ARTIKEL

Landschapsfotograaf David Clapp over de EOS 6D Mark II

Landscape photographer David Clapp captured the sun rising over the South Downs, East Sussex, on the new Canon EOS 6D Mark II.
De zon komt op over de velden van de South Downs, East Sussex. Genomen met de EOS 6D Mark II © David Clapp

Van de zandduinen van Death Valley tot de glooiende groene heuvels van Dartmoor; fotograaf David Clapp brengt zijn dagen door met het maken van schitterende landschaps- en reisfoto's. Hij is beroemd voor het opzoeken van de grenzen van de technologie, zowel in fotografie als in nabewerking, en zijn innovatieve werk laat het beste van de natuur uit alle windstreken zien. In zijn werk experimenteert hij met verscheidene technieken, van HDR tot infrarood.

Hij maakt opnamen voor Getty Images en zijn bekendste werken zijn op het gebied van nachtfotografie en tekenen met licht; veel daarvan heeft hij met de originele EOS 6D gemaakt. Na vijf jaar is hij een van de eerste fotografen om de nieuwe Canon EOS 6D Mark II uit te proberen. En hoe beviel dat?

"De beeldkwaliteit was erg indrukwekkend, zoals je mocht verwachten", zei hij. "Het dynamische bereik en belichtingsbereik zijn meer dan genoeg en de camera reageerde geweldig in de echte wereld."

Photographer David Clapp pictured shooting panoramas and landscapes on the  Canon EOS 6D Mark II from Ditchling Beacon, East Sussex.
Landschaps- en reisfotograaf David Clapp legt de opkomende zon over de South Downs vast vanaf Ditchling Beacon, East Sussex, met de EOS 6D Mark II © David Clapp

David is al sinds 2009 een professionele fotograaf en gebruikt de 6D sinds hij voor deze camera viel tijdens een reis naar Patagonië in 2013 waarin hij die eigenlijk alleen had meegenomen als een tweede body om te gebruiken naast zijn EOS-1D X. "Binnen enkele dagen wist ik al dat dit mijn favoriete camera zou worden, omdat hij kleiner en lichter was, wat ideaal is voor de manier waarop ik werk", zegt hij. Sindsdien is het zijn standaardcamera, samen met drie EF L-serie lenzen: de 16-35mm f/4L IS, de 24-70mm f/2.8L en de 100-400mm f/4.5-5.6 IS II.

The new Canon EOS 6D Mark II being put through its paces on location in the South of England.
De EOS 6D Mark II aan het werk op locatie, waarover David Clapp zei dat die "prachtig reageerde in de echte wereld." © David Clapp

David begon met het testen van de nieuwe 6D Mark II in Cornwall. "Mijn eerste proef ermee was toen ik enkele nachtfoto's maakte bij Land's End", vertelt hij. "Ik wilde ook de Melkweg over St Michael's Mount vastleggen. Ik was opnamen aan het maken tussen ISO 3200 en 6400 en de kwaliteit van de bestanden toen ik ze met Adobe Lightroom ging verwerken, bleek uitstekend. De ruis ligt uiterst dicht bij een EOS 5D Mark IV en de kleur blijft goed behouden, ook met een hoge ISO. Het is alsof dit het kleine broertje van de 5D is en het zou een goede partner zijn als je het geluk hebt om ze allebei te hebben.

"Deze camera is een ongelooflijke alleskunner en is ideaal voor mensen die van landschappen en reizen houden. Bovendien beschikt deze camera, net als de oude EOS 6D, over Wi-Fi en GPS. Ik ben dol op Wi-Fi want als ik een nachtopname met licht teken, kan ik de camera op een statief laten en de opname op een tablet of smartphone bekijken. Ik kan de bestanden vervolgens rechtstreeks naar mijn telefoon sturen en de resultaten direct controleren. Vroeger kostte dit me veel tijd, maar wat voorheen twee uur duurde, kan ik nu in tien minuten doen!

Deze camera is een ongelooflijke alleskunner en ideaal voor mensen die van landschappen en reizen houden

"Ik vind het uitklapbare scherm ook geweldig", voegt David toe. "Het biedt echt veel voordelen voor de compositie en voorkomt dat ik last van mijn knieën krijg wanneer ik vanuit een lage hoek opnamen maak. Ergonomisch gezien is het vrijwel hetzelfde, maar dat is niet verkeerd, aangezien het origineel al erg fijn in de hand lag.

The Milky Way photographed over St Michael’s Mount in Cornwall in night test shots with the new Canon EOS 6D Mark II.
De Melkweg glinstert over St Michael's Mount in Cornwall in Davids eerste proef met de nieuwe camera. Genomen met de EOS 6D Mark II © David Clapp

"Ik vind het ook super dat de aansluiting voor de ontspankabel nu aan de voorkant van de body zit. Deze is ver weg van de USB-poort en alle andere aansluitingen, zodat ik al die kleppen dicht kan houden. Dat is handig bij slecht weer en voorkomt dat er vocht binnenkomt".

David gebruikte de 6D Mark II om op vakkundige wijze de Melkweg boven St Michael's Mount, landschappen bij Land's End en vergezichten bij Ditchling Beacon, East Sussex vast te leggen. "Hoe ik de EOS 6D Mark II zou samenvatten?" besluit hij. "Eenvoudig gezegd, is het twee keer de camera die het eerst was, maar nog steeds heerlijk licht en ideaal om mee te reizen. Ik heb 'm besteld."

Geschreven door Michael Davis