See more, do more: Canon introduceert de RF 10-20mm F4L IS STM!

Amstelveen, 11 oktober 2023 – Canon Europe kondigt vandaag de introductie aan van de RF 10-20mm F4L IS STM, een nieuwe toevoeging aan de Canon L-serie lenzen voor foto- en videoprofessionals. De RF 10-20mm F4L IS STM biedt onbegrensde mogelijkheden voor extreme ultra-groothoekopnamen en een ongeëvenaarde beeldkwaliteit in een compact design.

RF 10-20mm F4L IS STM

Een nieuwe definitie van ultragroothoek

Als breedste AF-zoom ooit gemaakt voor een full-frame camera1, vormt deze lens met een beeldhoek tot wel 130° een aanvulling op de mogelijkheden van het bestaande RF-groothoekassortiment. Dankzij het zoombereik van 20mm groothoek en de ultra-brede brandpuntsafstand van 10mm kunnen gebruikers nu een opnamebereik realiseren dat maar liefst twee keer zo groot is als bij een brandpuntsafstand van 16mm. Op deze manier ontstaan nieuwe, unieke perspectieven bij het vastleggen van spectaculaire panorama's. Fotografen kunnen extra aandacht vestigen op de voorgrond, strakke interieurs en architectuur vastleggen en eenvoudig diepte toevoegen aan landschappen. Ook voor filmmakers is het de ideale lens om hun creativiteit naar een nog hoger niveau te tillen.

Haarscherpe details

De nieuwe lens levert een ongeëvenaarde beeldkwaliteit voor groothoekopnamen, met haarscherpe details en vrijwel geen vervorming. De RF 10-20mm F4L IS STM is ontworpen volgens de hoogste standaard en bevat de nieuwste Peripheral Control Image Stabilisation (IS)-technologie die zorgt voor kristalheldere, trillingsvrije beelden – zelfs onder uitdagende opnameomstandigheden of zonder gebruik van een statief. De nieuwe IS zorgt voor trillingsvrije beelden van het midden tot aan de rand van het beeld en biedt een 5-stops optische beeldstabilisatie of 6-stops in combinatie met In-Body beeldstabilisatie. Het geavanceerde, rechtlijnige optische design betekent dat je een scherp en nauwkeurig resultaat kunt verwachten - dus rechte lijnen blijven recht, zelfs aan de randen van het beeld. En dit allemaal dankzij een geavanceerde optische formule. Een constant maximaal diafragma van f/4 zorgt voor consistente belichtingen bij elke zoominstelling en geavanceerde optische coatings minimaliseren ghosting en flare, lichteffecten die vaak voorkomen bij ultra-groothoekopnamen.

Ultracompact

De RF-vatting maakt een uitstekende beeldkwaliteit mogelijk door een verbeterde communicatie-snelheid en bandbreedte tussen camera en lens. Met een gewicht van slechts 570 gram, neem je hem gemakkelijk overal mee naartoe. De lens weegt minder dan de helft (610 g lichter) en is tevens 2cm kleiner in breedte en lengte in vergelijking tot de EF 11-24mm f/4L USM. De nieuwe lens weegt in combinatie met een EOS R8 zelfs minder dan de oudere EF-lens alleen. Dit alles ondanks de bredere beeldhoek en de toevoeging van IS-technologie en zonder in te boeten op beeldkwaliteit en gebruiks-gemak.

Ontworpen voor professionals

Dankzij de superieure beeldkwaliteit, gebruiksgemak, de grotere capaciteit voor groothoekfoto's en video’s, en het lichtgewicht design, is de RF 10-20mm F4L IS STM een onmisbare upgrade voor fotografen en videografen die hun mogelijkheden naar een nog hoger niveau willen tillen. Hoewel de lens ideaal is voor landschappen en architectuur, kan deze ook worden gebruikt voor het vastleggen van sport-opnamen of documentaires. De RF 10-20mm F4L IS STM is zelfs opgewassen tegen de meest uitdagende weersomstandigheden, want de lens is tot slot bestand tegen stof en vocht.

De belangrijkste kenmerken
Asferische Super UD- en UD-lenselementen (inclusief één asferisch UD-element) die bijdragen aan een hoge beeldkwaliteit passend bij een L-lens.
Stof- en waterdicht, bestand dus tegen veeleisende omstandigheden voor professionals.
SWC (op 2 lensoppervlakken) en ASC (Air Sphere Coating) verminderen ghosting dat wordt veroorzaakt door lichtbronnen in het beeld, een fenomeen dat vaak voorkomt bij groothoeklenzen.
Eerste lens uit de L-serie met STM-motor en volledig handmatige scherpstelling dankzij compacte, lichtgewicht focusgroep.

Prijs en beschikbaarheid

De Canon RF 10-20mm F4L IS STM is vanaf oktober verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €2739,99. Ga naar www.canon.nl voor meer informatie.

  1. Op het moment van introductie. Exclusief fisheye-lenzen.