ARTIKEL

Winnaar van de LBS Photo Awards: Pascal Maitre legt het leven vast bij het schijnsel van vuur

Two children stand in front of a blackboard at home in the village of Allankpon, Benin, practicing multiplication tables thanks to the orange light of a kerosene lamp.
Er is geen elektriciteit. Daarom verlichten de vier kinderen van het gezin Honon hun huis met kerosinelampen, waarbij giftige dampen vrijkomen. Genomen in Allankpon, Porto-Novo, Benin. Gemaakt met een Canon EOS-1D X Mark II op 19 juni 2017. © Pascal Maitre/COSMOS

Op de tweede Photography Awards van de London Business School (LBS) heeft Pascal Maitre de eerste prijs gewonnen voor zijn verhelderende serie over licht. Hij maakte de serie met zijn Canon EOS 5D Mark IV en Canon EOS-1D X Mark II in een dorp zonder elektriciteit in West-Afrika.

In een dorpje in Benin, West-Afrika, brengt een vroedvrouw een baby ter wereld. De scène is gehuld in duisternis, met alleen een zwak schijnsel van een gaslamp. Raïssa Godjo moet haar levensreddende werk doen bij het licht van één lamp en een zaklantaarn. In haar plattelandskliniek is namelijk geen stroom.

Dit is een opname van het leven zonder elektriciteit. Dat is de realiteit voor ruim 600 miljoen mensen in Afrika ten zuiden van de Sahara, waar zes op de tien mensen niet zijn aangesloten. Waar wel een elektriciteitsnet is, overtreft de vraag het aanbod, waardoor rantsoenering, stoomafsluitingen en stroomstoringen aan de orde van de dag zijn. Dit probleem trok de aandacht van de Franse fotograaf Pascal Maitre in de vele jaren dat hij op dit continent werkte. Met zijn foto's hierover heeft hij nu de eerste prijs bij de LBS Photography Awards in de wacht gesleept.

 Bathed in the orange glow given out from a kerosene lamp, a midwife delivers a baby in her rural clinic in the village of Attankpe, Benin, which has no electricity.
Vroedvrouw Raïssa Godjo brengt een baby ter wereld in het dorp Attankpe, Benin. Als verlichting heeft ze alleen een gaslamp en een zaklantaarntje. Gemaakt met een Canon EOS 5D Mark IV op 6 mei 2017. © Pascal Maitre/COSMOS

Het thema van de wedstrijd in samenwerking met Canon was dat bedrijven - van plaatselijke start-ups en sociale ondernemingen tot multinationals - een positieve sociale bijdrage kunnen leveren door mondiale problemen aan te pakken. Voor de eerste wedstrijd waren er ruim 200 inzendingen in drie categorieën: milieu, energie en hulpbronnen; betrokkenheid van de gemeenschap; en menselijke ontwikkeling.

"Dit draait om grote mondiale uitdagingen – economische ontwikkeling en armoede, genderkwesties, het milieu, natuurbehoud en wildlife, de omstandigheden van werkenden, problemen met de volksgezondheid – en hoe bedrijven en multinationals zich hiermee bemoeien", zegt jurylid Raji Jagadeesan, Executive Director van het Business for Development Institute bij LBS. "Volgens mij is er een maatschappelijke trend om vragen te stellen over rol van grote bedrijven in de samenleving. We willen dat gesprek naar een hoger plan tillen en benadrukken dat bedrijven een voetafdruk en impact kunnen hebben."

Two children sleep in a bed, in the village of Seahovo, Benin. After working all day in the fields, villagers are limited in what they can do after dark, with most families in bed by 20:00.
De 700 mensen in het dorp Seahovo, Benin hebben geen elektriciteit. De dorpelingen die de hele dag op de akkers werken, kunnen na zonsondergang weinig doen. De meeste gezinnen liggen om acht uur in bed. Gemaakt met een Canon EOS 5D Mark IV op 19 juni 2017. © Pascal Maitre/COSMOS

Canon-ambassadeur Pascal werkt al 20 jaar aan dit project over energie-armoede. "Ik reis al jaren door Afrika. Bijna dagelijks zie ik problemen door het ontbreken van elektriciteit", vertelt hij. "Het onderwijs lijdt eronder. Zonder licht kunnen kinderen 's avonds namelijk niet studeren. En het beïnvloedt ook de gezondheidszorg. Ziekenhuizen moeten soms opereren zonder verlichting en door stroomstoringen kunnen ze medicijnen en vaccins niet veilig opbergen in koelkasten. Het is ook slecht voor de economie, want zonder stroom kun je geen kleine industrie ontwikkelen."

Ik reis al jaren door Afrika en bijna elke dag zie ik problemen door het ontbreken van elektriciteit.

De dorpen in zijn serie Africa Without Electricity laten de sombere realiteit van elektriciteitstekorten zien. Na zonsondergang kunnen mensen weinig doen omdat ze afhankelijk zijn van onveilige energiebronnen, zoals hout, houtskool en kerosinelampen om hun huis te verlichten. Om acht uur 's avonds zijn dorpen als Gbékandji in Benin uitgestorven omdat "mensen binnen blijven uit angst", volgens Pascal. Dankzij de functionaliteit van de Canon EOS 5D Mark IV en een Canon EOS-1D X Mark II werden schimmige nachtscènes toch niet korrelig. Hij werkte uitsluitend met het schijnsel van vuur, lampen en zaklantaarns. "Met Canon-camera's kon ik fotograferen met een zeer hoge ISO – 20000 tot 32000 – zonder dat ten koste ging van de zeer hoge kwaliteit", vertelt hij.

De foto's maken deel uit van een langetermijnproject over energie in Afrika, onlangs gepubliceerd in het boek Quand l’Afrique s’éclairera (Wanneer het licht gaat branden in Afrika). Met zijn passie voor het project reisde Pascal het continent over. Hij onderzocht de verschillen in beschikbaarheid en hulpbronnen, en fotografeerde zonneparken in Senegal, geothermische productie in Kenia en het leven zonder elektriciteit van Madagaskar tot Mogadishu, "om te laten zien dat dit een probleem is voor iedereen in Afrika."

A night market is held under a tree in the village of Kokahoue, Benin. Stalls are illuminated at the base of the tree by a number of fires because there is no electricity.
Dorpelingen houden een nachtelijke markt onder een boom in het dorp Kokahoue in Benin, waar 300 inwoners het zonder elektriciteit moeten stellen. Hetzelfde geldt voor negen andere dorpen in de omgeving. In totaal zitten 3000 mensen zonder stroom. Gemaakt met een Canon EOS 5D Mark IV op 6 mei 2017. © Pascal Maitre/COSMOS

Het tempo van elektrificatie blijft achter bij de snelle bevolkingsgroei. In veel landen ontbreekt de infrastructuur om de energievoorziening te verbeteren en innovatie is nodig om hierin verandering te brengen. De energieopwekking schiet jammerlijk tekort. Zo genereren de 48 landen in Afrika ten zuiden van de Sahara bijvoorbeeld net zoveel als Spanje, wat inhoudt dat de 800 miljoen mensen in Afrika het moeten stellen met dezelfde hoeveelheid elektriciteit als de 45 miljoen inwoners van Spanje. "Ik vind het echt een belangrijk thema, en ik wil de wereld hiervan op de hoogte brengen. Sommige bedrijven helpen, en er zijn veel projecten, maar het gaat te langzaam", zegt Pascal.

De menselijke invalshoek van Pascals foto's sprak de jury aan. "Deze serie foto's geeft een menselijk gezicht aan een zeer technisch thema over kapitaal en verschillende energiebronnen. De kracht van de serie ligt in de eenvoud. De aangrijpende foto's laten zien wat het betekent om geen licht te hebben", zegt Raji.

Villagers living in Gbekandji, Benin, where 11,000 people have no electricity, prepare palm oil by the light of small oil lamps after dark
Na zonsondergang maken dorpelingen in Gbekandji in Benin, waar 11.000 mensen zonder stroom zitten, palmolie bij kleine lampjes. Gemaakt met een Canon EOS 5D Mark IV op 11 juni 2017. © Pascal Maitre/COSMOS

Het werk van de finalisten wordt in februari tentoongesteld op de LBS. Het is een afspiegeling van de diversiteit van mondiale problemen waarmee het bedrijfsleven te maken krijgt – van portretten in een Amerikaanse gemeenschap waar de gevolgen van klimaatverandering zich doen voelen tot de moderne economie bekeken vanuit mensen in de nachtdienst in Tokio. Energieproblematiek komt ook aan de orde in een serie van de Zuid-Afrikaanse fotojournalist en Canon-ambassadeur Brent Stirton in zijn complexe verkenning van hydro-elektriciteit in Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo.

"Het interessante in de serie van Brent was de complexe aard van het milieu waarin de gemeenschap leeft. Er spelen ook problemen van natuurbehoud en stroperij", vertelt Raji. "Ik denk echt dat mensen in deze tijd geven om iets wat groter is dan zijzelf. We willen het idee propageren dat het bedrijfsleven moet deelnemen aan dat gesprek."

De tentoonstelling van de LBS Photography Awards is te zien op de LBS in Marylebone, Londen, van 8 tot 14 februari. Meer informatie vind je op www.lbsphotoawards.com.


Op de productpagina vind je meer informatie over de nieuwste EOS 5D-camera, de Canon EOS 5D Mark IV.

Geschreven door Lucy Fulford


Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending plus kortingen bij onderhoud. Ook kunnen ze gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.

Aanmelden

Ontdek meer

Canon Professional Services