ARTIKEL

Filmen en kleurcorrecties voor HDR-video

HDR-video is een sprong voorwaarts wat betreft beeldkwaliteit, maar vereist zorgvuldige belichting en een nauwkeurige workflow. Als je filmt voor een HDR-product of een HDR-workflow plant, vind je hier alles wat je moet weten.
Een Canon XF705-videocamera, gezien vanaf de achterkant, met een kleurrijk HDR-beeld in de zoeker en op het LCD-scherm.

Steeds meer mensen kunnen HDR-video bekijken. Behalve voor commerciële televisie wordt het steeds vaker gevraagd voor film en live-producties. UHD HDR-opnamen worden ondersteund op alle grote streamingdiensten, hoewel je wel het juiste abonnement en de juiste tv nodig hebt om het te bekijken. "En het belangrijke is", zegt Paul Atkinson van Canon Europe, "dat we die output kunnen ondersteunen in zowel HLG als PQ voor rechtstreeks opnemen, maar ook in RAW en Canon Log." Sommige of al deze wegen naar HDR-output zijn beschikbaar op een groot aantal camera's, waaronder Canon Cinema EOS-camera's en professionele videocamera's van Canon, zoals de Canon XF705 (hier afgebeeld) en de Canon XA55/XA50.

HDR-video (High Dynamic Range) heeft veel meer te bieden dan alleen lichtere witte tinten en diepere zwarte tinten. HDR-video kan een veel grotere helderheid leveren, tot wel 10.000 nits, kan een groter kleurengamma bieden dat aan de BT.2100-standaard voldoet en kan een vloeiender overgang tussen kleuren en schaduwen in 10-bits weergeven. Daardoor is de verbetering in videopresentatie veel uitgesprokener dan bij de overgang van Full HD naar 4K-resolutie.

Hoewel je een HDR-compatibel scherm nodig hebt om HDR-videocontent te corrigeren, te bewerken en te bekijken, heb je meer vrijheid bij het maken van opnamen voor een HDR-productie. Je kunt of met Canon Log een groot dynamisch bereik vastleggen en dat in de postproductie naar HDR corrigeren, of rechtstreeks in HDR opnemen. Met een aantal professionele videocamera's van Canon en Canon Cinema EOS-camera's kun je intern in HLG- en PQ-indeling filmen, zodat je tijd en geld op de postproductie bespaart.

Maar welke Canon-camera's zijn het beste voor HDR-video? Hoe moet je filmen als je een HDR-product in gedachten hebt? En waarmee moet je rekening houden bij het plannen van een HDR-workflow? Paul Atkinson, Pro Video Product Specialist bij Canon Europe, gaat in op deze vragen en wordt aangevuld door Sonny Sheridan, senior kleurenspecialist bij The Farm, een vooraanstaand postproductiebedrijf in het VK.

Een eenzaam figuur wandelt door een besneeuwd landschap naar een heuvel in de verte in een goed belicht stilstaand beeld uit een HDR-video.

Door het grotere dynamische bereik in de hooglichten is HDR ideaal voor het filmen van zeer heldere scènes met een hoog contrast. De Canon XF705 kan intern opnemen in twee HDR-indelingen, HLG of PQ, en beschikt over uitgebreide HDR-assistfuncties om de gebruiker te helpen bij het regelen van de belichting bij HDR-opnamen. Bij producties die minder zijn gebonden aan strakke deadlines biedt Canon's Log 3/BT.2020-ondersteuning flexibiliteit in een HDR-workflow voor postproductie.

HDR-opnamemogelijkheden

Er zijn eigenlijk twee manieren om HDR-output te produceren, namelijk in de camera of in de postproductie. "De traditionele manier is om een bestand op te nemen met het grootst mogelijke dynamische bereik, en deze later door de HDR-workflow te halen", legt Paul uit. "Als je een HDR-workflow toepast op beeld met lagere bitsnelheid en kleinere kleursampling, is de kwaliteit gewoon niet zo goed. Dus moet je beginnen met zoveel mogelijk gegevens. En dat is waarom filmen in Canon Log zo gunstig is."

Canon Cinema EOS-camera's kunnen in Canon Log opnemen, net als bepaalde EOS systeem- en spiegelreflexcamera's en professionele videocamera's van Canon, waaronder de Canon XF705 en de Canon XA55/XA50. Canon Log is ontwikkeld om een zo groot mogelijk dynamisch bereik vast te leggen en biedt maximale flexibiliteit op het gebied van correctie van kleurgradaties en postproductie. De populaire Canon Log 3 kan bijvoorbeeld een dynamisch bereik leveren van tot wel 14 stops, afhankelijk van de camera.

Zelfs Canon's nieuwste PTZ-camera's op afstand hebben een modus voor groot dynamisch bereik (Wide DR) met toepassing van de BT.709- of BT.2020-kleurruimte. Dit kan handig zijn als je een strakke deadline hebt en geen tijd om de kleurgradatie aan te passen. Er is echter een verschil van 2 stops tussen Wide DR en Canon Log 3, waardoor ze heel verschillend presteren op de hooglichten. Als het echt HDR moet zijn, "kunnen de Canon CR-N500 en CR-X500 professionele PTZ-camera's ook filmen in Canon Log 3", zegt Paul. "Dus zelfs PTZ-camera's van Canon kunnen dat grote dynamische bereik vastleggen voor een kleurgradatie die geschikt is voor een HDR-output en -werkruimte."

Je kunt ook een HDR-output genereren door alles in de camera te doen. "Met de Canon XF705, EOS C70, EOS C300 Mark III en EOS C500 Mark II kun je via de voorkeuze-instellingen rechtstreeks in PQ of HLG filmen", vertelt Paul. "Dat is ideaal voor producties met een strakker schema, waarbij geen tijd of geld is voor extra postproductie.

"Het is heel goed mogelijk dat sommige opdrachtgevers opnamen niet eens accepteren als ze niet zijn opgenomen in Canon Log 3 en vervolgens door een HDR-workflow zijn gehaald. Maar met PQ of HLG in de camera heb je gewoon nog een troef achter de hand, mocht dat nodig zijn."

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services.
De vinger van een gebruiker tikt op een touchscreen dat is bevestigd aan een Canon EOS C500 Mark II-camera. De camera filmt twee mensen tegen een achtergrond met bomen, met fel tegenlicht van de zon.

HDR voor stilstaande beelden is een vastlegproces, terwijl HDR voor video een weergaveproces is. Dus het is geen verrassing dat een goede belichting de belangrijkste technische kwaliteit is in opnamen die door een HDR-correctie moeten, zo legt kleurenspecialist Sonny Sheridan uit. "Je wilt geen harde uitgeknipte hooglichten", zegt hij. "Daarnaast wil je de zwarttinten zo schoon mogelijk houden, met weinig ruis in de donkerste gebieden."

De Canon DP-V2411-monitor.

Het is van cruciaal belang dat je de HDR-output op de set kunt controleren om ervoor te zorgen dat je belichting juist is en je geen uitgeknipte hooglichten krijgt. "Bij sommige van Canon's nieuwe camera's kun je de HDR-output op de ingebouwde monitor bekijken", legt Paul uit. Canon biedt ook een reeks 4K HDR-schermen, waaronder de hier afgebeelde DP-V2411, die niet alleen geschikt zijn voor kleurcorrectie maar ook voor nauwkeurige monitoring op de set.

HDR versus SDR: belichtingsoverwegingen

In veel opzichten is filmen voor High Dynamic Range hetzelfde als voor Standard Dynamic Range. "Zelfs als je een van de voorinstellingen gebruikt, moet je filmprocedure hetzelfde blijven", zegt Paul. "Waarschijnlijk produceer je in 4K voor HDR, bijvoorbeeld, dus je scherpstelling moet perfect zijn. Uiteraard heeft Canon dingen die daarbij kunnen helpen, zoals Dual Pixel CMOS AF of de Focus Assist-functie voor handmatige scherpstelling."

Ook de in-camera belichting voor HDR en SDR kun je op ongeveer dezelfde wijze benaderen. Zo is het voor beide belangrijk dat de gebieden met middentonen juist belicht zijn. Aan lichte gebieden moet je wel wat meer aandacht besteden. Vergeleken met SDR kunnen in HDR uitgeknipte hooglichten onnatuurlijk zijn en vreselijk afleiden. Wanneer je voor HDR filmt is het dus essentieel dat je uitgeknipte hooglichten verwijdert of vermindert, zodat je de piekniveaus van witte tinten in verschillende opnamen beter op elkaar kunt afstemmen. Hierbij kan het helpen om de ISO te verlagen of de ND-filters te gebruiken die in veel Canon Cinema EOS-camera's en professionele videocamera's zijn ingebouwd.

Vaak is de eenvoudigste optie om op de set te belichten, te meten en te controleren voor HDR, en regelmatig de SDR te controleren zodat de beoogde balans tussen licht en donker behouden blijft. Dit proces wordt nog eenvoudiger als je gebruikmaakt van een Canon-referentiedisplay met een splitscreenfunctie voor HDR en SDR, zoals de Canon DP-V2421.

"Bij HDR moet het tonale bereik nog verder worden uitgebreid om diepere zwarttinten en lichtere wittinten te krijgen", aldus Paul. "Dit betekent dat je wat meer speelruimte nodig hebt tijdens de postproductie, hoewel de weg daarnaartoe van je workflow afhangt. Opnamen in Canon Log hebben bijvoorbeeld vaak wat overbelichting nodig om ruis te minimaliseren, terwijl je keuze voor HDR-opnamen afhangt van de helderheidsschaal."

Als je zowel in HDR als SDR moet produceren, kun je dit op twee manieren doen. Je kunt de opnamen rechtstreeks in HDR filmen en deze door een workflow halen om een SDR-output te genereren, of je kunt in Canon Log 2 of Canon Log 3 filmen en twee workflows doorlopen: een voor HDR en een voor SDR.

DoP Ben Sherlock filmt met de Canon EOS C300 Mark III in een afgelegen plek met bossen en water op de achtergrond.

De DGO-sensor uitgelegd

Hoe de EOS C300 Mark III en EOS C70 een dynamisch bereik van meer dan 16 stops bieden door beelden met een hoge en lage sterkte te combineren met Canon's revolutionaire nieuwe DGO-sensortechnologie.

"De Canon XF705 gaat een stapje verder", voegt Paul toe, "want je kunt op de camera in HDR opnemen en tegelijkertijd een SDR-output naar een extern opnameapparaat sturen. Je kunt de camera vertellen welke je op de juiste manier belicht. De camera past dan automatisch de scherpte van de andere output aan, zodat je daar ook een juist belicht beeld krijgt. Dan is dus zowel je HDR als je SDR gebruiksklaar, afgezien van wat kleine aanpassingen die je normaal gesproken tijdens het bewerken zou doen, in plaats van volledige kleurcorrectie."

Een Canon EOS C500 Mark II-camera die in een rotsachtig terrein wordt gebruikt.

Door te filmen in Cinema RAW Light op een camera als de Canon EOS C500 Mark II krijg je nog meer flexibiliteit wat HDR betreft. "Je geeft jezelf meer gegevens om mee te spelen", zegt Paul. "Dus als je in Cinema RAW Light filmt met de aanbevolen ISO en de aanbevolen kleurruimte, heb je het beste uitgangspunt om met de HDR-workflow aan de slag te gaan."

Een postproductiestudio met drie monitoren, een toetsenbord en een bedieningspaneel.

"Als de opnamen goed gefilmd zijn, maakt het me weinig uit of het in RAW of Canon Log wordt aangeleverd", zegt Sonny. "Bij een RAW-indeling heb je veel speelruimte, maar genereer je onvermijdelijk ook veel gegevens. Dat heeft weer invloed op andere delen van de workflow, waarvan opslag een voor de hand liggend voorbeeld is. Als we in ACES werken, krijg ik de media op dezelfde manier aangeboden, of de opnamen nu uit een Log-bron of een RAW-bron komen, dus het draait allemaal om de inhoud."

HDR correct bewerken – gezien vanuit de gebruiker

HDR maakt postproductie en kleurcorrectie wat ingewikkelder, maar biedt ook meer vrijheid. "Je krijgt meer details in de hooglichten, dus dan kun je daarmee spelen", zegt Sonny Sheridan, die waarschijnlijk het meest bekend is van zijn werk als kleurenspecialist voor de Britse tv-series Lucky Man en 24 Hours in A&E, en een RTS Craft & Design-prijs voor de beste beeldverbetering heeft gewonnen. "Als je iemand naast een raam filmt, kun je alle informatie van de scène buiten het raam behouden, en de persoon binnen toch nog goed belichten. In SDR zou dat heel moeilijk zijn. Je hebt nu meer details en onderwerpen in een beeld die een bijdrage aan het verhaal kunnen leveren.

"De grootste uitdagingen bij kleurcorrectie in HDR vind ik het regelen van hooglichten bij praktische verlichting en acteurs die bijvoorbeeld naast een helverlicht raam staan", vervolgt Sonny. "Ik moet een Power Window gebruiken om de persoon uit het raam naar voren te halen en de helderheid in het raam verlagen met een luminantiesleutel. Dit om de balans goed te krijgen, zodat de persoon op de voorgrond niet wordt overschaduwd door de hoge luminantie van het raam. Je moet een balans vinden in de helderheid. Dat je tot 1000 nits kunt gaan, betekent nog niet dat je dat ook moet doen. Soms is subtiele HDR de beste HDR."

Sonny vervolgt dat er ook andere factoren zijn waarmee je rekening moet houden bij het uitwerken van een HDR-workflow. "De belangrijkste afwegingen zijn de opname-indelingen van de broncamera en de leveringsspecificaties voor de master, bijvoorbeeld of we leveren in Rec 2020 of DCI-P3, Dolby Vision, HDR10, HLG enzovoorts.

"Kleurbeheer is enorm belangrijk. Bij geschreven drama wordt vaak maar één camera-indeling gebruikt, dus dan werk ik via een LUT van mijn opgenomen kleurruimte naar mijn doel. Als er echter een mix van twee of meer camera-indelingen is, kan ik ervoor kiezen om een ACES-workflow te gebruiken, zodat alles gelijkgeschakeld wordt op mijn tijdlijn en ik zoveel mogelijk speelruimte heb."

Verschillende Cinema EOS-camera's, waaronder de EOS C300 Mark III en de EOS C500 Mark II, ondersteunen standaard de ACES-pipeline, wat voor een efficiëntere workflow zorgt.

Een Canon EOS C70 zonder objectief op een rode leren bank, zodat de DGO-sensor van de camera duidelijk te zien is.

De Canon EOS C70 en de Canon EOS C300 Mark III hebben Canon's 4K Super 35mm DGO-sensor, die ideaal is voor HDR dankzij het uitzonderlijke dynamische bereik en het inherente lage ruisniveau. "Het beeld wordt in feite tweemaal belicht", legt Paul uit, "een keer voor de schaduwen en een keer voor de hooglichten. Deze worden vervolgens vóór de verwerking gecombineerd. Dat is een van de redenen dat er weinig ruis is, en het fantastische is dat het voor elke ISO-waarde werkt."

Het scherm van een Canon EOS C70-camera, waarop een jonge vrouw te zien is die wordt gefilmd met Canon Log 3, plus verschillende andere instellingen.

Een van de voordelen van het gebruik van een Canon-camera voor HDR-video is de consistentie dankzij Canon Log. "Het is altijd redelijk eenvoudig geweest om opnamen van verschillende Canon-camera's op elkaar af te stemmen, maar met gemeenschappelijke instellingen is het zoveel makkelijker", zegt Paul. "Het biedt je de basis om opnamen van verschillende camera's te combineren, of je nu een Cinema EOS-camera met een hoogwaardige XF-videocamera combineert of een Cinema EOS met een systeem- of spiegelreflexcamera. Het maakt je leven gewoon veel makkelijker als je deze opnamen kunt samenvoegen, vooral in de postproductie."

Sonny zegt dat het bij sommige workflows essentieel is om de HDR-correctie vóór de SDR-correctie te doen: "Bij Dolby Vision bijvoorbeeld, omdat de SDR wordt afgeleid van de HDR. Bij sommige standaarden kun je eerst de SDR-workflow doen, maar meestal hangt het af van je voorkeur en van waarop een regisseur het eerst wil focussen."

Chris Spearman, Technical Operations Manager bij The Farm, voegt daaraan toe dat als je meerdere HDR-indelingen van een master moet afleiden, dat ook bepalend is voor je workflow. "Het hangt er deels vanaf voor wie het hoofdproduct is en welke HDR-standaarden er worden gevraagd", zegt hij. "We kunnen bijvoorbeeld vrij makkelijk HDR10-eindproducten uit een Dolby Vision-workflow halen, maar als de verschillende eindproducten verschillende kleurengamma's hebben, moeten we zorgen dat we de bewerking in de juiste volgorde doen. We werken dan eerst aan de standaard met de grootste speelruimte. ACES is een goede pipeline voor eindproducten in meerdere standaarden.

"Ik denk dat wanneer meer platformen HDR gaan ondersteunen, de werkwijzen meer gestandaardiseerd worden", vervolgt Chris. "Sommige standaarden worden waarschijnlijk belangrijker, terwijl andere verdwijnen, en HDR-tools worden nog makkelijker verkrijgbaar, waardoor HDR het nieuwe SDR wordt."

De toekomst ziet er voor HDR-video dus echt stralend uit: minstens 1000 nits.

Marcus Hawkins

Gerelateerde artikelen

Get the newsletter

Click here to get inspiring stories and exciting news from Canon Europe Pro