INTERVIEW

Canon-fotograaf Brent Stirton is Wildlife Photographer of the Year 2017

Canon Ambassador Brent Stirton’s ‘Memorial to a Species’ – a slain black rhino with its sawn-off horns in Hluluwe-Imfolozi Park game reserve. Shot on a Canon EOS-1D X with an EF 24-70mm f/2.8L II USM lens.
De grote winnaar van 2017 (en de winnaar van de categorie 'The Wildlife Photojournalist Award: Story') is Canon-ambassadeur Brent Stirton met 'Memorial to a Species'. De stropers die deze zwarte neushoorn doodden, kwamen waarschijnlijk uit een gemeenschap in de buurt van het reservaat. Nadat ze 's nachts het Hluhluwe-Imfolozi Park-reservaat waren binnengedrongen, schoten ze de neushoorn neer met een geweer met een geluidsdemper en hakten ze zijn twee hoorns af. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X en een EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Brent Stirton

Canon-ambassadeur Brent Stirton haalde het van bijna 50.000 andere inzendingen en won de wedstrijd 'Wildlife Photographer of the Year (WPOTY) 2017' met de foto 'Memorial to a Species', een hartverscheurende foto van het karkas van een onthoornde zwarte neushoorn, genomen met zijn Canon EOS-1D X.

De WPOTY 2017 Awards werden gedomineerd door Canon-fotografen: acht van de 16 categoriewinnaars hadden een Canon-camera gebruikt. Canon EOS 6D-fotograaf Daniël Nelson won de op één na grootste prijs, 'Young Wildlife Photographer of the Year 2017'. Zijn winnende foto en die van Brent zijn nu, samen met 99 andere foto's die zijn geselecteerd door een internationale jury, te zien in het Natural History Museum in Londen. Ze vormen samen een krachtig panorama van de verbazingwekkende diversiteit van het leven op aarde.

Daniël Nelson’s ‘The Good Life’, shot on a Canon EOS 6D, captures a charismatic young western lowland gorilla from the Republic of Congo, lounging on the forest floor while feeding on fleshy African breadfruit.
De titel 'Young Photographer of the Year 2017' ging naar Daniël Nelson (die ook won in de categorie voor 15- tot 17-jarigen) met zijn foto 'The Good Life', genomen met een Canon EOS 6D. Hij fotografeerde een charismatische, jonge westelijke laaglandgorilla uit de Republiek Congo, die middenin het woud rustig op de grond ligt en van een vlezige Afrikaanse broodvrucht smult. © Daniël Nelson

Brent Stirton heeft eerder al gewonnen in heel wat categorieën, maar dit is de eerste keer dat de bekende Zuid-Afrikaanse documentairefotograaf de hoofdprijs heeft gewonnen. Brent heeft uitgebreide projecten gemaakt over zeer uiteenlopende onderwerpen, van borstkanker bij mannen en zuuraanvallen in Bangladesh tot gorillawezen in Congo. Maar de foto die dit jaar de hoofdprijs won, kwam uit zijn tweede 'Rhino Wars'-reeks: een reis van de wreedheden in Zuid-Afrikaanse natuurreservaten naar ongure Vietnamese achterkamertjes, waar de hoorns van neushoorns worden verpulverd en verwerkt in kwakzalversmiddeltjes.

Brent heeft voor zijn reeks meer dan 30 van dergelijke plaatsen delict gefotografeerd.

Nadat de stropers 's nachts het Hluhluwe-Imfolozi Park-reservaat waren binnengedrongen, schoten ze de zwarte neushoorn neer met geweer met een geluidsdemper. Ze hakten zijn twee hoorns af en vluchtten voor de reservaatopzichters hen konden betrappen. De hoorns werden waarschijnlijk verkocht via een stroman en zo uit Zuid-Afrika gesmokkeld, vermoedelijk naar Mozambique, China of Vietnam. Brent heeft voor zijn reeks meer dan 30 van dergelijke plaatsen delict gefotografeerd.

Eilo Elvinger’s image ‘Polar Pas de Deux’ was shot on a Canon EOS-1D X and features a polar bear and her two-year-old cub licking a patch of snow soaked in leakage from a vessel’s kitchen.
De winnaar in de categorie 'Black and White' was Eilo Elvinger. Haar foto 'Polar Pas de Deux' heeft ze genomen met een Canon EOS-1D X en een EF 200-400mm f/4L IS USM-objectief. Toen ze op een schip bij Svalbard in Noord-Noorwegen voor anker lag, fotografeerde Eilo een ijsbeer en haar twee jaar oude welp terwijl ze likten aan een vlek in de sneeuw waar vloeistof uit de scheepskeuken op was terechtgekomen. “Ik schaamde me voor onze bijdrage aan het prachtige landschap,” vertelt Eilo. Haar foto is erg strak gekadreerd en ze koos voor zwart-wit om "de vervuiling weer te geven als een schaduw die wordt geworpen op de ongerepte omgeving." © Eilo Elvinger

"Zo'n tragisch beeld bijna majestueus maken door zijn beeldende kracht, dat verdient de grootste prijs,”"vertelt WPOTY-jurylid Roz Kidman Cox. "De gevelde reus is op een ruige, maar ook heel aangrijpende en daardoor waardige manier in beeld gebracht. Hij staat ook symbool voor een van de meest verspillende, wrede en zinloze misdaden tegen de natuur, een misdaad die de grootste publieke verontwaardiging moet uitlokken.”

Gerry Pearce’s image, ‘The Incubator Bird’ features an Australian brush turkey piling on more insulation to raise the temperature of its ‘oven’ nest, where its eggs are incubating. It was shot on a Canon EOS 7D Mark II.
'The Incubator Bird': de foto van Gerry Pearce, winnaar in de categorie 'Behaviour: Birds'. Genomen met een Canon EOS 7D Mark II en een EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS-objectief in Garigal National Park, Sydney. De Australische boskalkoen is een van de weinige vogels die hun eieren uitbroeden in een 'oven', een hoop rottend organisch materiaal waarin door het rottingsproces warmte wordt gegenereerd. Om de broedtemperatuur te controleren, stak de boskalkoen zijn hoofd in de hoop en gebruikte hij de warmtesensoren in de bovenkant van zijn snavel. Hier zie je hem meer isolatiemateriaal op de hoop gooien om de temperatuur te verhogen. © Gerry Pearce

Tijdens het 53e jaar van de wedstrijd passeerden foto's over zeer uiteenlopende onderwerpen uit 92 landen de revue. De 16 categorieën omvatten onder meer over zoogdieren, vogels en planten, maar ook over meer algemene thema's in de categorieën Urban, Details, Impressions en Land.

Ashleigh Scully’s image features a female American red fox hunting in the Lamar Valley in Yellowstone National Park, shot on a Canon EOS 7D Mark II.
'Stuck In' door de winnaar in de categorie voor 11- tot 14-jarigen, Ashleigh Scully. Deze Amerikaanse rode moervos was aan het jagen in Lamar Valley in Yellowstone National Park. Het camera-objectief van Ashleigh lag op een beanbag uit het autoraam. Terwijl de vos naar de auto toe liep, dook ze plots ineen, sprong ze hoog de lucht in en dook ze door de sneeuw heen. Gefotografeerd met een Canon EOS 7D Mark II en een EF 500mm f/4L IS II USM-objectief. © Ashleigh Scully

De winnende foto van Brent brengt een krachtige boodschap, maar veel inzendingen gingen over luchtigere aspecten van de natuur. De winnende foto van de Nederlander Daniël Nelson (die ook won in de categorie voor 15- tot 17-jarigen), die een jonge westelijke laaglandgorilla fotografeerde in 'The Good Life', is daar een sprekend voorbeeld van.

Marcio Cabral’s ‘The Night Raider’ was shot on a Canon EOS 5DS R. Click beetle larvae living in the outer layers of the termite mounds flash their bioluminescent ‘headlights’ to lure prey – flying termites.
De foto 'The Night Raider' van Marcio Cabral, winnaar in de categorie 'Animals in their Environment', is genomen met een Canon EOS 5DS R. Drie seizoenen lang heeft Marcio in Emas National Park in de Cerrado-streek van Brazilië gekampeerd, wachtend op de juiste omstandigheden om kniptorlarven te fotograferen. Ze leven in termietenheuvels, waar ze met hun lichtgevende 'koplampen' knipperen om hun prooi – vliegende termieten – in de val te lokken. Toen Marcio dit fenomeen eindelijk kon vereeuwigen, kwam er net een reuzenmiereneter termieten uit de heuvel likken met zijn lange, kleverige tong. © Marcio Cabral

De foto heeft hij genomen met zijn Canon EOS 6D in de Republiek Congo. Hij trok de aandacht van de jury door zijn subtiliteit en intimiteit. "Dit beeld van een gorilla die ontspannen op de grond in het woud ligt, ziet er erg vredig uit. We zouden willen dat al deze geweldige dieren zich zo konden voelen", zegt Daniel Beltrà, jurylid en voormalig winnaar van de hoofdprijs.

Daniël ontmoette de jonge gorilla Caco in het woud van het Odzala National Park in de Republiek Congo. Na een drie uur lange tocht door de dichte begroeiing met ervaren spoorzoekers bereikte hij de plek waar de 16 leden tellende Neptuno-familie aan het eten was. Daar kon hij nader kennismaken met een van de weinige groepen westelijke laaglandgorilla's die gewend zijn aan mensen.

Westelijke laaglandgorilla's zijn ernstig bedreigd door de illegale jacht op bushmeat (vergemakkelijkt door de wegennetwerken voor de houtkap- en mijnindustrie), door ziekte (vooral het ebolavirus), verlies van leefgebied (door mijnen en palmolieplantages) en de impact van de klimaatverandering. In zijn fascinerende portret van Caco, die zo ontspannen in zijn omgeving ligt, legt Daniël niet alleen de onmiskenbare gelijkenis vast tussen deze wilde apen en mensen, maar ook het belang van het woud waarvan ze afhankelijk zijn.

Tony Wu’s image ‘Giant Gathering’, shot on a Canon EOS 5D Mark III, features sperm whales mingled noisily off Sri Lanka’s northeast coast.
De foto van Tony Wu, winnaar in de categorie 'Behaviour: Mammals', heet 'Giant Gathering' en is genomen met een Canon EOS 5D Mark III en een EF 15mm f/2.8 Fisheye-objectief. Een groep potvissen hield een luidruchtige bijeenkomst bij de noordoostelijke kust van Sri Lanka. Twee derde van de populatie potvissen, een erg intelligente, langlevende en sociale diersoort, werd uitgeroeid tijdens de piek van de industriële walvisjacht in de 20e eeuw. Dit soort grote bijeenkomsten kunnen "een teken zijn dat de populatie zich aan het herstellen is", zegt Tony, die al 17 jaar lang potvissen bestudeert en fotografeert. © Tony Wu

De winnaars van WPOTY 2017 werden bekendgemaakt op 20 oktober in het Natural History Museum in Londen, waar de winnende foto's tot 28 mei 2018 worden tentoongesteld. Daarna reist de tentoonstelling door het VK en verder naar Spanje, Canada, Australië, Duitsland en de VS.

Dorin Bofan’s image ‘Tapestry of Life’ was shot on a Canon EOS 650D. Taken in Hamnøy in the Lofoten Islands, Norway, it features the moss-covered trunk of a veteran tree – a brief moment in a timeless landscape, cloaked in a tapestry of Arctic-alpine vegetation.
Winnaar in de categorie 'Plants and Fungi' Dorin Bofan maakte zijn foto 'Tapestry of Life' met een Canon EOS 650D en een EF 70-200mm f/4L USM-objectief op de Lofoten-eilanden bij Noorwegen. Dorin stond op de oever van een fjord te wachten op een streepje zon tussen de wolken om zijn beeld van een tijdloos landschap, gehuld in een mantel van poolvegetatie, te vereeuwigen. © Dorin Bofan

Geschreven door Beren Neale


Lees meer over de camera waar Brent Stirton het liefst mee werkt: de Canon EOS-1D X.

Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending plus kortingen bij onderhoud. Ook kunnen ze gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.

Aanmelden

Ontdek meer

Canon Professional Services