‘Saturday Night Pandemic Style’ by Ilvy Njiokiktjien photograph

WORLD UNSEEN-TENTOONSTELLING

'Saturday Night Pandemic Style' van Ilvy Njiokiktjien

De kleurrijke en vrolijke foto waarop Ilvy Njiokiktjien het Nederlandse nachtleven tijdens de lockdown laat zien.

10 min
World Unseen verbetert de manier waarop we foto's ervaren, of je nu blind, slechtziend of normaalziend bent. Ontdek hier de foto die Ilvy Njiokiktjien tijdens de coronapandemie nam op een woonboot in Utrecht. Luister naar de beschrijving van Ilvy of lees er hieronder over.

Luister hoe Ilvy Njiokiktjien haar foto beschrijft

‘Saturday Night Pandemic Style’ by Ilvy Njiokiktjien photograph

Op de voorgrond van deze foto staan twee mannen. De man rechts heeft een volle baard die glitterend blauw is geverfd. De huid rond zijn ogen is sierlijk beschilderd. Hij draagt een jasje met een goud-zwart patroon en heeft een speelgoedgewei op zijn hoofd.

De man links heeft in zijn rechterhand een drankje en draagt fonkelende konijnenoren op zijn hoofd. Zijn ogen worden bedekt door een zonnebril en op zijn voorhoofd heeft hij een regenboog. Zijn armen zijn bedekt met tatoeages en om zijn rechterpols fonkelt een gouden armband.

Ze staan samen in het woongedeelte van hun woonboot in Utrecht en omdat er geen licht valt door het dakraam boven hen, ontstaat de indruk dat het nacht is. De lampen in de kamer, de houten panelen op het plafond en de weelderige kamerplanten creëren een ontspannen en uitnodigende sfeer.

De twee mannen worden verlicht door de gloed van de lampen en het scherm, en zien er enthousiast uit over wat er aan de andere kant gebeurt. Ze lijken zich goed te vermaken."

Foto 'Saturday Night Pandemic Style' van Ilvy Njiokiktjien met simulatie van de visuele beperking matige diabetische retinopathie
Foto 'Saturday Night Pandemic Style' van Ilvy Njiokiktjien zonder simulatie van een visuele beperking

Schuif om een simulatie van matige diabetische retinopathie te zien

Originele foto

Ze bevinden zich voor een open laptop, net als bij een videogesprek. We kunnen het scherm niet zien, maar de zachte gloed verlicht hun gezichten. De man met de blauwe baard staat dichter bij het scherm en houdt verschillende kleurrijke tekenfilmfiguren, geprint op stukjes papier, voor het scherm. De twee mannen worden verlicht door de gloed van de lampen en het scherm, en zien er enthousiast uit over wat er aan de andere kant gebeurt. Ze lijken zich goed te vermaken.

Maar het was geen geweldige tijd in de wereld. Ik heb deze foto uit april 2020 'Saturday Night Pandemic Style' genoemd en ik denk dat deze het aanpassingsvermogen en de kracht van de menselijke geest laat zien in een van de donkerste tijden van onze geschiedenis.

In Nederland was de eerste golf van het coronavirus volop in gang en vanaf maart 2020 waren er strenge richtlijnen voor social distancing. Scholen en kinderdagverblijven zouden voorlopig dicht blijven, net als cafés, bars, restaurants, sportclubs, sauna's en cafés. De straten waren verlaten en openbare ruimtes waren niet toegankelijk. Het land bevond zich in het oog van de storm.

Ik heb deze foto gemaakt tijdens een opdracht voor de New York Times. Ik legde de verschillende manieren vast waarop mensen hun zaterdagavond doorbrachten terwijl we door de pandemie allemaal noodgedwongen thuis bleven om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Ik begon op de avond van 11 april 2020 met foto's van feestende studenten die op hun kamers in lockdown waren. Later bezocht ik dit stel op hun prachtige woonboot en legde ik net na middernacht dit magische moment vast met mijn Canon EOS 5D Mark IV.

Hun namen zijn Ivo Verburg en Pepijn Zwanenberg en ze zijn beiden in de vijftig. Ivo is de man met de regenboog op zijn voorhoofd en Pepijn heeft de glitter in zijn baard. Toen ik aan boord ging, trof ik ze in de woonkamer aan, waar ze online aan het feesten waren met veel mensen die aan de andere kant meededen. Het was leuk om te zien dat ze zo'n vrolijke zaterdagavond hadden en zich toch aan de richtlijnen voor social distancing hielden.

Het verhaal achter de foto
Ilvy Njiokiktjien heeft deze levendige en ongebruikelijke foto van Ivo Verburg en Pepijn Zwanenberg met haar Canon EOS 5D Mark IV gemaakt.

Het feest heette Cruise Corona en werd georganiseerd door Cruise Control Queerparty, dat deze evenementen doorgaans tweemaandelijks in Utrecht organiseert. Deze feesten begonnen in 2001, ruim 20 jaar geleden, en Pepijn is een van de drie dj's van de groep.

Samen met de twee andere dj's, die allemaal in hun eigen huis waren, maakte hij een playlist voor een heel ander Cruise Corona-evenement dan eerdere feesten.

Ik heb het gevoel dat dit beeld ons helpt om een nieuw perspectief te krijgen op wat deze moeilijke periode voor ons heeft betekend.

Het moedigt ons aan om de pandemie niet alleen maar als tegenslag te zien, maar ook als een tijd van transformatie. Ook al stonden de regels fysiek contact niet toe, mensen kwamen op deze nieuwe en verfrissende manieren bij elkaar. Het geeft aan hoe de pandemie ons ertoe heeft gedwongen om creatief te denken en ook in de ergste situatie er het beste van te maken.

Mensen kunnen zo onwetend en egoïstisch zijn terwijl de toekomst voor volgende generaties aan een zijden draadje hangt."

Voor mij is dit meer dan een foto van een feestje. Omdat hieruit zowel de onverzettelijkheid als de flexibiliteit van mensen blijkt in tijden van tegenspoed. Het laat zien hoe nieuwe ideeën werden gepromoot en hoe onze creativiteit en technologie ons hebben geholpen om op nieuwe manieren te werken, elkaar te ontmoeten, met elkaar te communiceren en te feesten. Deze foto laat zien dat je ook in moeilijke tijden plezier kunt maken. Zelfs iets zeldzaams als een pandemie kan mensen niet ervan weerhouden om het leuk te hebben.

Ik heb ook een zwak voor deze foto vanwege de nostalgie die het in mij oproept. Ik ben opgegroeid op een woonboot die lijkt op die van Ivo en Pepijn, waar je een trapje af moet om de 'buik' van de boot te bereiken.

Ik zou het fantastisch vinden als deze foto van de kracht van de menselijke geest tijdens de pandemie mensen ook op een andere manier kan inspireren. Ik hoop dat Ivo en Pepijns relatie - hoe hecht ze zijn, hoeveel plezier ze hebben en hun liefde voor elkaar - een hart onder de riem is voor de LHBTIQ-gemeenschap in landen waar acceptatie van relaties zoals die van hen niet vanzelfsprekend is.

Meer informatie over Canon Ambassador Ilvy Njiokiktjien

WORLD UNSEEN IN PRINT
Om de World Unseen-tentoonstelling toegankelijk te maken voor iedereen, hebben we braille- en reliëfversies van iconische afbeeldingen gemaakt met Canon PRISMAelevate XL-software en Arizona-printerserie.

WORLD UNSEEN IN PRINT

Om de World Unseen-tentoonstelling toegankelijk te maken voor iedereen, hebben we braille- en reliëfversies van iconische afbeeldingen gemaakt met Canon PRISMAelevate XL-software en Arizona-printerserie.

Ontdek hieronder meer over deze innovatieve producten:

Ontdek de World Unseen-collectie