Zwart-wit fotografie

EOS-1D_X_Mark_II_Sample_Image_Scotts_17.jpg

Jonathan en Angela Scott

In een zwart-wit foto spelen compositie, contrast, vorm, textuur en vorm de hoofdrol. Volg de onderstaande stappen om de tijdloze kwaliteit van zwart-wit fotografie te verkrijgen.

Onderwerpen

EOS R Helen Bartlett Sample UK -0007.tif

Helen Bartlett – Canon-ambassadeur

Scènes die voor hun impact afhankelijk zijn van kleur, zoals zonsondergangen, kunnen meestal het beste als kleurenafbeelding worden gelaten, maar een zwart-wit behandeling kan voor een groot aantal andere onderwerpen geschikt zijn. Het kan moeilijk zijn om te bepalen wat goed zal werken als een zwart-wit foto, maar je kunt de Live View-weergave gebruiken om het effect te bekijken.

Picture Style Monochroom

Er zijn drie manieren waarop je een zwart-wit afbeelding kunt maken: stel je camera in om in zwart-wit te fotograferen of maak een kleurenfoto en maak een zwart-wit kopie in de camera of gebruik externe software. Later kun je van gedachten veranderen door te converteren naar zwart-wit, hoewel fotograferen in zwart-wit tijd bespaart.

Voor camera's met CA-modus (Creatieve Auto) kun je kiezen voor de optie Monochrome sfeer. Voor meer controle over hoe je foto's eruit komen te zien, selecteer je een van de Creatieve modi: Programma (P), Diafragmavoorkeuze (Av), Sluiterprioriteit (Tv), Handmatig (M) of Bulb (B), en kies je Monochroom in het menu Picture Style. Je kunt het menu Picture Style openen via het hoofdmenu van je camera of wijzigingen aanbrengen in het scherm Snel instellen.

De Picture Style aanpassen

Net als bij de andere opties voor Picture Style kun je Monochroom aanpassen om een reeks verschillende looks te bereiken. Om dit te doen markeer je het in het menu Picture Style en druk je op de INFO-knop.

Filter-effect

Er zijn een paar opties die uniek zijn voor de Monochroom-instelling: Filter-effect en Toning-effect. Vele kleuren lijken gelijk wanneer ze in grijstinten worden omgezet, maar het filter-effect stelt je in staat om specifieke kleuren te benadrukken door ze helderder of donkerder te maken. Je camera bevat vier filter-effecten: geel, oranje, rood en groen. Elk maakt zijn eigen kleur helder en maakt andere kleuren donker in variërende mate.

Geel filter

Origineel kleurrijk beeld van drie gele bloemen.
Dezelfde afbeelding van drie bloemen, maar in zwart-wit en zonder filter.
Dezelfde afbeelding van drie bloemen, maar in zwart-wit en met geel filter.

Kleur

Geel filter

Dit produceert het meest subtiele effect, dus het is geschikt voor vele soorten fotografie. Het kan bijvoorbeeld het contrast tussen blauwe luchten en witte wolken verhogen voor meer interessante landschapsfoto's, maar ook bleke huidtinten voorzichtig lichter maken.

Oranje filter

Origineel kleurrijk portret van een jonge man.
Hetzelfde portret, maar in zwart-wit en zonder filter.
Hetzelfde portret, maar in zwart-wit en met oranje filter.

Kleur

Oranje filter

Het oranje filter kan een goede keuze zijn voor architectuur en stadsgezichten, want het versterkt metselwerk. Het zal ook bleke huidtinten en vlekken in een portret meer verlichten dan het gele filter.

Rood filter

Origineel kleurrijk beeld van een landschap.
Dezelfde afbeelding van een landschap, maar in zwart-wit en zonder filter.
Dezelfde afbeelding van een landschap, maar in zwart-wit en met rood filter.

Kleur

Rood filter

Dit produceert een sterke mate van contrast wat vaak goed werkt voor foto's gemaakt op zomerse dagen, waardoor blauwe luchten donkerder worden en wolken benadrukken. De contrastparameter van de Picture Style Monochroom verhogen kan het effect sterker maken.

Groen filter

Origineel kleurrijk beeld van een rood blad.
Dezelfde afbeelding van een blad, maar in zwart-wit en zonder filter.
Dezelfde afbeelding van een blad, maar in zwart-wit en met groen filter.

Kleur

Groen filter

Probeer het gebruik van het groene filter wanneer je planten fotografeert, aangezien het contrast tussen groene bladeren en bloemen of herfstbladeren kan creëren. Het zal ook bomen en gras in openluchtscènes verlichten, maar het zal een blauwe hemel tegelijkertijd helderder en minder dramatisch maken.

Toningeffect

Zwart-witafbeelding van zonnestralen die door wolken heen schijnen zonder toningeffect.
Dezelfde afbeelding met sepiatinten.
Dezelfde afbeelding met blauwe tinten.
Dezelfde afbeelding met paarse tinten.
Dezelfde afbeelding met groene tinten.

Geen

Groen

Met het toepassen van een toningeffect kun je een kleurlaag aan je zwart-wit foto toevoegen. Er zijn vier opties om uit te kiezen: sepia, blauw, paars of groen. Je kunt zowel filter- als toningeffecten combineren om opvallende foto's te maken.

Vergeet niet om de Picture Style weer te wijzigen in een van de kleuropties nadat je klaar bent met zwart-wit foto's, anders worden alle volgende foto's vastgelegd in zwart-wit.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen