ARTIKEL

10 dingen die je moet weten over de Canon EOS R5

Een full-frame Canon EOS R5-systeemcamera.

De full-frame beeldsensor van 45 MP op de Canon EOS R5 biedt een combinatie van hoge resolutie, hoge snelheid en professionele videoprestaties.

Als je op zoek bent naar één camera die alles kan, hoef je niet verder te zoeken: De Canon EOS R5 is een professionele full-frame systeemcamera met geavanceerde specificaties voor zowel foto's als video. Hierdoor is deze camera ideaal voor iedereen die snel en eenvoudig wil schakelen tussen die twee.

"De Canon EOS R5 kan het allemaal", zegt Mike Burnhill, Professional Imaging Product Specialist bij Canon Europe. "De camera maakt high-speed opnamen, foto's met hoge resolutie en 8K RAW-video – specificaties die slechts een korte tijd geleden als onmogelijk werden beschouwd."

Hier bekijken we tien van de belangrijkste functies van de Canon EOS R5 en kijken we naar de baanbrekende mogelijkheden in nader detail.

1. 45MP Dual Pixel AF CMOS-beeldsensor

De baanbrekende 45MP-sensor met Dual Pixel AF CMOS van EOS R5 is ontworpen en geproduceerd door Canon en kan beelden vastleggen tot maximaal 20 fps met de elektronische sluiter of 12 fps met de mechanische sluiter. Deze combinatie van snelheid en resolutie is het einde van de fabel dat het het een of het ander is.

Dankzij de sensor in combinatie met de hoogwaardige RF-objectieven van Canon en de DIGIC X-processor, kan de Canon EOS R5 een nieuw niveau van detail vastleggen met een ongelooflijke snelheid – en dat allemaal met AF-tracking.

Heb je Canon-apparatuur?

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).
Een Canon EOS R5 bevestigd aan een camera-installatie en met een microfoon erboven.

De Canon EOS R5 beschikt over indrukwekkende videomogelijkheden – het is de eerste full-frame camera die intern 8K RAW-opnamen kan maken en de eerste systeemcamera die 4K 120p-opnamen maakt.

2. Full-frame 8K-, 4K/120p- en 4K HQ-videomodi

De Canon EOS R5 kan intern videobeelden opnemen in full-frame 8K 30p 12-bits RAW en full-frame 4K 120p (4:2:2 10-bits). Bovendien wordt er bij een 4K HQ-modus gebruik gemaakt van een hoogwaardig debayering-algoritme voor 8K-oversampling, waarmee afzonderlijke full 4K rood-, groen- en blauwkanalen van het 8K RGB Bayer-patroonfilter op de sensor worden gegenereerd. Dit onderdrukt effectief moiré en vermindert ruis, zodat je een betere kwaliteit 4K-afbeelding krijgt in vergelijking met standaard 4K-camera's.

Niet iedereen heeft 8K-output nodig, maar iedereen profiteert van de 8K-functies van de Canon EOS R5, zoals de mogelijkheid om opnamen bij te snijden tijdens het bewerken en toch de 4K-resolutie te behouden, of meer gedetailleerde 4K HQ-opnamen (met oversampling).

3. Gecombineerde 8-stops IS

De Canon EOS R5 en zijn zusje, de Canon EOS R6, zijn de eerste EOS-camera's met een in-body IS-systeem (beeldstabilisatie) voor trillingvrije foto's en films. Het 5-assige beeldstabilisatiesysteem is geschikt voor 8-stops stabilisatie bij geselecteerde lenzen. Wanneer de camera wordt gecombineerd met een RF-lens met IS-functionaliteit, kunnen meer soorten trillingen worden gecorrigeerd voor betere prestaties in de praktijk. Hierdoor is de camera een echte gamechanger als het gaat om opnamen maken uit de hand en bij weinig licht. Digitale movie-IS zorgt voor extra stabilisatie bij het opnemen van films.

4. Snelle AF-prestaties

De Canon EOS R staat bekend om de uitzonderlijk snelle AF, waarmee in 0,5 ms (0,05 s) kan worden scherpgesteld. De Canon EOS R5 behoudt dezelfde AF-snelheid, ondanks de enorme toename in Megapixels. De Canon EOS R5 is dus niet alleen een camera met hoge resolutie en hoge framesnelheid, maar heeft ook een AF die daarbij past. De Canon EOS R5 biedt ook een vergroting van het gebied dat door de AF wordt gedekt: tot 100% verticaal en horizontaal met behulp van de automatische selectie van het AF-gebied.

5. Gezichtsdetectie en -tracking

De Canon EOS R5 beschikt over deep learning-technologie voor AF-tracking om mensen en dieren te volgen. Deze functie werkt in alle AF-modi en kan allerlei situaties herkennen. Net als de Canon EOS-1D X Mark III beschikt de Canon EOS R5 over een verbeterde gezichtsdetectie, waarmee iemands gezicht aan de zijkant met een grote hoek kan worden gedetecteerd. Daarbij is het de eerste EOS-camera met AF-tracking voor katten, honden en vogels (inclusief gezicht- en oogtracking).

Tot nu toe was AF in video nooit erg goed – in de bediening of controle – maar de Dual Pixel CMOS AF-technologie van Canon heeft dat veranderd. "Degenen die het hebben geprobeerd, vinden het geweldig, ofwel om hun leven makkelijker te maken met de volledige AF/tracking-modus of om handmatig scherp te stellen met de innovatieve functie Dual Pixel Focus Guide", zegt Mike.

6. Professionele videofuncties

De Canon EOS R5 ondersteunt Canon Log (inclusief BT.2020) en HDR PQ-filmopnamen voor extra groot dynamisch bereik en lage ruisniveaus.

De Canon EOS R5 is ook de eerste EOS-camera met de functie Zebra Pattern, waarmee strepen over een beeld worden gelegd om gebieden te identificeren die mogelijk overbelicht zijn. De strepen zijn zichtbaar op zowel de camera zelf als op externe schermen.

Het is ook mogelijk om 4K 60p op een externe recorder op te nemen of, wanneer je 8K RAW opneemt, tegelijkertijd een gecomprimeerde 8K-versie op een andere geheugenkaart op te nemen. "Dit is ideaal voor het bewerken van proxy of het maken van een back-up van belangrijke opnamen", legt Mike uit.

Een man met een Canon EOS R6-camera aan zijn zij.

Canon EOS R5 versus EOS R6 - welke is het meest geschikt voor jou?

Canon introduceert niet één maar twee baanbrekende full-frame systeemcamera's. Ontdek welke het beste bij jou past. Vergelijk EOS R5 en EOS R6.

7. Verbeterde EVF

De elektronische zoeker (EVF) van de Canon EOS R biedt details van 3,69 miljoen dots bij 60 fps, maar de Canon EOS R5 gaat nog verder. "De EVF heeft nu een resolutie van 5,76 miljoen dots en een vernieuwingsfrequentie van 120 fps, waarmee je veel meer details krijgt", legt Mike uit. "Hierdoor lijkt deze meer op de optische zoeker van een SLR-camera."

Canon vond het belangrijk om naar haar klanten te luisteren en feedback te verwerken in het ontwerp van de nieuwe camera. "De oogsensor op de Canon EOS R5 wordt nu bijvoorbeeld gedeactiveerd wanneer het lcd-scherm is uitgeklapt. Dit is iets wat gebruikers als feedback hebben gegeven en het is logisch dat je de zoeker niet gebruikt als je het lcd-scherm uitklapt."

8. Belichtingsoptie voor portretten

De Canon EOS R5 beschikt over een nieuwe functie voor Dual Pixel RAW-opnamen: een belichtingsoptie voor portretten.

"Dual Pixel RAW-opnamen kunnen op de camera worden bewerkt", legt Mike uit. "Deze functie maakt gebruik van de dieptekaartgegevens die zijn opgeslagen in het Dual Pixel RAW-bestand, zodat je een tweede lichtbron kan toepassen op een opname [zoals de naam al aangeeft, werkt deze alleen met gezichten].

"De helderheid, richting en mate van dekking kunnen worden gewijzigd – allemaal op de camera zelf. Het is alsof je een virtuele reflector in je camera hebt waarmee je de schaduwen op het gezicht van je onderwerp kunt oplichten of versterken, en dat allemaal nadat je de foto hebt gemaakt."

9. Multicontroller en twee kaartsleuven

De Canon EOS R5 bouwt voort op het erfgoed van de Canon EOS R, maar er zijn ook functies toegevoegd waar gebruikers om hebben gevraagd. De multicontroller (joystick) voor het selecteren van AF-punten is opnieuw toegevoegd, maar met een snelheidsregeling om de reactiesnelheid in te stellen.

Canon heeft naar veel feedback geluisterd over het ontbreken van twee kaartsleuven op de Canon EOS R, maar twee kaartsleuven maakten altijd deel uit van het plan voor dit professionele model, dat twee verschillende soorten kaarten bevat.

"De Canon EOS R5 zal een groot aantal fotografen en filmmakers aanspreken, velen die over de hele wereld reizen, dus het was belangrijk om te gaan voor maximale prestaties en flexibiliteit", legt Mike uit. "Er zit één CFexpress-geheugenkaartsleuf van de volgende generatie in, maar deze zijn niet overal verkrijgbaar buiten gespecialiseerde winkels. Dus de andere is voor een SD-kaart, de populairste geheugenkaart ter wereld, zodat je overal een compatibele geheugenkaart kunt krijgen."

Een full-frame Canon EOS R5-systeemcamera met lens.

De Canon EOS R5 biedt 5-stops beeldstabilisatie (IS) in de body en tot 8-stops wanneer de camera wordt gecombineerd met een compatibele RF-lens met IS.

10. Connectiviteit

De Canon EOS R5 heeft een indrukwekkende connectiviteit als het gaat om de communicatie tussen apparaten. Naast de traditionele 2,4 GHz Wi-Fi-ondersteuning is de Canon EOS R5 de eerste EOS-camera met ingebouwde 5 GHz Wi-Fi1. De Wi-Fi ondersteunt FTP en FTPS en de instellingen kunnen offline worden geconfigureerd of met behulp van de EOS Utility-software. Ook bestaat de mogelijkheid om maximaal 10 netwerken op te slaan voor eenvoudige toegang.

De netwerkmenu's en overdrachtsopties zijn vergelijkbaar met die van de Canon EOS-1D X Mark III, inclusief de mogelijkheid om afbeeldingen te labelen met Voice Tag of gelabelde/beoordeelde afbeeldingen te verzenden. Het is mogelijk om verbinding te maken met een compatibele smartphone of tablet via het Bluetooth Low Energy-protocol, waarmee je een constante verbinding kunt maken terwijl er minimaal gebruik wordt gemaakt van de batterij.

Weet je niet waar je je bestanden kunt opslaan? De nieuwe image.canon-service biedt 30 dagen lang onbeperkte opslag in de cloud, inclusief RAW-bestanden. De Canon EOS R5 is daarbij de eerste camera die automatische uploads naar de cloud toestaat wanneer deze is verbonden met internet. De afbeeldingen worden vervolgens gesynchroniseerd met je computer, zodat ze direct beschikbaar zijn wanneer je terugkeert van opnamen.

Jason Parnell-Brookes
 1. 5 Ghz is niet beschikbaar voor alle regio's.

Gerelateerde artikelen

 • ARTIKEL

  Hoe 8K-video van de Canon EOS R5 alles verandert

  Ontdek hoe de videomogelijkheden van deze toonaangevende full frame systeemcamera de camera een toekomstbestendige keuze voor creatieve filmmakers en fotografen maken.

 • ARTIKEL

  Dansen in het licht: fotograferen met de Canon EOS R6

  Canon Ambassador Wanda Martin over haar op kunst geïnspireerde fashionshoot, de eerste foto's met de Canon EOS R6.

 • ARTIKEL

  Schoonheid in beweging: de eerste video-opnamen met de Canon EOS R6

  Fashionfilmmaker en Canon Ambassador Javier Cortés filmt een dansreis door Sicilië met de full-frame Canon EOS R6-systeemcamera.

 • ARTIKEL

  Waarom hybride-opnamen de toekomst zijn

  Hybride shooters over de voordelen van het vastleggen van zowel foto's als video, de manier waarop ze dit aanpakken en de Canon-kit die ze daarbij gebruiken.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro