Oogzorg in het hart van Afrika

2 min
Aan de rechterkant kijkt een oogarts in een witte laboratoriumjas en een zwart-rood gestreept poloshirt uiterst geconcentreerd naar het display van een Canon-tonometer. Aan de andere kant van de machine houdt een patiënt zijn hoofd tegen de machine, terwijl hij in de machine kijkt voor het oogonderzoek.

In sommige van de meest verarmde landen van Afrika is zichtsverlies, een noodsituatie. Maar diagnosehulpmiddelen zijn schaars. Distributeur van Canon Medical, Franco Sonnino, heeft zich als missie gesteld om dat te veranderen.

De afgelopen zes jaar heeft de Mama Carla-kliniek essentiële medische ondersteuning geboden aan de inwoners van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). De kliniek, in de hoofdstad Bangui, is het kloppende hart van de gezondheidszorg in het land en tevens het belangrijkste centrum voor oogzorg in het gebied.

De regio wordt al lange tijd getroffen door wijdverspreide aanwezigheid van glaucoom en staar en beschouwt oogzorg als een nationale noodsituatie - een noodsituatie die nu al verwoestende gevolgen heeft, vooral voor de allerarmsten van de bevolking.

Het International Agency for the Prevention of Blindness schat dat alleen al in 2020 zo'n 450.000 lokale bewoners te kampen kregen met verlies van zicht. Daarvan zijn er 22.000 blind geworden. En omdat er slechts één oogarts beschikbaar is voor het hele gebied, worden de inspanningen om dit groeiende probleem aan te pakken enorm beperkt.

En met name hier kunnen centra zoals de Mama Carla-kliniek het verschil maken.

Het centrum, dat in 2017 werd geopend door de Italiaanse stichting Amici per il Centrafrica (vrienden van de Centraal-Afrikaanse Republiek), is een van slechts twee centra in de regio die gebruik heeft gemaakt van levensveranderende, tweedehands oogzorgapparatuur van Canon Medical, waaronder de TX-20 volautomatische tonometer.

Het tweede centrum is gevestigd in Maputo, Mozambique, waar de oogzorg wordt gehinderd door een tekort aan middelen en door de langdurige strijd die het land voert tegen ziekten zoals malaria, HIV/AIDS en tuberculose.

Hieronder bespreekt de man achter de installatie van de apparatuur, Franco Sonnino, het project en hoe dit bijdraagt aan de aanpak van de oogzorgcrisis in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mozambique.

Twee personen in een groen-witte behandelkamer. Een persoon zit voor een machine, klaar voor een oogonderzoek, de andere zit voorover gebogen en maakt notities.

Tweedehands apparatuur van Canon Medical draagt bij aan de inspanningen om patiënten te screenen in enkele van de armste regio's.

Een man staat voor een witte muur, waar drie foto's op hangen. Hij draagt een zwarte bril en een marineblauw shirt met rits, bedekt met logo's, waaronder UNICEF en Canon.

Franco Sonnino heeft een belangrijke rol gespeeld bij het verzamelen van de apparatuur die nodig is voor oogartsen in de CAR en Mozambique.

Screening op glaucoom, staar en AIDS

Franco Sonnino is de oprichter en voormalig CEO en president van FRASTEMA srl, van oudsher distributeur van Canon Medical Equipment in Italië. Tegen het einde van zijn carrière kreeg hij het gevoel dat hij behoefte had aan verandering. "De wereld ging te snel voor mij, met grote ontwikkelingen op het gebied van software, computerwetenschap en commerciële kwesties", legt hij uit.

Met de tonometer van Canon komen we dichter bij ons doel om zoveel mogelijk mensen te screenen op glaucoom en staar."

"Ik ging op zoek naar nieuwe manieren om nuttig te zijn."

Gelukkig kreeg hij een telefoontje van de Vrienden van de Centraal-Afrikaanse Republiek. De NGO vroeg om zijn hulp bij het bouwen van een refractieruimte en het installeren van oogheelkunde-instrumenten in Bangui. Vanaf dat moment helpt Franco lokale oogartsen en opticiens in de CAR en Mozambique om basisoogzorg te bieden door tweedehands apparatuur van zijn voormalige klanten te verzamelen.

Deze instrumenten zijn in beide gebieden cruciaal gebleken - ze helpen glaucoom en staar in de CAR aan te pakken en, het allerbelangrijkste, bij het diagnosticeren en behandelen van AIDS in Mozambique, waar 60% van de bevolking is getroffen.

Levensveranderende apparatuur in het Bangui-centrum

Het installeren van de apparatuur was in eerste instantie een uitdaging, zegt Franco, maar de centra zijn inmiddels in bedrijf en maken nu al een verschil.

Dit prachtige bedrijf is voor mij een constante steun geweest sinds mijn pensioen als ondernemer."

"Het centrum in Bangui werkt goed en we schrijven grote hoeveelheden brillen voor," vertelt hij. Hij legt uit dat de kliniek nu is uitgerust met apparatuur van Canon Medical, waaronder een stoel en een statief voor refractie, evenals een spleetlamp met kaartprojector.

Het is echter de tonometer van Canon die de meest tastbare impact heeft gehad op de screeningcapaciteit, voor zowel volwassenen als kinderen. "Dankzij de tonometer komen we dichter bij ons doel om zoveel mogelijk mensen te screenen op glaucoom en staar", legt Franco uit.

Zijn volgende stap is het upgraden van de missie- en kinderapotheek in Bangui met nieuwe instrumenten en nieuw personeel voor de kliniek.

Hij geeft toe dat er nog steeds genoeg te doen is en dat er "een lange en bochtige weg" te gaan is, maar ondanks al zijn werk en dat van lokale artsen, het team van Friends of the Central African Republic en donateurs uit het bedrijfsleven, zoals Canon Medical, voelt hij zich hoopvol.

"Dit prachtige bedrijf is voor mij een constante steun geweest sinds mijn pensioen als ondernemer", concludeert hij. "Ik hoop dat we deze fantastische samenwerking kunnen voortzetten."

Dit artikel is afkomstig uit het tijdschrift VISIONS van Canon Medical Systems Europe, nummer 36. Meer informatie over de oogzorgapparatuur van Canon vind je hier.

Verwant