Productfocus

Canon introduceert de Cinema EOS C200

EOS C200

De Canon EOS C200 is een nieuw instapmodel voor de 4K Cinema EOS-serie voor videografen en bevindt zich in de line-up tussen de C100 Mark II en de C300 Mark II. Dankzij de vele flexibele functies voor de professionele videograaf is de EOS C200 de ultieme camera voor uiteenlopende productiebehoeften, van het vastleggen van nieuws en documentaires tot bedrijfsvideo's, evenementen, onafhankelijke cinematografie of educatie. James Morris bekijkt de belangrijkste functies en voordelen van de nieuwe camera.

Kwaliteit en dynamisch bereik met Cinema RAW Light

Een van de belangrijkste kenmerken van de EOS C200 is de nieuwe Cinema RAW Light-indeling, die indrukwekkend dynamisch bereik biedt voor nog meer creatieve mogelijkheden. Dankzij de Cinema RAW Light-indeling kan er tegen een lage prijs in 4K worden opgenomen, waardoor de camera zeer geschikt is voor tv-reclames en soapseries. Dit is een afgeleide van Cinema RAW, maar de bestanden worden verkleind tot een derde en een vijfde van de grootte. Dit resulteert in een datarate van 1 Gbits/sec van extreem hoge kwaliteit, waarbij nog wel gebruik kan worden gemaakt van CFast 2.0™-opslag, waardoor de EOS C200 intern kan opnemen in de DCI 4K-standaard.

Een ander voordeel van deze nieuwe indeling is dat de toch al indrukwekkende 13-stops latitude met MP4-opnamen en Canon Log / Log 3 van de EOS C200 is uitgebreid tot 15 stops in de Cinema RAW Light-modus (bij verwerking met Canon’s Cinema RAW Development 2.0-software met Canon Log 2). Hierdoor is de EOS C200 zeer geschikt voor geavanceerde producties waarbij schaduw en details goed tot hun recht moeten komen. De EOS C200 ondersteunt ACES 1.0 en de ST.2084-standaard voor monitoring op de set met een compatibele monitor.

De EOS C200 is geschikt voor uiteenlopende lichtomstandigheden, van fel licht tot nachtscènes. Voor situaties met fel licht wordt ISO 100 ondersteund voor grote diafragma's en aantrekkelijke achtergrond-bokeh. Aan de andere kant kan tot 102400 ISO en een scherpte van 54 dB worden toegepast. Dit maakt opnamen bij extreem weinig licht zonder kunstlicht haalbaar. Een andere populaire functie van Canon, ingebouwde ND, gebruikt een dual-layer-turret voor maximaal 10 stops.

Ultieme flexibiliteit bij opnamen

Net als bij andere recente Canon Cinema-modellen wordt Dual Pixel CMOS AF ondersteund. Door dit uiterst betrouwbare en nauwkeurige autofocussysteem hoeft er niet handmatig scherpgesteld te worden, waardoor je minder mensen voor je team nodig hebt. De AF kan nu in het menu worden aangepast. Het nieuwe touchscreen maakt de bediening van de scherpstelregelaar en AF-puntselectie nog eenvoudiger.

De krachtige functies van de EOS C200 worden mogelijk gemaakt door de Super 35mm CMOS-sensor. Deze levert 8,85 Megapixel en wordt ondersteund door Dual DiGIC DV6-beeldprocessors. Deze krachtige combinatie maakt een groot aantal opnameresoluties en framerates mogelijk, tot wel 4K/50P DCI (4096 x 2160) Cinema RAW Light en 4K UHD/50P (3840 x, 2160) MP4, die allebei intern kunnen worden opgeslagen. Bij het maken van 4K DCI-opnamen kan een 10-bits signaal tot 50P worden opgenomen en een 12-bits signaal tot 25P. Met UHD in MP4 zijn framerates tot 50P met een 8-bits kleurdiepte beschikbaar.

Aan een van de grootste wensen van huidige bezitters van Canon Cinema-camera's is ook voldaan met de toevoeging van opnamen op hoge snelheid tot 120 frames per seconde in Full HD. Het materiaal kan worden afgespeeld op de helft, een kwart of 20 procent van de snelheid voor perfecte, vloeiende slow motion.

Maximale opnameflexibiliteit wordt geleverd door de toevoeging van dubbele SD-kaartsleuven en een CFast 2.0™-sleuf. Deze laatste sleuf is compatibel met andere Canon 4K Cinema EOS-camera's en ondersteunt de interne opslag van 4K DCI Cinema RAW Light-opnamen. De twee SD-kaartsleuven kunnen worden gebruikt voor gelijktijdige MP4-indelingen tot UHD 4K. Het is ook mogelijk om tegelijkertijd een 2K MP4-proxy op SD en een 4K DCI op CFast 2.0™ op te nemen, voor back-ups of bewerking op afstand.

Met UHS Class 3 SDXC-kaarten kan op MP4 gebaseerde 4K UHD worden opgenomen op 150 Mbits/sec, terwijl 2K of Full HD wordt opgenomen op 35 Mbits/sec. Maar de 4K DCI-datarate is een hoge 1 Gbit/sec, met CFast 2.0™-opslag. Voor 2K en Full HD wordt Oversampling HD-verwerking toegepast, net als bij het vlaggenschip de Canon Cinema EOS C700. Met het 4K-Bayerpatroon worden afzonderlijke 4K RGB-kanalen gecreëerd die vervolgens worden gewijzigd om het 2K-signaal te maken. Het voordeel hiervan is onderdrukte moiré en een scherpe hoogwaardige beeldkwaliteit in 2K/Full HD.

EOS C200
De volledige C200-bundel bevat een LCD-scherm, camerahandgreep en handvat, maar kan dankzij de modulaire benadering makkelijk worden aangepast voor opnamen met gimbals en drones.

Gebouwd met een solide basis

De EOS C200 is beschikbaar als volledige oplossing met LCD-scherm, camerahandgreep, handvat. Het design is echter zeer flexibel en kan makkelijk worden aangepast en uitgebreid met verschillende accessoires of worden aangesloten op statieven, gimbals en drones. Op de camerabody vind je diverse professionele verbindingsmogelijkheden, zoals een XLR-audio-aansluiting, SDI, HDMI en zelfs Ethernet. Je kunt dus heel veel randapparatuur aansluiten, waaronder een nieuw LCD-touchscreen voor camerabediening en AF-selectie. De ingebouwde Ethernet- of WiFi-verbinding kan worden gebruikt voor op browser gebaseerde bediening en FTP-bestandsoverdracht. Dit is erg handig als de camera op afstand wordt bediend. De EOS C200 bevat dezelfde accu als de C300 Mark II.

Natuurlijk bevat deze camera ook alle basisfuncties die de Canon Cinema-camera's zo populair hebben gemaakt. De EOS C200 maakt gebruik van de Canon EF-lensvatting. Hierdoor is de camera compatibel met alle Canon-objectieven die dit systeem gebruiken, van de toonaangevende glazen fotolenzen tot het 4K-assortiment met servo-, prime- en zoom-Cine-mogelijkheden. De EOS Cinema C200 is een uiterst veelzijdige Canon-camera die geschikt is voor het vastleggen van nieuws, evenementen en onafhankelijke filmproducties. Het is het perfecte werkpaard voor alle omstandigheden.

De belangrijkste functies van de Canon EOS Cinema C200

  • 4K/50P-opname in UHD of DCI 
  • De Cinema RAW Light-indeling biedt een hoge datarate van 1 Gbit/sec en een toonaangevende 
  • 15-stops latitude 
  • Interne opname van Cinema RAW Light naar CFast 2.0™-opslag 
  • Dubbele SD-kaartsleuven voor 2K-opnamen op afstand met 4K DCI of twee streams van UHD / Full HD naar MP4
  • Full HD-opnamen op hoge snelheid met 120 frames per seconde
  • Dual Pixel CMOS AF met touchscreenbediening