Onder de indruk van Peach Fuzz van Pantone? Denk als een artiest

5 min
Duizenden rondjes glimmende perzikconfetti die het hele beeld bedekken.

Pastelperzik wordt niet zo snel omschreven als 'gedurfd' of 'krachtig', maar deze kleur is uitermate geschikt om de wereld, die momenteel niet zo warm en gezellig is, te verrijken met zachte en warme kleuren. En dat is waarschijnlijk het punt.

De desbetreffende kleur is natuurlijk de 2024 Pantone Color of the Year: Peach Fuzz (ook bekend als PANTONE 13-1023, voor de liefhebbers onder ons). Deze kleur komt niet eens in de buurt van het 'magentaverse' van vorig jaar. In de eerste reacties op sociale media was verrassing te lezen, maar ook verwarring. De milieubewuste mensen betreurden het gebrek aan groen en anderen waren teleurgesteld dat Pantone niet de kans had gegrepen om een kleurstatement te maken. Maar de meest gestelde vraag was: 'Wat kunnen we ooit doen met perzik?'

En goed dat ze het vragen.

Perzik wordt al lang erkend als een lastige kleur om mee te werken. Dit is een van de redenen waarom Pantone dit jaar nog meer moeite heeft gestoken in het geven van voorbeelden van het gebruik ervan in verschillende scenario's. De meeste voorbeelden komen zoals verwacht uit de interieur- en modehoek, omdat Pantone Peach Fuzz beschrijft als "een fluweelachtige perziktint die geest, lichaam en ziel verrijkt". Maar wat kan perzik naast rust en vrede nog meer overbrengen? Deze jaarlijkse aankondiging heeft namelijk belangrijke kleurgevolgen in meerdere sectoren.

Een opvouwbare kleurenstaalkaart met grijs-, perzik- en taupetinten en donkerdere bruin-, oranje- en zwarttinten.

Gedurfd of evenwichtig, Peach Fuzz is veelzijdiger dan verwacht.

Degenen die op een vooruitstrevende, minder zweverige manier perzik willen introduceren in hun wereld, kunnen dit misschien doen door een voorbeeld te nemen aan 's werelds grootste kunstenaars. Henri Matisse en Mark Rothko staan bijvoorbeeld niet bekend als romantici en hun werk maakt zelden geen indruk, of het nu positief of negatief is. Toch introduceerden ze allebei perzik in hun paletten tijdens turbulente tijden.

Dit maakt hen geweldige voorbeelden van hoe drama aan een klassiek 'mooie' kleur als perzik kan worden toegevoegd. Dus laten we onze verwarring (en kleurstalen!) even aan de kant zetten en onszelf afvragen, met een leuke nieuwe afkorting, WZMD: Wat zou Mark/Matisse doen?'

Mark: Gooi de regels weg

"Kunst is een avontuur in een onbekende wereld, dat alleen kan worden aangegaan door degenen die risico's willen nemen", aldus Rothko. Op het gebied van kleur hield hij zich zeker niet aan het protocol. Hij deed het op gevoel en creëerde verschillende lagen kleur. Dit zorgde voor een interessante complexiteit, maar het betekende ook dat er geen enkele herhaling op het canvas te vinden was, elk deel was verschillend. De lagen zorgen ook voor een fascinerend en zeer effectief 'licht'-effect, waardoor zuivere kleuren, zoals perzik, aanwezig zijn en een statement maken zonder het canvas te domineren.

Matisse: Zoek evenwicht

Analisten merkten op dat Peach Fuzz een beetje misselijkmakend zou kunnen voelen als er niets anders in de ruimte zou zijn om de kleur te compenseren. "Ik droom van een kunst van evenwicht", aldus Matisse in zijn essay Notes d'un peintre (Notities van een schilder) uit 1908. En hoewel hij in feite zijn behoefte aan zuiverheid en sereniteit beschrijft (wat Peach Fuzz voldoende overbrengt), is het desalniettemin een goed advies om alles in evenwicht te brengen. Het toevoegen van complementaire kleuren en strategische ontwerpelementen aan je werk kan stabiliteit bieden, en het Pantone Institute is het daar duidelijk mee eens. Ze bieden een samengestelde selectie kleurenpaletten ter aanvulling op het problematische perzik.

"De warme en uitnodigende kleur straalt medeleven uit, brengt mensen samen en verrijkt de ziel."

Mark: Of niet, als je dat niet wilt

"Ik ben niet geïnteresseerd in de relatie tussen kleuren, vormen of iets anders", daagt Rothko uit. Zeg gedag tegen balans, creëer contrast en kies voor het onverwachte. Sereniteit met subcultuur, zuiverheid met punk. Verleg de grenzen van perziktinten door te spelen met normen en deze te introduceren in stijlen en genres die misschien wat ... vreemd zijn. Denk na over kleurassociaties en standaardoordelen - schooluniformen zijn grijs, ziekenhuiskleding is blauw, labjassen zijn wit, enzovoort - en gebruik deze om je eigen kleurenpsychologie te doorbreken, net als Rothko dat deed.

Matisse: Precisie is niet perfectie

Perzik is heel breed. En terwijl je even de tijd neemt om waarschijnlijk een van de meest surrealistische uitspraken van het jaar (opnieuw) te lezen, leggen wij het verder uit. Omdat Peach Fuzz de Pantone Color of the Year is, betekent dat niet dat je niet kunt experimenteren met andere, minder poëtische versies van de kleur. Een kleine aanpassing hier en daar verzekert je niet van succes in het gebruiken van perzik, maar het kan wel zorgen voor een verschil tussen yoga-zen en een retro-uitstraling. "Precisie is niet de waarheid", zei Matisse.

Uiteindelijk is het doel van Pantone Color of the Year om Peach Fuzz bekend te maken. Laurie Pressman, Vice President van het Pantone Color Institute, weet dit beter dan wie dan ook. "Het doel van het programma is om bedrijven en consumenten beter te laten begrijpen wat de kracht van kleur is", legde ze uit op de lanceringsdag van 2024. "Of het nu gaat om een succesvollere ontwerpstrategie die de betrokkenheid van de consument moet vergroten of om je eigen persoonlijkheid beter naar voren te laten komen." Peach Fuzz vertrouwt niet alleen op de kracht van de kleur, maar ook op degenen die de kleur gebruiken. De uitdaging is dus: wat doe je ermee? En vraag je jezelf af: WZMD?

Verwant