie Drenthe dankzij Canon PTZ-camera's in zijn eigen studio de lokale bevolking op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen.

Klant: provincie Drenthe
Locatie: Drenthe, Nederland

connecting-citizens-and-government-trough-canon-ptz-cameras
 • De challenge

  De grootste taak waar provincie Drenthe voor stond, was interne afdelingen, partners en burgers op de hoogte houden van het nieuws in Drenthe, zonder een groot team van gespecialiseerde producenten van videocontent. Ze wilden een studio maken die voor een breed scala aan doeleinden kon worden gebruikt, van openbare bijeenkomsten tot livestreams. Zoals vaak het geval is bij de overheid, waren de budgetten echter krap. Voor al het uitgegeven belastinggeld moest verantwoording worden afgelegd. Daarom was apparatuur nodig die het gevoel van een grote productie kon bieden, zonder de bijbehorende kosten.

 • De oplossing

  Provincie Drenthe richtte zich tot Canon voor een antwoord op deze uitdaging. Er werden vier CR-N300 PTZ-camera's gekocht. Dit was voldoende voor het inrichten van een flexibele, gebruiksvriendelijke studio.

"De PTZ-camera's stimuleren ons om met nieuwe dingen te experimenteren."

Products that were used to achieve this

Producten die gebruikt werden om dit te bereiken

Onbekend terrein

"Alles wat we nu doen, is nieuw voor ons. De PTZ-camera's moedigen ons aan om te experimenteren met nieuwe dingen", aldus Harold de Haan, Senior Content Specialist bij provincie Drenthe. De Provinciale Staten van zijn provincie waren een van de eerste die een contentstudio inrichtte, en dat werpt nu al zijn vruchten af.

Harold wist dat de toekomst van provincie Drenthe voornamelijk zou worden bepaald via digitale communicatie, maar pas toen de coronacrisis uitbrak, realiseerde hij zich hoe afhankelijk zijn organisatie ervan zou zijn.

Dankzij de PTZ-camera's kan het team van Harold nu live uitzenden vanuit zijn studio, en daarnaast ook vooraf geproduceerde content maken. Het resultaat is een echte upgrade van de communicatie en het delen van informatie in twee richtingen.

"We hebben gemerkt dat we, wanneer we informatie hebben om te delen, veel meer burgers aantrekken via digitale technologie", aldus Harold.

Dat vergroot niet alleen het vertrouwen van burgers, maar stelt hen ook in staat om vanuit hun eigen huis hoogwaardige content te bekijken en te delen: "Ik was verbaasd dat het er zo goed uitziet, en de reactie van kijkers was nog beter."

"De Canon-camera's gaven ons een platform vol mogelijkheden die we nog niet eerder hadden. Ik heb nog nooit zo'n studio-opstelling gemaakt, dus het is een primeur, zowel voor mij persoonlijk als voor provincie Drenthe."

connecting-citizens-and-government-trough-canon-ptz-cameras

16x superzoom

De hoogwaardige beeldkwaliteit van de CR-N300's zorgde dat de geproduceerde video-inhoud autoriteit en geloofwaardigheid uitstraalde.

"We hadden al heel goede dingen gehoord," vertelt Harold, "dus we wisten dat dit de camera was die we wilden. We hadden de beste apparatuur nodig voor een redelijke prijs. Het moest er heel professioneel uitzien." Nadat het team de apparatuur had getest, was het verkocht.

Niet alleen de kwaliteit was indrukwekkend, maar ook de mate van interactiviteit, waardoor een groot publiek thuis op de uitzendingen afstemde. De RTMP-functie (Real Time Messenger Protocol) van de CR-N300 maakt livestreamen kinderspel.

"We streamen via YouTube en vervolgens roepen we mensen op om live interactie te hebben via WhatsApp", voegt studiobeheerder Hans Dijkstra toe. "We kunnen Phoenix[-software van derden] gebruiken voor het instellen van een tickertape onder in beeld, waarop de berichten van mensen verschijnen!"

HANS DIJKSTRA, STUDIOBEHEERDER BIJ PROVINCIE DRENTHE

"Ik gebruik altijd de automatische scherpstelling voor gezichtsherkenning. Die komt heel goed van pas, omdat ik alles zelf moet doen."

connecting-citizens-and-government-trough-canon-ptz-cameras

Eén man, vier camera's

Met slechts één studiobeheerder hadden ze een gebruiksvriendelijke productieoplossing nodig, vooral bij het beheren van een mix van live- en vooraf opgenomen sessies tijdens hun maandelijkse interne talkshows.

Vier CR-N300-camera's later kunnen ze nu alle gebieden van de studio bestrijken, waar zich gewoonlijk één gastheer en vier gasten bevinden.

De Hybrid Auto Focus-mogelijkheden maken hun productie soepeler tussen camerabewegingen, met name voor het team van één persoon, Hans: "Ik gebruik altijd de automatische scherpstelling voor gezichtsherkenning. Die komt heel goed van pas, omdat ik alles zelf moet doen."

Dat is nogal een opgave, maar de compatibiliteit van de CR-N300 komt hierbij duidelijk naar voren. Hans gebruikt een Skaarhoj-joystickcontroller om alle vier de camera's te bedienen.

"In eerste instantie moest ik de camera's bedienen met pijltoetsen! Maar nu gebruiken we de Phoenix-software, de streamdeck-software en de Skaarhoj om met de camera's te communiceren. Het was heel belangrijk dat er communicatie mogelijk was tussen de partnersoftware en de camera's."

Voor Hans zijn de belangrijkste en nuttigste functies van de Canon PTZ-camera's echter de voorinstellingen: "Ik bedien alle camera's zelf. Daarom zijn de voorinstellingen zo handig. Elke camera heeft er zes, dus ik kan heel eenvoudig tussen de camera's schakelen."

En naarmate hun creatieve kennis groeit, groeit ook hun verlangen naar en passie voor innovatie. Een toekomstig doel voor de studio is het opnemen van shows met studiopubliek.

Hans concludeert: "Ik ben er trots op dat ik in mijn eentje een hele tv-show kan maken. Deze camera maakt alles mogelijk."

Gerelateerde casestudy's

Wellicht vind je dit ook interessant

 • Professionele AV en streaming

  Van bedrijfsvideo's en live streaming tot AV in klaslokalen of gebedshuizen, met de professionele video-oplossingen van Canon kun je nieuwe doelgroepen bereiken.

 • Films maken

  Ontdek Canon's assortiment aan camera's en lenzen voor ultieme creativiteit - perfect voor de kleinste en de grootste filmprojecten.

 • Overheid en publieke sector

  Maak kennis met imaging-oplossingen die speciaal zijn ontwikkeld voor bedrijfskritische taken, wanneer betrouwbaarheid en prestaties cruciaal zijn.

 • Broadcast

  Ontdek Canon's toonaangevende, hoogwaardige lenzen, camera's en referentiemonitors, die geschikt zijn voor alle broadcasttoepassingen.