Canon kondigt nieuwe imaging-oplossingen aan ter ondersteuning van 4K- en 8K-workflows

Amstelveen, 18 augustus 2021 – Canon Europe kondigt vandaag twee nieuwe imaging-oplossingen aan die inspelen op de veranderende behoeften van de broadcast- en filmsector. Het gaat hierbij om de compacte, maar krachtige XF605 4K-videocamera en de 10x16 KAS S 8K BCTV-zoomlens. De XF605 is ontworpen voor zelfstandige filmmakers en is gebaseerd op de gerenommeerde XF-serie, waardoor deze videocamera de ideale tool is voor nieuwsgaring en studioproducties. Deze twee nieuwe producten voldoen aan de industriële normen en bieden productieteams een reeks aan oplossingen om in elke opnameomgeving een hoge beeldkwaliteit te bereiken.

XF605 – prestaties zonder compromissen


De XF605 is het toonbeeld van de volgende generatie Canon XF-serie. Dit model videocamera zit boordevol mogelijkheden voor een indrukwekkende 4K 60p/50p 4:2:2 10-bits beeldkwaliteit en haalt bij FHD een 120p frame rate met een kleine vormfactor. Met een 1,0 type CMOS-sensor en de DIGIC DV 7-beeldprocessor voldoet deze camera aan de hoogste professionele eisen van dit moment. De XF605 biedt uitgebreide mogelijkheden voor beeldaanpassing en kan op verschillende behoeften worden afgestemd. Met HDR (HLG/PQ), Canon Log3 en door de gebruiker gemaakte Look-bestanden biedt de videocamera meer flexibiliteit - zowel tijdens post-productie als in het veld.


Uitgerust met hetzelfde 5-assige beeldstabilisatiesysteem als in de Canon XF en XA-series produceert de XF605 trillingvrije beelden, zelfs bij dynamische opnamescenario’s. Er zijn vier IS-mogelijkheden door verschillende instellingen te combineren in Standaard, Dynamisch en Powered IS, zodat gebruikers voor hun opnameomgeving de meest geschikte en meest effectieve IS kunnen selecteren. Met een sterk vergrotende 4K-lens uit de L-serie bereikt de XF605 een 15x optische zoom in 4K en 30x geavanceerde zoom in FHD – ideaal voor het vastleggen van onderwerpen die zich op grote afstand bevinden.


De nieuwe XF605 gebruikt Canon’s snelle en nauwkeurige Dual Pixel CMOS autofocus-systeem, dat voor het eerst zowel Eye Detection AF als Canon’s EOS iTR AF X intelligent detectie- en trackingfunctie van hoofden naar de XF-serie brengt. Dit geavanceerde scherpstelsysteem blijft scherp op een persoon, zelfs als die zich afwendt van de camera. De nieuwe Direct Touch-interface stelt gebruikers in staat om snel en intuïtief het onderwerp te kiezen waarop ze willen scherpstellen en om instellingen op het scherm aan te geven, door het menu te navigeren en de beeldweergave bij afspelen te regelen.


Veelzijdig en eenvoudig – voor gestroomlijnde workflows


De XF605 is ongeveer tien procent kleiner en 600 gram lichter dan de XF705. Deze nieuwe videocamera weegt ongeveer 2 kg¹ en is daarmee een praktische handheld videocamera voor moeiteloze beeldregistratie onderweg. De camera is ontwikkeld met zelfstandige filmmakers in gedachten en combineert draagbaarheid met een handige nieuwe, Multi-function accessory shoe om de mogelijkheden van de XF605 te kunnen uitbreiden met toekomstige accessoires, waaronder als eerste de CA-XLR2d-C high definition XLR-microfoonadapter van TEAC. Deze adapter maakt het mogelijk XLR-ingangen toe te wijzen aan alle vier de audiokanalen van de XF605 en dit biedt meer flexibiliteit bij het vastleggen van audio. De videocamera speelt ook in op de ontwikkeling van live-streaming in het afgelopen jaar en biedt IP-streamingmogelijkheden die meerdere protocollen onder-steunen, plus afstandsbediening voor meerdere camera’s naast Canon’s serie PTZ-camera’s en UVC voor eenvoudig webcamgebruik via USB-C.


De XF605 is een flexibel model videocamera en integreert naadloos met bestaande workflows. Met de twee SD-kaartsleuven en de meervoudige opnamemogelijkheden kan deze videocamera verschillende bestandstypen, resoluties, kleursamples en proxies gelijktijdig op afzonderlijke kaarten vastleggen. Het geregistreerde beeld kan ook tegelijk worden uitgevoerd naar zowel 12G-SDI als HDMI-aansluitingen. Deze signalen zijn uit te voeren naar elke combinatie van monitoren, broadcast- en opnamesystemen om zowel live als vooraf opgenomen workflows te ondersteunen. Voor opnamen onderweg is de XF605 compatibel met Canon’s nieuwe Content Transfer Mobile (CTM)-app². Hiermee kunnen gebruikers bij nieuwsberichten metadata voor en na de opname bewerken en is het beeldmateriaal met een smartphone te importeren, zodat het bijvoorbeeld direct naar de servers van broadcasters gestuurd kan worden.


De XF605 is vanaf oktober verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €4839,99.


10x16 KAS S – krachtig en toch draagbaar


De 10x16 KAS S vormt het bewijs van Canon’s superieure optische technologie. Met deze lens komt Canon tegemoet aan de vraag naar hoge-resolutie 8K-producties bij sport-evenementen en documentaires. Dit model is een uitbreiding van Canon’s portfolio ultrahoge-resolutie 1,25” 8K-broadcastlenzen waar ook de UHD-DIGISUPER 51 en 7x10.7 KAS S deel van zijn, en biedt vlekkeloze optische prestaties in een compact design.


Uitgerust met speciale glaselementen zoals fluoriet, Hi-UD-lenzen en asferische lenzen met een grote diameter helpt de 10x16 KAS S zowel chromatische aberraties, sferische aberraties als andere effecten met invloed op de beeldkwaliteit te verminderen. Met een gewicht van slechts 2,94 kg heeft de 10x16 KAS S het juiste ontwerp voor indrukwekkende 8K-prestaties met een draagbare en duurzame lens. Met de 10x optische zoom van 16mm – 160mm en een vast diafragma van f/2.8 heeft deze lens een constante beeldkwaliteit over het hele zoombereik – van groothoek- tot tele-opnamen. Samen met de complete serie 4K-broadcastlenzen komt de uitbreiding van de 8K-broadcastlenzen tegemoet aan de huidige eisen van de sector, en ondersteunt het portfolio tegelijk de productiebehoeften van de toekomst.


Ga voor meer informatie naar www.canon.nl.


XF605 – de belangrijkste kenmerken:


 • 1,0 type CMOS-sensor en DIGIC DV7-processor
 • 4K UHD 60p/50p 4:2:2 10-bits in XF-AVC en MP4
 • 4K L-serie zoomlens, 15x optisch met 30x Advanced Zoom in FHD
 • Dual Pixel CMOS AF met Eye Detection AF en EOS iTR AF X
 • Ondersteunt PQ & HLG HDR formats
 • Gelijktijdige beeldregistratie van verschillende bestandstypen, inclusief proxies
 • Professionele aansluitmogelijkheden, inclusief 12G-SDI, HDMI, XLR-ingangen, Ethernet, Wi-Fi, USB-C en meer
 • CTM app voor bestandsoverdracht naar smartphones en metadata voor bewerking van nieuws

10x16 KAS S – de belangrijkste kenmerken:


 • 1,25” handheld 8K-broadcastlens
 • 10x optische zoom van 16mm – 160mm
 • Constant f/2.8-diafragma
 • Gewicht van slechts 2,94 kg