ARTIKEL

Magnifiek in het maanlicht:
roofvogels fotograferen
bij weinig licht
met de Canon
EOS-1D X Mark III

Wings outstretched, a great grey owl swoops down towards the forest floor.
Een dalende laplanduil, vastgelegd door wildlifefotograaf Markus Varesvuo diep in een bos in Kuhmo, Finland. "Mijn belangrijkste doel tijdens de shoot was de charismatische laplanduil. Het doel was om de scherpstelling en ISO-capaciteit van de Canon EOS-1D X Mark III te testen in moeilijk licht", zegt Markus. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III en een Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief ingesteld op 400mm, 1/3200 sec, f/2.8 en ISO20000. © Markus Varesvuo

Toen Markus Varesvuo in februari 2020 ging fotograferen met de Canon EOS-1D X Mark III, besloot hij de mogelijkheden van de camera tot het uiterste te testen. Hij zocht een technisch uitdagende situatie waarin spectaculaire resultaten niet alleen afhankelijk waren van fotografische vaardigheden, maar ook van de mogelijkheden van de camera.

Als wildlifefotograaf die zich al meer dan 40 jaar toelegt op foto's van vogels, wist Markus dat het lastig kan zijn om roofvogels bij hoge snelheden te fotograferen. En als je diersoorten fotografeert die 's avonds en 's nachts het meest actief zijn, heb je te maken met twee uitdagingen: een snel bewegend onderwerp en zeer weinig licht. Dit maakt het met elke camera moeilijk om vogels scherp, in hoge kwaliteit en met weinig ruis vast te leggen.

Dus nam hij een uitrusting met onder meer een Canon EOS-1D X Mark III-body, een Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM- en een Canon EF 600mm f/4L IS III USM-objectief mee en ging op weg naar afgelegen bossen in Oost-Finland en Lapland op zoek naar veeleisende onderwerpen.

In dit artikel vertelt Markus over de soorten die hij fotografeerde, de obstakels die hij tegenkwam en hoe de uitrusting in het veld presteerde.

A great grey owl flies above a Finnish forest as snow falls softly.
Een laplanduil vliegt laag bij de grond op zoek naar voedsel in Kuhmo, Finland. Deze prachtige vogel, een van de grootste uilen ter wereld, kan een spanwijdte hebben van meer dan anderhalve meter. "De laplanduil is niet bijzonder snel als hij vliegt, maar hij jaagt normaal gesproken in de schemering, bij weinig licht", zegt Markus. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III en een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objectief ingesteld op 70mm, 1/1250 sec, f/9 en ISO12800. © Markus Varesvuo

Welke vogelsoort wilde je tijdens je shoot fotograferen met de Canon EOS-1D X Mark III?

"Mijn belangrijkste doel tijdens de shoot was de charismatische laplanduil. Wij zochten in het bos in Kuhmo, oostelijk Finland, en slaagden erin om een aantal zelfverzekerde vogels te vinden. Het doel was om de scherpstelling en ISO-capaciteit van de camera te testen in moeilijk licht, en ook om uit te vinden hoe goed de scherpstelling de supersnelle en grillige sperweruil in zijn vlucht kon volgen."

"Ik reisde samen met mijn collega-wildlifefotograaf Ville Heikkinen, die in het landelijke Kuhmo woont en een echte uilenkenner is. Hij kent het bos rond zijn woonplaats als zijn broekzak, en als er uilen zijn, vindt hij ze. Het kostte ons ongeveer een week om de uilen te vinden, vier in totaal, en we konden drie van hen vastleggen."

Canon Professional Services

Heb je Canon-apparatuur?

Registreer je apparatuur voor gratis advies van experts, onderhoud van apparatuur, toegang tot inspirerende evenementen en exclusieve aanbiedingen met Canon Professional Services (CPS).

Hoe snel zijn deze vogels als ze vliegen?

"De snelheid van de sperweruil in een duikvlucht is bijvoorbeeld ongeveer 60 km/u. De vlucht is vaak grillig en de vogel duikt onvoorspelbaar van de ene kant naar de andere, waardoor het echt moeilijk is om de uil met de zoeker te volgen. De laplanduil is niet bijzonder snel als hij vliegt, maar hij jaagt normaal gesproken in de schemering, bij weinig licht."


Hoe was het weer op de gekozen locaties en hoeveel uren daglicht had je?

"Het was februari. Ik heb enige tijd doorgebracht in Kuhmo, waar er slechts acht uur daglicht was, en een tijd in Utsjoki, Fins Lapland, waar de dag ongeveer vijf uur duurde. Deze winter was ongewoon mild, zelfs in het noorden, en de temperaturen varieerden van 0 tot -25 °C tijdens deze shoot."

"Op een avond kon ik een vliegende laplanduil vastleggen, ongeveer 40 minuten na zonsondergang. Met ISO51200 had ik een sluitertijd van 1/500 seconden, net genoeg om de uil te fotograferen. Ik was verbaasd dat het scherpstelsysteem de uil kon volgen bij wat inderdaad erg weinig licht was."

Its talons poised and ready, a great grey owl prepares to pounce.
Markus vertrouwde op de kennis van de lokale wildlifefotograaf Ville Heikkinen om de uilen te vinden, waaronder deze laplanduil die op het punt staat een prooi te grijpen. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III en een Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief ingesteld op 400mm, 1/ 5000 sec, f/3.2 en ISO4000. © Markus Varesvuo
In darkening conditions, a great grey owl glides low to the ground causing snow to fly up.
Dit beeld van een laplanduil op jacht werd ongeveer 40 minuten na zonsondergang genomen met een zeer hoge ISO-waarde. De lichte schaduw op de sneeuw komt van het maanlicht. "Ik was verbaasd dat het scherpstelsysteem de uil kon volgen bij wat inderdaad erg weinig licht was", zegt Markus. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III en een Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief ingesteld op 400mm, 1/500 sec, f/2.8 en ISO51200. © Markus Varesvuo
Two baby meerkats peer out from a hole in the desert. Photo by Marina Cano.

Het fotograferen van zeldzame wildlife in de woestijn met de Canon EOS-1D X Mark III

Marina Cano fotografeerde nieuwsgierige wezens en ongrijpbare bedreigde diersoorten in de Kalahari-woestijn, tijdens de eerste wildlife-shoot met de Canon EOS-1D X Mark III.

Welke problemen heb je tijdens de shoot ondervonden?

"De grootste uitdaging was het vinden van de vogels, omdat de bossen vol woelmuizen zaten en de uilen daar het liefst zijn, diep in het donkere bos. Laplanduilen zijn vooral actief in de schemering en duisternis. Maar hartje winter, wanneer er weinig prooidieren zijn en de extreem lage temperaturen hun energiereserves aantasten, jagen ze ook midden op de dag."


Hoe heeft de Canon EOS-1D X Mark III bij weinig licht gepresteerd?

"De Canon EOS-1D X Mark III levert goede resultaten in donkere omstandigheden, omdat ik veel hogere ISO-waarden kan selecteren. Dit betekent dat ik snellere sluitertijden kan gebruiken om beweging vast te leggen. Met de EOS-1D X Mark III kan ik ook beter scherpstellen in donkere omstandigheden dan met zijn voorganger. In het karige winterlicht moest ik met de Mark II soms naar ISO6400 gaan, maar met de Canon EOS-1D X Mark III krijg ik nu dezelfde kwaliteit bij ISO16000."

Welke objectieven gebruikte je en waarom koos je die?

"De Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM is perfect voor omstandigheden met weinig licht en voor zeer snel scherpstellen. De Canon EF 600mm f/4L IS III USM, in combinatie met extenders van 1,4x en 2x, is uitstekend voor het fotograferen van schuwe vogels die gemakkelijk kunnen worden verjaagd, omdat je afstand kunt houden en toch een goede foto kunt maken."

Against a snowy backdrop, a hawk owl glides elegantly through the air.
In Kuhmo, in het oosten van Finland, zweeft een sperweruil tegen een besneeuwde achtergrond. Deze prachtige vogel kan duikvluchten van 60 tot 70 km/u maken en vliegt vaak in een onvoorspelbaar patroon, waardoor het erg moeilijk is om hem te volgen tijdens de vlucht. Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III en een Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief ingesteld op 400mm, 1/4000 sec, f/7.1 en ISO12800. © Markus Varesvuo

Hoe verhoudt de Canon EOS-1D X Mark III zich tot de EOS-1D X Mark II die je gebruikte, en welke functies helpen je betere wildlifefoto's te maken?

"Bij hoge ISO-instellingen zijn de foto's van de Canon EOS-1D X Mark III meer dan een stop beter dan die van de Mark II, misschien wel anderhalve stop beter, wat veel is. Dit helpt ook bij het maken van opnamen bij weinig licht. De beelden zijn ook scherper en de kleuren natuurlijker."

"De accu gaat ook veel langer mee dan die van de Mark II. Ik had niet veel kans om ervaring op te doen met de AF bij moeilijke omstandigheden, maar deze lijkt heel goed te werken, vooral bij gebruik van de 30-punts AF-zone."

"Ik maak voornamelijk opnamen via de optische zoeker met de mechanische sluiter, en zo kan de Canon EOS-1D X Mark III opnamen maken met 16 fps. Dat zijn twee frames meer per seconde dan de EOS-1D X Mark II, wat belangrijk is bij actiefotografie. De buffer is ook bijna eindeloos. Dit is natuurlijk heel handig bij wildlifefotografie, waar actiesituaties niet opnieuw kunnen worden vastgelegd."

A great grey owl, its yellow eyes alert, hunts for prey.
Een laplanduil houdt zijn ogen gesperd, op zoek naar woelmuizen in Hyrynsalmi, Finland. "De Canon EOS-1D X Mark III levert goede resultaten in donkere omstandigheden, omdat ik veel hogere ISO-waarden kan selecteren", zegt Markus. "Deze foto laat zien hoe ISO16000 eruitziet." Gefotografeerd met een Canon EOS-1D X Mark III en een Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objectief ingesteld op 400mm, 1/3200 sec, f/3.2 en ISO16000. © Markus Varesvuo

Heb je de camera in Live View gebruikt om de vogels vliegend te fotograferen met 20 fps?

"Met lange objectieven moet je opnamen maken met een statief of, als je in een schuilplaats zit, met een videokop die aan een plank in de schuilplaats is bevestigd om Live View te kunnen gebruiken. Het lijkt een veelbelovende functie te zijn in bepaalde speciale gevallen. Een voorbeeld: toen ik in een schuilplaats steenarenden probeerde vast te leggen, begonnen twee eksters een van de arenden lastig te vallen. De arend deed net of hij de eksters aanviel om ze weg te jagen. In deze situatie is 20 fps fantastisch. En de stilte van een elektronische sluiter is een groot voordeel."

Wat was de maximale ISO-waarde die je hebt gebruikt? En hoe waren de beelden bij die ISO-waarde?

"Het maximum was ISO51200, en met zorgvuldige nabewerking waren de resultaten verrassend goed voor zo'n hoge ISO-waarde. Met ISO16000 zijn de resultaten zeer goed. Ik heb de bestanden verwerkt met Canon Digital Photo Professional-software. De software is zeer goed in het verwerken van de hoge ISO-ruis, beter dan andere RAW-converters die ik heb gebruikt."

Kies je de in de toekomst voor de Canon EOS-1D X Mark III?

"Ik ben erg blij met de EOS-1D X Mark II, maar nu er een camera is die in bijna elk opzicht nog beter is, moet ik zeggen dat ik op de Canon EOS-1D X Mark III overstap. Ik was echt onder de indruk van de bestandkwaliteit bij hoge ISO-instellingen. Elke functie die belangrijk is voor een vogelfotograaf is erop vooruitgegaan in de Canon EOS-1D X Mark III."

Geschreven door David Clark


De uitrusting van Markus Varesvuo

De essentiële uitrusting waarmee professionals wildlifefoto's bij weinig licht maken

Close-up of a Canon EOS-1D X Mark III.

Camera

Canon EOS-1D X Mark III

De ultieme creatieve toolkit, met uitstekende prestaties bij weinig licht, intelligente AF en 16 fps (20 fps in Live View-modus). "Elke functie die belangrijk is voor een vogelfotograaf is erop vooruitgegaan in de Canon EOS-1D X Mark III", zegt Markus.

Objectieven

Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM

Een razendsnel superteleobjectief dat professionele prestaties levert, ideaal voor sport-, nieuws- en wildlife-fotografie. "De camera is perfect voor omstandigheden met weinig licht en kan zeer snel scherpstellen", zegt Markus.

Canon EF 600mm f/4L IS III USM

Een lichtgewicht 600mm f/4-objectief levert uitstekende beeldkwaliteit en gepolijste professionele prestaties. "[Dit objectief] is uitstekend bij het fotograferen van schuwe vogels die gemakkelijk kunnen worden verjaagd", zegt Markus.

Gerelateerde artikelen

Alles weergeven

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro

Meld je nu aan