FLITSER

Speedlite-zoom

Ontdek de Speedlite-zoom van Canon en zie hoe de automatische zoomfunctie het flitsbereik voor de lens optimaliseert.

Als je een Canon Speedlite gebruikt, is het meestal aan te raden om de flits-output af te stemmen op de brandpuntsafstand van je objectief om het licht optimaal te benutten. Sommige Speedlites hebben een automatische zoomfunctie die het werk van je overneemt en ervoor zorgt dat de dekking van de flitser overeenkomt met de beeldhoek van het objectief. Dit betekent dat het licht zich over het hele beeld verspreidt zonder dat er sprake is van 'verspild' licht, wat inhoudt dat de flitser een groter deel van de scène verlicht dan op beeld wordt vastgelegd.

Als je bijvoorbeeld een opname maakt met een 50mm-objectief, is de horizontale beeldhoek ongeveer 40°. Als je de Speedlite zou instellen op een dekking voor een 28mm-objectief, wordt de beeldhoek van de flitser 65°. De Speedlite zou vervolgens 25° 'verspild' licht uitstralen, waardoor een gebied buiten de beeldhoek van je 50mm-objectief wordt verlicht.

Als je de Speedlite daarentegen instelt op 105mm wanneer je een 28mm-objectief gebruikt, krijg je een te smalle lichtbundel, waardoor er een schijnwerper-effect ontstaat en het beeld donkere randen krijgt.

Hoe werk het?

Om de flitser automatisch te laten zoomen, zodat deze overeenkomt met de dekking van het objectief, moeten de camera en het objectief informatie over de brandpuntsafstand van het objectief doorgeven aan de flitser. Wanneer het objectief in- of uitzoomt, of wanneer een prime-objectief is bevestigd, worden de gegevens over de brandpuntsafstand doorgegeven aan de Speedlite. Hierdoor zoomt de flitskop automatisch naar de dichtstbijzijnde instelling met een groter diafragma, zodat de zichthoek op beeld staat zonder overmatig te overlappen.

Welke Speedlites zoomen automatisch in?

Niet alle Speedlites beschikken over de automatische zoomfunctie. Bij sommige moet je de brandpuntsafstand handmatig instellen met een drukknop of een schuifregelaar. De huidige Speedlites met automatische zoom zijn de 600EX II-RT, 600EX-RT, 470EX-AI en 430EX III-RT.

Als je de brandpuntsafstand liever handmatig instelt op modellen met automatische zoom, kun je de zoomknop of schuifregelaar gebruiken om de brandpuntsafstand van de Speedlite te bepalen. Als je de Speedlite handmatig instelt, vergeet dan niet dat de volgende keer dat je de flitser inschakelt, deze nog steeds op dezelfde instelling zal staan.

Het LCD-scherm op de achterkant van de Canon Speedlite-flitser laat de zoominstelling zien.

Indien aanwezig laat het LCD-scherm aan de achterkant van de Speedlite de zoominstelling zien.

Een Canon Speedlite 470EX-AI II-flitser.

Sommige Speedlites (zoals de 600EX II-RT, 600EX-RT, 470EX-AI en 430EX III-RT) hebben een breed diffuserpaneel voor gebruik met objectieven die breder zijn dan hun standaardinstelling. Wanneer de diffuser is geplaatst, zoomt de flitskop automatisch in tot de breedste stand, wat in combinatie met het lichtdiffuserpaneel een bredere invalshoek van licht oplevert.

Diagram dat laat zien hoe verschillende zoominstellingen op de Speedlight het flitsbereik veranderen.

De automatische zoom past het bereik van de flitsverlichting aan het gezichtsveld van het objectief op je camera aan. Als je een zoomobjectief gebruikt, reageert de Speedlite op elke verandering in de zoominstelling van het objectief. Het is mogelijk om de automatische zoom van de Speedlite te negeren voor ongebruikelijke situaties of speciale effecten.

Zoombereik

Canon Speedlites hebben een zoombereik dat is afgestemd op het objectief dat je gebruikt. Bij compacte flitsers zoals de EL-100 en 270EX II is dit beperkt tot 28-50mm, terwijl krachtigere toestellen zoals de 470EX-AI en 430EX III-RT een zoombereik hebben van 24-105mm. Deze geavanceerde Speedlites hebben ook een diffuserpaneel om de lichtspreiding uit te breiden voor objectieven met een brandpuntsafstand van slechts 14mm. De Speedlite 600EX II-RT en 600EX-RT hebben standaard een objectiefbereik van 20-200mm en met het diffuserpaneel zelfs 14mm.

Hoewel Speedlites een maximale zoominstelling voor de flitser hebben, kun je ze ook gebruiken met objectieven met een langere brandpuntsafstand. De lichtdekking zal echter groter zijn dan de beeldhoek van het objectief, wat betekent dat een deel van de flits-output wordt verspild en het onderwerp dus niet belicht. Afhankelijk van de omstandigheden en het object dat je gebruikt, kan het zijn dat je beelden onderbelicht zijn omdat de flitser simpelweg niet krachtig genoeg is om de scène te belichten.

Gebruik je een Speedlite 470EX-AI echter niet als belangrijkste lichtbron, maar alleen voor, bijvoorbeeld, invullicht of om een reflectie aan de ogen van je onderwerp toe te voegen, dan zou je geen problemen moeten ondervinden, zelfs niet met objectieven van ongeveer 300mm. De flitsbelichting van de 105mm Speedlite-zoominstelling biedt voldoende licht.

Als je het licht van je flitser wilt optimaliseren, kun je de ISO-instelling hoger zetten om de camera gevoeliger te maken voor licht. Dit zorgt ervoor dat het richtgetal van de flitser wordt verhoogd.

Inzoomen op basis van sensorgrootte

In de huidige serie EOS-camera’s worden twee sensorgroottes gebruikt, APS-C (1,6x crop) en full-frame (1,0x), en de automatische zoomfunctie van de Canon Speedlite 600EX II-RT, 600EX-RT, 470EX-AI en 430EX III-RT kan de flits-output voor deze verschillende sensoren optimaliseren. Dit is handig omdat de sensorgrootte invloed heeft op de beeldhoek van de opname. Een 50mm-objectief op een EOS 90D biedt bijvoorbeeld net zo’n grote beeldhoek als een 80mm-objectief op een full-frame camera. Als je een van de oudere Speedlites gebruikt, zoals de 550EX, wordt de flitser automatisch ingesteld op 50mm, hoewel de beeldhoek gelijk is aan dat van een 80mm-objectief. Dit betekent dat er licht valt op een groter gebied dan nodig is, waardoor er flits-output wordt verspild.

Door de sensorgrootte van de camera te detecteren, kunnen de Speedlite 600EX II-RT, 600EX-RT, 470EX-AI en 430EX III-RT inzoomen om de werkelijke beeldhoek te dekken, wat betekent dat er geen flits-output wordt verspild. Dit resulteert in een nauwkeurigere flitsbelichting, een snellere recyclingtijd van de flitser en meer flitsen per accu-set.

Lichtverdelingspatronen

De Speedlite 600EX-RT introduceerde drie nieuwe aangepaste functie-opties (in C.Fn-21-0) die aangeven hoe het licht over de scène wordt verspreid: Standaard dekking, Richtgetal prioriteit en Gelijkmatige dekking. Deze lichtverdelingspatronen zijn ook beschikbaar op de 600EX II-RT en 430EX III-RT. Ze werken als volgt:

Standaard dekking (C.Fn-21-0): de dekkingshoek functioneert zoals normaal, met een licht vervagingseffect aan de randen van het kader.

Richtgetal prioriteit (C.Fn-21-1): het licht richt zich op het midden van het kader door de flitsbuis verder naar voren te plaatsen dan de instelling voor de brandpuntsafstand van het objectief. Bij een 50mm-objectief, bijvoorbeeld, staat de flitsbuis op 70mm. Dit kan handig zijn bij het fotograferen met een lang teleobjectief of voor een artistiek effect en sterke vignettering.

Gelijkmatige dekking (C.Fn-21-2): de Speedlite verspreidt het licht breder dan normaal door de flitsbuis een stap achteruit te plaatsen (bij een 50mm-objectief, bijvoorbeeld, staat de flitsbuis op 35mm) om vignettering te voorkomen.

Angela Nicholson

Gerelateerde artikelen

 • FLITSER

  Basisprincipes van Speedlite-cameraflitsers

  Leer hoe je het flitsvermogen kunt berekenen voor de perfecte belichting en hoe je de opties voor automatisch flitsen in Speedlites kunt gebruiken om het werk voor je te doen.

 • ARTIKEL

  Vanuit het nest: macrofoto's van wilde honingbijen

  Ontdek hoe wildlifefotograaf Ingo Arndt een EOS 5DS R en Canon Speedlites gebruikt om het geheime leven van bijen vast te leggen - in zijn eigen tuin.

 • FLITSER

  Invulflitsen gebruiken

  Of je nu de ingebouwde flitser van een camera of een Speedlite gebruikt, met een flitser kun je details in de schaduwgebieden naar voren halen en je portretten transformeren.

 • FLITSER

  Wireless flitsen

  Ontdek hoe je een Speedlite los van de camera kunt gebruiken en deze wireless kunt bedienen voor volop creatieve flitsopties.

 • Meld je aan voor de nieuwsbrief

  Klik hier voor inspirerende verhalen en het laatste nieuws van Canon Europe Pro