Een nieuwe ervaring voor de Masai Mara

3 min
Ten men and women wearing the traditional dress of the Maasai tribe stand on a grassy verge next to a pop-up banner displaying the Canon logo. The man in the centre of the image jumps high into the air. © Peter Ndungu

Het nieuwe Canon Experience Center in de Masai Mara is niet alleen voor safariliefhebbers. Het Masai-volk maakt er ook gebruik van om hun vaardigheden en carrière te verbeteren.

Zeggen dat de uitgestrekte savannes van de Masai Mara 'adembenemend' zijn, zou de waarheid niet eens recht doen. De Mara, zoals het ook wel genoemd wordt, is een wereldberoemde trekpleister voor reizigers die safari willen beleven in een buitengewone omgeving. Je kunt er ongelofelijk dicht bij wilde dieren komen, op een manier die alleen mogelijk wordt gemaakt door de inheemse Masai-bevolking.

Canon Miraisha x Ishara

Een van de populairste locaties in de Mara is Ishara, een luxueuze beleving waarbij natuurbehoud centraal staat. Hier staat het motto 'geen sporen achterlaten' centraal om de omgeving met het grootst mogelijke respect te behandelen. Fotografie speelt hierbij een grote rol en gasten van Ishara willen natuurlijk graag hun safaritijd vastleggen.

Het was dus logisch dat Ishara een samenwerking aanging met Canon om in het nationale reservaat Masai Mara een Experience Center te openen. Gasten kunnen een reeks Canon-camera's, -lenzen en -verrekijkers zelf uitproberen en hebben toegang tot een professionele fotografiementor, die één-op-één instructie kan geven of hen op safari kan vergezellen voor 'live' lessen.

Een bruine vergadertafel met daarop zes Canon-vlaggen verspreid over de hele lengte. De tafel staat in wat lijkt op een grote, witte, partytent-achtige constructie. Aan de tafel testen drie mensen Canon-camera's terwijl twee anderen toekijken. © Usha Harish

Het nieuwe Canon Experience Center bij Ishara is niet alleen een geweldige attractie voor gasten, maar biedt ook training en mentorschap door Masai-gidsen ten bate van de lokale gemeenschap. © Usha Harish

Maar het zijn niet alleen de toeristen die van het centrum profiteren. Veel van de inheemse bewoners van Masai Mara zijn werkzaam als gids en staan dus als het ware aan de frontlinie wat betreft het natuurbehoud in de Mara. Het is hun zorgvuldige beheer van het land dat de Mara beschermt tegen stroperij en andere vormen van milieuvervuiling. Bevordering van het bewustzijn over de problemen rond dit kwetsbare ecosysteem en de rol van de Maasai daarin, is hier essentieel.

Onze visie is om een ruimte te creëren waar iedereen, of het nu gaat om de gasten, de lokale gemeenschappen of zelfs de natuur zelf, op een of andere manier kan profiteren."

Opleiding speelt hierbij een essentiële rol. Het Miraisha-programma van Canon werkt sinds 2014 met gemeenschappen in heel Afrika. Het programma biedt uitgebreide vaardigheidstraining en ondersteunt fotografen, videografen, filmmakers en eigenaren van printbedrijven om hun vaardigheden te verbeteren. Het nieuwe Canon Experience Center bij Ishara biedt trainingen voor Masai-gidsen en driemaandelijkse mentorschapsprogramma's, waarbij deelnemers de basisbeginselen van de fotografie leren, maar ook technische training voor het gebruik van de Canon-apparatuur en de indrukwekkende bewerkings- en printstudio op locatie.

Inspiratie voor een veranderende wereld

De gidsen kunnen vervolgens anderen voorlichten en hen stimuleren om het leven in de Masai Mara vanuit hun unieke perspectief te laten zien, wat een beter begrip van de samenleving en de ecologie in de Mara ondersteunt.

Dit is een bijzonder belangrijke kans, met name voor vrouwen en meisjes in de gemeenschap, die nu actief worden aangemoedigd om zich aan te melden en de training tot gids te volgen. 

Een van die meisjes is Anna Tumpesia. "Masai-meisjes krijgen niet echt de kans om onderwijs te volgen", zegt ze. "Ik wilde iets anders voor mijn leven."

Dankzij het programma is Anne erin geslaagd dat te doen, door te breken met conventie en nieuwe kansen te creëren voor zichzelf en andere vrouwen in haar regio. Ze werkt al zeven jaar als safarigids en is onlangs afgestudeerd aan het Canon Miraisha x Ishara-trainingsprogramma voor fotografie. Een stap waarvan ze denkt dat die haar een stap dichterbij haar droom heeft gebracht, om ooit fotojournalist te worden.

"We zijn bijzonder trots op deze samenwerking met Ishara Mara, die is geworteld in het verspreiden van bewustzijn en onderwijs, en het stimuleren van de lokale gemeenschappen," aldus Somesh Adukia, algemeen directeur van Canon Central and North Africa. "Het is de ware belichaming van de kernfilosofie van Kyosei van Canon, wat betekent dat we samen leven en werken ten bate van het gemeenschappelijke belang."

"Ik ben blij dat ik ook andere meisjes en vrouwen in onze gemeenschap kan opleiden", zegt Anne. "Dankzij mijn verhaal kunnen zij zich ook richten op wat ze willen doen. Zo kunnen ze echt worden wie ze willen zijn."

Meer informatie over het Miraisha-programma van Canon en het Canon Experience Center bij Ishara Mara.

Verwant