Canon breidt PTZ-videostreaming functionaliteit verder uit met Webcam Driver update en twee nieuwe protocollen – SRT en FreeD

Amstelveen, 26 april 2022 – Canon Europe kondigt een nieuw en downloadbaar stuurprogramma aan voor haar PTZ-camera’s, waardoor videoconferenties en streaming via de CR-N300, CR-N500 en CR-X300 – drie van Canon’s PTZ-camera’s met indrukwekkende 4K-beeldkwaliteit en veelzijdige IP-compatibiliteit – naadloos kunnen worden ingezet voor het hoger onderwijs en andere diverse werkomgevingen. De pandemie is een aanjager geweest voor nieuwe eisen op het gebied van videoconferenties en streaming – meer instellingen dan ooit tevoren eisen toegang tot hoogwaardige streamingoplossingen die gemakkelijk zijn te implementeren. Daarnaast introduceert Canon ondersteuning voor twee nieuwe protocollen op de CR-N300 en CR-N500 – SRTᶦ en FreeDᶦᶦ – voor vlekkeloze integratie in eenvoudige en kosteneffectieve oplossingen voor VR- en AR-producties, en voor hoogwaardige streaming met minimale uitvaltijd.

Naadloze integratie en gestroomlijnde workflows


De Webcam Driver zorgt voor een efficiënte verbinding tussen Canon’s remote PTZ-camera’s met pc’s die compatibel zijn met Windows OS, zodat ze over webcamfunctionaliteit beschikken voor hoog-waardige livestreaming. De PTZ-camera’s kunnen vervolgens worden geïntegreerd met toepassingen zoals Microsoft Teams, Skype en Zoom – ideaal voor hybride vergaderingen. Omdat ze ook geschikt zijn voor onderwijsinstellingen, kunnen de camera’s worden gebruikt voor het live streamen van colleges op Panopto gekoppeld aan Lecture Capture applicaties voor het eenvoudig opnemen en streamen van video. De software vereenvoudigt livestreaming workflows door automatisch elke Canon PTZ-camera in hetzelfde netwerk als de pc van de gebruiker te herkennen. Dit maakt een eenvoudig instelproces mogelijk, zodat het streamen direct kan beginnen.


Daarnaast kunnen tot wel vijf camera’s tegelijk worden geregistreerd en gebruikt voor opstellingen met meerdere camera’s – perfect voor situaties waarin meerdere beeldhoeken of camera’s in verschillende ruimten nodig zijn, zoals in gebedshuizen of tijdens lezingen met demonstraties en presentaties. De Webcam Driver combineert een indrukwekkende beeldkwaliteit met flexibiliteit. Bij gebruik van een LAN-verbinding kunnen gebruikers videoconferenties houden in tot 4K 30p – de volledige uitgangsresolutie van de camera wordt hiermee gerealiseerd zonder de afstandsbeperkingen die zich vaak voordoen bij USB-kabels, waardoor de camera’s bovendien flexibel op de beoogde posities geplaatst kunnen worden. Met een kabellengte tot 100 meter en meer maakt de LAN-verbinding deze Webcam Driver geschikt voor grotere zalen waar de PTZ-camera op grotere afstand van de gekoppelde computer moet komen te staan.


Twee nieuwe protocollen: SRT en FreeD


Zowel de CR-N500 als de CR-N300 krijgen twee nieuwe protocolleniii, waarmee gebruikers de workflow, de content en de kwaliteit nog verder kunnen verbeteren. Na het downloaden ervan kan met het FreeD protocol informatie over de instellingsgegevens van de camera – zoals zoom, focus, diafragma en pan-tilt – naar een verwerkingssysteem worden gestuurd zonder dat extra volgapparatuur nodig is. Dit stelt broadcasters en evenementenbedrijven in staat om de PTZ-camera’s gemakkelijker te integreren in AR- en VR-workflows en zo hoogwaardige ‘virtuele’ content te leveren. Tijdens het werken met groene schermen – bij nieuws, weer, sport en live evenementen – kan echt beeld gemakkelijk worden gecombineerd met computer graphics. Het Secure Reliable Transport (SRT) protocol is een videotransmissie-protocol dat een hoge reputatie heeft op de markt voor producties op afstand. Dit protocol heeft als kenmerk een hoogbeveiligde versleuteling voor videogegevens en een betrouwbare videotransmissie. Het protocol garandeert zowel stabiliteit als betrouwbaarheid door het mechanisme voor hertransmissie/herstel van pakketverlies en stabiele levering van hoogwaardige video met lage latentie- zelfs in omgevingen met onstabiele bitsnelheden. Dit door bewaking van de netwerkomstandigheden en een flexibel instelbaar bufferbeheersysteem. Samen met NDI® | HXiv wordt het veel toegepast bij productie op afstand in de broadcastwereld.


Ga voor meer informatie naar www.canon.nl .Webcam Driver – de belangrijkste kenmerken:


  • Eenvoudige PTZ-cameraopstelling voor videostreaming platforms
  • Automatische cameradetectie
  • Registratie van maximaal vijf camera’s
  • 4K-uitgang – tot maximaal 4K 30p
  • Lange kabel mogelijk dankzij LAN-connectiviteit
  • Compatibel met Windows OS

i SRT is een videotransmissie-protocol dat oorspronkelijk als open-source werd ontwikkeld door Haivision en wordt ondersteund door de SRT Alliance.
ii Een protocol dat in veel virtuele studiosystemen wordt gebruikt om informatie over het volgen van camera’s door te geven.
iii De protocollen kunnen in augustus 2022 worden gedownload.
iv NDI is een handelsmerk of een gedeponeerd handelsmerk van NewTek, Inc. in de Verenigde Staten en andere landen.