ARTIKEL

Vind inspiratie in 2400 stappen met je Canon-camera

canon_pro_2400_1
De oefening van 2400 stappen van fotograaf Travis Hodges is een spontane manier om je creativiteit aan te wakkeren. Hij legt uit: "Loop eerst 100 stappen in een willekeurige richting en maak maar één foto. Geen stress, geen regels, je hoeft alleen maar een foto te maken van iets dat je aandacht trekt. Herhaal dit proces 23 keer." © Travis Hodges

In 2017 kon reisfotograaf Travis Hodge zijn inspiratie niet vinden, dus besloot hij om een nieuwe aanpak te gebruiken die hij als fotografiestudent had geleerd. Hij pakte zijn camera, liep een willekeurige kant op en maakte een aantal foto's. Met deze combinatie van geluk en wijsheid wist hij zijn inspiratie terug te vinden.

Hier legt Travis uit hoe je zijn techniek, ook wel de oefening van 2400 stappen genoemd, kunt gebruiken om jouw inspiratie terug te vinden. Met de komst van de kleine, lichte en praktische full-frame Canon EOS RP-systeemcamera en professionele Canon EOS R was het nog nooit zo eenvoudig om creatief te werk te gaan.

canon_pro_2400_2
Een beveiliger maakt het zichzelf gemakkelijk aan het begin van een lange dag. Gefotografeerd in Hanoi, Vietnam met een Canon EOS 5D Mark III met een Canon EF 50mm f/1.4 USM-objectief. © Travis Hodges

"Ik gebruikte de oefening van 2400 stappen voor het eerst als student, toen ik nog met 35mm-film werkte. De oefening is gebaseerd op de beperking van één filmrol. Het is veel moeilijker om maar 24 foto's te maken als je digitaal werkt, maar als je dit wel doet, veranderen je routine en werkproces zodanig dat je nieuwe en onverwachte resultaten krijgt."

canon_pro_2400_3
Thee en Candy Crush. "Ik ben gefascineerd door technologie en de invloed hiervan op ons dagelijks leven, dus ik ben altijd op zoek naar beelden die binnen dit thema passen", zegt Travis. "Ik zag twee jongens die helemaal opgingen in hun telefoon en totaal niet van de situatie gebruikmaakten om een gesprek te voeren." Gefotografeerd in Hanoi, Vietnam met een Canon EOS 5D Mark III met een Canon EF 50mm f/1.4 USM-objectief. © Travis Hodges
Landscape and nature enthusiast Gergo Kazsimer was among the first to use the Canon EOS RP, on a trip to shoot spectacular South African sights.

Direct aan de slag met de full-frame Canon EOS RP-systeemcamera

Landschaps- en natuurfotograaf Gergo Kazsimer gebruikte als een van de eerste fotografen de Canon EOS RP, tijdens een reis waarop hij spectaculaire Zuid-Afrikaanse landschappen wilde vastleggen.

Hoe 2400 stappen werkt

"Loop eerst 100 stappen in een willekeurige richting en maak maar één foto. Geen stress, geen regels, je hoeft alleen maar een foto te maken van iets dat je aandacht trekt. Herhaal dit proces 23 keer. Loop elke keer honderd nieuwe stappen voordat je een nieuwe foto maakt. Je eindigt dan met 24 foto's. Dit werkt goed als je een onbekend gebied verkent, en je kunt de regels aanpassen zodat ze bij je locatie, opnamestijl en doelen passen. Het maakt niet uit of je 24 portretten maakt of 24 foto's van gebouwen."

canon_pro_2400_4
"Deze oefening helpt me om mijn normale opnamestijl en -proces te doorbreken", zegt Travis. "Meestal gaat mijn werk over mensen, maar ik werd aangetrokken door de abstracte vormen in deze etalage." Geschoten in Hanoi, Vietnam met een Canon EOS 5D Mark III met een Canon EF 50mm f/1.4 USM-objectief. © Travis Hodges

"Je moet zelf weten hoe nauwgezet je de regels volgt. Zelf vind ik dat een aantal duidelijke opnameregels me helpt om me te focussen. Ik raad niet aan om na exact honderd stappen te stoppen. Er is niets mis mee om even rond te lopen als je op zoek bent naar het beste shot."

canon_pro_2400_5
Dansers oefenen bij het meer. Gefotografeerd in Hanoi, Vietnam met een Canon EOS 5D Mark III met een Canon EF 50mm f/1.4 USM-objectief. © Travis Hodges

2400 stappen in Vietnam

Toen Travis in Vietnam aan een opdracht werkte, besloot hij op een dag om door Hanoi te reizen om te zien wat hij tijdens zijn eigen 2400 stappen kon vinden. Hier vind je een aantal van de 24 foto's die hij tijdens die wandeling heeft gemaakt. Ze hoeven niet bijzonder te zijn, en niet eens heel goed. Het idee is dat je een nieuwe omgeving bezoekt, en dat je hopelijk thema's tegenkomt die je verder wilt uitwerken.

canon_pro_2400_6
Elke ochtend verzamelen mensen zich bij het Hoàn Kiếm-meer in de oude stad om te sporten. Dit varieert van rustige t'ai chi tot groepsaerobics en dansen. Veel mensen gebruiken objecten op straat om hun uitgebreide routines te kunnen uitvoeren. Gefotografeerd in Hanoi, Vietnam met een Canon EOS 5D Mark III met een Canon EF 50mm f/1.4 USM-objectief. © Travis Hodges

"Ik raad altijd aan om je werk te beoordelen en te bewerken op basis van prints. Onze levens zijn zo onlosmakelijk verbonden met het scherm van onze computer of camera, dat fysieke prints een beter perspectief bieden van de beelden. Ga rustig zitten met een kop koffie (ik ga zelf voor Vietnamese koffie met heel veel gecondenseerde melk) en bekijk je shots met de volgende stap in je achterhoofd."

canon_pro_2400_7
Valle, op de foto hierboven, gelooft dat hij de eerste persoon in Hanoi is die een tattoo op zijn gezicht heeft laten zetten. Gefotografeerd in Hanoi, Vietnam met een Canon EOS 5D Mark III met een Canon EF 50mm f/1.4 USM-objectief. © Travis Hodges

"Tijdens deze wandeling was ik op zoek naar inspiratie voor grotere verhalen en voor nieuwe projectideeën waar ik aan kon werken. Sommige verhalen waren meteen duidelijk en zijn al in ontwikkeling, terwijl ik andere bewaar in mijn notities totdat ik ze nodig heb."

canon_pro_2400_8
Dagelijks nieuws voor iedereen om te lezen. Gefotografeerd in Hanoi, Vietnam met een Canon EOS 5D Mark III met een Canon EF 50mm f/1.4 USM-objectief. © Travis Hodges

"Kunst- en documentairefotograaf Paul Graham zei: 'Fotografie is eenvoudig, fotografie is ingewikkeld.' Dit was ook de titel van zijn in 2009 gepubliceerde essay. Vandaag de dag is foto's maken eenvoudig dankzij de technologie die we tot onze beschikking hebben, in het bijzonder voor degenen die dit fulltime doen. Soms maken we het onszelf moeilijk omdat we te veel nadenken."

"De oefening van 2400 stappen biedt een aantal eenvoudige regels om te volgen, een doel en een richting waarmee we de inspiratie kunnen vinden die we nodig hebben. Het begint allemaal met de eerste stap."

Geschreven door Travis Hodges


Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending plus kortingen bij onderhoud. Ook kunnen ze gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.

Aanmelden

Ontdek meer

Canon Professional Services