ARTIKEL

Strategie in het hybride werken-tijdperk:
Beschikt uw organisatie over de flexibiliteit om succes te boeken?

man die op laptop werkt

Een onverwacht experiment

Door de pandemie werden organisaties gedwongen om een onverwacht experiment in werken op afstand te starten. Ondanks de onverwachtheid van de pandemie hebben veel organisaties echter aangetoond dat ze zich snel kunnen aanpassen aan veranderingen, zelfs als ‘werken op afstand’ niet in hun plannen voor de nabije toekomst stond. De kern van dit succes werd uiteindelijk gevormd door technologie, die de mogelijkheden voor onze manier van werken volledig heeft getransformeerd. Als nationale lockdowns slechts zo recent als vijf jaar geleden hadden plaatsgevonden, hadden organisaties waarschijnlijk te maken gehad met veel ernstigere verstoringen.

Voor veel leiders van organisaties hebben de afgelopen jaren een aanzienlijke invloed gehad op het vormgeven van hun strategie voor de toekomst. Dit was de perfecte case study waaruit blijkt dat werk niet aan één specifieke locatie gekoppeld hoeft te zijn.

Maar hybride werken is slechts één onderdeel van een breder gesprek over aanpassingsvermogen. Het was niet alleen dat organisaties met de juiste tools zich snel konden aanpassen aan werken op afstand, maar vooral dat ze zich sneller konden aanpassen aan veranderingen, omdat hun bedrijfsmodel beter bestand was tegen onverwachte gebeurtenissen.

Aanpassingsvermogen is de nieuwe verzekering

Een van de belangrijkste kenmerken van de pandemie is een nieuw bewustzijn dat organisaties hun markten en manieren van werken op korte termijn volledig kunnen herzien.

Hoewel de omvang van de verstoring als uniek kan worden beschouwd, is de realiteit dat verandering het nieuwe 'business as usual' wordt. Maatschappelijke trends en technologische innovaties gaan steeds sneller, waardoor ze meer kansen bieden. Uw organisatie moet toekomstbestendig zijn: beschikken over de mogelijkheid om zich gemakkelijker aan te passen aan deze veranderingen, waardoor de organisatie flexibeler en veerkrachtiger wordt, zowel nu als op de lange termijn.

Work professional researching how to improve your agility

Uw flexibiliteit verbeteren

Voor het bijblijven in een snel evoluerend landschap en het profiteren van nieuwe technologieën en mogelijkheden is een nieuwe aanpak vereist. In plaats van vijfjarenplannen te maken, adviseren consultants al lange tijd een aanpak van 'continue ontwikkeling'. In plaats van verandering als 'een gebeurtenis' te zien, moet het als een constante worden benaderd, waarbij organisaties een doorlopende digitale transformatie implementeren.

Om een flexibeler bedrijfsmodel te ondersteunen, moeten leidinggevenden werkwijzen identificeren die hen beperken in hun aanpassingsvermogen, en deze vervangen door nieuwere, efficiëntere processen die nauw aansluiten bij deze tijd:

 • Van rigide processen tot digitale workflows: goede voorbeelden zijn back-officeprocessen die afhankelijk zijn van de verwerking van fysiek papierwerk en de aanwezigheid van medewerkers op locatie om deze te beheren, zoals crediteurenadministratie en HR-onboarding. Om flexibeler te worden moeten leiders de manier waarop deze processen worden beheerd, optimaliseren voor een grotere efficiëntie. Workflows waarvoor veel handmatig papierwerk en fysieke interventie door het team nodig zijn, binden de organisatie niet alleen aan een centrale, fysieke locatie, maar nemen een groot deel van de tijd van de medewerkers in beslag. Digitale workflowtechnologieën zorgen er niet alleen voor dat uw medewerkers zich kunnen richten op waardevollere taken, maar zorgen er ook voor dat ze het werk nog steeds kunnen controleren vanaf elke locatie.
 • Van fysieke infrastructuur tot de cloud: het is geen geheim dat een cloudgebaseerde infrastructuur vandaag de dag veel voordelen biedt voor organisaties. Hybride werken kan echter de laatste stimulans vormen om de verouderde infrastructuur op locatie te herzien. Dit biedt vele voordelen die verder gaan dan het toestaan van teams om vanaf elke locatie te werken, zoals het eenvoudiger kunnen implementeren en schalen van relevante nieuwe cloudgebaseerde innovaties zodra deze op de markt komen, in plaats van zich zorgen te hoeven maken over complexe (en tijdrovende) integratie van verouderde systemen.

Door zich te richten op deze belangrijke taken, zijn organisaties niet alleen beter voorbereid op het vinden van een weg in de hybride wereld, maar zijn ze in elke richting veel flexibeler. Door processen en infrastructuur te implementeren die zo min mogelijk fysieke en geografische afhankelijkheden hebben, kan de bedrijfscontinuïteit worden gegarandeerd, ongeacht waar het personeel zich bevindt, zelfs in tijden van crisis.

De flexibiliteit voor succes

In de onmiddellijke nasleep van de pandemie bloeiden de organisaties die over voldoende digitale tools beschikten om snel te kunnen overschakelen naar online verkoop, werken op afstand en zelfs naar volledig nieuwe inkomstenstromen en bedrijfsmodellen.

Al deze veranderingen waren in grote mate afhankelijk van een geavanceerde digitale transformatie: organisaties met goed ontwikkelde online detailhandelsmogelijkheden konden de activiteiten in hun fysieke winkels eenvoudig onderbreken en hun online aanbod schalen. Kantoorhoudende organisaties met geavanceerde digitale workflows en samenwerkingstools konden snel overschakelen naar op grote schaal werken op afstand, zonder complexe handmatige processen te hoeven herzien en personeel op grote schaal te hoeven trainen. De sleutel tot toekomstbestendig succes is het integreren van flexibiliteit in uw organisatie door middel van een continue digitale transformatie, van overstappen op hybride werken tot aanpassing aan onvoorziene toekomstige veranderingen.

fietsende man

Bent u er klaar voor om de toekomst van hybride werken vorm te geven?

Lees ons e-book ‘Hybride organisaties van nu: navigeer door de nieuwe werkwereld’ om hiermee aan de slag te gaan.

Ontdek meer

Gerelateerde oplossingen

 • Work professionals using Canon document management solution Therefore

  Therefore™

  Kies voor Therefore, een oplossing voor documentbeheer die speciaal is ontwikkeld om de manier te transformeren waarop u uw zakelijke documenten beheert en deelt. Bezoek vandaag nog onze website!

 • Image representing Digital Transformation

  Digitale transformatie

  Canon is de drijvende kracht achter digitale transformatie en helpt organisaties digitale technologieën toe te passen om succesvol te zijn in de moderne wereld. Ontdek hoe Canon u kan helpen met uw digitale transformatie.

 • Man en vrouw kijken naar beeldscherm laptop

  uniFLOW Online

  Ontdek Canon's software voor print- en scanprocessen. Bezoek de website van Canon voor veilige en geïntegreerde printoplossingen.

Benieuwd of wij met onze oplossingen ook u kunnen helpen?