Echo gemaakt door echografiespecialist Bill Smith

WORLD UNSEEN-TENTOONSTELLING

'BABY SCAN' VAN BILL SMITH

Echo voor een slechtziende moeder van echografiespecialist Bill Smith

10 min
World Unseen verbetert de manier waarop we foto's ervaren, of je nu blind bent, slechtziend bent of geen visuele beperking hebt. Ontdek hier de echo van Bill Smith voor de blinde Karen Trippass. Luister naar de audiodescriptie van Bill of lees er hieronder over.

Luister naar Bill Smith die de echo beschrijft

In het midden van de foto kun je het gezicht van een baby herkennen. Het kale hoofd is iets naar links en naar beneden gebogen. De baby lijkt te zweven in een donkere, uitgestrekte ruimte. De ogen en mond zijn dicht. Het kleine, ronde kinnetje leunt op de opgevouwen armpjes. Aan de andere kant zijn de randen van de placenta te zien.

De achtergrond van de foto is zwart, maar je blik wordt getrokken door de zachte, zandkleurige vormen in het midden. Het neusje van de baby, de vredige gezichtsuitdrukking en de opgevouwen armpjes wekken de indruk dat de baby rustig is, en misschien zelfs slaapt. De compositie heeft iets etherisch, alsof de baby door de ruimte zweeft. Dit wordt benadrukt doordat de randen van het hoofd van de baby een beetje vaag en onduidelijk zijn. Oranje vegen gaan over in een zwarte achtergrond. Het is net alsof de baby slaapt in een vredige ruimte.

Aan de rechterkant van de foto staan getallen en statistieken. Bovenaan bevindt zich een marineblauwe strook. Daarop staat, van links naar rechts: "Canon Aplio i700, Clinical Diagnostics Services, OB 3D, 13.12.23, 14.34". Dit zijn de gegevens van de patiënt en de datum van de echo, samen met het Canon-logo.

De compositie heeft iets etherisch, alsof de baby door de ruimte zweeft."

Echo gemaakt door Bill Smith, een echografiespecialist, met simulatie van de visuele beperking matige diabetische retinopathie
Echo gemaakt door echografiespecialist Bill Smith zonder simulatie van een visuele beperking

Schuif om een simulatie van matige diabetische retinopathie te zien

Oorspronkelijke opname

Dit beeld lijkt niet op andere soorten foto's of beelden, omdat het een 3D-echo van het gezicht van een baby is die is gemaakt tijdens een transabdominale scan op 13 december 2023.

Ik ben Bill Smith, de echografiespecialist die deze echo heeft gemaakt. Ik heb het Canon Medical Aplio i700-systeem gebruikt. De echo is gemaakt tijdens het derde trimester van moeder Karen. Haar baby werd zo ongelooflijk duidelijk vastgelegd toen ze 29 weken en drie dagen zwanger was.

Het meisje is Karens tweede dochter.

Deze 3D-scan, geprint in reliëf, is extra speciaal voor Karen, en voor mij, omdat Karen blind is. Doordat ik deze foto kon omzetten in iets dat zij kan aanraken en voelen, kan ze iets ervaren dat ze nog niet eerder heeft meegemaakt. Ze vertelde me dat het heel moeilijk voor haar is geweest dat ze eerdere scans niet heeft kunnen zien. In tegenstelling tot de meeste ouders kan Karen het gezicht van haar kind, de positie waarin het ligt en andere kenmerken niet zien. Maar in dit geval kan ze haar vingers gebruiken om zich een voorstelling te maken van haar dochter.

In dit stadium van de zwangerschap controleer ik het welzijn van Karens baby, inclusief de groei van de baby, haar geschatte gewicht, haar positie, de hoeveelheid vruchtwater rondom haar, de locatie van de placenta en de doorbloeding van de placenta. Dit helpt de baby de laatste weken van de zwangerschap veilig door te komen. Deze scan is heel geruststellend voor ouders als Karen, maar jammer genoeg wordt deze controle niet in alle ziekenhuizen routinematig uitgevoerd.

Het verhaal achter de foto
Bill Smith is oprichter en hoofd echografie bij Clinical Diagnostic Services en heeft de echo van Karen uitgevoerd met het Canon Medical Aplio i700-systeem.

Het verhaal achter de foto

Bill Smith is oprichter en hoofd echografie bij Clinical Diagnostic Services en heeft de echo van Karen uitgevoerd met het Canon Medical Aplio i700-systeem.

In tegenstelling tot 2D-echo's, die nodig zijn om de grootte, positie en groei van de baby te controleren, kan er met 3D-echo worden gekeken of er sprake is van afwijkingen, bijvoorbeeld in het gezicht. Door afwijkingen vroegtijdig te ontdekken, kunnen doctoren en ouders zich op basis van de bevindingen voorbereiden op de eventuele extra zorg die hun baby nodig zal hebben. Het is voor ouders ook een tastbaardere manier om te zien hoe hun kind eruitziet.

In Karens geval duidde de scan op een normaal verloop van de zwangerschap tot op dat moment. Baby's openen weleens hun ogen in de baarmoeder, vaak in een later stadium van de zwangerschap, maar dit meisje hield ze deze keer dicht. Karen vond het net zo fijn en geruststellend om de hartslag van haar baby te horen.

De duidelijkheid van dit soort scans helpt ons te controleren of er geen duidelijke complicaties zijn. We zorgen ervoor dat alle positieve klinische indrukken worden doorgegeven aan de patiënt. Ze bieden niet alleen geruststelling en gemoedsrust, maar hebben ook een grote emotionele aantrekkingskracht als onderdeel van de ontwikkeling van de baby, in de aanloop naar een succesvolle bevalling. Het zijn de eerste duidelijke beelden die van een kind worden vastgelegd, nog voordat het ter wereld is gekomen.

Als oprichter en hoofd echografie bij Clinical Diagnostic Services (ofwel CDS) word ik internationaal erkend als echografiespecialist met specifieke kennis op het gebied van gynaecologie, voortplantingsgeneeskunde en, natuurlijk, zwangerschappen.

Deze 3D-scan, geprint in reliëf, is speciaal voor Karen, en voor mij, omdat Karen blind is. Doordat ik hem kon omzetten in iets dat zij kan aanraken, kan ze iets ervaren dat ze nog niet eerder heeft meegemaakt."

Er is geen twijfel over mogelijk dat de vooruitgang in echografie de klinische zorg tijdens de zwangerschap heeft verbeterd. Het heeft een enorme invloed gehad op vruchtbaarheidsonderzoek en de bijbehorende behandeling en op behandeling bij terugkerende miskramen.

Patiënten bij CDS blijven enorm profiteren van de toegang tot deze uitstekende, geavanceerde technologie, zowel vanuit klinisch als emotioneel oogpunt.

Voor Karen, haar 10-jarige dochter en haar man Mark kwam de komst van een meisje – niet een jongetje, zoals ze hadden verwacht – misschien als een verrassing, maar na het zien van deze echo keken ze er enorm naar uit om haar te verwelkomen in hun leven en de nodige voorbereidingen te treffen.

Meer informatie over Canon Medical Systems

Bekijk World Unseen - Aflevering vier: Karen Trippass en Bill Smith

NL_Canon x World Unseen - Film 4 Hero
WORLD UNSEEN IN PRINT
Om de World Unseen-tentoonstelling te kunnen ervaren, hebben we van de iconische beelden braille- en reliëfversies gemaakt met Canon PRISMAelevate XL-software en printers uit de Arizona-serie.

Ontdek de World Unseen-collectie