ARTIKEL

10 fantastische citaten van Sebastião Salgado over fotojournalistiek

Sebastião Salgado’s black-and-white picture of firefighters tackling the Kuwait oil fires in 1991.
Sebastião Salgado's beeldverslag van de oliebranden in Koeweit in 1991. © Sebastião Salgado

De wereldberoemde fotojournalist Sebastião Salgado staat bekend om zijn intense en veeleisende langetermijnprojecten waarbij de nadruk ligt op thema's uit de natuur en de mensheid. 'Workers', 'Migrations' en 'Genesis' zijn drie van dergelijke projecten die bestaan uit honderden foto's van over de hele wereld.

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Het is Salgado's levensdoel geworden krachtige zwart-wit beelden te maken die verandering kunnen bewerkstelligen. "Fotografie is de taal die mensen de mogelijkheid geeft te zien wat jij hebt gezien", vertelt hij.


De voormalige Magnum-fotograaf begon zijn carrière als documentairefotograaf heel anders: hij studeerde economie in Brazilië en reisde naar Parijs om zijn doctoraat te behalen.

Hier zijn 10 citaten van Sebastião Salgado uit het onderstaande interview op de Canon-stand bij de Fotografieshow 2017 die onthullen waar het in de fotojournalistiek echt om draait...

Sebastião Salgado's beeldverslag van de oliebranden in Koeweit in 1991. © Sebastião Salgado

1. Neem de tijd
"Fotografie is veel meer dan alleen maar foto's maken — het is een manier van leven. Wat je voelt, wat je wilt overbrengen, is je ideologie en je ethiek. Het is een taal waarmee je door de tijd reist."

2. Laat je idealen meespelen in je fotografie
"Fotografie is uitermate subjectief. Dit is mijn manier van zien — mijn foto's zijn gemaakt met mijn politieke en ideologische overtuigingen.'

3. Maak optimaal gebruik van je mogelijkheden
"Het is een voorrecht een fotograaf te zijn, om de kans te hebben ter plekke te zijn."

4. Raffel je verhaal niet af
"Als je een verhaal vertelt, moet het jouw verhaal, jouw keuze zijn. Je moet je 100% identificeren met je verhaal en geduld hebben met het onderwerp dat je fotografeert."

Sebastião Salgado’s coverage of the 1991 Kuwait oil fires.
Sebastião Salgado, een van 's werelds meest gerespecteerde documentairefotografen, maakte een beeldverslag van de oliebranden in Koeweit in 1991. © Sebastião Salgado

5. Bespreek en evalueer je verhalen
"Ik heb een partner met wie ik werk: mijn vrouw. Het belangrijkste in mijn leven was de dag waarop ik mijn vrouw ontmoette. Ik heb haar in 1964 leren kennen en elk verhaal dat ik heb gefotografeerd, hebben we samen bedacht en besproken. We hebben dezelfde ethische en politieke redenen om deze verhalen te vertellen.

Sebastião Salgado’s coverage of the Kuwait oil fires in 1991.
Sebastião Salgado was getuige van de desastreuze oliebranden in Koeweit in 1991. Hij publiceerde in 2016 een fotoboek met enkele van de niet eerder getoonde foto's. © Sebastião Salgado

6. Een sterk concept voorbereiden
"Slechts één procent van de tijd wordt besteed aan het fotograferen in het veld. De tijd die ik neem om na te denken — voor te bereiden, te ontwerpen, het concept te ontwikkelen — duurt een heel leven. Dat is het punt met fotografie."

7. Beleef fotografie
"Als je deze foto's ziet, zie je dat het veel meer dan alleen mooie foto's zijn, meer dan alleen een verhaal. Dit is mijn leven."

8. Neem het leven niet voor lief
"Ik ben niet gelovig. Maar als er een hogere macht is die ons leidt, dan is dat voor mij de evolutie. Hoe we geworden zijn tot wie we nu zijn — wat een verzameling aan ervaring we hebben. Er is ergens een grote macht."

9. Alle schepselen op aardig zijn gelijk
Over zijn foto, Marine iguana, Galápagos, Ecuador, 2004: "Elke beweging in de arm van de leguaan is gelijk aan die we in onze arm hebben. Ik identificeer me met de leguaan als met mijn neef. We zijn allemaal van dezelfde cellen gemaakt. In een moment was het mogelijk de leguaan te zijn en dat de leguaan mij was.

10. Fotografen zijn de ogen van de wereld
"Fotografie is de taal die mensen de mogelijkheid geeft te zien wat jij hebt gezien."

Sebastião Salgado's boek 'Kuwait: A Desert on Fire', met zijn serie over de brandende olievelden in Koeweit tijdens de Golfoorlog in 1991, is nu verkrijgbaar via Taschen voor € 50.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan