Winnaars van de Ian Parry Scholarship 2017 bekendgemaakt

Kashmiri mourners shout slogans and wave the Pakistani flag while carrying the dead body of a militant.
Te midden van verschrikkelijke kou scanderen rouwende Kashmiri anti-Indiase slogans en zwaaien met Pakistaanse vlaggen bij het lijk van Adil Sheikh, een militant lid van de Hizbul Mujahedin. © Sharafat Ali.

De Ian Parry Scholarship heeft de winnaars van de jaarlijkse fotojournalistiekwedstijd bekendgemaakt. En hun uitdagende en spraakmakend werk laat zien dat de toekomst van documentairefotografie in veilige handen is.

Hun beelden geven blijk van hun passie, betrokkenheid en vakmanschap.

De wedstrijd waaraan zowel studenten als net afgestudeerden kunnen deelnemen, werd in 1989 opgericht ter nagedachtenis aan Ian Parry, een 24-jarige fotojournalist die om het leven kwam terwijl hij bezig was met een opdracht voor The Sunday Times.

Elk jaar worden opkomende talenten onder de aandacht gebracht en krijgen zij een steuntje in de rug in de vorm van een geldprijs, apparatuur en promotie van hun werk, waaronder een belangrijke galerietentoonstelling in Londen en een artikel in The Sunday Times Magazine.

Dit jaar zijn de belangrijkste winnaars Sharafat Ali, de winnaar van de Award for Achievement, en Tafadzwa Ufumeli, de winnaar van de Award for Potential, een prijs die vorig jaar werd geïntroduceerd. Ufumeli krijgt 12 maanden training van de Britse documentairefotograaf en vroegere Ian Parry Scholarship-winnaar, Simon Roberts.

Sharafat Ali is een 22-jarige student aan de AKS School voor Fotografie in Kashmir, en met zijn foto's doet hij verslag van de recente anti-Indiaprotesten in die regio, die honderden levens hebben geëist.

Anti-riot police officers confront a resident during a protest in Epworth, Zimbabwe.
Leden van de oproerpolitie confronteren een bewoner tijdens een protest in Epworth, Harare, Zimbabwe. Gewelddadige protesten deden de oostelijke voorsteden van Harare op hun grondvesten schudden toen taxichauffeurs en bewoners de strijd aangingen met de politie vanwege het toenemende aantal wegblokkades. © Tafadzwa Ufumeli.

Tafadzwa Ufumeli is een 23-jarige fotojournalist uit Harare in Zimbabwe die fotojournalistiek aan het Christian College van Zuid-Afrika (CCOSA) heeft gestudeerd. In zijn werk doet hij verslag van de gewelddadige betogingen die de oostelijke buitenwijk van Epworth op zijn grondvesten deed schudden, waarbij burgers met politie vochten vanwege het groeiende aantal wegblokkades.

"We feliciteren Sharafat Ali en Tafadzwa Ufumeli met hun awards", aldus Tom Stoddart, beheerder van de Ian Parry Scholarship en een van 's werelds meest gerespecteerde fotojournalisten. "Uit hun beelden blijkt hun passie, hun inzet en hun vakmanschap, terwijl ze moeilijke en belangrijke verhalen vastleggen. Wij zijn trots hun namen toe te kunnen voegen aan de indrukwekkende groep fotojournalisten die de scholarship in het verleden hebben gewonnen."

A woman and her child walk past a barricaded road during a demonstration.
Een vrouw en haar kind lopen langs een gebarricadeerde weg bij de megademonstratie van de oppositiepartijen voor hervormingen van het kiesstelsel in Harare, Zimbabwe. © Tafadzwa Ufumeli.

Simon Roberts, een alumnus van de Ian Parry Scholarship-awards, voegde daaraan toe: "We kunnen klagen over de apathie van de millennials, maar tijdens het jureren voor de Ian Parry Award zagen we werk van jonge fotografen van over de hele wereld, die onze passie delen.

"Zij hebben allemaal laten zien dat ze gemotiveerd zijn om belangrijke politieke en sociale verhalen aan een breder publiek te vertellen. Ik ben heel blij met onze uiteindelijke winnaars en verheug me er al op om een van deze opkomende talenten te begeleiden."

Protest clashes in a gated neighborhood of Caracas, in the rain.
Op 28 augustus 2014 verzamelden demonstranten zich in een hekwerkwijk in Caracas. Zelfs in de regen, waardoor traangas doeltreffender werkt, duurden de confrontaties meer dan vier uur. © Adriana Loureiro.

"Bij Canon vinden wij het van essentieel belang dat we de volgende generatie van visuele verhalenvertellers ondersteunen en onze steun aan de Ian Parry Scholarship is onderdeel daarvan," aldus Pro Imaging Marketing Manager Richard Shepherd van Canon Europa. "Wij volgen de carrière van de winnaars Sharafat Ali en Tafadzwa Ufumeli met grote belangstelling."

A young boy shows his loaded pistol in Caracas.
Een jongen toont zijn geladen pistool op 24 november 2015. Hij deelt het wapen met een aantal andere dealers in zijn buurt, niet ver van het centrum van Caracas. "Het is gemakkelijker pistolen te vinden dan brood," vertelde hij. © Adriana Loureiro.

Het werk van twee andere jonge fotojournalisten werd ook bekroond door de juryleden van de wedstrijd van dit jaar. Adriana Loureiro Fernández, 29, een Venezolaanse studente aan de Columbia School of Journalism, ontving de Highly Commended-award van de juryleden. Haar werk vertelt het verhaal van demonstraties in Caracas na de oproep voor een algemene 48-uurs staking in juli 2017 naar aanleiding van president Nicolas Maduro's plan om de grondwet te herschrijven.

Kamini Tontines, a 12-year-old in Cameroon, is hiding her breasts after having them ironed by her mother.
Kamini Tontines, een 12-jarig meisje in Kameroen, verbergt haar borsten nadat ze gestreken zijn door haar moeder. © Heba Khamis.
In Cameroon, Wetshibi poses for the camera after having her breasts massaged with a stone.
In Kameroen poseert Wetshibi voor de camera nadat haar borsten zijn gemasseerd met een steen. Het is alweer drie jaar geleden dat haar moeder begon haar borsten twee tot drie keer per dag met een steen te masseren. © Heba Khamis.

Egyptische documentairefotograaf Heba Khamis, 28, studeerde aan de Hochschule Hannover University of Applied Sciences en ontving de Commended-award voor haar project 'Banned Beauty' over de praktijk van het platstrijken van borsten in Kameroen.

Hierbij masseren moeders of grootmoeders de borsten van hun (klein)dochters met hete stenen in een vergeefse poging om het vet te smelten en verkleinen, om hun aantrekkelijkheid voor mannen te onderdrukken.

Geschreven door Tom May