Canon EOS R5 en EOS R6: Ongeëvenaarde prestaties, onbegrensde creativiteit

Brussel, 9 juli 2020 – Canon maakt vandaag bekend dat twee geavanceerde full frame systeemcamera’s, de EOS R5 en EOS R6, zijn toegevoegd aan het revolutionaire EOS R-systeem dat is opgebouwd rondom de toekomstbestendige RF-vatting. De EOS R5 presteert op pro-niveau met 45 Megapixel foto’s bij 20 fps¹ en is de eerste full frame systeemcamera ooit die 8K RAW tot 29.97 fps en 4K tot 120p intern vastlegt. De nieuwe EOS R6 is perfect voor zowel liefhebbers van fotografie als voor professionals die op zoek zijn naar meer mogelijkheden. Dit model registreert fotobeelden met 20,1 Megapixel bij 20 fps¹, indrukwekkende 4K-video tot 60p en Full HD tot 120p. Niets komt in de buurt van de snelheid en resolutie van de EOS R5 en EOS R6.

Professionele prestatienormen


De ‘next generation’ CMOS-sensortechnologie in combinatie met hoogwaardige RF-lenzen stelt gebruikers in staat om met toonaangevende snelheden nieuwe niveaus aan detailregistratie te bereiken. De EOS R5 en EOS R6 kunnen met de elektronische sluiter in absolute stilte fotograferen tot maximaal 20 fps1 bij gebruik van volledige automatische belichting (AE) en AF-tracking. Gebruikers kunnen vol vertrouwen actiemomenten met een uitzonderlijke kwaliteit vastleggen – op elke locatie met zowel foto’s als video’s en zonder dat het onderwerp erdoor wordt verstoord. De mechanische sluiter en het elektronische eerste sluitergordijn zorgen ook voor snelle, continu-opnamen tot 12 fps1.


Voor het eerst in de EOS-serie zijn de EOS R5 en EOS R6 uitgevoerd met een 5-assige IBIS (In-Body Image Stabilisation) dat voordelen biedt voor gebruikers van alle typen lenzen. Deze oplossing is ontworpen om samen te werken met het IS-systeem van RF-lenzen en is zo geconstrueerd dat RF-lenzen en de sensor samen bewegingen om de top- en dwars-as corrigeren, en de sensor zelf X-Y- en rolbewegingen corrigeert. Dit intelligente stabilisatiesysteem corrigeert tot een indrukwekkende 8 stops2 – ’s werelds beste beeldstabilisatie2 – voor nieuwe niveaus aan creativiteit bij fotografie vanuit de hand met lange sluitertijden of bij filmen zonder statief.


De grote diameter van de RF-vatting zorgt ervoor dat het licht de hele sensor tot in de hoeken bereikt, zelfs wanneer de IBIS-beeldstabilisatie voor bewegingen van de sensor zorgt. De diameter van 54 mm maakt het mogelijk om de RF-lenzen te ontwerpen met grotere beeldcirkels die zo grotere bewegingen van het IBIS-systeem mogelijk maken. Dit houdt in dat sommige niet-IS RF-lenzen zoals de RF 85mm F1.2L USM of RF 28-70mm F2L USM ook een beeldstabilisatie tot 8 stops2 kunnen bereiken. Ook gebruikers van EF-lenzen zullen verbeterde IS-prestaties merken, omdat de in-body IS werkt met EF-lenzen die zijn voorzien van IS voor rol- en X-Y-correctie. Zelfs niet-IS EF-lenzen profiteren van de 5-assige correctie die zowel de EOS R5 als EOS R6 met in-body IS biedt.


Scherp in beeld blijven


De DIGIC X-processortechnologie vormt het hart van de EOS R5 en EOS R6 en is dezelfde technologie als toegepast in de populaire EOS-1D X Mark III. Deze processortechnologie ondersteunt de gerenommeerde ‘next generation’ Dual Pixel CMOS AF II die garant staat voor ongeëvenaarde snelheid en betrouwbaarheid. ’s Werelds snelste AF vindt plaats in slechts 0,05 seconde3 en de EOS R5 kan scherpstellen in lichtniveaus tot -6EV5 De EOS R6 is de eerste EOS-camera die voor AF een minimale EV van -6.5EV4,5 biedt. Deze nauwkeurige AF is zelfs effectief in omgevingen met slechte verlichting en op locaties met weinig contrast.


Het iTR AF X AF-systeem is geprogrammeerd met behulp van deep-learning AI en de gezicht-/oog-detectiemodus zorgt ervoor dat onderwerpen scherp in beeld blijven, zelfs wanneer ze onvoorspelbare bewegingen maken binnen een geringe scherptediepte. Ook wanneer iemand zich even afwendt, wordt het gezicht nog steeds gevolgd. De geavanceerde tracking-technologie is mogelijk dankzij deep-learning algoritmen die gezichten en ogen van mensen herkennen tijdens fotograferen en filmen. Deze technologie kan nu ook worden gebruikt voor katten, honden en vogels. De EOS R5 en EOS R6 zorgen voor nauwkeurig scherpstellen en volgen, ongeacht de grootte, houding, stand of richting van het gezicht van het onderwerp, zodat gebruikers vol vertrouwen zelfs de meest onvoorspelbare onderwerpen kunnen vastleggen.


Intelligente connectiviteit


Met ingebouwde Bluetooth en Wi-Fi kunnen de EOS R5 (5 Ghz Wi-Fi8) en EOS R6 (2,4 Ghz Wi-Fi8) gemakkelijk verbinding maken met een smartphone en netwerken die voor het razendsnel delen van bestanden zorgen en FTP/FTPS-transfers mogelijk maken. Deze functionaliteit maakt het ook mogelijk de camera’s op afstand te bedienen met de Camera Connect- en EOS Utility-apps, en aan te sluiten op een pc of Mac via Wi-Fi of via high-speed USB 3.1 Gen 2. Nu contentlevering net zo belangrijk is als het vastleggen van foto- en videobeelden, ondersteunen de EOS R5 en EOS R6 de automatische overdracht van beeldbestanden vanaf de camera naar het image.canon cloudplatform om content eenvoudig te delen en te printen of te integreren met Google Photos9 of Adobe Creative Cloud9 -workflows.


EOS R5 - geen compromissen


De EOS R5 is een ongekend grote sprong voorwaarts in de technologie voor systeemcamera’s en biedt de hoogste resolutie ooit in een EOS-camera6 De DIGIC X-processor, CMOS-sensor en RF-lenzen vormen de componenten voor een beeldkwaliteit met een resolutie van meer dan 45 Megapixel. Tot 100% AF-dekking7 met 5.940 selecteerbare AF-punten en een ISO-bereik van 100-51.200 blijven onderwerpen haarscherp in beeld – zelfs bij weinig omgevingslicht. De twee kaartsleuven bevinden zich in een weerbestendige magnesium behuizing en ondersteunen een snelle CFexpress- en SD UHS II-kaart.


Professionals kunnen indrukwekkende 8K 12-bits RAW-videobeelden intern opslaan met behulp van de volledige breedte van de sensor en zo een echt cinematografisch resultaat bereiken met continue oog- en gezichts-AF-tracking van mensen en dieren. De EOS R5 definieert ook nieuwe normen voor videografen die 4K-beeldmateriaal vastleggen. Registreer 4K DCI (full frame) en 4K UHD met snelheden tot 120p (119,88 fps) met 4:2:2 10-bits kwaliteit, waardoor een hoge resolutie en vloeiende slow-motion bij maximale AF-prestaties mogelijk zijn. Gebruikers die willen werken met de allerhoogste 4K-kwaliteit kunnen de 4K HQ-modus gebruiken om fascinerende details vast te leggen met snelheden tot 30p door 8K-beeldmateriaal intern te oversamplen.


  • 8K RAW interne videoregistratie tot 29,97 fps (niet-bijgesneden)
  • 8K interne videoregistratie tot 29,97 fps (niet-bijgesneden) in 4:2:2 10-bits Canon Log (H.265) of 4:2:2 10-bits HDR PQ (H.265)
  • 4K interne registratie tot 119,88 fps (niet-bijgesneden) in 4:2:2 10-bits Canon Log (H.265) of 4:2:2 10-bits HDR PQ (H.265)
  • 4:2:2 10-bits in Canon Log of 4:2:2 10-bits HDR PQ uitvoer via HDMI met 4K 59,94 fps

Als antwoord op vragen van gebruikers is de multi-controller terug bij de EOS R5, evenals ‘touch & drag’-AF met behulp van het 3,2 inch vari-angle touchscreen met een 2,1 miljoen dot-resolutie. Met de ondersteuning van Dual Pixel RAW is ook correctie van de scherpstelling en het contrast op de achtergrond mogelijk en kan de uitlichting van portretten ook na het maken van de opname worden gewijzigd. Dit vergroot de creatieve mogelijkheden. De 0,5 inch elektronische zoeker (EVF) ververst met 120 fps en heeft een resolutie van 5,6 miljoen dots voor een indrukwekkend realistisch beeld van de wereld en is vergelijkbaar met een optische zoeker.


EOS R6 – allround topkwaliteit


Net als de EOS R5 toont ook de EOS R6 de fascinerende mogelijkheden van het EOS R-systeem. Deze systeemcamera biedt liefhebbers de mogelijkheid om vanuit de hand haarscherpe foto’s en videobeelden vast te leggen. De EOS R6 is een krachtige en veelzijdige camera die de eisen van fotoliefhebbers en professionals in alle genres ruimschoots overtreft en naast een toonaangevende snelheid ook full frame kwaliteit biedt. Sport- en natuurfotografen kunnen met vertrouwen snel bewegende acties vastleggen met snelheden tot 20 fps1, een flexibiliteit van maximaal 6.072 selecteerbare AF-punten en AF tracking modi voor automatisch volgen van gezicht, ogen en dieren op basis van deep-learning. De 20,1 Megapixel CMOS-sensor maakt veel van de technologieën en prestaties mogelijk die ook bij de EOS-1D X Mark III aanwezig zijn. Bijvoorbeeld het 100-102.400 auto ISO-bereik dat extra flexibiliteit en keuzemogelijkheden biedt en gebruikers in staat stelt helder en schoon beeldmateriaal te produceren onder extreme condities met weinig omgevingslicht, zoals tijdens bruiloften en evenementen binnenshuis.


De innovatieve EOS R6 maakt het voor contentmakers mogelijk om te voldoen aan de toenemende vraag om zowel hoogwaardige foto’s als videobeelden te produceren. De EOS R6 kan filmen in 4K UHD-resolutie tot 59,94 fps via oversamplen van 5,1K. Slow-motion beelden kunnen in Full HD worden uitgevoerd met AF-ondersteuning tot maximaal 119,88 fps. Tijdens het vastleggen van videobeelden kan de zebra-weergave worden gebruikt als richtlijn voor het aanpassen van de belichting, iets dat met name handig is in situaties die vaak leiden tot overbelichte accenten. De optie om intern op te nemen in 8-bits H.264 of 10-bits YCbCr 4:2:2 H.265 en Canon Log, geeft gebruikers tijdens post-productie een ongekend hoge flexibiliteit.


De 0,5 inch 3,69 miljoen dots EVF werkt met een verversingssnelheid van maximaal 120 fps voor minimale vertraging en is ideaal voor sportfotografie. De EVF biedt een transparant en responsief beeld van de te fotograferen onderwerpen. Het 3 inch variangle 1,62 miljoen dots lcd-scherm stimuleert het fotograferen vanuit creatieve hoeken. Dankzij de dubbele kaartsleuven kunnen gebruikers 2 SD UHS II-kaarten plaatsen en tegelijkertijd op beide kaarten opnemen – met de mogelijkheid beelden in verschillende formats vast te leggen met oog op veiligheid, beveiliging en snelheid.


Introductie van drie nieuwe EOS-accessoires


LP-E6NH


Een nieuwe accu met een langere levensduur, meegeleverd met de EOS R5 en EOS R6, en compatibel met alle huidige camera’s die de LP-E6 serie accu gebruiken. De LP-E6NH vervangt de LP-E6N, heeft een 14% hogere capaciteit tot 2.130 mAh, waardoor gebruikers langer kunnen fotograferen en filmen terwijl de compatibiliteit met bestaande producten en accessoires gehandhaafd blijft.


BG-R10 battery grip


Maakt langer fotograferen en filmen met de EOS R5 en EOS R6 mogelijk. Ideaal voor bruids-, natuur- en nieuwsfotografen. De nieuwe battery grip biedt gebruikers de mogelijkheid om de camerabody’s te voeden met twee accu’s (LP-E6/N/NH). Deze battery grip biedt ook dubbele bedieningstoetsen voor gemakkelijker verticaal fotograferen.


WFT-R10


Wi-Fi-transmitter in battery grip-uitvoering en 2x2 MIMO-antennes voor snellere transmissie over een groter bereik. Compatibel met de EOS R5. De WFT-R10 biedt ook verbeterde netwerkcommunicatie voor SFTP via Wi-Fi en heeft een gigabyte snelheid via de ethernetpoort.


Prijzen en beschikbaarheid


De EOS R5 body is vanaf eind juli verkrijgbaar voor een consumentenadviesprijs van € 4549.99; de EOS R6 body vanaf eind augustus voor een consumentenadviesprijs van € 2739.99. Eind augustus komt tevens de EOS R6 RF 24-105mm F4-7.1 IS STM kit beschikbaar met een verkoopadviesprijs van € 3099.99. De accessoires LP-E6NH, BG-R10 battery grip en de WFT-R10 zijn vanaf eind juli verkrijgbaar, respectievelijk voor een verkoopadviesprijs van € 119,99, € 409,99 en € 1169,99. Ga voor meer informatie over deze producten naar
www.canon.be.


Canon introduceert vandaag eveneens vier nieuwe RF-lenzen en twee extenders: de RF 85mm F2 MACRO IS STM, RF 600mm F11 IS STM, RF 800mm F11 IS STM, RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM, Extender RF 1.4x, en Extender RF 2x. Vandaag wordt ook de imagePROGRAF PRO-300 geïntroduceerd, een A3+ printer met de kwaliteitskenmerken van de bekroonde imagePROGRAF PRO serie.


De belangrijkste specificaties


EOS R5: EOS R6:
- 45 Megapixel full-frame sensor - 20.1 Megapixel full frame sensor
- Maximaal 20 fps/ 12 fps - Maximaal 20 fps/ 12 fps
- In-body IS tot 8 stops - In-body IS tot 8 stops
- Dual Pixel CMOS AF II - Dual Pixel CMOS AF II
- ISO-bereik 100-51.200 - ISO range 100-102.400
- 8K-movie 30p 12-bits (volledige breedte) - 4K-movie 60p 10-bits, Full HD 120 fps
- 5,76 miljoen dots EVF - 3,69 miljoen dots EVF
- 3,2 inch 2,1 miljoen dot variangle LCD - 3 inch 1,62 miljoen dot variangle LCD
- Twee kaartsleuven (1x CFexpress, 1x SD UHS II) - Twee kaartsleuven (2x SD UHS II)
- Display bovenzijde en AF multi-controller - AF multi-controller
- Ingebouwd 5 Ghz Wi-Fi met optionele wireless transmitter (WFT-R10)
- Ingebouwd 2,4 Ghz Wi-Fi en FTP
- Bluetooth - Bluetooth
- USB-opladen en voeding via PD-E1 - USB-opladen en voeding via PD-E1
- Alleen body 650 g (738 g met accu/ geheugenkaart) - Alleen body 598 g (690 g met accu/ geheugenkaart)


1
Condities bij continu-opnamen bij maximaal 20 fps of 12 fps
Mechanische sluiter/ Elek. 1ste-gordijn:
Tot circa 12 fps met AF/AE-tracking. Bij gebruik van RF-lenzen en sommige EF-lenzen. Raadpleeg de Canon-website voor een lijst met compatibele lenzen. Bij reeksopnamen varieert de snelheid tot maximaal 3 stappen, afhankelijk van het type accu, de resterende acculading, aantal accu’s, de gebruikte lens, temperatuur, instelling van de ingebouwde Wi-Fi (aan/uit) en of u een battery grip en WFT gebruikt (geldt alleen voor de EOS R5), DC coupler of USB-voedingsadapter. Naast invloed door bovengenoemde factoren kan de maximale snelheid bij reeksopnamen afnemen als gevolg van sluitertijd, diafragma, gebruik van flitser, verwerking van flicker-reductie, plaatsing van het onderwerp, helderheid (met name in een donkere omgeving).
Elektronische sluiter:
Tot circa 20 fps met AF/AE-tracking. Geldt voor sommige RF/EF-lenzen wanneer het diafragma volledig is geopend. Raadpleeg de Canon-website voor een lijst met compatibele lenzen. Bij reeksopnamen varieert de snelheid afhankelijk van de sluitertijd, diafragma-instelling, diafragmastand tijdens continu-opnamen, plaatsing van het onderwerp, helderheid (met name in schemerige omgevingen), en het type lens.
2 ’s Werelds beste beeldstabilisatiesysteem, ca. 8,0 stops
Onder alle digitale camera’s met verwisselbare lens. Per 9 juli 2020 (op basis van onderzoek door Canon). Gebaseerd op de CIPA-industriestandaard. 8,0 stops met RF 24-105mm F4 L IS USM bij een brandpuntsafstand van 105mm. Afhankelijk van het moment van aankoop is wellicht een update van de firmware van de lens nodig. De IS-prestaties van de EOS R6 zijn gelijk aan de van de EOS R5.
3 ’s Werelds hoogste AF-snelheid van 0,05 sec.
Onder digitale systeemcamera’s met verwisselbare lens uitgerust met een 35mm full frame equivalente beeldsensor met faseverschildetectie-AF op het beeldvlak en contrastdetectie-AF. De AF-snelheid van de EOS R6 is gelijk aan die van de EOS R, EOS RP en EOS R5. Vanaf 9 juli 2020 verkrijgbaar. (Op basis van onderzoek door Canon). Berekend op basis van de resulterende AF-snelheid gemeten volgens de CIPA-richtlijnen. (Varieert afhankelijk van de opnamecondities en de gebruikte lens.) Interne meetmethode. [Meetcondities]
Helderheid tijdens scherpstellen: EV 12 (kamertemperatuur, ISO 100)
Opnamemodus: Handmatig
Gebruikte lens: RF24-105mm F4L IS USM (met een brandpuntsafstand van 24mm),
Fotografie met ontspanknop,
AF-methode: 1-punts AF (met middelste AF-punt)
AF-functie: One-Shot AF
4 Eerste EOS-camera met een minimale EV voor AF van EV-6.5
Onder alle digitale Canon-camera’s met verwisselbare lens. Per juli 2020 (op basis van onderzoek door Canon). Conform de Canon-industriestandaard.
5 Tijdens fotografie met een f/1.2 lens, middelste AF-punt, One-Shot AF, bij 23°C/73°F, ISO100. Uitgezonderd RF-lenzen met Defocus smoothing Coating.
6 Hoogste resolutie ooit met een EOS-camera
Onder alle digitale Canon-camera’s met verwisselbare lens. Per 9 juli 2020 (op basis van onderzoek door Canon). Conform Canon-test volgens CIPA-richtlijnen met ISO 12233 resolutiegrafiek.
7 Horizontaal: 100% × Verticaal: 100% (circa) dekking van AF-gebied
Van toepassing wanneer onderwerp in beeld wordt getoond terwijl de Face+Tracking AF-modus is ingeschakeld met RF-lenzen (met uitzondering van RF 600mm F11 IS STM/ RF 800mm F11 IS STM en Extender RF), EF-lenzen (exclusief sommige huidige producten), Extender EF (III) (afhankelijk van AF-beeldveld modus van hoofdlens). Sommige scènes en onderwerpen zijn wellicht niet geschikt. Raadpleeg de Canon-website voor een overzicht van de compatibele lenzen.
8 Gebruik van Wi-Fi en bepaalde frequenties is in sommige landen of regio’s wellicht niet toegestaan.
9 Gebruikers dienen een account te hebben bij Google Photos of Adobe Cloud om deze functie te kunnen gebruiken en dienen zich eerst te registreren bij image.canon.