Voorkom dat je foto's overbelicht worden (te helder) met deze snelle tips.
De beste belichting
Beelden bekijken
Als een foto te lang wordt belicht, bestaat het risico dat de helderste gebieden alle details verliezen en er onnatuurlijk uitzien. Het kan moeilijk zijn om dit te detecteren op de opname die alleen op het scherm van je camera wordt weergegeven, omdat de helderheidsinstelling van het display ervoor kan zorgen dat foto's er donkerder of helderder uitzien dan ze in werkelijkheid zijn.
Het histogram weergeven
Het bekijken van het helderheidshistogram naast je foto's kan helpen, omdat het een visuele handleiding vormt voor de belichting van je foto's. Je kunt het histogram weergeven door herhaaldelijk op de knop INFO of DISP te drukken om door de informatieschermen te bladeren tijdens het afspelen van opnamen.
Het histogram is in feite een staafdiagram dat de verdeling van de helderheidsniveaus van de opname toont - van donker aan de linkerkant tot helder aan de rechterkant. De hoogte van het histogram op elk punt in de grafiek geeft aan hoeveel pixels elk helderheidsniveau heeft vastgelegd. Hoe meer pixels er naar links zijn, hoe donkerder de afbeelding en hoe meer pixels naar rechts, hoe helderder de afbeelding.
Als het histogram een piek aan de linkerkant van de grafiek bereikt, kan je foto onderbelicht zijn (te donker). Als er een piek wordt weergegeven aan de rechterkant van de grafiek, kan de foto overbelicht zijn (te licht).
Overbelichtingswaarschuwing (Highlight Alert)
Voor een nog eenvoudigere visuele begeleiding activeer je de optie Overbelichtingswaarschuwing (Highlight Alert) in het cameramenu. Hierdoor gaan delen van de opname die mogelijk overbelicht zijn knipperen tijdens het afspelen, zodat je snel kunt beoordelen of deze gebieden belangrijk zijn voor de opname en gecorrigeerd moeten worden met belichtingscompensatie.
Belichtingscompensatie
Gebruik de functie Belichtingscompensatie van je camera om belichtingsproblemen op te lossen. Je kunt dit doen via het Quick Control-scherm. Als je de volgende foto donkerder wilt maken, draai je aan het hoofdinstelwiel om de indicator naar de linkerkant van de schaal te verplaatsen. Als je de volgende opname helderder wilt maken, beweeg je de indicator naar rechts. Om de belichtingscompensatie te resetten, plaats je de indicator in het midden van de schaal. Uit veiligheidsoverwegingen wordt de belichtingscompensatie automatisch gereset wanneer je de camera uitschakelt.
Gerelateerde producten
-
Systeemcamera's
EOS R10
Zet je volgende stappen op het gebied van fotografie en videografie met een EOS R-systeemcamera die is gebouwd rond een APS-C-sensor. -
Standaardlens
RF 50mm F1.8 STM
Een compacte, stille en lichtgewicht 50mm RF prime lens met een groot f/1.8-diafragma, perfect om je creatieve visie vorm te geven. -
RF-lenzen
RF 24-105mm F4-7.1 IS STM
De ideale lens voor liefhebbers van full-frame systeemcamera's, perfect voor dagelijks gebruik. De RF 24-105mm F4-7.1 IS STM is eenvoudig in gebruik en is licht, compact en klaar om je fotografie naar een hoger niveau te tillen.
Gerelateerde artikelen
-
BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE
Belichting bepalen
Krijg diafragma, sluitertijd en ISO-instellingen onder de knie.
-
CAMERA-EIGENSCHAPPEN
De histogrammen van je camera gebruiken
Leer hoe je de luminantie- en RBG-histogrammen van je camera leest en hoe je ze kunt gebruiken om je belichtingsinstellingen te bepalen.
-
CAMERAFUNCTIES
Belichtingscompensatie
Dankzij de belichtingscompensatie kun je met je camera ook ongewoon heldere of donkere scènes verwerken. Ontdek hoe je deze functie gebruikt voor een betere belichting.
-
BASISBEGINSELEN FOTOGRAFIE
Tips voor de sluitertijd
Krijg de sluitertijd onder de knie: een gids voor beginnende fotografen voor mooiere actiefoto's.