Casestudy

Een groeiend familiebedrijf in een aan populariteit groeiende sport

Het Noorse bedrijf Alfa Discs maakt gebruik van een Arizona-flatbedsysteem voor hoogwaardige en robuuste prints op frisbees.

Canon Camera

CITAAT

"De decoratie op de frisbee kan worden aangepast aan het eigen ontwerp van de klant, bijvoorbeeld het clublogo of de naam van het evenement."

Christoffer Eliassen, Alfa Discs Sport AS

Een groeiende sport

De meesten van ons hebben ooit wel eens een frisbee gegooid. Gewoon als tijdverdrijf met een paar vrienden in het park, met de kinderen of met de honden. Wat u misschien niet weet, is dat discgolf nu een snel groeiende wedstrijdsport is. Alleen al in Noorwegen zijn er al 85 actieve clubs verbonden aan de Noorse sportbond. Voor de familie Eliassen in Hoksund is discgolf al vele jaren de favoriete familiesport. Nu hebben ze in deze passie een nieuwe stap gezet door hun eigen familiebedrijf Alfa Discs Sport AS op te richten.

Een familieteam

De productiefaciliteit en winkel worden gerund door de drie broers Christoffer, Alexander en Benjamin Eliassen, samen met Reidar Finnerud, en met steun van de vader van de broers, Jan Runar Eliassen. "Het is erg spannend en leerzaam om een bedrijf te runnen waarin we zelf ook zo sterk betrokken zijn bij de producten en de sport", zegt managing director Alexander Eliassen. "We zijn er ook trots op dat we in Noorwegen het eerste bedrijf hebben opgestart waar frisbees worden gemaakt." De frisbee van het bedrijf is een zogenaamde midrange disc. Dit betekent dat deze geschikt is voor zowel beginners als ervaren spelers. En het is ideaal voor zowel backhand- als slide-armworpen. "We hebben deze disc 'Apollo' genoemd. Je kunt hem niet helemaal naar de maan gooien", zegt Christoffer met een glimlach. "Maar het is een naam die bij onze Amerikaanse klanten aanslaat."

De juiste printer voor de taak

"Discgolf wordt zowel op park- als bosbanen gespeeld, meestal met 9, 15 of 18 'holes'", legt Alexander uit. "En net zoals een golfer verschillende clubs gebruikt voor verschillende slagen, gebruikt een discgolfer verschillende frisbees voor verschillende worpen." Alfa Discs verkoopt een groot aantal frisbees en produceert momenteel zelf de Apollo-disc. Het gieten wordt uitgevoerd door een kunststofbedrijf en vervolgens print Alfa Discs met een Arizona flatbedprinter van Canon een opdruk op de discs. De Arizona-printer kan hoogwaardige en robuuste afbeeldingen printen op alle soorten objecten tot een dikte van 5 centimeter, en is daarom ideaal voor deze taak.

Capaciteit verhogen met

Alexander: "We werken samen met Jarle Mikkelsen van Canon om een mal te ontwerpen, zodat we elke frisbee gemakkelijk op de printer kunnen plaatsen. Hiermee kunnen we de productiecapaciteit vergroten. Afgelopen herfst hebben we ervaren dat de Arizona zeer geschikt is voor dit doel en dat intern printen gemakkelijker en goedkoper is dan wanneer we het zouden uitbesteden."

Robuuste prints zijn essentieel voor buitengebruik

Waarom is in-house printen zo belangrijk? "De decoratie op het oppervlak kan worden aangepast aan het eigen ontwerp van de klant, bijvoorbeeld het clublogo of de naam van het evenement," legt Christoffer uit. "Of het kan deel uitmaken van de identiteit van de frisbee en deze herkenbaarder maken. Wat het ontwerp ook is, de print moet van een zo hoog mogelijke kwaliteit zijn en geproduceerd zijn met zulke robuuste inkt dat deze bestand is tegen buitengebruik. Dit is wat we zien met deze printer. We krijgen van klanten in Noorwegen en internationale klanten ook goede feedback over zowel de eigenschappen als het uiterlijk."

Verdere groei

Richten de gebroeders Eliassen hun blik nu op verdere groei? "Absoluut!" roept Alexander uit, terwijl de Arizona op de achtergrond afbeeldingen op de volgende batch frisbees print. "Nu we onze productie, winkels, marketing en verkoopkanalen hebben opgezet, zijn er veel groeimogelijkheden. Ons voorzichtige doel voor de herfst was om 500 tot 1000 frisbees te leveren, maar als we de resultaten bekijken, zien we dat we inmiddels aan bijna 30.000 discs zitten. Dit vertelt ons veel over het groeipotentieel voor het bedrijf."

Ontdek meer

  • Arizona-flatbedprinters

    Maak kennis met de Arizona-serie: een productieve echte UV-flatbedserie met hoogwaardige resultaten op harde en flexibele media.

  • Hoge kwaliteit, korte deadlines? Geen probleem

    De Arizona 2300-serie helpt Wiking om doorlooptijden te verkorten. Casestudy.

  • Touchstone-software

    Superieure printtechnologie voor spectaculaire reliëfprints.

Wilt u uw organisatie laten groeien met onze oplossingen?