De beste belichting

EF-M_28mm_f3.5_Macro_IS_STM_Advanced_Sample_Flowers_003_A2

Voorkom dat je foto's overbelicht worden (te helder) met deze snelle tips.

Beelden bekijken

PCA exercise best exposure getting-the-best-exposure-reviewing copy

Als een foto te lang wordt belicht, bestaat het risico dat de helderste gebieden alle details verliezen en er onnatuurlijk uitzien. Het kan moeilijk zijn om dit te detecteren op de opname die alleen op het scherm van je camera wordt weergegeven, omdat de helderheidsinstelling van het display ervoor kan zorgen dat foto's er donkerder of helderder uitzien dan ze in werkelijkheid zijn.

Het histogram weergeven

Een schermafbeelding van een Canon-camera met een foto van narcissen, omgeven door instellingsinformatie en een histogram.

Nadat je een foto hebt gemaakt, worden in de afspeelmodus van een Canon-camera de instellingen, datum- en tijdgegevens en een histogramgrafiek weergegeven om de spreiding van tinten tussen schaduwen, middentonen en hooglichten weer te geven.

Het bekijken van het helderheidshistogram naast je foto's kan helpen, omdat het een visuele handleiding vormt voor de belichting van je foto's. Je kunt het histogram weergeven door herhaaldelijk op de knop INFO of DISP te drukken om door de informatieschermen te bladeren tijdens het afspelen van opnamen.

Het histogram is in feite een staafdiagram dat de verdeling van de helderheidsniveaus van de opname toont - van donker aan de linkerkant tot helder aan de rechterkant. De hoogte van het histogram op elk punt in de grafiek geeft aan hoeveel pixels elk helderheidsniveau heeft vastgelegd. Hoe meer pixels er naar links zijn, hoe donkerder de afbeelding en hoe meer pixels naar rechts, hoe helderder de afbeelding.

Als het histogram een piek aan de linkerkant van de grafiek bereikt, kan je foto onderbelicht zijn (te donker). Als er een piek wordt weergegeven aan de rechterkant van de grafiek, kan de foto overbelicht zijn (te licht).

Overbelichtingswaarschuwing (Highlight Alert)

PCA exercise best exposure getting-the-best-exposure-highlight-alert-before-01 copy
PCA exercise best exposure getting-the-best-exposure-highlight-alert-after-01 copy

Voor een nog eenvoudigere visuele begeleiding activeer je de optie Overbelichtingswaarschuwing (Highlight Alert) in het cameramenu. Hierdoor gaan delen van de opname die mogelijk overbelicht zijn knipperen tijdens het afspelen, zodat je snel kunt beoordelen of deze gebieden belangrijk zijn voor de opname en gecorrigeerd moeten worden met belichtingscompensatie.

Belichtingscompensatie

PCA exercise exposure compensation screen getting-the-best-exposure-compensation-screen-dutch copy

Gebruik de functie Belichtingscompensatie van je camera om belichtingsproblemen op te lossen. Je kunt dit doen via het Quick Control-scherm. Als je de volgende foto donkerder wilt maken, draai je aan het hoofdinstelwiel om de indicator naar de linkerkant van de schaal te verplaatsen. Als je de volgende opname helderder wilt maken, beweeg je de indicator naar rechts. Om de belichtingscompensatie te resetten, plaats je de indicator in het midden van de schaal. Uit veiligheidsoverwegingen wordt de belichtingscompensatie automatisch gereset wanneer je de camera uitschakelt.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen