Vijf dingen die ik heb geleerd terwijl ik probeerde de wereld te veranderen

5 min
Een deel van een krijtafbeelding van de wereldbol in blauw en groen. Links van de afbeelding zijn de rechterarm, rechterknie en linkervoet van een kind zichtbaar. Ze wrijven met hun vinger over het krijt.

Voor het grootste deel van de wereld was 2020 een jaar van gedwongen verandering. Netra Venkatesh ging, net als zovele anderen, van het pakken van haar schooltas en elke dag naar school naar het zitten achter een computer, gescheiden van haar klasgenootjes. Ze had echter het idee dat leren op afstand enorm veel onbenutte mogelijkheden bood. Zo zou het kunnen worden ingezet op een manier die nuttig kan zijn voor andere jongeren, buiten de vaardigheden en vakken die je traditioneel op school leert. "Levensvaardigheden leer je door ervaring op te doen als je je op de arbeidsmarkt begeeft en een baan krijgt", legt ze uit. "Ik merkte dat hiervoor in ontwikkelingslanden voor jonge vrouwen weinig mogelijkheden zijn. Het is voor hen dus niet gemakkelijk om nieuwe vaardigheden te leren."


Ze is vastberaden en gepassioneerd over gendergelijkheid en richtte SpunkGo Social Media for Good op. Een leerlingenorganisatie voor uitsluitend meisjes die webinars over levensvaardigheden organiseert voor jonge vrouwen in ontwikkelingslanden. Tegenwoordig bestaat de organisatie uit twintig afdelingen, verspreid over dertig landen, zoals Kenia, Malawi, Bangladesh en India, en zijn meer dan 5000 jonge vrouwen lid. Vorig jaar werd ze tijdens de jaarlijkse Global Good Awards uitgeroepen tot Canon Young Champion of the Year voor jongeren tot 16 jaar. Maar oprichter en belangrijkste changemaker zijn van een onderwijsorganisatie is op zichzelf al een ongelooflijke leercurve. Wat heeft Netra tijdens de reis geleerd?


1) Gebruik je platform om anderen een stem te geven

"Het is belangrijk om een ander perspectief te krijgen op het leven en de wereld om ons heen. Het is heel belangrijk om te horen van mensen met verschillende ervaringen, omdat we de generatie van de toekomst zijn. De ideeën die wij formuleren en delen zijn de ideeën die zullen worden gebruikt. Lid zijn van Spunk Go betekent niet alleen naar deze webinars komen en leren, maar ook deel uitmaken van een grotere gemeenschap. Veel van ons doen samen projecten, zoals donatieritten en readathons. Het perspectief van de jeugd is zeker veel optimistischer dan je zou verwachten. En het is goed om ook over leuke dingen te horen in een tijd waarin we vooral sombere berichten horen over het klimaat en de economie enzovoort."

Two young women stand in front of a Canon sign. One passes a boxed camera to the other.

2) Van iedereen die je ontmoet, kun je wel iets leren

"Ik heb zoveel ervaringen opgedaan met mensen die ik onderweg heb ontmoet. Ik deed eens een interview met een jonge vrouw die als journaliste in Londen werkt, maar oorspronkelijk uit Afrika komt. Ze vroeg me naar onderwerpen waar ik echt nooit aan had gedacht, omdat ik een aantal van deze dingen als vanzelfsprekend beschouw. Ze sprak bijvoorbeeld over armoede op het gebied van menstruatieproducten. Dit zijn producten die ik eenvoudig kan krijgen, en waarvan ik nooit had gedacht dat dit een probleem was. Door deel uit te maken van deze reis zijn mijn ogen geopend voor heel eenvoudige dingen. Veel Spunk Go-leden deelden dat ze niet altijd internettoegang hebben, dus zijn we onze webinars gaan opnemen zodat ze die later kunnen bekijken. Ik schrik er echt van dat mensen geen toegang hebben tot de kleine dingen die ik als vanzelfsprekend beschouw."

3) Je kunt het niet alleen

"Mijn langste en waarschijnlijk ook dierbaarste samenwerking is met een organisatie die Keynote Woman Speakers heet. Veel mensen die hebben gesproken in Spunk Go-webinars komen uit deze groep. Ze worden niet betaald, maar ze zijn erg blij dat ze hun tijd kunnen aanbieden. In het begin was mijn doel niet overtuigend. Daarom was het moeilijker om sprekers te vinden, maar ik denk dat het door deze samenwerking een stuk gemakkelijker is geworden en dat het ook veel geloofwaardigheid toevoegt aan de organisatie als geheel. Daarom ben ik hen heel dankbaar. Ik heb ook een samenwerkingsverband met de Canadese organisatie Simbi Foundation. Ik vind het werk dat ze doen echt ongelooflijk. Ze proberen onderwijs toegankelijker te maken in gebieden die we nog niet hebben bereikt, in armere regio's. Ik ben dus zeer dankbaar dat ik met hen samenwerk. Ik heb het geluk gehad dat ik zoveel geweldige mensen mocht ontmoeten die echt zeer behulpzaam zijn en me willen ondersteunen."

4) Geïnspireerd worden is net zo belangrijk als anderen inspireren

"Ik heb zoveel mensen ontmoet. Sommigen zijn nog jonger zijn dan ik, soms nog maar dertien of veertien jaar, en doen toch ongelooflijke dingen. Graag wil ik Hasini LakshmiNarayanan in het zonnetje zetten. Ze is een Tamiliaanse journalist en TEDx-spreker, en ze heeft haar eigen organisatie. Maar ze is zo jong dat het absoluut inspirerend is dat ze op die jonge leeftijd al motiverende lezingen geeft. Ik ben nooit een geweldige spreker in het openbaar geweest; ik denk dat ik mijn spreekvaardigheid in het openbaar heb moeten ontwikkelen toen ik hiermee begon. Ik denk dat ze gewoon een aangeboren talent heeft om in het openbaar te spreken en het is absoluut fantastisch om haar te zien, zo vaak ik kan."

5) Wees gepassioneerd en droom groots

"Ik denk dat mensen me zouden omschrijven als iemand met passie. Een dromer. Iemand die van nature expressief is. Ik heb een stem en ik ben niet bang om te spreken. Met de activiteiten die ik heb opgezet, kon ik voor het eerst mijn ideeën omzetten in actie. Maar ik heb veel grote dromen en ik denk sommige hiervan te kunnen bereiken. Andere dromen zijn misschien lastiger en wat vergezocht. Maar toch zijn ze er nog. Het begint met een idee en een brandend verlangen om iets te doen om verandering teweeg te brengen.

En passie is echt belangrijk. Dus vind datgene waar je een passie voor hebt en ga er gewoon voor. Want als je voldoende passie hebt, zal geen enkele uitdaging of tegenslag je demotiveren. Er zijn zeker momenten geweest waarop ik heel hard moest werken en waarop de passie die in me zat, me hielp om mijn doel te bereiken. Ik denk dat als je de wil hebt, als je het verlangen hebt, dat er dan niets is wat je kan tegenhouden."

Verwant