A close-up of a skier preparing to launch himself down a slope.
Canon-ambassadeur Alessandro Trovati moet een bereik aan brandpuntsafstanden beslaan bij het fotograferen van skiën, maar zegt dat van de L-serie het Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief altijd als eerste door hem in zijn uitrusting wordt gestopt. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II en een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief. © Pentaphoto/Alessandro Trovati

Sportfotografie zit bij Alessandro Trovati in het bloed. Zijn vader Armando was een beroemde sportfotograaf en de oprichter van het fotoagentschap Pentaphoto in Italië. Alessandro volgde in zijn voetsporen en was op 21 jarige leeftijd de jongste fotograaf tijdens de Olympische Winterspelen van 1992.

Sindsdien heeft de Canon-ambassadeur verslagen gemaakt van 12 Olympische Spelen, talloze edities van de Tour de France en, sinds 1992, van elke FIS Alpine Ski World Cup, plus vele andere evenementen. Daarnaast had hij een succesvolle carrière als commercieel fotograaf en heeft hij reclamecampagnes gedaan voor topsportmerken.

A skier in mid-air, flying off a ski slope, trailing snow behind him.
Schittering, vocht, kou en snelle bewegingen maken het lastig om op het juiste moment foto's te maken van skiën. Alessandro vertrouwt op de afdichting van zijn Canon-uitrusting die beschermt tegen stof en vocht, zodat hij zelfs kan blijven fotograferen als hij sneeuw in zijn gezicht krijgt. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II met een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief (inmiddels opgevolgd door de EF 70-200mm f/2.8L IS III USM), ingesteld op 200mm, 1/1000 sec, f/8 en ISO200. © Pentaphoto/Alessandro Trovati
Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

De uitrusting van Alessandro is geschikt voor het fotograferen van uiteenlopende sporten in verschillende stijlen. Het omvat de Canon EOS-1D X Mark II-behuizingen en objectieven, variërend van de Canon EF 11-24mm f/4L USM tot de Canon EF 600mm f/4L IS III USM. Echter, het essentiële objectief dat hij altijd bij zich heeft, is de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM. Hij vertelt dat het objectief geschikt is voor de diverse sporten die hij fotografeert, zoals wielrennen, en essentieel is bij het fotograferen van skiën, wat een hele uitdaging om te fotograferen.

De beste skiërs gaan tijdens de afdalingswedstrijd de lange, steile hellingen af met snelheden tot 130 km/u, of zigzaggen tijdens de slalom snel van links naar rechts tussen de hekjes door. Alessandro maakt close-ups van de skiërs voordat ze beginnen, of actiefoto's tijdens de wedstrijd wanneer ze met hoge snelheid skiën of de eindstreep passeren.

"Soms ben ik 100 meter van het onderwerp af, en voor die situatie gebruik ik meestal het Canon EF 600mm f/4L IS III USM-objectief", vertelt Alessandro. "Maar er zijn diverse situaties waarin ik geen lang objectief wil gebruiken. De Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM is bijvoorbeeld zeer geschikt voor het gebied bij de finish, omdat je de huldigingen breed of close-up kunt vastleggen. Ik laat dit objectief altijd op een van mijn EOS-1D X Mark II-behuizingen zitten."

A black-and-white photograph of a downhill skier.
Met het zoombereik van het Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief komt Alessandro dichter bij onderwerpen, wat betekent dat hij snel kan reageren op veranderende situaties. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark II en een Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief. © Pentaphoto/Alessandro Trovati
An Australian rugby player leaps with the ball as an opposition player tries to tackle him. Photo by Tom Jenkins.

Is het gewoon geluk? Tom Jenkins over onbetaalbare foto's

De Britse sportfotograaf Tom Jenkins over hoe lichtgewicht objectieftechnologie hem helpt om winnende foto's te maken.

"Als je tijdens de ski-actie een positie hebt bepaald, is het niet mogelijk om je tijdens de race te verplaatsen omdat dit gevaarlijk kan zijn. Ik gebruik graag zoomobjectieven, omdat ze flexibiliteit bieden en je ze voor verschillende hoeken kunt gebruiken. Als je geen zoom hebt, kun je de foto missen."

Het diafragma van f/4.5-5.6 betekent dat dit objectief niet zo snel is als sommige andere Canon-objectieven van Alessandro. Echter, de 4-stops Image Stabilizer vermindert cameratrillingen aanzienlijk wat betekent dat hij foto's kan maken met sluitertijden van slechts 1/8 sec als hij bewegingsonscherpte wil vastleggen binnen een foto die verder wel scherp is. Verder kan hij de ring voor zoomtouchaanpassing van het objectief gebruiken om de mate van weerstand te bepalen en sneller te zoomen wanneer de situatie snel verandert.

"Ik heb in het verleden andere zoomobjectieven gebruikt, maar ik houd mijn camera vast zodat ik snel kan reageren en sommige langere zoomobjectieven zijn te groot en te zwaar", legt hij uit. "Nu gebruik ik alleen de Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM, omdat deze zo goed is. De scherpstelling is snel en zeer scherp. Met dit objectief kun je veel verschillende foto's maken, en het is zo klein en licht dat het in veel verschillende situaties kan worden gebruikt." Dankzij het gewicht van slechts 1550 gr. is het objectief comfortabel om in de hand te houden, en dankzij de lengte van 193 mm neemt het niet te veel opslagruimte in beslag.

"De EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM is geschikt voor alle sporten wanneer je flexibiliteit nodig hebt", zegt Alessandro. "En als ik snelle actie vastleg, wanneer het onderwerp soms dichtbij en dan weer ver weg is, dan is dit objectief de beste oplossing voor mij."

Geschreven door David Clark


De uitrusting van Alessandro Trovati

De essentiële kit waarmee professionals sportfoto's maken

The contents of Alessandro Trovati's kitbag, including two Canon EOS-1D X Mark II bodies, Canon lenses and accessories.

Camera

Canon EOS-1D X Mark II

Dankzij de zeer gevoelige 20,2 Megapixel full-frame CMOS-sensor, het uitgebreide 61-punts Dual Pixel AF-systeem en 4K-video-opnamen biedt de Canon EOS-1D X Mark II toonaangevende prestaties.

Objectieven

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Een compact, hoogwaardig 100-400mm zoomobjectief, ideaal voor sport-, actie- en wildlife-fotografie. "Het is zo goed en scherp", zegt Alessandro. "Met dit ene objectief kun je veel verschillende foto's maken."

Canon EF 11-24mm f/4L USM

Het complete assortiment ultragroothoekbrandpuntsafstanden in één hoogwaardig zoomobjectief. Perfect voor het fotograferen van alles van sport tot landschappen, architectuur en interieurs op locatie.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan