Ontdek nog meer met de RF 16mm F2.8 STM en RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, Canon’s nieuwste RF-lenzen!

Amstelveen, 14 september 2021 – Canon Europe kondigt vandaag de introductie aan van twee nieuwe RF-lenzen. Deze modellen zijn ontworpen om de volgende generatie enthousiaste fotografen en content creators lenzen te bieden met een groot potentieel en een aantrekkelijk prijskaartje. De twee nieuwe lenzen zijn compact en licht in gewicht – de RF 16mm F2.8 STM is Canon’s eerste ultragroothoeklens in de EOS R-serie en de RF 100-400mm F5.6-8 IS USM is een telezoomlens die de fotograaf dichter bij het onderwerp brengt. De veelzijdige RF 16mm F2.8 STM komt tegemoet aan de groeiende vraag naar vlogging, maar is ook een lens die ideaal is voor landschaps-, architectuur- en astrofotografie. Met de RF 100-400mm F5.6-8 IS USM overbruggen fotografen moeiteloos de afstand tot onderwerpen in de verte, wat de lens perfect maakt voor sport- en natuurfotografie. Met de toevoeging van deze twee nieuwe RF-lenzen aan het EOS R System, zet Canon opnieuw een stap voorwaarts om imaging-oplossingen te bieden die aan elke behoefte voldoen.

Nieuwe brandpuntsafstanden voor enthousiaste fotografen en content creators


De twee nieuwe RF-lenzen profiteren van de grote diameter van de vatting en de korte flensafstand van het EOS R System, waardoor hoogwaardige lenzen met nieuwe brand-puntsafstanden en een compacte vormgeving mogelijk zijn. De RF 16mm F2.8 STM en RF 100-400mm F5.6-8 IS USM leveren indrukwekkende optische prestaties tegen een prijs die ze toegankelijk maakt voor fotografen van alle niveaus. Zo is de RF 16mm F2.8 STM een prime lens op maat voor content creators, waarmee ze een full frame ultragroothoeklens in handen hebben om hun content naar een nog hoger kwaliteitsniveau te tillen. De RF 100-400mm F5.6-8 IS USM stelt daarnaast, dankzij de indrukwekkende zoom van 400mm, de enthousiaste hobbyfotograaf in staat om foto’s te maken die vergelijkbaar zijn met die van professionals. Beide modellen maken gebruik van Canon’s geavanceerde optische technologie, waaronder Super Spectra Coating om overstraling en reflecties te verminderen. Dit resulteert in heldere, detailrijke opnamen. Deze modellen zijn bovendien uitgerust met een enkelvoudige asferische lens om een hoge beeldkwaliteit te garanderen en om de aanwezigheid van aberraties die een beeld kunnen vertekenen te verminderen, zonder de noodzaak van meerdere lenselementen die alleen maar extra gewicht toevoegen.


Canon RF 16mm F2.8 STM


Met de grote beeldhoek en het grote diafragma is de RF 16mm F2.8 STM een veelzijdige lens die uitermate geschikt is voor onder andere vlogging en diverse genres binnen de fotografie, zoals groepsfoto’s, omgevingsportretten en architectuur. De RF 16mm F2.8 STM is de eerste ultra groothoek prime lens in het EOS R System en biedt met een brandpuntsafstand van 16mm een extra wijd beeldveld en een overweldigend gevoel van diepte. Met een groot diafragma van f/2.8 is deze lens ideaal voor opnamen bij weinig licht, zoals bij astrofotografie, en voor fotografie met korte sluitertijden. Deze kenmerken stellen vloggers in staat om bij weinig omgevingslicht en zelfs bij groothoekopnamen een geringe scherptediepte te creëren, zodat onderwerpen opvallen tegen een bewust onscherpe achtergrond. Deze lichtgewicht prime lens is de perfecte reisgezel voor vloggers die veel onderweg zijn. Als men een kleinere beeldhoek wenst bij videobeelden, kan de gebruiker eenvoudig een van de EOS R-camera’s instellen voor opnamen in de APS-C Crop-modus, zodat de RF 16mm F2.8 STM eigenlijk een 25,6mm lens wordt. Dankzij Canon’s STM-scherpstelmotor zorgt de RF 16mm F2.8 STM bovendien voor een vloeiende, vrijwel geruisloze scherpstelling tijdens video-opnamen. Met de minimale scherpstelafstand van 0,13 m kunnen zowel fotografen als content creators haarscherpe beelden produceren, zelfs als ze van dichtbij worden vastgelegd.


Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM


Deze telezoomlens is ontworpen voor enthousiaste sport- en natuurfotografen en biedt een flexibel brandpuntsbereik van 100 – 400mm, ideaal voor het vastleggen van onderwerpen op grote afstand. Vanaf de zijlijn bij een voetbalwedstrijd geeft de RF 100-400mm F5.6-8 IS USM fotografen hetzelfde indrukwekkende bereik als professionele telelenzen, zodat ze de actie en emoties van de spelers perfect kunnen vastleggen. Naast deze teleprestaties heeft de RF 100-400mm F5.6-8 IS USM een minimale scherpstelafstand van 0,88 m¹ en een maximale vergroting van 0,41x², zodat fotografen alle details van een onderwerp dat zich dichterbij bevindt kunnen vastleggen. De RF 100-400mm F5.6-8 IS USM heeft een 5,5-stops beeldstabilisatie in de lens en haalt 6-stops wanneer de gecoördineerde besturing wordt gebruikt bij camera’s die over In-Body Image Stabilisation (IBIS) beschikken. De RF 100-400mm F5.6-8 IS USM is ontworpen met het oog op snelheid en precisie en is uitgerust met een Nano USM-scherpstelmotor voor vloeiend, snel scherpstellen. Met de bedieningsring van de lens heeft de gebruiker nu nog meer controle over de AV-, Tv-, belichtings- en ISO-instellingen. De heldere zoeker en uitgebreide ISO-mogelijkheden van Canon’s EOS R-camerabody’s in combinatie met Dual Pixel CMOS AF stellen fotografen in staat met een lens te werken die traditionele combinaties van afmetingen, gewicht en brandpuntbereik achter zich laat om onderwerpen op een gemakkelijke manier vast te leggen.


Stel een compacte, maar veelzijdige uitrusting samen


Met deze twee nieuwe lenzen kunnen liefhebbers van fotografie en video een lichtgewicht uitrusting samenstellen die een groot aantal mogelijkheden biedt. De nieuwe RF 100-400mm F5.6-8 IS USM en RF 16mm F2.8 STM bieden veelzijdige brandpuntsafstanden en zijn geschikt voor een breed scala aan genres. De RF 16mm F2.8 STM weegt slechts 165 gram en is daarmee ideaal voor vloggers die onderweg opnamen willen maken of voor landschapsfotografen die een draagbare, maar krachtige groothoeklens willen gebruiken. Met tot slot een gewicht van slechts 635 gram is de RF 100-400mm F5.6-8 IS USM een lens met een uitzonderlijk grote tele-brandpuntsafstand zonder extra gewicht. Deze lens is onmisbaar voor natuurfotografen en draagbaar genoeg om mee te nemen op lange trektochten op zoek naar dieren in de vrije natuur om te fotograferen.


Prijzen en beschikbaarheid


De Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM en RF 16mm F2.8 STM zijn vanaf oktober verkrijgbaar voor respectievelijk een verkoopadviesprijs van €749,99 en € 349,99. Canon introduceert vandaag tevens de EOS R3, een must-have voor professionele sport- en nieuwsfotografen. Ga voor meer informatie naar www.canon.nl.


De belangrijkste kenmerken van de RF 16mm F2.8 STM:


 • Ultragroothoek prime lens met een brandpuntsafstand van 16mm
 • Groot, helder F2.8 diafragma
 • Soepele en stille STM-scherpstelmotor
 • Weegt slechts 165 gram
 • Minimale scherpstelafstand van 0,13 m
 • Maximale vergroting van 0,26x

De belangrijkste kenmerken van de RF 100-400mm F5.6-8 IS USM:


 • Flexibel brandpuntsbereik van 100-400mm
 • Weegt slechts 635 gram, lichter dan lenzen met identieke specificaties
 • Minimale scherpstelafstand van 0,88 m bij 200mm
 • Nano USM-scherpstelmotor voor vloeiend en snel scherpstellen
 • 5,5-stops Optical Image Stabilizer/ compatibel met In Body Image Stabilizer (IBIS)