CES 2023: belangrijkste hoogtepunten van het evenement

3 min
Een man in het zwart draagt een zwarte Canon MREAL X1 Mixed Reality-headset die zijn ogen bedekt. Er is een neonblauwe streep in de ruimte tussen waar zijn ogen zouden moeten zijn. Hij hurkt onder een virtuele representatie van het chassis van een voertuig en wijst met een vinger naar een plek net buiten het midden.

CES 2023 was het meestbesproken tech-evenement van het jaar. We kijken terug op de meest inspirerende ideeën van dit jaar en hoe we denken dat ze de wereld zullen veranderen.

De Consumer Electronics Show (CES) wordt beschouwd als het meest invloedrijke tech-evenement ter wereld. Het is uitgegroeid tot een instituut en een soort overgangsritueel voor techbedrijven.

Tegen de achtergrond van het iconische Las Vegas Convention Center is het dè plek waar enkele van 's werelds meest baanbrekende technologieën aan de wereld zijn getoond, maar ook waar oplossingen te vinden zijn voor kwesties waarvan je niet eens wist dat ze opgelost moesten worden.

Het is de perfecte gelegenheid voor techbedrijven, waaronder Canon USA, om hun concepten en 'works in progress' te laten zien en feedback te krijgen van de media, collega's en tienduizenden technisch onderlegde bezoekers.

Dit jaar was geen uitzondering. Entertainmentgiganten, autofabrikanten, MedTech-start-ups, bedrijven in schoonheidsproducten en nog veel meer keerden terug naar Las Vegas en presenteerden interessante nieuwe technologie in overeenstemming met het gekozen thema van dit jaar: 'Human Security for All'. Dit was bedoeld om het werk van de Verenigde Naties te ondersteunen en te benadrukken hoe technologie mensen helpt om de meest urgente problemen ter wereld aan te pakken.

De timing voelde precies goed. Van gezondheidszorg tot duurzaamheid, technologie heeft wederom een enorm potentieel aangetoond om een schat aan problemen in de praktijk aan te pakken en te overwinnen. Dit zijn de belangrijkste gebieden die in 2023 in het middelpunt van de belangstelling stonden.

Digitale gezondheidszorg en welzijn

Gezondheidszorg stond dit jaar boven aan de CES-agenda.

De lessen van de pandemie hebben al een enorme acute impact gehad wat betreft de manier waarop technologie en gezondheidszorg elkaar overlappen - en we zagen dat op grote schaal terug op het evenement. Dingen zoals zelfaanpassende en op afstand bedienbare apparatuur, virtuele zorgoplossingen en wearables, en slimme toiletten waren te zien, bedoeld om de transformatie in de gehele gezondheids- en welzijnssector te stimuleren.

Bovendien was de editie 2023 van cruciaal belang voor het benadrukken van verdere innovaties die technologie inzetten om wereldwijde ongelijkheid op het gebied van gezondheid(szorg) aan te pakken. Zoals het Canon-webinar begin 2022 al voorspelde, zal het gebruik van AI en big data een zeer krachtig hulpmiddel blijven op het gebied van preventieve zorg.

Cyberbeveiliging en persoonlijke privacy

De afgelopen jaren is de focus op gegevensbescherming en privacy enorm gegroeid, zowel op individueel als op bedrijfsniveau.

Dat was ook het geval bij tijdens de CES, waar we beveiligingsoplossingen voor een groot aantal toepassingen hebben gepresenteerd - in huishoudens, op onze apparaten, in onze auto's en, het belangrijkste, op de werkplek.

Dit betekent dat veel organisaties nu een hybride werkmodel gebruiken, waardoor miljoenen woningen in feite een uitbreiding van het hoofdkantoor worden. Voor bedrijven vertaalt dit zich naar het implementeren van een sterker beveiligingsbeleid, maar ook het uitrollen van effectieve opleidingsprogramma's gericht op het verankeren van best practices bij individuen en teams.

Duurzaamheid

Technologie en duurzaamheid zijn al lange tijd aan elkaar gekoppeld en de CES van dit jaar toonde aan dat hun band sterker is dan ooit.

Aanwezigen dromden samen voor allerlei spannende nieuwe technologieën op het gebied van energiebesparing, landbouw, slimme steden en meer. Tegelijkertijd gebruikten veel bedrijven ook hun presentaties en paneldiscussies om te praten over duurzaamheid, de doelen die ze stellen en hoe ze energiezuiniger worden.

Canon was er om datzelfde te doen - bezoekers informeren over de initiatieven voor verantwoord recyclen, innovatie op het gebied van duurzaam materiaalbeheer en nog veel meer.

De metaverse en Web 3.0

Vorig jaar veroorzaakte op wereldniveau niets meer reuring dan de metaverse en het fascinerende concept van een meeslepend, inclusief en gedistribueerd virtueel universum waarin mensen met elkaar communiceren. En dit jaar was dat niet anders.

Early adopters, zoals gamers en contentmakers, hebben al lang blijk gegeven van enthousiasme en staan te trappelen om te investeren in de technologie die hun metaverse-ambities tot leven brengt. Dit jaar waren oplossingen zoals Web 3.0, Augmented Reality en Virtual Reality dus enorm aanwezig op de CES.

Neem bijvoorbeeld de preview van de film Knock at the Cabin die bij Canon USA te zien was. De film staat gepland voor release later in 2023, maar wij konden het publiek bij de Canon-stand al een exclusief voorproefje geven van enkele van de meest indrukwekkende scènes. En dat deden we met de nieuwste VR-beeldinnovaties.

Lees hier meer over de film en de opmerkelijke oplossingen om die hier tot leven te brengen.

Verwant