Foto 'Darko Đurić' van Samo Vidic

WORLD UNSEEN-TENTOONSTELLING

'Darko Đurić' VAN SAMO VIDIC

Een dynamische zwart-witfoto van sportfotograaf Samo Vidic van de Sloveense paralympisch zwemmer Darko Đurić.

10 min
World Unseen verbetert de manier waarop we foto's ervaren, of je nu blind bent, slechtziend bent of geen visuele beperking hebt. Hier is Samo Vidic's onderwaterfoto van zijn landgenoot Darko Đurić die door het water schiet. Luister naar de beschrijving van Samo of lees er hieronder over.

Luister naar Samo Vidic die zijn foto beschrijft

Foto 'Darko Đurić' van Samo Vidic

Een gespierde man, van onderen vastgelegd, zwemt door het heldere water van een zwembad. Een donkere duikbril bedekt zijn ogen en een badmuts bedekt zijn haar. Hij draagt een zwarte zwembroek en richt zijn gespierde lichaam naar de camera. Zijn rechterarm, zijn enige arm, is naar links uitgestrekt op deze zwart-witfoto. Zijn linkerarm is een stompje dat tegen zijn ribbenkast aan is gedrukt aan de bovenkant van zijn lichaam. Zijn benen zijn ook stompjes en staan rechts op de foto. Er zweven belletjes rond zijn lichaam en hoofd, dat deels boven het water uitkomt in het midden van de foto.

Door het contrast tussen licht en donker zie je de contouren van zijn spieren en ribben goed, terwijl de bovenkant van zijn hoofd uit beeld is. Zijn vingers zijn volledig uitgestrekt en reiken naar de muur van het zwembad. Zijn gezichtsuitdrukking, die deels verborgen blijft achter de belletjes, duidt op vastberadenheid. Hij heeft alleen maar oog voor zijn doel.

Op soortgelijke foto's zou de linkerarm omhoog zijn en zouden beide benen tegelijkertijd op en neer bewegen, zodat hij zo snel mogelijk door het water zou bewegen. Maar hij heeft geen linkerarm en benen. Hoewel het een statisch beeld is, wijzen de golven en belletjes in het water en het sterke contrast tussen licht en donker op snelheid, kracht, controle en beweging.

Op soortgelijke foto's zou de linkerarm omhoog zijn en zouden beide benen tegelijkertijd op en neer bewegen, zodat hij door het water zou schieten. Maar hij heeft geen linkerarm en benen.'

Foto 'Darko Đurić' van Samo Vidic met simulatie van de visuele beperking retinitis pigmentosa
Foto 'Darko Đurić' van Samo Vidic zonder simulatie van een visuele beperking

Schuif om een simulatie van retinitis pigmentosa te bekijken

Originele foto

De man werd geboren met congenitale amputatie, een aandoening waarbij de ledematen niet worden gevormd in de baarmoeder. Ondanks dat hij maar één arm heeft, heeft hij het lichaam, de techniek en de elegantie van een topzwemmer. En dat is hij ook.

Darko Ðurić heeft een ongelooflijk succesvolle sportcarrière. Hij is voor Slovenië uitgekomen op de Paralympische Spelen van 2012 en 2016, heeft twee gouden medailles gewonnen op het wereldkampioenschap in 2013 (op de 100 meter vrije slag en 50 meter vlinderslag) en een zilveren en bronzen medaille gewonnen op het Europees kampioenschap in 2016. Hij heeft ook het wereldrecord 50 meter vlinderslag in de S4-klasse verbroken in 2012.

En de vlinderslag is de ideale slag voor Darko, omdat het als hij zwemt net lijkt alsof het water zijn vleugels zijn. Het lijkt alsof hij vliegt, ook al is hij onder water.

Al heel lang wilde ik zijn ongelooflijke verhaal vertellen, of in ieder geval een deel ervan, door middel van één foto. Hiervoor heb ik de Canon EOS 5D Mark IV met een Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-lens gebruikt en mezelf vastgemaakt aan de bodem van een zwembad in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Vervolgens vroeg ik hem over mij heen te zwemmen.

In de sportwereld, die draait om techniek en het streven naar perfectie, laat Darko zien dat fysieke kracht maar een deel is van wat ons veerkrachtig maakt. Elke slag die hij maakt terwijl hij door het water schiet, is een teken van zijn onwrikbare vastberadenheid om de obstakels in zijn leven te overwinnen.

Het verhaal achter de foto
Samo Vidic heeft deze dynamische foto van een zwemmende Darko vanuit het zwembad gemaakt met een Canon EOS 5D Mark IV.

Het voelt vaak alsof we worden gedefinieerd door onze verschillen, maar deze foto verenigt ons in ons mens-zijn. Hij herinnert ons eraan dat we, ondanks onze individuele omstandigheden, allemaal in staat zijn geweldige en bijzondere dingen te bereiken.

Darko's indrukwekkende verhaal, en zijn vele successen, herinneren ons eraan dat we allemaal onze grenzen, beperkingen en mogelijkheden in twijfel kunnen trekken.

De stemmige tinten en het krachtige zwart-witpalet maken deze foto nog indrukwekkender. Het licht dat danst op het oppervlak zorgt ervoor dat het zwembad een golvende, wilde oceaan lijkt. De hoeken van de foto zijn zo onderbelicht dat ze bijna zwart zijn. Het lijkt daardoor alsof hij in het donker zwemt.

En op het land krijgt hij misschien te maken met uitdagingen en tegenslagen, maar in het water is dat helemaal anders. Als een vogel in de lucht, of een haai in diepe wateren, heeft Darko zijn omgeving moeiteloos onder controle. Als je naar de foto kijkt, denk je: hij voelt zich daar thuis.

De zwart-witfoto maakt deel uit van een serie foto's waarmee ik heb geprobeerd Darko vast te leggen op de momenten dat hij helemaal in zijn element is. De serie bestaat onder andere uit portretten van hem op een duikplank en actiefoto's waarop hij op hoge snelheid door het water schiet.

Ik heb al heel veel foto's gemaakt van verschillende onderwerpen in mijn carrière, maar dit is wel een van de foto's waar ik het meest trots op ben. Dat komt niet alleen door de compositie of het evenwicht tussen licht en donker, maar omdat de foto je aan het denken zet. Hij zorgt ervoor dat je dingen in twijfel trekt. Hij zorgt ervoor dat je anders naar dingen gaat kijken.

De foto spoort ons niet alleen aan om onze kijk op sport te verbreden, maar ook onze kijk op wat mogelijk is. Hij vertelt ons dat we moeten afrekenen met conventies, dat we verder moeten kijken dan onze 'beperkingen' en moeten doorzetten om iets te bereiken waarvan we dachten dat het niet mogelijk was.

De foto spoort ons niet alleen aan om onze kijk op sport te verbreden, maar ook onze kijk op wat mogelijk is. Hij vertelt ons dat we moeten afrekenen met conventies, dat we verder moeten kijken dan onze 'beperkingen' en dat we moeten doorzetten.'

Als ik naar deze foto kijk, zie ik niet iemand met een beperking in het water. Ik zie Darko zoals hij is: een pionier, iemand die records breekt, een kampioen.

Het vastleggen van Darko's kracht, vastberadenheid en karakter was niet makkelijk. De planning kostte uren en ik heb veel verschillende foto's van hem gemaakt terwijl hij zwom. Maar uiteindelijk heb ik het gevoel dat ik Darko en zijn indrukwekkende verhaal heb kunnen vastleggen. Dit is deels gelukt doordat ik mijn aanpak en perspectief heb aangepast en het zwembad in ben gegaan om te zien en voelen wat hij ziet en voelt.

Door de foto voelt het alsof wij samen met hem in het zwembad zijn, schouder aan schouder, en lijkt het net alsof we een wedstrijd met hem houden. Als we nog dieper in deze foto duiken, ontdekken we dat we niet alleen toeschouwers zijn, maar deel uitmaken van zijn indrukwekkende verhaal. We worden eraan herinnerd dat de menselijke geest geen grenzen kent en dat wij, net als Darko, onze vleugels kunnen uitslaan.

Deze foto omvat de essentie van onze veerkracht, onze vastberadenheid en ons streven naar perfectie. Hij vertelt een verhaal dat verder gaat dan de grenzen van sport en ingaat op wie wij zijn als mensen.

Ik hoop dat de foto ons allemaal aanmoedigt om opnieuw stil te staan bij onze perceptie van wat mogelijk is en dat hij ons blijvend herinnert aan de dingen die we kunnen bereiken, ongeacht onze omstandigheden.

Meer informatie over Canon Ambassador Samo Vidic

Bekijk World Unseen, aflevering twee: Samo Vidic en Menna Fitzpatrick

Samo Vidic en Menna Fitzpatrick kijken omlaag naar de reliëfprint
WORLD UNSEEN IN PRINT
Om de World Unseen-tentoonstelling toegankelijk te maken voor iedereen, hebben we braille- en reliëfversies van iconische afbeeldingen geprint met Canon PRISMAelevate XL-software en Arizona-printers.

Ontdek de World Unseen-collectie