Wat maakt de Canon XF405 onmisbaar?

The Canon 4K XF405 handheld camcorder, which features a 1.0-Type CMOS sensor with 8.29 million pixels (effective).
De Canon 4K XF405 handheld camcorder is uitgerust met een 1.0-Type CMOS-sensor met 8,29 miljoen (effectieve) pixels.

Maak kennis met de XF405 van Canon, een compacte, professionele 4K-camcorder die UHD- en Full HD-beeldscherpte combineert met een uitgebreide reeks functies.

Met camera die slechts 1150 g weegt, is de XF405 de kleinste en lichtste Canon-4K-camcorder in zijn soort, waardoor deze ideaal is voor discreet journalistiek- en documentairewerk. Maar dankzij zijn veelzijdigheid en gedetailleerde UHD-beeld is de XF405 ook perfect voor heel wat meer toepassingen.

In de uiterst draagbare XF 405 bevinden zich de nieuwe 1.0-Type CMOS-sensor en Dual DIGIC DV 6 beeldprocessoren van Canon. Deze combinatie levert kwaliteitsvolle 4K/50p-beelden met weinig ruis op en omdat deze aan 100p filmt, kunnen de Full HD-beelden in slow motion worden afgespeeld.

De XF405 is ook de eerste traditionele camcorder met Dual Pixel CMOS AF, dat zelfstandige videografen een nieuw niveau aan prestaties en gebruiksgemak biedt.

Een nieuwe 1.0-Type CMOS-sensor

Laat je niet misleiden door de kleine afmetingen van de XF405: deze combineert een 4K-geoptimaliseerd 15x zoomobjectief met een grote, nieuw vormgegeven 1.0-Type CMOS-sensor met een resolutie van 8,29 effectieve Megapixels.

De grotere sensor biedt niet alleen een betere controle over de scherptediepte; dankzij het design en de constructie van de sensor, gecombineerd met Dual DIGIC DV 6-verwerking, levert de XF405 betere prestaties met minder ruis en een hogere gevoeligheid dankzij een verbeterde SNR vergeleken met de vorige XF-camcorders. De minimale belichting is 1,4 lx met automatische lange sluitertijden een sluitertijd van 1/25sec.

De XF405 kan beelden opnemen in 4K UHD (3840 x 2160) 50p/25p MP4, die intern worden opgeslagen op twee SD-kaarten met een bitsnelheid van 150 Mbps. In de toekomst is er een firmware-update gepland om ook XF-AVC-opname mogelijk te maken in 4:2:0 8-bit.

Bovendien filmt de XF405 in Full HD 1920 x 1080 met 100p, zodat je beelden in slow motion kunt afspelen op een vierde van de snelheid. Relay en simultane opnamen zijn mogelijk met beide kaarten die in dezelfde indeling opnemen, zodat je de opnameduur kunt verlengen of rechtstreeks in de camera een back-up kunt maken.

The Canon XF405 has external recording enabled via its HDMI and 3G-SDI Out terminals. Both outputs give Full HD output at 4:2:2/10bit 50p, with 4K external recording at 4:2:0/8bit 50p possible via HDMI.
De Canon XF405 kan extern opnemen via de HDMI- en 3G-SDI Out-aansluitingen. Beide aansluitingen leveren Full HD-output aan 4:2:2/10bit 50p. Via HDMI is het ook mogelijk om externe opnamen te maken in 4K aan 4:2:0/8bit 50p.

Via de HDMI- en 3G-SDI Out-aansluitingen van de camera kun je de externe opnamefunctie inschakelen. Beide aansluitingen leveren Full HD-output aan 4:2:2/10bit 50p. Via HDMI is het ook mogelijk om externe opnamen te maken in 4K aan 4:2:0/8bit 50p.

De XF405 is speciaal ontworpen voor het maken van televisieopnamen, vooral actualiteiten. Met de 3G-SDI-terminal, de belangrijkste upgrade tegenover de XF400, kan de camera rechtstreeks verbinding maken met opnamewagens en ander externe apparatuur.

Als je filmt in 4K MP4 met ongeveer 150 Mbps, levert dit erg veel data op die via het internet of een satellietsysteem tot bij de redactie moeten komen. Daarom kun je met deze camera ook overschakelen naar een Full HD 35Mbps-signaal voor een veel handzamere bestandsgrootte.

Naast de 4K-resolutie en de mogelijkheid om te filmen met hoge framerate, wordt ook het dynamisch bereik van het Wide DR-gamma van de camera opgedreven tot 800%. Dit is erg interessant voor huwelijksvideografen: zij hebben nu meer mogelijkheden om zelfs de lichtste details in witte jurken vast te leggen.

Natuurlijk is de beeldkwaliteit maar de helft van het verhaal: de XF405 is ook uitgerust met een aantal opties voor audio-opnamen die passen bij de indrukwekkende beelden. Naast de ingebouwde tweekanaals stereomicrofoon heeft de camera ook een stereo 3,5mm-microfoonaansluiting en twee XLR-aansluitingen met fantoomvoeding op de verwijderbare handgreep. Vierkanaals opnemen is ook mogelijk in LPCM-modus, wat extra flexibiliteit betekent om omgevingsgeluid op te nemen tijdens een interview.

Snelle en vlotte autofocus-tracking

De unieke, op sensors gebaseerde Dual Pixel CMOS AF-technologie van Canon heeft autofocus met fasedetectie, zodat je bewegingen sneller kunt filmen en volgen en cinematische focuseffecten kunt gebruiken.

"Dit helpt zelfstandige videografen echt vooruit," vertelt Paul Atkinson, productspecialist voor professionele video bij Canon Europe. : Er zijn tegenwoordig veel meer mensen die in 4K moeten filmen, maar gewoon geen budget hebben voor een camera zoals de C700 of C300 Mark II of niet zoveel complexe snufjes nodig hebben.

"Dual Pixel CMOS AF heeft een autofocussysteem waarop professionals kunnen vertrouwen, dankzij de nauwkeurigheid en de controle die het heeft over de snelheid en respons bij het focussen."

Net zoals bij andere camera’s met Dual Pixel CMOS AF neemt het scherpstelgebied 80% van de sensor van de XF405 in beslag, zowel horizontaal als verticaal. Dit maakt deze camera ongelooflijk flexibel bij het vinden van het focuspunt, zeker in combinatie met het grote touchscreen van de XF405. Het autofocussysteem is ook voorzien van Face Priority en Face Only AF voor verbeterde gezichtsdetectie. Als iemand even uit het beeld verdwijnt, blijft Face Only AF zich scherpstellen op dat punt, zodat de camera het gezicht snel terugvindt wanneer de persoon weer verschijnt.

Stel je de focus liever handmatig in? Naast Focus Peaking met optioneel door de gebruiker te selecteren vergroting en kleur, geeft de Dual Pixel Focus Guide-modus van de XF405 ook de Focus Assist-gids weer op het scherm, zodat je precies ziet waar het focuspunt zich bevindt. Het geeft ook aan wanneer de scherpstelling is bereikt en of je front- of backfocus hebt (zodat je weet in welke richting je de ring moet draaien). Zowel het LCD-scherm als de EVF hebben een resolutie van 1,56 miljoen dots, wat het makkelijk maakt om de focus in te schatten en de beeldcompositie te verzorgen, terwijl je met de opnieuw ontworpen interface en aanraakbediening intuïtief door de menu’s navigeert en in een handomdraai instellingen aanpast.

The Canon XF405 handheld camcorder. As well as the addition of 4K and high frame rate recording, the camera’s Wide DR gamma sees the dynamic range boosted to 800%.
De Canon XF405 handheld camcorder. Naast de 4K-resolutie en de mogelijkheid om te filmen met hoge framerate, wordt ook het dynamisch bereik van het Wide DR-gamma van de camera opgedreven tot 800%.

Het relatief kleine formaat van de XF405 betekent niet dat er wordt ingeleverd op gebruiksgemak. Integendeel: door de verbeterde ergonomie voelt het filmen veel intuïtiever aan.

De zijhandgreep is bijvoorbeeld vijf graden gekanteld, zodat de pols zich in een comfortabele positie bevindt tijdens het handheld filmen. Er is ook een duimrust die ontworpen is voor hetzelfde gebruiksgemak als die op het objectief van een uitzendsysteem voor extra stabiliteit.

Zoals eerder vermeld zijn er ook audiomogelijkheden dankzij de verwijderbare handgreep, maar de camera heeft ook een externe microfoonhouder, handmatige geluidsbediening, een zoomregelaar, een start/stopknop voor opname, een accessoireschoen, een statuslampje en een infraroodlicht.

Enkele bedieningsknoppen zijn naar de voorkant van de camerabody gebracht, zodat deze makkelijker te bedienen is tijdens het filmen. De iris kan worden gebruikt in automatische of handmatige modus en met de drie ingebouwde Neutral Density-filters (ND-filters) kun je de belichting nauwkeuriger regelen en de scherptediepte controleren bij fel licht. De ND-filters met twee, vier en zes stops in de XF405 zijn gemaakt van optisch glas en in een roterende kop ingebouwd, die lijkt op het Cinema EOS-gamma. Zo kan de intensiteit van het effect snel worden aangepast door op de externe + en - knoppen van het ND-filter te drukken.

The Canon XF405 handheld camcorder’s unique Dual Pixel CMOS AF Canon-developed sensor-based technology delivers phase-detection autofocus for faster acquisition and tracking of action along with cinematic pull-focus effects.
De Canon XF405 is voorzien van de unieke, op sensors gebaseerde Dual Pixel CMOS AF-technologie van Canon: door de autofocus met fasedetectie kun je bewegingen sneller filmen, beter volgen en cinematische focuseffecten gebruiken.
The Canon XF405 handheld camcorder’s unique Dual Pixel CMOS AF Canon-developed sensor-based technology delivers phase-detection autofocus for faster acquisition and tracking of action along with cinematic pull-focus effects.

"Camera’s van dit formaat hebben meestal een ND-filter met verloop dat wordt verlaagd naarmate je meer ND nodig hebt," legt Paul uit. "De XF405 is de eerste camera met aparte glazen ND-filters met een mooi gamma densiteiten. Daardoor kunnen we de scherpte wat verminderen, zodat er minder ruis is. Of we kunnen de scherptediepte aanpassen zonder ons zorgen te maken over de filters vooraan."

De XF405 heeft ook ingebouwde Wi-Fi, zodat je deze makkelijk op afstand kunt bedienen via Browser Remote met een smartphone, tablet of computer. Daarnaast heeft de XF405 een Ethernetaansluiting voor FTP-overdrachten. Deze is ook volledig compatibel met de RC-V100-controller, die je kunt aansluiten via de 2,3 mm stereo-aansluiting.

Nieuw objectief geoptimaliseerd voor 4K UHD-resolutie

De sensor van de XF405 wordt gevoed door een vaste 15x groothoek met optische zoom, die een 35mm-equivalent brandpuntsbereik biedt van 25,5 - 382,5 mm. Het volledige zoombereik van dit nieuwe objectief is geoptimaliseerd voor 4K-resolutie. Zijn 18 elementen, waaronder verschillende asferische elementen, zijn verdeeld in 14 groepen.

Deze heeft ook een interne focus, zodat de lengte van het objectief niet verandert en het filterframe niet ronddraait, en een diafragma met negen lamellen voor een mooier bokeh. Het optische bereik van het objectief kan worden uitgebreid met een Teleconverter (TL-U58) en Wide Attachment (WA-U58), die verkrijgbaar zijn als optionele accessoires.

Een effectief stabilisatiesysteem met vijf assen, dat optische en elektronische elementen combineert, zorgt ervoor dat handheld gefilmde beelden er vloeiend en stabiel uitzien. De Dynamic IS-modus is geoptimaliseerd om hevige bewegingen te verwerken tijdens intens journalistiek en documentairewerk Ook zijn er Standard en Powered IS-opties verkrijgbaar.

De XF-reeks Full HD-camcorders staat bekend om zijn uitstekende betrouwbaarheid en intuïtieve bediening. Met de introductie van 4K UHD en Dual Pixel CMOS AF, zijn compactere formaat en geavanceerde gebruiksgemak legt de XF405 de lat hoger voor de toestellen in zijn prijscategorie.

"De XF405 heeft een relatief lage prijs, hoge beeldkwaliteit, robuuste codec en goede overdrachtssnelheid, wat cameramannen de flexibiliteit geeft die ze nodig hebben," voegt Paul Atkinson toe, "of ze nu filmen voor het nieuws, een documentaire, een filmschool of nog iets anders. En natuurlijk zijn deze camera’s uitgerust met de ongeëvenaarde kleurenreproductie en natuurlijke huidtinten van Canon. Uiteindelijk wil je gewoon het beste materiaal dat je je kunt veroorloven om je werk goed te doen. En voor zelfstandige eigenaars is dat precies wat de XF405 te bieden heeft."

Technische specificaties

 • 4K (3840 x 2160/UHD) 50p-opname op SD-kaarten
 • 1.0-Type CMOS-sensor met 8,29 miljoen (effectieve) pixels
 • Dual Pixel CMOS AF met Focus Assist-functie voor precieze handmatige scherpstelling
 • Gezichtsdetectie en Tracking-modus
 • 8.3-124.5mm 15 x Optical Zoom-objectief (25.5-382.5mm 35mm-equivalent)
 • 3,5 inch (8,9 cm) LCD-scherm met capacitief touchscreen
 • Drie ingebouwde ND-filters (1/4, 1/16 en 1/64)
 • Standard, Powered en Dynamic Image Stabilisation-systeem
 • 4-kanaals audio-opname
 • Meerdere 'Looks'-instellingsmogelijkheden, inclusief Wide DR (met 12 stops dynamisch bereik).
 • 100P FHD-opname (PAL)

Meer informatie over de nieuwste camera van Canon, de Canon XF405, vind je op de productpagina.

Geschreven door Marcus Hawkins


Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending bij onderhoud. Ook kunnen ze regelmatig gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.

Kom meer te weten en vraag het aan

A CPS member looking pleased with his Canon photography equipment