NIEUWS

Canon brengt de XEED 4K600Z 4K laserprojector met standaardprojectie uit

A shot of the new XEED 4K600Z showing its front, top and right side.
De XEED 4K600Z mag dan wel compact zijn, de projector is ook ongelooflijk krachtig: met een resolutie van 4096x2400 px is de projectieresolutie groter dan 4K.

De XEED 4K600Z is het nieuwste model in het assortiment Canon XEED-projectoren, de kleinste 4K-projectoren ter wereld.

Dankzij de lange projectieafstand en ingebouwde DICOM SIM is het apparaat ideaal voor een scala aan toepassingen: van musea tot simulaties, design en CAD, hoger onderwijs en zelfs medische doeleinden (het apparaat kan echter niet worden gebruikt voor diagnoses omdat het een simulatie toont).

Standaardprojectie-objectief

De XEED 4K600Z heeft een standaardprojectie-objectief met een projectieverhouding van 1.3-2.3:1. Dit maakt het apparaat perfect voor installaties die 40-600 inch schermen vereisen met een projectieafstand van 1,2 tot 30,9 m. Dit is vergelijkbaar met de 4K600STZ, die een projectieverhouding van 1.0-1.3:1 heeft voor projectieafstanden van 0,9 tot 17,7 m. Er zijn dus twee opties beschikbaar, afhankelijk van de vereisten.

Native resolutie groter dan 4K

Met een resolutie van 4096x2400 px biedt de 4K600Z een projectieresolutie van meer dan 4K voor een verbluffend gedetailleerde weergave. In omgevingen zoals vlucht- en rijsimulaties geeft het apparaat een veel realistischer effect en wordt je helemaal ondergedompeld in de simulatie. Daarnaast heeft de projector een lage weergavelatentie, verminderde bewegingsonscherpte (met 60Hz-weergave) en biedt deze de mogelijkheid om op gebogen oppervlakken te projecteren. Zo zorgt deze projector voor een realistische, efficiëntere leerervaring.

Laserfosfor

De 600Z werkt met een combinatie van een laserdiode en gele fosfor. Daardoor heeft de projector een lange levensduur, een uitzonderlijk waarheidsgetrouwe kleurweergave en is deze uiterst betrouwbaar. De blauwe laserdiode in combinatie met de fosfortechnologie van de reflecterende, fluorescerende schijf en het optische systeem AISYS, de unieke, efficiënte en compacte lichtbron van Canon, levert een helderheid tot 6000 lumen.

Anders dan bij een hogedruk-kwiklamp wordt er in dit systeem geen kwik gebruikt, waardoor de 4K600Z ook nog eens milieuvriendelijker is.

Omdat de lichtbron met laser werkt, kan deze dag en nacht blijven draaien. Toch zijn de verbruikskosten lager dan bij andere lampen omdat deze bijna onderhoudsvrij is. De lichtbron kan ook in portretoriëntatie worden gemonteerd voor digital signage. Hierin verschilt de lichtbron van de traditionele lamptechnologieën, die alleen in landschapsoriëntatie kunnen worden geplaatst.

A shot of the back end of the Canon XEED 4K600Z projector
De nieuwe XEED 4K600Z projecteert levensechte beelden dankzij een resolutie van 4096x2400 px. Dit maakt dit apparaat perfect voor rij- of vluchtsimulaties.

Wil je de levensduur van de projector nog langer maken? Dan is er ook een duurzame modus, die de levensduur verlengt naar 40.000 uur door de lumenuitvoer te beperken. Er is ook een ‘constant licht’-modus voor combinaties van meerdere projectoren. Zo beperk je ook de lumenuitvoer, maar blijft deze constant tijdens de gehele levensduur van het product. Wanneer verschillende projectoren samen worden gebruikt, zorgt dit ervoor dat hun helderheid steeds hetzelfde blijft, zolang je deze installatie blijft gebruiken.

Als je een helderheid nodig hebt die hoger is dan 6000 lumen, kun je meerdere eenheden stapelen die hetzelfde beeld projecteren. Zo wordt de helderheid verhoogd naar maximaal 24.000 lumen voor projecties in openbare ruimten of op grote schermen.

Objectief met rode lijn

Net zoals de objectieven in de L-serie voor fotografie en film van Canon, heeft de 600Z een objectief met een rode lijn. Die lijn geeft de hoogstaande kwaliteit van het product aan. Deze objectieven zijn uitgerust met de beste optische technologie die Canon te bieden heeft, zodat ze gegarandeerd een uitzonderlijke resolutie en kleurweergave produceren. Dankzij het UD of ‘Ultra-low Dispersion’-objectiefelement wordt de chromatische aberratie, zowel axiaal als transversaal, effectief verminderd.

Het zoomobjectief heeft een diafragmabereik van f/2.6-f/2.75, waardoor het een scherpe focus zonder vertekening biedt tot aan de randen van het beeld, en een grote scherptediepte om ook op gebogen schermen een waarheidsgetrouw beeld te projecteren. Er gaat ook nauwelijks helderheid verloren wanneer je het objectief inzoomt van de brede instelling naar de telefoto-instelling.

Er is ook een marginale scherpstelfunctie om te projecteren op gebogen oppervlakken, waardoor zowel het midden als de rand van het beeld haarscherp worden weergegeven.

Dankzij deze technologieën kan dit systeem tot 600 inch grote beelden projecteren zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit.

canon_pro_XEED_4K600Z_3
Het objectief van de projector heeft een diafragmabereik van f/2.6-f/2.75, wat een haarscherpe focus oplevert vanaf het midden tot aan de rand van het geprojecteerde beeld, en een unieke marginale focusfunctie voor projecties op gebogen schermen.

Digital signage en creatieve toepassingen

Dankzij de ingebouwde realtimeklok kun je de 4K600Z tot een jaar lang voorprogrammeren. Je kunt de projector in- en uitschakelen, verschillende invoerkanalen selecteren, de positie van het objectief aanpassen en het beeld automatisch kalibreren. Zo verminder je niet alleen de beheertijd, maar ook - niet onbelangrijk - de verbruikskosten.

Naadloze multiprojectie

Als je met vier eenheden werkt, kun je meerdere 4K600Z-projectorbeelden combineren. Het resultaat? Een naadloos geheel met een resolutie tot 8K. Met de ingebouwde edge-blendingtechnologie is de installatie zo gebeurd en wordt het beeld nauwkeurig geprojecteerd, zonder reflecties of dubbel beeld.

A bird's eye shot of the top of the XEED 4K600Z projector
Omdat het apparaat een laserlichtbron gebruikt, kan de 4K600Z probleemloos dag en nacht blijven werken, en dankzij de laserdiode en gele fosfor kun je erop vertrouwen dat het apparaat de kleuren van het scherm doet spatten.

Wi-Fi

Er zijn twee modellen van de XEED 4K600Z verkrijgbaar: eentje met en eentje zonder Wi-Fi. Het model zonder Wi-Fi is bedoeld voor beveiligde omgevingen, waar een verbinding met een Wi-Fi-netwerk een veiligheidsrisico kan betekenen.

Canon Service Tool voor projectoren

De Service Tool is een gratis app voor de XEED 4K600Z- en 600STZ-projectoren. Je kunt de app gebruiken om de projector volledig te beheren via je smartphone of tablet, inclusief foutrapportage. Als je de projector bedient via de app, verschijnt het menu niet op het projectorbeeld, maar in de app. Zo kun je aanpassingen maken zonder de projectorweergave te verstoren. De app helpt je ook bij het instellen van projecties op oppervlakken met een ongebruikelijke vorm, waar het anders moeilijk kan zijn om het menu te zien.

Via de app kun je in een handomdraai meerdere projectoren instellen door de instellingen van de eerste eenheid op te slaan en te kopiëren naar maximaal acht andere eenheden.

Je kunt de app ook gebruiken om foutrapporten te bekijken met een eenvoudige beschrijving van het probleem en de oplossing. Dat is veel makkelijker en nauwkeuriger dan vertrouwen op een reeks knipperende lichtjes om een probleem te identificeren.

Klik hier om de app te downloaden.

Specificaties

 • Video-element 0,76 inch LCOS x3
 • Helderheid Normaal/Stil-1/Stil-2 6000/4560/2400 lumen
 • Native resolutie 4096x2400
 • Lichtbron Blauwe laserdiode en gele fosfor
 • Contrastverhouding 4000:1 (10.000:1 dynamisch contrast)
 • Projectieratio van 1.34-2.35:1
 • Projectieafstand voor 100 type 2,9-5,2 m
 • Projectieafstand 1,2-30,9 m
 • Zoomverhouding 1,76x gemotoriseerd
 • F/no f/2.6-f/2.75
 • Objectiefverschuiving V: ±60% H: ±10%
 • Afmetingen (B x H x D) - 559x201x624 mm
 • Gewicht 26 kg
 • Geluidsniveau 37/32/29 dB
 • Bedrijfstemperatuur 0°C–45°C
 • Video-interface DVI-D x 4 / HDMI 2.0** x 2 (HDCP2.2) ** 4K60P, HDR, BT2020, DeepColour
 • Wi-Fi Ja (ook verkrijgbaar zonder)

Neem een kijkje op de productpagina van de XEED 4K600Z voor meer informatie over de projector.

Geschreven door David Newton


Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending plus kortingen bij onderhoud. Ook kunnen ze gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.

Aanmelden

Ontdek meer

Canon Professional Services