NIEUWS

De aanmelding voor de Ian Parry Scholarship 2017 is geopend

Andrew Renneisen, the 2016 recipient of the Ian Parry Award for Achievement, documented the practice of “witch” lynchings in towns along Kenya’s coast.
Andrew Renneisen is de winnaar van de Ian Parry Award for Achievement 2016 met zijn foto van Jorge Cartagena. Deze elfjarige jongen werd twee jaar geleden geraakt door een verdwaalde kogel toen hij op weg was naar een buurtwinkel in Camden, New Jersey. © Andrew Renneisen

De aanmelding voor de Ian Parry Scholarship 2017 is nu geopend. Tijdens deze internationale competitie die dit jaar voor de 27e keer wordt georganiseerd, wordt een beurs uitgereikt aan twee studenten die een Bachelor-, Master- of Master of Fine Arts-opleiding documentaire of visuele fotojournalistiek volgen en aan twee freelancefotografen jonger dan 24 jaar. De beurs dient ter ondersteuning van hun loopbaan en bestaat in beide categorieën uit een geldbedrag, apparatuur en grotere naamsbekendheid.

Aan de competitie hebben al vele grote namen deelgenomen. Inschrijving is gratis en staat open voor alle voltijdstudenten, inclusief onlangs afgestudeerden. In navolging van het succes van het afgelopen jaar wordt de beurs ook dit keer opgedeeld in twee categorieën: de Ian Parry Award for Achievement en de Ian Parry Award for Potential. Om aan de competitie deel te nemen, moet elke fotograaf een portfolio met 12 foto's insturen, voorzien van titels en een projectvoorstel met achtergrondinformatie en een budget.

De winnaars krijgen elk $ 3.500 om aan hun project te besteden en camera-apparatuur van Canon. De portfolio's van de winnaars worden deel van de prestigieuze collectie van het Incite Project. Daarnaast krijgen de winnaars een privérondleiding en worden hun foto's tentoongesteld in Londen als onderdeel van een belangrijke expositie. De foto's verschijnen bovendien in The Sunday Times Magazine.

The 2016 recipient of the Ian Parry Award for Achievement documented the practice of “witch” lynchings in towns along Kenya’s coast.
De kist van Eric Garner wordt in de rouwauto geplaatst na de uitvaartdienst in de Bethel Baptist Church in Brooklyn, New York. © Andrew Renneisen

De winnaar van de Award for Potential wordt een jaar lang lid van het Mentorship Programme van de organisatie. De mentor is dit jaar de zeer gewaardeerde Britse documentairefotograaf en voormalig winnaar van de Ian Parry Scholarship, Simon Roberts. De winnaar van de Award for Achievement komt direct op de shortlist te staan voor de Joop Swart Masterclass in Amsterdam, georganiseerd door World Press Photo.

De Ian Parry Scholarship is in het leven geroepen ter ere van het leven en werk van Ian Parry, een 24-jarige fotojournalist die om het leven kwam tijdens werkzaamheden voor The Sunday Times. Ian had een fotorapportage over de ondergang van dictator Nicolae Ceausescu tijdens de Roemeense Revolutie van 1989 gemaakt, toen het vliegtuig dat hem weer thuis zou brengen kort na vertrek uit de lucht werd geschoten. De award werd in het leven geroepen door vrienden, familie en Aidan Sullivan, de toenmalige fotoredacteur van de krant, ter nagedachtenis aan Ian Parry en ter bevordering van nieuw talent in dit genre.

The Ian Parry Award for Potential 2016 was given to Igor Elukov, to complete a project documenting poaching in sub-polar regions of the European part of Russia.
De Ian Parry Award for Potential 2016 werd uitgereikt aan Igor Elukov zodat hij zijn project over de stroperij in de subarctische gebieden van Europa en Rusland kan voltooien. © Igor Elukov

De awards worden toegekend door een panel van internationale juryleden, waaronder beschermheer Sir Don McCullin, volgens wie: "[Ian Parry] zonder twijfel op het punt stond door te breken in de wereld van de fotojournalistiek. Deze beurs houdt niet alleen de naam van Ian Parry levend, maar biedt daarnaast jonge fotografen de mogelijkheid hetzelfde type onderwerpen te belichten als waarvoor Ian zich inzette. In de 27 jaar dat de beurs bestaat, hebben de geselecteerde fotografen niet alleen geprofiteerd van de voordelen die de award biedt, ze zijn tevens lid geworden van een bijzondere familie."

Voorgaande winnaars hebben zaken aan het licht gebracht die in de dagelijkse media niet aan bod kwamen. De winnaar van de Award for Achievement van vorig jaar, de Amerikaanse fotojournalist Andrew Renneisen, bracht de praktijk van het lynchen van 'heksen' in Kenia onder de aandacht. Igor Elukov, een Russische fotograaf die de Award for Potential won, richtte zich op het probleem van de stroperij in het subarctische noorden.

Denk je dat je een kans maakt om te winnen? Schrijf je voor 1 september in op www.ianparry.org/scholarship.

Geschreven door Natalie Denton


Canon Professional Services

Leden krijgen toegang tot CPS Priority Support, zowel lokaal als op grote evenementen, een snelle Fast Track-reparatieservice en mogen, afhankelijk van het niveau van het lidmaatschap, gratis materiaal lenen en profiteren van een kosteloze retourzending plus kortingen bij onderhoud. Ook kunnen ze gebruikmaken van exclusieve ledenaanbiedingen.

Aanmelden

Ontdek meer

Canon Professional Services