ARTIKEL

De gouden raad van bekroond reisfotografe Lottie Davies: ga voor passie, niet voor geld

Travel and fine art photographer Lottie Davies.
Reis- en kunstfotografe Lottie Davies heeft jarenlang voedsel gefotografeerd, maar haar echte passie lag in reis- en portretfotografie. Daarom heeft ze haar carrière een nieuwe wending gegeven en ging ze zich concentreren op wat haar echt boeide.

Lottie Davis is al sinds 2000 professioneel aan de slag en fotografeert alles van reizen tot geënsceneerde verhalen. Ze leerde het vak als assistent: "Ik pikte tips op van de mensen voor wie ik werkte. Na een tijdje begon ik ook zelf de kneepjes van het vak te ontdekken." De foto’s van Lottie zijn te zien in kranten, glossy tijdschriften, boeken en advertenties. Ze heeft er ook al verschillende prijzen mee in de wacht gesleept, zoals de eerste prijs op de Taylor Wessing Photographic Portrait Awards 2008, en haar werk aan 'Dreams of Your Life' met Hide & Seek/Film 4.0 werd in 2012 genomineerd voor een BAFTA. Vandaag deelt ze een stukje gouden raad dat ze leerde op haar weg naar succes…

Young sumo wrestlers in training in Tokyo, Japan. Image shot by Lottie Davies on a Canon EOS 5D with an EF 24-70mm f/2.8L II USM lens.
Jonge sumoworstelaars tijdens hun training in Tokio, Japan, april 2010. Gefotografeerd met een Canon EOS 5D en een EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectief. © Lottie Davies

Kies een hokje voordat anderen je in een hokje stoppen

"Weet zo veel mogelijk over wat je fotografeert. Ik denk dat het Salgado was, die zei: "Als je documentairefotograaf wilt worden, studeer dan politiek." Hij had helemaal gelijk. Ik heb zeven jaar lang foto’s gemaakt van voedsel, maar dat vond ik oersaai. Als ik je dus één tip kan geven, is het deze: laat je niet verleiden door betaalde opdrachten die niet aansluiten bij wat je de rest van je carrière wilt doen. Ik was per ongeluk in de voedselfotografie gerold en moest me daar eerst uit loswerken voor ik serieus werd genomen als fotograaf in andere takken. Kies een hokje voordat anderen je in een hokje stoppen. Fotografeer dingen die je boeiend vindt. In mijn geval is dat een gezicht, een landschap of een verhaal, geen biefstuk."

Meer inspirerend advies van professionele fotografen vind je op de verhalenpagina.

Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending plus kortingen bij onderhoud. Ook kunnen ze gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.

Aanmelden

Ontdek meer

Canon Professional Services