Duurzame universiteiten: hoe University College Cork vooroploopt op het gebied van groen printen

3 min
Een panorama van de gebouwen van University College Cork in Ierland, tegen een blauwe maar bewolkte lucht.

University College Cork heeft al lang als missie om duurzaamheid in al haar activiteiten te stimuleren. Onlangs kreeg de universiteit te maken met een printuitdaging, waarbij ze ondersteuning kregen van lokale expert Cantec en diens technologiepartner Canon.

University College Cork (UCC) is gevestigd in het hart van een van de meest pittoreske steden van Ierland en wordt algemeen erkend als een van de meest duurzame universiteiten ter wereld, en als een wereldwijde koploper op het gebied van groene initiatieven.

Sinds 2016 beoordeelt en onderzoekt de universiteit alle elementen van de activiteiten op de campus om een milieubeleid te creëren dat in zijn totaliteit realistisch, ambitieus en praktisch is.

Het heeft tot nu toe geen middel onbeproefd gelaten en er zijn doelen gesteld die alles omvatten, van onderwijs- en onderzoeksbenaderingen tot de manier waarop het eigen terrein wordt beheerd. Ook van essentieel belang is dat activiteiten zijn aangepakt die van invloed zijn op de dagelijkse processen van de universiteit, zoals afvalbeheer, reizen, energieverbruik en inkoop.

Hoewel alle initiatieven echter grote successen hebben laten zien, waarbij UCC de CO2-uitstoot met maar liefst 36% en het afval met 25% heeft gereduceerd, waren ze niet allemaal even makkelijk te realiseren. Zoals toen de universiteit werd geconfronteerd met een uitdaging op printgebied.

Een uitdaging waarbij de hulp van Canon en Cantec Ireland als geroepen kwam.

Een nieuwe aanbesteding zorgt voor hereniging met een vertrouwd gezicht

Zoals veel universiteiten vertrouwde UCC al lange tijd op een enorme vloot printers die het wilde optimaliseren met het oog op de voetafdruk en einde levensduur.

"Sommige afdelingen werkten bijna autonoom bij de aankoop van apparaten, op zeer verschillende contracten met verschillende begin- en einddatums," verklaart Greg Tuohy, Managing Director bij Cantec Ireland, lokale experts op het gebied van printmanagement.

"Alles bij elkaar praat je dan over ongeveer 300 multifunctionele apparaten. Daarnaast zijn er nog eens 500 single-function printers, verspreid over de locaties."

Greg, voormalig student aan het UCC, volgde in 2011 zijn vader op bij Cantec. Sindsdien heeft hij niet alleen het bedrijf in omvang verviervoudigd, maar heeft hij ook snel zijn zinnen gezet op duurzaamheid. Dat hield in dat er een milieuteam moest worden opgezet om het interne beleid van het bedrijf te wijzigen en om al hun voertuigen tegen 2023 elektrisch te maken.

Dus toen UCC een aanbesteding uitbracht voor het beheer van de printactiviteiten op de campus, wist Greg dat zijn bedrijf veel te bieden had.

"De uitdaging was om niet alleen een betere service te bieden dan wat ze hadden en tegen een concurrerende prijs", herinnert hij zich. "Het ging er ook om dat we zouden inspringen op het hogere doel van de duurzaamheidsbeloften van UCC en dat we een vergelijkbare, holistische benadering van maatschappelijke en milieuverantwoordelijkheid zouden delen."

Het voorstel van Cantec

Greg's eigen ervaring op de universiteit speelde een cruciale rol om Cantec te helpen de aanbesteding te winnen. "Ik wist dat UCC toekomstgericht was en openstond voor veranderingen die andere instellingen misschien ongewoon vinden", zegt hij.

Bij een aanbesteding voor drukwerk zoeken de meeste organisaties bijvoorbeeld naar de nieuwste en efficiënte apparaten, uitgerust met de allernieuwste technologie om al vanaf de installatie de maximale waarde op de lange termijn te waarborgen.

Ik wist dat UCC toekomstgericht was en openstond voor veranderingen die andere instellingen misschien ongewoon vinden".

De prioriteiten van UCC op het gebied van efficiëntie en maximale waarde waren dezelfde, maar Greg begreep ook dat ze een zeer grote en complexe stap namen in de ontmanteling van hun bestaande vloot en dat dit gecompenseerd moest worden door apparaten met een zo klein mogelijke impact - vanaf het moment van installatie.

"Ik kon onder meer inbrengen dat 80% van de CO2-voetafdruk die door de gemiddelde MFP (multifunctionele printer) wordt geproduceerd al voortkomt uit de productie en de delving van de grondstoffen", aldus Greg. "Het werkelijke functioneren van de apparaten zorgt slecht voor 20% en dus voor een kleiner percentage van de CO2-voetafdruk.

"Dus waarom zou je ze niet zo lang mogelijk laten werken?"

Alles over gereviseerde apparaten

Door te beginnen bij de bron van consumptie, liet Greg het team van UCC kennismaken met het concept 'gereviseerd'.

Anders dan 'refurbished' of 'tweedehands' apparaten, zijn gereviseerde apparaten bestsellers die het einde van hun contract met een klant hebben bereikt (meestal na drie tot vijf jaar). Ze worden vervolgens naar de fabriek van Canon in Giessen (Duitsland) gebracht, gedemonteerd tot op frameniveau, grondig gereinigd en volledig getest zoals in een normaal, gestandaardiseerd fabrieksproces. Dit omvat het volledig wissen van de harde schijf en updates naar de nieuwste firmware.

De revisie van het eindproduct is een combinatie van goedgekeurde bestaande onderdelen en nieuwe. Daarnaast ondergaat het een proces van kwaliteitscontrole dat identiek is aan dat van een nieuw apparaat. Het voltooide apparaat wordt vervolgens opnieuw op de markt gebracht met dezelfde garanties als een gloednieuw product.

Twee witte elektrische auto's en een elektrische bestelwagen, met drie mannen en een vrouw die erbij staan. Daarachter bevinden zich de kantoren van Cantec Ireland.

Sinds de samenwerking met UCC hebben Greg Tuohy van Cantec Ireland en zijn team zich opnieuw toegelegd op duurzaamheid en hebben toegezegd alle bedrijfsauto's tegen 2023 elektrisch te laten rijden.

Een man in een felrood shirt en lange groene rubberen handschoenen in een industriële omgeving reinigt een gedeelte van een machine met een krachtige waterstraal.

In de fabriek van Canon in het Duitse Giessen doorlopen de apparaten een rigoureus proces van herfabricage en kwaliteitscontrole.

Voor UCC leverden dergelijke apparaten onmiddellijke duurzaamheidswinst op, zowel wat betreft de circulaire economie als de verminderde milieubelasting in de productie.

Ik leer elke dag wat bij. Maar degene van wie ik het meest heb geleerd, is de Energy & Utilities Manager bij UCC."

Ook zijn alle apparaten nu uitgerust met een nieuw printmanagementsysteem dat uiteraard voor een efficiëntere werking zorgt en consumables consolideert. Dit heeft vervolgens weer geleid tot een nieuw, duurzaam printbeleid, waarvan de implementatie een cultuuromslag teweegbracht bij UCC.

Vooruitkijken

Wat gebeurt er met de honderden bestaande apparaten die Cantec heeft vervangen, nu de nieuwe modellen zijn geïnstalleerd?

"We hadden een plan", legt Greg uit. "Elk apparaat ouder dan vier jaar mocht mee naar huis worden genomen door medewerkers, apparaten jonger dan vier jaar en beschikbare cartridges zouden aan een goed doel worden geschonken. En echt oude en versleten apparaten zouden worden gerecycled."

Wat Greg en Cantec betreft, is het werken volgens de duurzame vereisten van zijn oude universiteit een echte openbaring voor hem geweest en inmiddels is hij toegetreden tot de stuurgroep voor duurzaam printen van de UCC.

Beide organisaties weten dat dit slechts een belangrijke stap is voor nog meer initiatieven in de komende jaren - en erkennen de enorme invloed die ze gedurende het proces op elkaar hebben gehad.

"Ik leer elke dag wat bij", besluit Greg. "Maar degene van wie ik het meest heb geleerd, is de Energy & Utilities Manager bij UCC." Ik was semi-milieubewust totdat ik hem ontmoette en hij heeft mijn leven als ondernemer in feite helemaal veranderd. Hij is altijd bereid om praktische oplossingen te bedenken en te praten met mensen zoals ik, die nog steeds bezig zijn met de reis."

Lees meer over de duurzaamheidsinitiatieven van Canon.

Verwant